18 Ιουν 2011

Ο στρατιώτης της διπλανής διαδήλωσης


Αφού σήμερα έφερα εις πέρας όλες μου τις υποχρεώσεις από νωρίς και δεν χρειαζόταν να το ξενυχτίσω για να διαβάσω ή να τελειώσω με την γυμναστική μου, αποφάσισα να relaxαρω. Οι επιλογές μου αρχικά ήταν δυο, ή να τελείωνα το πρώτο witcher(είναι ένα βιντεοπαιχνίδι) για να ξεκινήσω επιτέλους το δεύτερο ή που θα έγραφα ένα άρθρο για το blog. Τελικά το τερμάτισμα του witcher ήταν πιο κοντά απ όσο νόμιζα, οπότε θα γράψω και το άρθρο.

Αφορμή για το εν λόγω άρθρο είναι ένα περιστατικό που μου συνέβη προχθές. Μόλις που είχε τελειώσει η πορεία του ΠΑΜΕ εδώ στα Χανιά και είχαμε κάτσει με κάτι συντρόφους να πιούμε καφέ και να μιλήσουμε. Εκεί λοιπόν που καφεδοπίναμε και μιλούσαμε για τι άλλο…; (όχι για γκόμενες) για πολιτική, χτυπάει το τηλέφωνο μου. Ήταν ένας φίλος μου, νεοφώτιστος «επαναστάτης» αγανακτισμένος, ο οποίος ήταν στην παράλληλη συγκέντρωση που είχε γίνει στην πλατεία αγοράς. Ο φίλος μου αυτός μου τηλεφώνησε για να με επιπλήξει που μετά από την συγκέντρωση του ΠΑΜΕ δεν πήγα και στην δική τους αλλά κατέβηκα απευθείας για καφέ. Πριν προλάβω καλά καλά να του απαντήσω, άρχισε ένα μονόλογο, λες και ήταν ο φορέας της μιας και της μοναδικής αλήθειας, αποκαλώντας με στρατιωτάκι, κολλημένο, εντολοδόχο κλπ…

Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να εκνευριστώ και να αρχίσω να του λέω και εγώ παπαριές του στυλ «εσύ  μέχρι χθες ψήφιζες Καρατζαφέρη και τώρα μου κάνεις τον επαναστάτη;» και άλλα παρόμοια, μέχρι που τελικά μου έκλεισε το τηλέφωνο.

Παρότι δεν είμαι οργανωμένος στο ΚΚΕ, ακούω, όπως φαντάζομαι και οι υπόλοιποι που πρόσκεινται σε αυτό, συχνά την ατάκα «είσαι στρατιωτάκι», αλλά πρώτη φορά έκατσα να το σκεφτώ και λίγο, μιας και όταν κάποιος κατέληγε να μου το λέει αυτό, το επίπεδο της κουβέντας είχε φτάσει σε τέτοιο «βάθος» που δεν έδινα και μεγάλη σημασία.

Αυτή τη φορά όμως επειδή εκνευρίστηκα έκατσα και το περιεργάστηκα λίγο και αποφάσισα λοιπόν, ότι ναι, ακόμα και αν δεν είναι κάποιος στρατιωτάκι πρέπει να γίνει, αφού στην ουσία αυτή τη στιγμή, και κάθε στιγμή, βρισκόμαστε μέσα σε έναν εν δυνάμει, αλλά ως ένα βαθμό και εν ενεργεία πόλεμο.  Ο πόλεμος αυτός  αφορά δύο απο την φύση τους προορισμένα να ειναι αντιμαχόμενα στρατόπεδα, εκείνο των εκμεταλλευτών και εκείνο της μερίδας των εκμεταλλευομένων, που αντιστέκονται και θέλουν να αποτινάξουν τον ζυγό. Σε αυτόν τον «σιωπηλό» πόλεμο λοιπόν, οι εκμεταλλευτές έχουν συγκεκριμένη στρατηγική, όπλα, σχέδιο μάχης, στόχους και απολαβές. Οι εκμεταλλευόμενοι το μόνο που μπορούν να κάνουν, είναι να οργανωθούν σε ένα κοινό μέτωπο και να τους πολεμήσουν συνειδητά και αποφασιστικά περνώντας στην αντεπίθεση.

 Είμαστε λοιπόν στρατιωτάκια ναι(και αυτό αφορά κυρίως τους οργανωμένους στο κόμμα), αλλά παλεύουμε μια δίκαιη μάχη για να χειραφετηθούμε, να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας. Είμαστε στρατιωτάκια, αλλά δεν μας υποχρέωσε κανείς να γίνουμε, δεν παλεύουμε τον πόλεμο κανενός έξω και πέρα από εμάς, παλεύουμε το δικό μας πόλεμο, για τα δικά μας δίκαια, για τα δικά μας ιδανικά, και όταν λέω τα δικά μας, εννοώ ολόκληρης της τάξης μας.

Την άλλη φορά λοιπόν που θα με πει κάποιος στρατιωτάκι, θα του απαντήσω ότι ναι, είμαι στρατιωτάκι και είμαι περήφανος για αυτό. Θα του πω επίσης ότι θα έπρεπε να αισθάνεται άσχημα για το γεγονός ότι ενώ εγώ παλεύω έναν πόλεμο που αφορά και τον ίδιο,  εκείνος κάθεται και με κοιτά επικριτικά από απόσταση, κρίνοντας και κατακρίνοντας την παραμικρή μου κίνηση, τη δική μου και του κόμματος, που δεν ταιριάζει με την πλαστή του μικροαστική ιδιοσυγκρασία. 

Στρατιώτης λοιπόν και αν χρειαστεί θα γίνω και πολεμιστής αλλά ποτέ πιόνι των εχθρών μου…

Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)

70 σχόλια:

  1. «Στρατιώτης λοιπόν και αν χρειαστεί θα γίνω και πολεμιστής αλλά ποτέ πιόνι των εχθρών μου…»

    Πολύ καλό, ΡΟΕ. Όλοι σε κάποια πλευρά βρισκόμαστε, είτε το ξέρουμε/επιλέγουμε είτε όχι. Καλύτερα λοιπόν να είμαστε ό,τι είμαστε με δική μας, συνειδητή επιλογή.

    Φιλήμων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ωραίο κειμενάκι... ίδια φάση με το θέμα "καπέλα" είναι! Πρέπει να διαλέξουν πια... Δυστηχώς ο ατομισμός που παράγει το καπιταλιστικό σύστημα και το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν γενικά μεγάλοι εργατικοί στρατοί, που να μαθαίνουν στην στρατιωτική πειθαρχία στους χώρους δουλειάς που έλεγε ο Λένιν, βγάζει και τέτοια.

    όπως και να το κάνουμε πάντως οι εργάτες είναι πολύ πιο πειθαρχημένοι από άλλα στρώματα, μικροαστικής προέλευσης ή νεολαίας που δεν εργάζεται ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστος και λογικοτατοι οι συνειρμοι σας, αγαπητε συνblogger poe! Ο καθενας κοιτα που ανηκει και αυτη τη γραμμη 'υπηρετει'.Κριμα που ολοι δεν το συνειδητοποιουν, αλλα αφηνονται να παρασυρθουν απο...σειρηνες δικομματισμου και ΜΜΕ.

    Υ.Γ Υπαρχει και τριτο ..witcher; :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλύτερα συνειδητοποιημένο στρατιωτάκι (οργανωμένος, ταξικά προσανατολισμένος, στοχοπροσηλωμένος για μια κοινωνία που μας αξίζει κλπ. κλπ.), παρά ... Κυρ - Παντελής !

    Και, να, που ξαφνικά ... ξύπνησαν κι οι Κυρ - Παντελήδες ...
    Αυτοί που χρόνια τώρα ξημερωβραδιάζονταν στις καφετέριες ...
    Που νομίζουν ότι σαν βγουν έξω, φωνάζοντας "κλέφτες", μουντζώνοντας ή τσουβαλιάζοντας όλους και όλα ανεξαιρέτως, κάναν το ... καθήκον τους ...,έ, τι να πεις ...

    Πολύ καλή καταγραφή προσωπικής εμπειρίας Poe ... πολύ καλή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλύτερα «στρατιώτης» παρά εθελούσια προβατοποιημένος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι και τραγικά πρόσωπα οι "κυρ-Παντελήδες".

    Έχουν μπερδέψει τον στρατιώτη με τη μορφή ενός "ιδεολογικού μπάτσου" που καταστέλλει τα υποτιθέμενα χειραφετιτικά τους εγχειρήματα.

    Δεν γνωρίζουν, δυστυχώς, οι κυρ-Παντελήδες, πως ο στρατιώτης ειναι η μοναδική και τελευταία του εγγύηση πως κάποιος γνωρίζει από πραγματικές μάχες και ως εκ τούτου ξέρει να μένει ψύχραιμος και σταθερός τις ώρες των μεγάλων κρίσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. stratiotakia - stratoi -sfagi
    provata - kopadia -sfageio .

    gine o stratigos kai stratiotis tis dikis sou iparksis
    den tha vreis kalitero sindiasmo apo opou kai na ton iothetiseis .

    den ennoo ena monimo polemo ,alla mia stratigiki pou den tha se odigisei enantia sta zitoumena tis zois sou .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε ανώνυμε, όσο εσύ παλεύεις μόνος για την δική σου ύπαρξη, υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες ειναι πολυ πιο ισχυρες απο σενα(και δεν εννοώ μεταφυσικες δυναμεις για να μην παρεξηγηθω) οι οποιες για να νικηθούν και να ανοίξει ο δρόμος προς την "αυτοπραγμάτωση" πρέπει να ενωθείς με αλλους και να παλαίψεις.

    Και τελικά η αυτοπραγμάτωση του ανθρώπου, που ειναι κοινονικό ζώο, έρχεται μέσα απο την κοινωνία στην οποία ζεί. Που σημαίνει ότι αν δεν αλλαξεις την κοινωνία, θα είσαι περισσότερο πιόνι παρά ελεύθερος, ασχετα με το τι ψευσαισθήσεις έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φιλήμων ευχαριστω.
    Δεν μας παίρνει να ζούμε στην "ανεμελιά" πλέον, εμείς το γνωρίζαμε και απο πριν, πρέπει να το καταλάβουν και οι υπόλοιποι, το πρώτο στάδιο της "θεραπείας" είναι η άρνηση, ας είναι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βιβλιοθηρευτή, έτσι είναι, απο την άλλη οι καιροί δείχνουν ότι δεν υπάρχει αλλος δρόμος,είτε ραγδαία χειροτέρευση των συνθηκων, είτε κλιμάκωση του αγώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φάρο, η εμπειρία πρέπει να κοινωνείται:)

    Οταν υποτάσσεις μερος της ελευθερίας σου συνειδητά, για να πετύχεις ενα στόχο εσύ μαζι με άλλους, αυτο δεν είναι σκλαβιά, αλλά απόλυτη απελευθέρωση, να υποτάσσεις δηλαδή την ελευθερία σου όχι εκεί που σε διατάζουν αλλα εκεί που εσυ κρίνεις ότι είναι σωστό.

    Ελευθερία δεν είναι η δεν θα έπρεπε να είναι η αδιαφορία, η ελευθερία δεν θα έπρεπε να εκφράζεται με τον ατομικισμό, μιας και κάποιοι ειναι ενωμένοι εναντίον μας και ο ατομικισμός μόνο που μας διασπά. Υποταγή λοιπόν ενός μέρους του "ατόμου" στο σύνολο, ειδάλως θα είναι υποταγμενο όλο το άτομο και οι δραστηριότητες του που έχουν σημασια στην ολιγαρχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώυμε 10.47

    Μπεεεε:)

    Ετσι ειναι οπως τα λες, ετσι τα βλέπω και εγω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Disdaimona ωραίο το ονομά σου και σοφά τα λόγια σου.

    Όσο και αν είναι σκληρός ο αγώνας, πρέπει να αγωνιστούμε. Αυτοι βέβαια θα μας πουν...

    που πας μωρέ...άδικος κόπος, κάτσε να παραγγείλεις σουβλάκια και να δεις το ματσ και απο αυριο βλεπουμε.

    Τώρα που ο κόσμος βλέπει οτι αν συνεχίσουμε έτσι δεν υπάρχει αύριο, Θα κάνουν οτι μπορούν για να είμαστε ακύνδυνοι, περιορισμένοι, χαμένοι και μπερδεμένοι. Θα γινουν μάλλιστα και χειροκροτητές του ακύνδυνου αγώνα, μην τυχόν και το πάμε ενα σκαλί παραπάνω.

    Εμείς να μην πέσουμε στην παγίδα τους, επίθεση σε ολα τα μέτωπα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χα,χα και εμενα με εχουν πει στρατιωτακι αλλα δεν με πειραζει καθολου γιατι τα επιχειρηματα που συνοδευουν τον παραπανω τιτλο ειναι απλως γελοια.Βεβαια οταν ακουγα για στρατους παντα ανατριχιαζα διοτι μου θυμιζε και μου θυμιζει κατα φασιστικο.Εγω προτιμω να λεω (και νομιζω ταιριαζει πολυ καλυτερα σε εμας τους Κομοουνιστες)να λεγομαστε εργατες ,οικοδομοι μιας νεας εποχης και αν μου πεις πως φανταζεσαι τους κομμουνιστες οπου γης θα απαντουσα :Οπως αυτοι αποδιδονται καλλιτεχνικα στην περσινη αφισα της ΚΝΕ οπου οι κομμουνιστες υψωναν το σφυροδρεπανο με εναν γερανο!!!!!!!!
    Λαμπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Επ, Ελα πως μου ξέφυγες εσυ;

    Οι σειρήνες είναι πολλές, υπάρχει όμως και η ιθάκη, και το ταξίδι δεν σταματά καν εκεί.
    Είχα γράψει και ενα ποιημα παλιότερα που συνέχιζε το γνωστο του Καβάφη, κάτσε να το βρω.

    (οχι δεν υπάρχει ακομα Witcher 3 αλλα θα βγει, το 2 δεν ειναι πολλυς καιρός που κυκλοφόρησε:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να και το ποίημα που έταξα:)

    Μετά Την Ιθάκη…

    Αναπολούσε τις ώρες που τις πέρναγε δεμένος στο κατάρτι
    Και ζήλευε όταν έβλεπε στο πέλαγο φουρτούνα
    Είχε γεμίσει του Αιόλου τους ασκούς κρασί από των Λωτοφάγων το αμπέλι
    Μα είχε σωθεί και το κρασί είχαν σωπάσει κ’ οι Σειρήνες.

    Kαι κάπου-κάπου όταν στην αγκαλιά της γερασμένης Πηνελόπης ακουμπούσε
    Γύρναγε ο νους του στην αγέραστη την Κίρκη
    Κι ονειρευόταν το τραγούδι των Σειρήνων
    Σκοπός που ανάσταινε μπροστά του τους συντρόφους.

    Ο Δούρειος Ίππος πλησιάζει την Ιθάκη
    Υπάρχει άραγε κάποια στερνή ελπίδα;
    Ψάχνει τη λύση στο αμαρτωλό το παρελθόν του
    Μα είν’ οι αναμνήσεις μια βαρίδι μια σανίδα.

    Έστεκε ανήμπορος δεμένος στο μεσιανό κατάρτι
    Που το χουν φτιάξει οι κόλακες να μοιάζει με πατρίδα
    κι υπέμενε μαρτυρικά το ζοφερό του πεπρωμένο
    σφίγγοντας δυο νομίσματα στο δεξιό του χέρι.

    Κι ο Κύκλωπας τονε ρωτά κοιτώντας τον με το καλό του μάτι
    Ποιος είσαι ξένε και τι θέλεις από μένα;
    Και του απαντά θωρώντας τώρα ένα γουρούνι στον καθρέφτη
    Δεν είμαι ο Οδυσσέας πια εγώ μον΄ είμαι ο Κανένας.


    Τέλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Λάμπρο, καλά τα λες έτσι είναι και έτσι πρέπει να το βλέπουμε, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται "στράτευση" πως να το κάνουμε. Στράτευση χρειάζεται για να επιτευχθεί βέβαια οποιοσδήποτε μεγαλεπίβολος στόχος, η ελευθερία έγγειτε στο αν το κανεις συνειδητά ή όχι. Για παράδειγμα και αυτοι που χτίσαν τις πυραμίδες, τους "στράτευσαν", δηλαδή όχι με την θέληση τους, αλλα χωρίς να γίνουν ενα σώμα συντονισμένο, αντε να είχαν φτιάξει κανένα πυργάκι στην άμμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Και μια και μιλήσαμε για τον ατομικισμό, βρήκα ακόμα ενα παλιό μου ποιμα σχετικό.(καμια σχέση με τον Θωδωράκη, το είχα γράψει πριν απο 3-4 χρόνια.)

    Τέλος

    Τι ειν' τούτη η σπίθα;


    Τι ειν' τούτη η σπίθα,
    Όταν μένει μονάχη;
    Τι ειν’ τούτη η σπίθα,
    μέσα στο απέραντο σκοτάδι;
    Τί ειν' τούτη η σπίθα,
    κάτω από τη φθινοπωρινή μπόρα;

    Δεν είναι σπίθα που απλώνει,
    Δεν είναι σπίθα που φέγγει,
    Δεν είναι σπίθα που ζεσταίνει.

    Μον' είναι σπίθα που σβήνει...

    Τέλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @POE

    ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ! Μόνο να επιτρέψεις σ΄ έναν «γερο-παρατατικό» να κάνει μια μικρή διόρθωση: «του Αιόλου τους ασκούς» να γίνει «του Αιόλου τον ασκό». Ο ασκός ήταν ένας, παρά τα όσα λεν οι ανελλήνιστοι πολιτικάντηδες των παραθύρων.

    Φιλήμων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Ανώνυμος 18 Ιουνίου 2011 1:53 μ.μ.
    ….
    «gine o stratigos kai stratiotis tis dikis sou iparksis
    den tha vreis kalitero sindiasmo apo opou kai na ton iothetiseis .»
    ….
    Παρά τα «greeklish», που κανονικά δεν τα αντέχω, καταλαβαίνω τί λες.
    Μόνο που αυτή είναι η νοοτροπία του ξεψυχισμένου (πρόωρου υπαρξιστή) «Μάνφρεντ» του Μπάιρον.

    Ψάξ ΄το λιγάκι, φίλε Ανώνυμε, αξίζει τον κόπο. Και ίσως δεις ότι τίποτε δεν έχει προδώσει περισσότερο τη δική σου ύπαρξη και τη δική σου υπερηφάνεια από αυτά τα παραφουσκωμένα λόγια.

    Φιλήμων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φιλήμων ευχαριστώ για την ενημέρωση και για τα καλά σου λόγια .Δεν θα το αλλάξω ως τόσο, διότι το ποίημα το έχω γράψει εδω και πολύ καιρό και θέλο να μείνει στην μορφή την οποία το έγραψα, για να είναι το πραγματικο μου καλλιτεχνικό "παρελθόν" και όχι το διορθωμένο μου.

    Να εισαι σίγουρος όμως ότι η συμβουλή σου θα πιάσει τόπο απο εδω και πέρα.

    Οι μόνες διορθώσεις που κάνω στα παλιά μου ποιήματα είναι τα ορθογραφικά λαθη.

    Κοιτάω τώρα και πρέπει να σώνονται καμια 60αριά ποιήματα μου μερικά απο τα οποία τα είχα ξεχάσει κιόλας. Τώρα κάνω μια απόπειρα να τα μαζεψω απο τον σκληρό μου δίσκο καιτο παλιό μου blog. Πρέπει να έχουν χαθεί και καμια 100στή, αλλά δεν πειράζει, έμπνευση να υπάρχει:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Φιλήμων ωραίες οι συμβουλές σου στον ανώνυμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΑΜΕ. ΏΡΑ 12.20΄ ΜΜ.

    (ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ, ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΣ):

    Η πλατεία (Συντάγματος) άδειο, εγκαταλειμμένο πάρκο αναψυχής . Ορφανά τα πανό και τα συνθήματα σε σκηνικό μεθεόρτιας μελαγχολίας. Οι σκηνές είχαν μετακομίσει γι΄ αποθήκες, για γκαράζ, ή για διακοπές. Τα πάντα απέπνεαν την αβάσταχτη θλίψη του τέλους, μέχρι που ακούστηκαν τα πρώτα συνθήματα από μακριά--κι έπειτα φάνηκαν τα πρώτα λάβαρα να ανεμίζουν υπερήφανα.

    Φιλήμων

    ΥΓ. Εντάξει ΡΟΕ –και καλή σοδειά, από τα παλιά και τα καινούρια!

    Φ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. " Poe είπε...
    Φίλε ανώνυμε, όσο εσύ παλεύεις μόνος για την δική σου ύπαρξη, υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες ειναι πολυ πιο ισχυρες απο σενα(και δεν εννοώ μεταφυσικες δυναμεις για να μην παρεξηγηθω) οι οποιες για να νικηθούν και να ανοίξει ο δρόμος προς την "αυτοπραγμάτωση" πρέπει να ενωθείς με αλλους και να παλαίψεις.

    Και τελικά η αυτοπραγμάτωση του ανθρώπου, που ειναι κοινονικό ζώο, έρχεται μέσα απο την κοινωνία στην οποία ζεί. Που σημαίνει ότι αν δεν αλλαξεις την κοινωνία, θα είσαι περισσότερο πιόνι παρά ελεύθερος, ασχετα με το τι ψευσαισθήσεις έχεις"

    δυναμεις ; μπορεις να γινεις ποιο συγκεκριμενος γιατι μου θυμιζεις ιεραποστολο .

    δεν μπορεις να αλλαξεις την κοινονια αν δεν αλλαξεις εσυ . Και αυτο που θα γινεις σε οποιο τομεα και αν ειναι, να ειναι κοντα στα επιπεδα προτυπου για τους αλλους .


    μονο ετσι, ολα τα αλλα ειναι φασισμος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αν δεν καταλαβαίνεις ποιες δυνάμεις εννοώ και εσύ μου θυμίζεις ποιμένα.

    Δυνάμεις όπως αυτές που κανονιζουν πόσο μισθό θα πάρεις, πότε θα πάρεις σύνταξη, αν θα πάρεις σύνταξη, τι δικαιώματα έχεις και ποια θα σου περικόψουνε, πόσο ΦΠΑ θα πληρώσεις, πόσο θα πληρώσεις για τέλη στο αμάξι σου.

    Δυνάμεις που καθορίζουν πόσα λεφτά θα δώσεις στο νοσοκομείο για να μην σε αφήσουν να πεθάνεις, πόσα λεφτά θα πληρώσεις σε ιδιωτικο πανεπιστήμιο για να μην ειναι απαξιωμενο το πτυχείο σου.

    Δυνάμεις που σου επιβάλλουν όλα αυτά και άλλα πολλά...

    ...δεν θα κάτσω να τα παραθέσω όλα,

    ελπίζω να κατάλαβες για ποιες δυνάμεις μιλώ ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. poly wraio kai stroto 8ema 8a elega,
    an kai exw diafwnish apires fores edw me komounistes de 8a to kanw kai palh, apla 8a sou 8esw merikes skepseis, etsi gia na ths skeyths monos sou me ton xrono sou

    to oti ksereis giati ypostirizeis kke to 8ewrw dedomeno, opws episeis dedomeno 8ewrw giati den sou aresei o kapitalismos

    ksekina loipon an 8es na skeytese

    - ti exei prosferei ston meso an8rwpo o kapitalismos stis xwres pou ton bionoun apo to 1850 pou ksekinise ws kai symera

    - skepsou ta antistixa ofeloi stis xwres pou efarmosan ton komounismo apo to 1910 kai meta

    - skepsou gia pioys logoys o kapitalismos edreo8ike

    -skepsou gia pious logous apo thn allh apetixe o komounismos

    - skepsou tis kriseis toy kapitalismou (1928 kai symera)

    -meta skepsou tis kriseis toy komounismou (1990)

    se oles tis skepseis sou des apla na exeis olykh oikona kai oxi monopleyrh, na katalabeis dld giati o kosmos apostrefetai to kke kai enw ypoferoi symera akomh stirizei ton kapitalismo, oxi bebaia thn oikona pou dexese apo thn ellada alla pagkosmios

    skepsou sto peak toy kapitalismou mesa sta xronia ta ofeloi, kane to antistixo gia ton komounismo

    sorry pou miazei san kirigma alla partes san aples skepseis

    aloste otan ypostirizoume kati fanatika, symenei pws exoume analish mesa mas oles diklides pou mas kanei na to yperispazimaste s8enara

    ayta kalh skepsh xexe kai kalh synexeia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. "aloste otan ypostirizoume kati fanatika, symenei pws exoume analish mesa mas oles diklides pou mas kanei na to yperispazimaste s8enara"

    Ε αφού ειναι έτσι πάει να πει ότι τα ερωτήματα που μου κάνεις τα εχω ήδη "απαντήσει" στον εαυτό μου. Αν τώρα ειναι δικά σου ερωτήματα και θες να στα απαντήσω πεσμου το και θα αποπειραθώ να σου δώσω μια εικόνα του τι εχω στο μυαλό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Οι συνήθεις απατεώνες του ΚΚΕ που γιά άλλη μια φορά ψεύδονται ασύστολα . μήπως και τσαπίσει κανένα κορόιδο που δεν κάνει πολλές ερωτήσεις και θα είναι εύκολο να τον χειραγωγήσουν γιά να τον μετατρέψουν άβουλο στρατιώτη του κόμματος και καλά κέρδη γιά την τυποεκδοτική ...

    Τι μας λέει ο γνωστός κομματικός ινστρούχτορας του ΚΚΕ POE στο κείμενο του .?? :


    Παρότι δεν είμαι οργανωμένος στο ΚΚΕ, ακούω,


    Μας λέει τάχα μου πως δεν είναι και καλά οργανωμένος στο ΚΚΕ , γιά να μας πει αμέσως μετά :

    Είμαστε λοιπόν στρατιωτάκια ναι(και αυτό αφορά κυρίως τους οργανωμένους στο κόμμα), αλλά παλεύουμε μια δίκαιη μάχη για να χειραφετηθούμε, να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας. Είμαστε στρατιωτάκια, αλλά δεν μας υποχρέωσε κανείς να γίνουμε,


    Μας λέει λοιπόν ότι εντέλει είναι οργανωμένος στο κόμμα σαν στρατιώτης ....

    Αυτοί οι ψεύτες και πολιτικοί απατεώνες κύριοι είναι χειρότεροι από τους πραγματικούς αντίπαλους της φτωχολογιάς , γιατί παριστάνουν κάτι άλλο από αυτό που είναι και στην ουσία είναι ο δούρειος ίππος της καθεστώσας συστιμικής κατάστασης μέσα στην εξαθλιωμένη λαϊκή βάση ....

    Εφευρίσκουν ψέματα και κοροϊδεύουν με μεγάλη άνεση τους πιο βάρβαρα εκμεταλλευόμενους παριστάνοντας τους δικούς μας τάχα μου και ότι παλεύουν γιά το καλό της φτωχολογιάς , οι πολιτικοί φανφαρόνοι και σαλτιμπάγκοι .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμε 6:32, Μιλούσα γενικά για τους κομμουνιστές, ο καθ ενας βέβαια το εκλαμβάνει όπως θέλει.

    Προσωπικά κάθε άλλο παρά περήφανος είμαι που δεν είμαι μέλλος, αλλα δεν είμαι.

    Τώρα αν εσυ βρίσκεις εδω πεδίο να βγάζεις το μίσος σου αντι να δίνεις ενα σωρό λεφτά σε ψυχιάτρους, καλά κάνεις, έχουμε και κριση.

    Εμείς οι υπόλοιποι προσπαθούμε να κρατήσουμε ενα επίπεδο...

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμε για να δούμε κάτι.Ισχυρίζεσαι ότι ο ΠΟΕ είναι δουρείος ίππος μέχρι και ινστρούχτορας(φήμες τον θέλουν να είναι η ΓΓ),και παριστάνει κάτι άλλο απο αυτό που είναι.Εσύ τί είσαι;;Εσύ ποιός είσαι;;
    Αν δείς τα γράπτα του ο ΠΟΕ τα υπογράφει και με όνομα και επίθετο,εσύ;;Ούτε ένα ψευδώνυμο δεν βάζεις....μην περιμένεις να σε πάρουμα στα σοβαρά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Poe: Μπράβο. Υποκλίνομαι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. "φήμες τον θέλουν να είναι η ΓΓ"

    Γαμώτο με πήραν χαμπάρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. "Poe είπε...
    "aloste otan ypostirizoume kati fanatika, symenei pws exoume analish mesa mas oles diklides pou mas kanei na to yperispazimaste s8enara"

    Ε αφού ειναι έτσι πάει να πει ότι τα ερωτήματα που μου κάνεις τα εχω ήδη "απαντήσει" στον εαυτό μου. Αν τώρα ειναι δικά σου ερωτήματα και θες να στα απαντήσω πεσμου το και θα αποπειραθώ να σου δώσω μια εικόνα του τι εχω στο μυαλό μου...."



    egw frontisa na ta skeytw gia na ta 8etw etsi se agnostoys file mou,

    opws esy oramatizese ena telio komounismo, etsi kai egw oramatizomai ena telio kapitalismo, de psifizw bebaia kanena apo ta kommata opws pasok, nd, karatz, kke kai synaspismo, sto lew gia na mi nomizeis pws kanw abanta se kapoio komma

    koinwnikh einai h koubenta mou, dhladh gia ta ofelh pou edwse o enas kai o alos mixanismos stoys polites aytou toy kosmoy

    ksereis sayth th gh loipon mpwreis na deis oles tis faseis toy ka8e systimatos, thn pantelh elipsh systimatos thn blepeis sthn india, to apotiximeno komoynismo ton blepeis sthn essd kai sto proin anatoliko mplok, thn petixhmenh syniparksh kapitalismou kai sosialismou thn blepeis sthn xwra ths souidias, ena komounismo eswteriko me kapitalistikh ideologia sto ekswteriko thn blepeis sthn kina, poly kala systimata kapitalismou blepeis sthn agglia kai sthn aystralia, opws kai sthn iapwnia

    bebaia twra me thn krish ola kradazonte, alla an skeyths me aplh logikh pws apo ta xwrafia kai ths 12 wres ergasia to 1850 o an8rwpos eftase sto na mpwrei na exei ta panta,

    kai apo thn allh o idios an8rwpos apo to 1910 paramenei na exei ta idia apla ligo pio texnologika aneptigmena, blepeis thn diafora, apopsh mou bebaia,

    se ola ayta bebaia yparxei kai mia basikh arxh, pou koubalaei mesa mas o ka8enas, mas aresei na apolambanoume ta kala toy kapitalismou, pou ths perisoteres fores einai hlika;
    h mas aresei na zoume mia minimalistikh zwh ksekoyrasth alla pou 8a mas kanei na arkoumaste sta basika ;

    apo ayto ksekinaei h ideologia ka8e an8rwpou, an anikhs sthn deyterh ideologia toy minimalismou, tote apla de mpwrw na se katalabw, opws kai sy emena bebaia , toys logoys diladh pou esy ypostirizeis komounismo kai gw kapitalismo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Φάρο μην αρχισουμε τις κολακειες τώρα:)

    Μερικές φορές απλά δεν μπορεις να πάρεις τον αλλο στα σοβαρα.

    Τεσπα παω να διαβάσω διότι έχουμε και δουλειες!

    :)

    Τα λεμε μαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανωνυμε με τα greeklish, θα σου απαντήσω οταν σχολάσω απο την δουλειά το βράδυ γιατί τώρα πρέπει οποσδήποτε να κάτσω να διαβάσω καμια ωρα.

    Αντε τα λεμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. "..Προσωπικά κάθε άλλο παρά περήφανος είμαι που δεν είμαι μέλλος, αλλα δεν είμαι..."

    Γιά να δείτε πως ο πολιτικός απατεώνας συνεχίζει τις φανφάρες του και κρύβει την πραγματική του υπόσταση ...


    Επιμένει πως δεν είναι μέλος και ντρέπεται με αυτό , όμως στο κείμενο του λέει πως :

    ".....Οι εκμεταλλευόμενοι το μόνο που μπορούν να κάνουν, είναι να οργανωθούν σε ένα κοινό μέτωπο και να τους πολεμήσουν συνειδητά και αποφασιστικά περνώντας στην αντεπίθεση...."

    Ο στόχος του είναι εμφανές .. Κρύβει την πραγματική του ταυτότητα γιά να διπλαρώσει κανένα θύμα , που θα το βρει πρόθυμο να αγοράσει τα φούμαρα που θα του πουλήσει .... Ξεκινάει με ψέματα , αφού ή πιστεύει αυτά που λέει και είναι μέλος του ΚΚΕ , άρα το ψέμα του είναι ο ισχυρισμός του ότι δεν είναι μέλος του ΚΚΕ ή δεν πιστεύει αυτά που λέει και απλά ψάχνει γιά πελάτες , αφού τα φούμαρα που πουλάει έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το να μην είναι μέλος του ΚΚΕ όπως ισχυρίζεται ....

    Είτε το ένα ισχύει , είτε το άλλο , πρόκειται γιά ένα ασύστολο ΨΕΥΤΗ .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ο ΠΟΕ;;;άσε....απλά μέλος;;Μεγάλο κομμάτι....(Σου είπα φήμες τον θέλουν ΓΓ)Τόσο μεγάλο αφού σύμφωνα με εμπιστευτικές πηγές(τόσο εμπιστευτικές όσο και οι δικές σου) το άγαλμα με το σφυροδρέπανο στον περισσό θα αντικατασταθεί απο προτομή του ΠΟΕ....

    Πέρα απο την πλάκα.
    Ανώνυμε,όποιος συμφώνει με το ΚΚΕ δηλαδή πρέπει να είναι ντε και καλά και μέλος του;;;;
    Ο ΠΟΕ πότε δεν έκρυψε το τι πιστεύει,εσύ τι πρεσβέβεις;;
    Ο ΠΟΕ σου είπε ποιος είναι εσύ ποιός είσαι;;γιατί δεν λές;;
    Από τί προσπαθείς ακριβώς να "προστατέψεις" αυτούς που διαβάζουν;;ανώνυμε,όσο είσαι ανώνυμος δεν πείθεις κανένα.
    Οι καταγγελίες γίνονται επώνυμα και με στοιχεία ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΑ και όχι με αερολογίες....Αλλά είσαι τόσο θρασύδειλος που ούτε ένα ψευδώνυμο δεν μπορείς να βάλεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Μην ασχολείστε με Θρασύδειλους ορνεοκέφαλους, όπως ο @Ανώνυμος 18 Ιουνίου 2011 8:20 μ.μ. Μεγάλη χάρη τους κάνετε.


    ---------------ΜιΡο---------------

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. ανωνυμε με τα greeklish σε παρακαλω αν μπορεις (αν το επιτρεπει το πληκτρολογιο) να γραψεις ελληνικα (ο Manny εχει ηδη πονοκεφαλο)

    Τα καλα του καπιταλισμου που λες, ποσοι ανθρωποι στον πλανητη τα απολαμβανουν?

    Κανεις δεν αμφισβητει οτι ο καπιταλισμος σας συστημα, σε σχεση με τη φεουδαρχια, ηταν σαφεστατα προοδος..αυτο που λεμε ειναι οτι πλεον εχει σαπισει.

    αυτα τα ολιγα διοτι ο Manny βιωνει σωματικο πονο : ]]]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ανώνυμος 5:46 μ.μ.
    “δεν μπορείς να αλλάξεις την κοινωνία αν δεν αλλάξεις εσύ”
    Για εμάς είναι καθοριστικός ο ρόλος της πράξης. Τι σημαίνει αυτό; Ο άνθρωπος αλλάζει πάνω ακριβώς στην τριβή με άλλους ανθρώπους και γενικά με το περιβάλλον του. Το περιβάλλον του τον καθορίζει, αλλά και αυτός με τη σειρά του αλλάζει το περιβάλλον του, και μόνο έτσι αλλάζει και ο ίδιος. Τα θέματα αυτά ήταν από τα πρώτα που καταπιάστηκε ο Μαρξ. Ανάλογες απόψεις είχανε οι χεγκελιανοί, κάθε απόχρωσης. Πχ στο έργο «Γερμανική Ιδεολογία» , χτυπά παρόμοιες απόψεις του Μπρούνο Μπάουερ, που έλεγε ότι μέσα από την «κριτική» μπορούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο, να γίνουμε πρώτα καλύτεροι και τότε θα αλλάξει και η κοινωνία. Δεν σου κρύβω ότι αυτό μου ακούγεται τελείως χριστιανικό. Κοντά είναι και η ηθική αντίληψη των αναρχικών τύπου Κροπότνικ, και εδώ ο ιδεαλισμός κυριαρχεί φέρνοντας τούμπα τα πραγματικά δεδομένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. "....Manny Calavera είπε...
    ανωνυμε με τα greeklish σε παρακαλω αν μπορεις (αν το επιτρεπει το πληκτρολογιο) να γραψεις ελληνικα (ο Manny εχει ηδη πονοκεφαλο)

    Τα καλα του καπιταλισμου που λες, ποσοι ανθρωποι στον πλανητη τα απολαμβανουν?

    Κανεις δεν αμφισβητει οτι ο καπιταλισμος σας συστημα, σε σχεση με τη φεουδαρχια, ηταν σαφεστατα προοδος..αυτο που λεμε ειναι οτι πλεον εχει σαπισει.

    αυτα τα ολιγα διοτι ο Manny βιωνει σωματικο πονο : ]]] ..."




    το ποιοι τα βιώνουν το ξέρουμε πολλοί καλά, η ευρώπη, η αμερική, η αστράλια, και η ιαπωνία

    το αν έχει σαπίσει το βλέπουμε και το ζούμε, αλλα το ίδιο ζούσαν και το 1930 και από τότε πέρασαν 70 χρονια απίστευτης ανάπτυξης,

    και από την άλλη, αν όντως έχει σαπίσει πιστεύεις πως ο κομμουνισμός είναι η λύση

    πραγματικά δε με πείθει, δε με πείθει ίσος γιατί η ιδέες του εγχωριου κομμουνισμού έχουν ρίζες σχεδόν έναν αιώνα πίσω, να μου έλεγε το κκε για τα συστήματα της σουηδίας, θα το σκεφτόμουν,

    να το παίζει όμως απλά επανάσταση δε με συγκινούν, και δε συγκινούν κανένα σκεπτόμενο άνθρωπο, σίγουρα θα ξέρεις πολύ καλά το πρόγραμμα του κκε,

    αν το δεις από μια τρίτη πλευρά θα διαπιστώσεις τεραστια κενά, δεν αναφέρει τίποτα για την εξωτερική πολιτική, μονο το ότι θα πρέπει όλοι οι λαοί να λειτουργούν έτσι, δεν αναφέρει τίποτα για τα τεραστια χρέη που τα κομματόσκυλα fagan και fagan, λες και θα χαθούν ως διά μαγείας, και έχει ρίξει όλο το βάρος του στο να αφυπνίζει τους εργαζομενους,

    πουθενά δεν λέει πως θα αναστήσει το σάπιο δημόσιο της ελλάδας, πουθενά δε λέει πως θα επιβάλει την τάξη στην ασύστολη κλεψιά, ενώ όλοι ξέρουμε πως το δημόσιο που θα χτίση θα βασιστεί στους ιδιους δημοσιους υπαλληλους

    όταν λοιπόν φιλε μου θα σταματήσεις να σκέφτεσαι μονο το πρώτο μισό του κκε, και ξεκινήσεις να σκέφτεσαι και το δεύτερο μισό, αλλα και κυριότερο, δηλαδή το μετά, θα δεις πως μονο φρούδες ελπίδες προσφέρει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ανώνυμος 6:16 μ.μ.
    Επειδή το θέμα που θέτεις δεν απαντάτε σε σχόλιο θέλει καλύτερα ποστ ή ποστς
    Σύντομα λοιπόν, ο καπιταλισμός δεν ξεκίνησε το 1850, αλλά ήδη από τον 13ο-14ο αιώνα, τουλάχιστον οι φύτρες του. Σε πλήρη ανάπτυξη σαν σύστημα ήταν ήδη από το 1500, όταν έγιναν και οι πρώτες αποτυχημένες αστικές επαναστάσεις για να ανατρέψουν το πολιτικό καθεστώς των φεουδαρχών , που σταδιακά είχαν αρχίσει να χάνουν τον οικονομικό έλεγχο. Το τι πρόσφερε εκείνη την εποχή ο καπιταλισμός, που ήταν στα σπάργανα και θετικός σε σχέση με την παλιότερη κοινωνική οργάνωση, ας το δούμε.
    1. Λήστευση της Αμερικής, θανάτωση τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ινδιάνων και ξαναγέννηση της δουλείας για να καλυφθούν οι ανάγκες.
    2. Καταστροφή της παραγωγής στην Ευρώπη, λόγω της κρίσης που επέφερε με τα πολύτιμα μέταλλα της Αμερικής (υποτιμήθηκε ο χρυσός και ο άργυρος λόγω τεράστιας προσφοράς και οδήγησε στην κατάρρευση την ισπανική αυτοκρατορία). Επίσης μια σειρά εμπορικών πολέμων που το πλήρωσε με το αίμα του ο ευρωπαϊκός πληθυσμός. Σφαγές προκειμένου να πείσουν απελευθερωμένους δουλοπάροικους να γίνουν εργάτες (σχετικά δες το κομμάτι του «Κεφαλαίου» για την πρωταρχική συσσώρευση, με ιστορικό υλικό από την Αγγλία)
    3. Πάμε και στο 19ο αιώνα, που είναι πιο κοντά, από εδώ και μπρος έχουμε συνεχείς κρίσης, που οδηγούν το 1848, ένα εκατομμύριο Ιρλανδούς στο θάνατο , λόγω καταστροφής της σοδειάς πατάτας (αυτό μόνο τρώγανε) και τη μετανάστευση άλλου ενός εκατομμυρίου στις ΗΠΑ. Τεράστια καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων στην μεγάλη κρίση του 1873. Εξαθλίωση μεγάλου μέρους του Ευρωπαϊκού πληθυσμού, που δούλευε σε πολύ άσχημες συνθήκες.
    4. Στον 20ο δε, αιώνα το σύστημα είχε σαπίσει τελείως, για τη ζωή των εργατών αρχικά δες: http://e-globbing.blogspot.com/2011/06/105.html για τα κέρδη των καπιταλιστών έκανε δύο παγκόσμιους πολέμους με σύνολο νεκρών κοντά στα 200 εκατομμύρια, δημιούργησε το τέρας του φασισμού, την κρίση του 1929 την ξεπέρασε με τον Β’ ΠΠ. Καλύτερη εποχή του μετά από το 1945, μέχρι το 1973, μια συνεχή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Για τυό υπάρχουν μερικοί συγκεκριμένοι λόγοι α. δυνάμωμα του εργατικού κινήματος και η ύπαρξη του σοσιαλιστικού παραδείγματος. Β. τεράστια καταστροφή στο ΒΠΠ οπότε υπήρχαν περιθώρια ανάπτυξης, άρα και σχετική εξάλειψη της ανεργίας (άσχετα που στην Ελλάδα τη μεταπολεμική μέχρι τη μετανάστευση στη Γερμανία είχαμε 20% ανεργία)- αλλά και λόγω υψηλού ποσοστού κέρδους μπορούσε να δίνει παραπάνω ψίχουλα. Το 1973 ξεσπά μεγάλη κρίση και από τότε είναι εξαιρετικά επιθετικό το σύστημα. Μην ξεχάσουμε τη διενέργεια 150 και πολέμων από το 1945 μέχρι σήμερα. Σε όλα αυτά θα πρέπει αν προσθέσουμε ότι σχετικά ΟΛΗ αυτή την περίοδο οι εργαζόμενοι φτώχαιναν. Δηλαδή σχετικά με το μεγάλωμα της πείνας, ανεξαρτήτου κρίσης κτλ , έπαιρναν συνεχώς μικρότερο κομμάτι.
    Παρόλα αυτά ο καπιταλισμός, ανέπτυξε λόγω του ανταγωνισμού τα μέσα παραγωγής τόσο που να μπορούμε να ζήσουμε όλοι καλύτερα και να μπορούμε να φέρουμε τον κομμουνισμό. Έπαιξε εκπολιτιστικό ρόλο τεράστιο, για να πουληθούν τα προϊόντα του, ανέπτυξε πολλές ανάγκες, πολλές από αυτές φενακισμένες και ψεύτικες, άλλες όμως πολύ χρήσιμες (πχ την ανάγκη της πνευματικής αναζήτησης-μόρφωσης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. εννοώ με το μεγάλωμα της πίτας έπαιρναν μικρότερο κομμάτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Δυστηχώς φίλε μου, πια ο "τέλειος καπιταλισμος" δεν είναι εφικτός. Η καλή εποχή του καπιταλισμού που είπα πριν δηλαδή 1945-1973 για τον υπόλοιπον κόσμο , που στην Ελλάδα για διάφορους λόγους, πολιτικούς κατά βαση διατηρήθηκε μέχρι το 1991, μα ςέχει αφήσει στο παρελθον. Μια επιστροφή του ενδεχομένως να γινόταν μετά από ένα μεγάλο πόλεμο τύπου ΒΠΠ, αλλά και πάλι λείπει το ισχυρό εργατικό κίνημα για να επιβάλει καλύτερες συνθήκες εντός του συστήματος. Ακόμα και αυτός ο "τέλειος καπιταλισμός" δεν εξαλείφει τις κρίσεις αρα έχει μέσα του την "ατέλεια" ,α υτό έδιξε το 1973, που από τότε άρχισαν να ξηλώνονται όσα είχαν κερδηθεί αξιοποιώντας και το ψόφισμα του νατολικού μπλοκ, ακριβώς στη συγκυρία...

    Για το θέμα του κομμουνισμού που θέτεις, επιφυλάσομαι να απαντήσω σύντομα, όχι τώρα, λογω χρόνου...

    Πάντως καλά κάνεις και καταθέτεις σκέψεις με αυτό τον τρ΄πο μόνο κακό δεν είναι τέτοιους ανθρώπους θέλω να μιλαέω που έχουν μυαλό και προβληματίζονται... απλά νομίζω ότι πια καλό θα ήταν να δεις πιο βαθιά και εσύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. ΑΝΩΝΥΜΕ 6.55 ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΡΟΤΙΜΩ ΝΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΑΓΧΟΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΕΓΗ.ΜΕ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ,ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΑΝ ΤΥΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ.ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΣΕ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΡΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ(ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΖΩΗΣ)Η ΚΡΙΣΗ ΦΙΛΕ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΓΥΜΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΤΗΣ ΟΠΛΟ ΤΟ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ=ΤΑ ΕΦΕΤΖΙΔΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ(ΑΧΡΗΣΤΑ ΤΟ 90%ΑΠΟ ΑΥΤΑ)ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΜΑΖΕΣ ΑΡΑ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΑΡΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΡΑ ΣΑΠΙΛΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ.Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ Σ ΑΥΤΟ ΦΙΛΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΠΑΝΕΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Η Η ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ(ΒΙΟΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ)ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΤΟΥ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ.ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΦΙΛΕ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ ΠΡΟΤΙΜΩ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ Η ΕΣΤΩ ΛΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ανώνυμε με τα greeklish,έχεις διαβάσει κάποιο μαρξιστικό βιβλίο;Αν ναι ποιό;Αν όχι,γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Giorgos bookhunter 12:46 12:50 12:57

    έτσι όπως τα λες είναι απλά κοιτώντας τα από την μια πλευρά, το αν καταστράφηκαν οι πατάτες δεν φταίει ο καπιταλισμός, το ότι συνδέεις μια κρίση του 30 με ένα πόλεμο του 40 είναι κάτι που ιστορικά το αναφέρει μονοπρόσωπα ο κομμουνισμός

    ro πόσοι πόλεμοι έγιναν συνδέεται σίγουρα με την αμερική, αλλα την αμερική δεν την αναφέρω πουθενά στα λεγόμενα μου

    και για να πάμε back το base

    η βιομηχανική επανάσταση έκανε τους λαούς να έχουν σπίτι και όχι καλύβες και αυτό που ακολούθησε μονο στα όνειρα τους υπήρχε,

    αν ζούσε σήμερα ένας εργαζόμενος του 1850 και έβλεπε την αγγλία του 2005 και την ρωσία του 1985 8a τρόμαζε από το έκτρωμα που θα έβλεπε στην δεύτερη,

    καλά είναι να πολεμάμε τα σάπια συστήματα, αλλα να αντιπαραθέτουμε και σωστές λύσεις, μετρημένες και ουσιώδεις, και στην ουσία δυστυχώς ο κομμουνισμός πάσχει στην σημερινή του μορφή στην ελλάδα
    αν 8ες ακομη να πιστευεις πως πολεμασ το τερας δικαιομασου, αλλα απλα να ξερεις πωσ σκορπας την ενεργια σου σε λα8ος λυσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Αυτό το σχόλιο αφορά τον ανώνυμο που μιλαει σαν άνθρωπος και όχι τον τύπο που κάθετε και λέει βλακειες, για αυτό που λέει τις βλακείες εχω ενα λινκ που μου γνωστοποίησε ο spiral architect, ορίστε:
    http://to-adifago-kitos.gr/

    Για τον ανώνυμο που μιλά σαν άνθρωπος ας δει πρώτα αυτό:

    http://poexania.wordpress.com/2011/04/23/%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CF%8D%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CF%89%CF%82-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%AC%CE%B3%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Τώρα επειδή πολλά ειπώθηκαν, να μην τα ξαναλέω, θα πω πράγματα που δεν έχουν ειπωθει μιας και σε πολλά με κάλυψαν οι προλαλήσαντες.

    Καταρχήν ο καπιταλισμός ειναι ενα παγκοσμιοποιημένο σύστημα, δεν μπορείς να τον δεις αποκομένα σε μια χώρα και να πεις πέτυχε εκεί, αφού απομυζά απο ολον τον πλανήτη σχεδόν, και ανάλογα με την ιστορία ή το ρόλο κάποιας περιφέρειας, τα πράγματα ειναι καλύτερα ή χειρότερα.

    Στατιστικά λοιπόν, το 2006 νομίζω αφορούν αυτά τα στατιστικά, το 70/100 του κόσμου στον πλανήτη ζει κάτω απο τα όρια της φτώχειας, που ειναι η επιτυχία του καπιταλισμού εδω; Φαντάσου λοιπον τι γίνεται σήμερα με την κρίση.

    Σαν ιδεολογία τώρα, ο καπιταλισμός, που στηρίζεται κυρίως στον φιλελευθερισμό, και προσφάτως, απο το 70 και μετά, στον νεοφιλελευθερισμό(αλλα στα πλαίσια του έχουν αναπτυχθει και άλλες ιδεολογίες όπως για παράδειγμα η σοσιαλημοκρατία κλπ), ίσως ειναι η πιο ουτοπική απο ολες, ουτε καν ουτοπική, εξωφρενική.

    Για παράδειγμα υποστηρίζει οτι στο σύστημα αυτό υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους. Μα πως βρε αδερφέ έχει ίσες ευκαιρίες ο γιός του κόκαλη με εμένα το γιο του Σταύρου;

    συνεχίζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Λέει επίσης ότι πρέπει να αφήνουμε τις αγορες να αυτορυθμιζονται και ολα τα προβλήματα θα λυθούν. Ναι το είδαμε, όσο υπάρχουν κέρδη οι εταιρειες είναι οκ, όταν αρχίσει η κατρακύλα των κρίσεων, αυτές οι ιδιες εταιρίες που δεν θέλαν κρατική παρέμβαση, εκλιπαρούν να τις σώσει το κράτος, δείτε τι γίνεται με τις τράπεζες, δείτε τι γίνεται με τα bailout.

    Ο νεοφιλελευθερισμός λέει, ότι όσοι ειναι άξιοι θα πάνε μπροστά, καθότι ο ανταγωνισμός δημιουργεί αξιοκρατία. Αν ειναι ετσι αυτό πως εξηγεί τις πελατειακές σχέσεις που αναπτύσσονται σε ολες τις ηγέτιδες καπιταλιστικές χώρες; Μην το πάτε μακρυα, δείτε τις κλίκες του hollywood για παράδειγμα. Αλλά ακόμη και αν ήταν έτσι, αυτοί δηλαδή που δεν ειναι άξιοι, τι έχουν κάνει έγκλημα και είναι καταδικασμένοι στην ανέχεια και την κακομοιριά; Αμα δηλαδή ο άλλος δεν μπορει πρέπει να πεθάνει; Σύμφωνα με τους φιλελεύθερους ναι, για να καθαρισει και το dna, και αυτό αποκαλείται κοινωνικός δαρβινισμός.

    Επίσης όσο καλός και άξιος και αν είναι κάποιος, πως μπορει σε μια αγορά, που υπάρχουν τα γνωστα μονοπόλια, τα τράστ και τα καρτέλ, να φτιάξει τη δικη του εταιρία και να επιβιώσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. POE ENNOEIΣ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ;ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΕΠΙΚΟΛΛΗΣΗ.ΑΝ ΕΝΝΟΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ THANKS!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Πάμε τώρα στον σοσιαλισμό, όχι τον γιαλαντζι, τον κανονικό. Όπου εφαρμόστηκε, τηρουμένων των αναλογιών, έφερε δραμματικές αλλαγές προς το καλύτερο, στην Σοβιετική Ένωση για παράδειγμα, μετέτρεψε εν ριπή οφθαλμού τις φεουδαρχικές δομές σε βιομηχανικές και τους δουλοπάροικους σε πολίτες, όπως θα δεις στο άρθρο, η ποιότητα ζωής των Ρώσων, ακόμα και σήμερα δεν έχει φτάσει την ποιότητα ζωής που είχαν πριν την διάλυση. Οτι υπάρχονυ και μερικοί τώρα που τρώνε με χρυσά κουτάλια, αυτό δείχνει πόσο χειρότερα είναι τα πράγματα και πόσο ανισοκατανεμημένος είναι πλέον ο πλούτος.

    Στην κινα δεν αναφέρομαι γιατι δεν ειναι σοσιαλιστική χώρα.

    Ας πάμε όμως στην Κούβα.

    Στην κούβα λοιπόν, αν την συγκρίνεςι με την υπόλοιπη λατινική αμερική, κανείς δεν πεινάει, κανείς δεν πουλά το παιδί του, κανείς δεν μένει σε παράγκες, κανε΄ςι δεν δουλεύει σε εργοστάσια ναρκωτικών ή φυτείες για να ζήσει. Στην Κούβα δεν υπάρχει traficking, αντίθετα υπάρχει ενα απίστευτο εκπαιδευτικό σύστημα για όλους, δεν υπάρχει παιδική πορνεία, αντίθετα υπάρχει ενα σύστημα υγείας που οι "ανεπτυγμένες" καπιταλιστικές χώρες το ζηλεύουν, και που ειναι για όλους και δωρεάν. Και ολα αυτά, σε συνθήκες εμπάργκο για να μην το ξεχνάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. "POE ENNOEIΣ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ;ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΕΠΙΚΟΛΛΗΣΗ.ΑΝ ΕΝΝΟΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ THANKS! "

    Το πρώτο λινκ που εδωσα πήγαινε στον τυπά που λεει τις μαλακίες, για εσένα εδωσα αυτό

    http://poexania.wordpress.com/2011/04/23/%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CF%8D%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CF%89%CF%82-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%AC%CE%B3%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF/

    Ενα άρθρο με τίτλο "το μύνημα της αναστάσεως"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Και για το τέλος.

    Πρίν απο την βιομηχανικη επανάσταση, που εξ αιτίας της τώρα ζούμε με μια κάποια ανεση μετά αο τόσα χρόνια, η πιο πλούσια απο την πιο φτωχη ευρωπαική χώρα, είχαν μεταξύ τους οικονομικα μια διαφορά της τάξεως 1/5(δεν ξερω αν αφορα ΑΕΠ η κατα κεφαλήν, λογικά ειναι κατα κεφαλήν, θα ψάξω πιο μετα τα βιβλία μου και θα σου πω σίγουρα), σήμερα η πιο πλούσια απο την πιο φτωχή ευρωπαική χώρα έχει λόγο διαφοράς 1/400(αν θυμάμαι καλά, θα το δω και αυτό στο βιβλίο). Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι τηρουμένων τον αναλογιών, και ενω ο πλούτος που παράγεται είναι ασύγκριτα μεγαλυτερος σε σχέση με πριν την βιομηχανικη επανάσταση(δηλαδή τώρα μπορεί να παράγεται σε ενα χρόνο ότι παραγόταν σε 400 τότε, αυτό το στοιχείο το λεω εγω δεν το εχω δει πουθενά, πάντως για τέτοιες τεράστιες διαφορές μιλαμε), η κατανομή του είναι 100 φορές πιο άνιση σε σχέση με τότε, τόσο σε επίπεδο μεταξύ χωρών-περιφερειων, όσο και ενδοκρατικά, δηλαδή μεταξύ πλούσιων και φτωχών.

    Αυτά για τώρα, διαβασε και το άρθρο και τα λεμε. Εχω και πιο αναλυτικά στοιχεια, αν θες να τα ψαξω πες μου να κάτσω να κοιτάξω στα βιβλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Λογικά ειναι το αεπ ήθελα να πω.

    Απλα πρέπει να κάτσω να βρω τα στοιχεια για να το σιγουρέψω και βαριέμαι τωρα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. POE OK TO ΣΩΣΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Φίλε ανώνυμε. για τους περισσότερους ιστορικούς, σχεδόν για ολους, ο πολεμος του 40, είναι άμεσα συνδεδεμένος με την κρίση του 29. Επίσης η οικονομική μεγένθυση που ακολούθησε μετα, σύμφωνα πάλι με σχεδόν όλους τους ιστορικούς, είναι συνδεδεμένημε την ανοικοδόμηση και τις νεες αγορες που ανοιχτηκαν εξαιτίας του β παγκοσμίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Προσωπικά εγω δεν ξέρω κανέναν ιστορικό που να μην το υποστηρίζει αυτό, αλλά επειδή δεν ξέρω όλους τους ιστορικούς του πλανήτη, κρατάω μια πισινή:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. "Ο ΠΟΕ;;;άσε....απλά μέλος;;Μεγάλο κομμάτι....(Σου είπα φήμες τον θέλουν ΓΓ)Τόσο μεγάλο αφού σύμφωνα με εμπιστευτικές πηγές(τόσο εμπιστευτικές όσο και οι δικές σου) το άγαλμα με το σφυροδρέπανο στον περισσό θα αντικατασταθεί απο προτομή του ΠΟΕ...."

    Αχαχα

    Ναι και οταν παρουμε και την αμερική θα πετάξουν το άγαλμα της ελευθερίας στην θάλασσα και θα βάλουν στη θέση του το δικο μου.

    Οι κομμουνιστές είναι πίσω απο τους μασώνους και ετοιμάζουν μια συνωμοσία μαζί με τους νεφελίμ, νεφελώδη συνωμοσία, και κοροιδεύουν τον κοσμο λέγοντας τους για ισότητα και δικαιώματα, ενω στην πραγματικότητα θέλουν να φτιάξουν ενα στρατο απο ζόμπι για να πάνε στο εργαστήρι του άγιου βασίλη να σκοτώσουν τα ξωτικά και να του κλέψουν τα παιχνίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Ανώνυμε φίλε…
    Πατάτες και καπιταλισμός- Οι Ιρλανδοί πέθαναν εξαιτίας σε έναν ιό της πατάτας που κατέστρεψε την παραγωγή. Αλλά αυτό το τυχαίο γεγονός ανέδειξε την πραγματική κοινωνική κατάσταση. Η Ιρλανδία υπήρξε μέρος της Βρετανικής αυτοκρατορίας μέχρι το 1920 και οι Ιρλανδοί ήταν το κομμάτι της εργατικής τάξης της Αγγλία που δεχόταν τη σκληρότερη εκμετάλλευση, κάτι σαν τους σημερινούς μετανάστες. Είχαν εξαναγκαστεί στην τροφή μέσω της πατάτας σαν το πιο θρεπτικό και φτηνό τρόφιμο εξαιτίας των εξαθλιωτικών μισθών που παίρνανε (ο Άνταμ Σμιθ,σ το έργο του «’Έρευνες για τον Πλούτο των Εθνών» στο σημείο που εκτιμά ότι η τιμή του εδάφους και του ενοικίου γης, καθορίζεται από τις τιμές του σταριού, εκτιμά ότι θα μπορούσε να αλλάξει αυτό, αν η πατάτα αποδειχτεί ως το νούμερο ένα τροφή του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, αφού είναι πολύ φτηνή και αναλογικά με την τιμή της πολύ θρεπτική). Έτσι η καταστροφή της παραγωγής πατάτας οδήγησε στο λιμό του 1848 και τη μετανάστευση στις ΗΠΑ.
    Κρίση του 1929 και πόλεμος- Η κρίση του 1929 κατά βάση χτύπησε στο διάστημα 1929-1933. Στις ΗΠΑ, η πτώση του Χούβερ και η άνοδος του Ρούζβελτ, με το νέο οικονομικό πρόγραμμα του New Deal (έντονη δράση του κρατικού τομέα), προσωρινά αντιμετώπισε την κρίση, βοηθώντας σε μια αναιμική ανάκαμψη. Το πρόβλημα διογκώθηκε όμως το 1938, όταν είχαμε υποτροπή της κρίσης που έπληξε εκτός των ΗΠΑ και την Ευρώπη, το 1938 με το 1939 είναι πολύ κοντά. Αν δεις σχετικά γραφήματα θα δεις ότι η παγκόσμια οικονομία ανασαίνει μόνο μετά τον πόλεμο. Εμείς εκτιμάμε επίσης ότι η όλη διαδικασία του πολέμου άρχισε λίγο πιο νωρίς, ήδη από την εισβολή της Ιαπωνίας στην Κίνα το 1933, και από εκεί και πέρα έπαιρνε μια συνεχή ένταση μέχρι το 1939.
    Για αυτό που λες για το 1985, το 2005 και τον εργάτη του 1850. Συμφωνώ ότι η κατάσταση στην ΕΣΣΔ, πολύ πριν του 1985 ήταν αποκαρδιωτική (χωρίς εδώ να παραγνωρίζω τα όπια θετικά που δεν ήταν και λίγα), αλλά πως θα σου φαινόταν να έθετα αλλιώς το ερώτημα. Σκέψου τον ελευθερωμένο δουλοπάροικο της Ισπανίας, που έχει παραμυθιαστεί με τα χρυσάφια της Αμερικής το 16ο αιώνα και βλέπει τις παρακμάζουσες Ιταλικές πόλεις, που είχαν αποτύχει στο πείραμα του καπιταλισμού. Από την άλλη το θέμα κομμουνισμός δεν πρέπει αν το βλέπουμε με καμία άλλη όμοια κατάσταση στο παρελθόν γιατί φιλοδοξεί να ξεπεράσει τελείως την εκμεταλλευτική κοινωνία και δεν μπορεί να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει εντός του παρόντος συστήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. κόκκινοςδρόμοςΚυρ Ιουν 19, 05:33:00 μ.μ. EEST

    Ανώνυμε που επιχειρηματολογείς υπέρ του καπιταλισμού

    Οι προβληματισμοί που θέτεις δεν είναι άγνωστοι, ούτε υπάρχει αδυναμία απάντησης τους. Το ζήτημα είναι πως όλες αυτές οι ερωτήσεις τίθεται σε αμφιθέατρα, τηλεοράσεις (η πλάκα με την τεράστια επιρροή της τηλεόρασης είναι ότι όλοι την παραδέχονται αλλά κανείς δεν δέχεται ότι επηρεάζει και τον ίδιο), τύπο, κλπ, κλπ, κλπ χωρίς να δίνεται και η δυνατότητα απάντησης. Στο τέλος μένει η εντύπωση πως οι κομμουνιστές ζουν σε άλλο πλανήτη. "Έπεσε -λέει- η ΕΣΣΔ(έλα! δεν το ξέραμε), απέτυχε ο κομμουνισός". Πόσες φορές το έχω ακούσει. Βέβαια κανείς δεν αναρωτιέται γιατί "έπεσε η ΕΣΣΔ". Ίσως γιατί είναι μια ερώτηση που δεν πολυπροβάλλεται στο λαό, μην τυχόν και αρχίσει να σκέφτεται παραπάνω και χαλάσει ο όμορφος μύθο περί καπιταλιστικής ευτυχίας.

    Άλλωστε και εμείς πριν γίνουμε κομμουνιστές (γιατί δεν γεννηθήκαμε τέτοιοι) τους ίδιους προβληματισμούς κουβαλούσαμε. Απλά το ψάξαμε παραπάνω και όποιος ψάχνει βρίσκει (όχι δουλειά, απαντήσεις)

    Καλά κάνεις και προσπαθείς να αναδείξεις θέματα (να να μπορέσουν να απαντηθούν κιόλας) αλλά αντικειμενικά δεν μπορούν να απαντηθούν όλα αυτά πειστικά εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Για την ΕΣΣΔ όποιος ενδιαφέρεται μπορει να δει και ενα παλιότερο μου αρθρο.

    http://poexania.wordpress.com/2011/01/26/%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CE%B1-22/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Σωστα συγγραφεα του αρθρου
    .....μού θύμισες μιά φίλη στό μακρινό '80, πού είχε στό δωμάτιό της μιά εταζέρα καί πάνω ένα πράσινο τούβλο, στό οποίο ήταν γραμμένο ''είμαι ένα πράσινο τούβλο, χτίζω τό σοσιαλισμό'' !

    ξέρεις, άν η συστράτευση σέ κάνη απλό όργανο, δέν είσαι πλέον ούτε εκμεταλλευτής, ούτε υφιστάμενος τήν εκμετάλλευση : είσαι απλό όργανο, απλό εργαλείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Ανώνυμε, το τι ειμαι και το τι δεν ειμαι το ξέρω καλύτερα απο εσένα, οι δυνάμεις μου οι οποίες γίνονται μέρος του αγώνα είναι οι πιο ελεύθερες απο ολες. Τις διαθέτω συνειδητά, κανείς δεν με υποχρεώνει, και πράτω κατά συνείδηση και εμπειρία.

    Τώρα αυτά για τις εταζέρες τα τούβλα και τις λοιπές παραβολές σου, πέρα απο το χιουμοριστικό τους περιεχόμενο, δεν έχουν κανένα άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. "....Poe είπε...
    Ανώνυμε, το τι ειμαι και το τι δεν ειμαι το ξέρω καλύτερα απο εσένα, οι δυνάμεις μου οι οποίες γίνονται μέρος του αγώνα είναι οι πιο ελεύθερες απο ολες. Τις διαθέτω συνειδητά, κανείς δεν με υποχρεώνει, και πράτω κατά συνείδηση και εμπειρία.

    Τώρα αυτά για τις εταζέρες τα τούβλα και τις λοιπές παραβολές σου, πέρα απο το χιουμοριστικό τους περιεχόμενο, δεν έχουν κανένα άλλο..."


    POE συγγνώμη δηλαδή, αλλά δέν σέ καταλαβαίνω : φυσικά καί ξέρεις καλλίτερα από κάθε άλλον τί είσαι, καί, γιά νά τό προεκτείνω, κανείς δέν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα γιά τό τί ή ποιός είσαι, εκτός από ένα περιωρισμένο κύκλο φίλων σου ίσως ή γνωστών ή οικείων.

    ωστόσο, κατέθεσες εδώ ένα κείμενο, καί καθένας έχει τό δικαίωμα νά τοποθετηθή πάνω στό κείμενο αυτό, εν ώ εσύ, αφού τό κατέθεσες, δέν μπορείς νά αποδράσης από αυτό - πώς νά τό κάνουμε δηλαδή, είσαι δεσμευμένος.

    έτσι, τό περιεχόμενο τής 42 σου σάν απάντηση ενείχε προσωπικά στοιχεία άχρηστα, εκτός από άκομψα.

    γιατί τώρα ασχολήθηκα μέ τό κείμενό σου ; μά, γιατί, διαβάζοντάς το, είδα στό μυαλό μου νά ζωγραφίζεται ένα μέσο νέο άτομο τού δυτικού κόσμου, μέ ''τίς υποχρεώσεις του'', τά βιντεοπαιγνίδια του, τό ίντερνέτ του, τίς ελληνικές του ιδιομορφίες, όπως τό πολύωρο ''καφεδοπίνειν'', καί, εν συνεχεία, στό τέλος, μεταξύ καφέ καί ίντερνετ, τήν δήθεν συνειδητοποίηση !

    κοινώς, είδα νά σκαριφάται ένα νέο άτομο μέ μία τυπική πλαστή μικροαστική ιδιοσυγκρασία, πού στρέφεται κατά τής πλαστής μικροαστικής ιδιοσυγκρασίας ... τών άλλων.

    φυσικά, εσύ ξέρεις καλλίτερα από κάθε άλλον τί είσαι - δέν αντιλέγω, κι ούτε, όπως είπαμε, ενδιαφέρομαι.
    ξέρεις όμως καί τί γράφεις ή πώς αποδίδεις γραπτά αυτό που θεωρείς ότι είσαι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. διορθωση προηγουμενου σχολιου...

    "..έτσι, τό περιεχόμενο τής 42 σου σάν απάντηση.."

    σε 65 απαντηση η σχολιο ωρα 5:16μ.μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Αυτό που μάλλον δεν έχεις καταλάβει, είναι ότι ο στρατευμένος στο ΚΚΕ, δεν είναι καλόγερος ούτε ασκητής.

    Ούτε το ΚΚΕ είναι Opus dei...

    Ο καθ ενας βέβαια πιστεύει και αναπαράγει ότι θέλει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. POE
    διαβάζοντάς σας βλέπω οτι η διαφορά σας είναι :
    οτι ο ανωνυμος στο 11:34 και 2:17(ομιζω ειναι το ιδιο προσωπο ?) ξεκίνησε ως μικροαστός συνειδητοποιημένος κνίτης ( οργανωμένος στην κνε ) με τις τότε ''τίς υποχρεώσεις του'', τά βιντεοπαιγνίδια του, τό ίντερνέτ του, τίς ελληνικές του ιδιομορφίες, όπως τό πολύωρο ''καφεδοπίνειν''
    και σήμερα ...δεν ξέρω , το μόνο σίγουρο οτι σήμερα ΔΕΝ είναι μικροαστός
    και
    εσύ ξεκίνησες , προφανώς , ως μικροαστός από την κνε , με 'τίς υποχρεώσεις σου'', τά βιντεοπαιγνίδια σου, τό ίντερνέτ σου, τίς ελληνικές σου ιδιομορφίες, όπως τό πολύωρο ''καφεδοπίνειν'' και συνεχίζεις ως μικροαστός στο κκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Δεν εθεσα την κουβεντα σε κανένα τέτοιο επίπεδο, δεν καλοκαταλαβαίνω τι θέλεις να πεις ανώνυμε #143324. Απο τη μεριά μου θεωρω αυτήν την κουβέντα άσκοπη και σταματώ να συμμετέχω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...