25 Ιουν 2011

Πόσο μου την δίνουν οι παγκόσμιες ημέρες...



Με αφορμή το ότι σήμερα είναι η παγκόσμια μέρα των….στρούμφ(!;!;!;!), και επειδή μου έκανε εντύπωση το πόσο γελοίος έχει καταντήσει αυτός ο θεσμός των παγκόσμιων ημερών, έκατσα και σκέφτηκα τι μπορεί να κρύβεται από πίσω του. Κατέληξα, κουβεντιάζοντας το κιόλας, στα παρακάτω λογικά κατ εμέ συμπεράσματα.

Καταρχήν η μια διάσταση του όλου ζητήματος είναι η εμπορική. Οκ, μπορεί την ημέρα των στρούμφ να μην πλακώσει ο κόσμος στα μαγαζιά να ζητάει φιγούρες του Δρακουμέλ(αν και συνδυάζεται το όλο πράγμα με την κυκλοφορία της ταινίας Smurfs), αλλά σίγουρα, ημέρες όπως η παγκόσμια μέρα της γυναίκας, τα γεμίζουν τα στριπτιτζάδικα[1](όλες τις υπόλοιπες μέρες είναι γεμάτα από άνδρεςJ).

Προεκτείνοντας το λιγάκι, αναρωτήθηκα, «στην Κούβα, την Κορέα, το Βιετνάμ, την Κίνα, το Αυφγανιστάν, το Ιράκ, αναγνωρίζουν άραγε και γιορτάζουν την ημέρα των στρούμφ;», στα περισσότερα από αυτά τα μέρη υποθέτω ότι ούτε την αναγνωρίζουν, αλλά ούτε και την γιορτάζουν. Άρα, έχουμε το δικαίωμα όλοι εμείς οι δυτικοί και οι δυτικίζοντες να θεωρούμε μια τέτοια ημέρα παγκόσμια, από την στιγμή που δεν είναι αποδεκτή σε όλα τα μέρη του κόσμου; Μήπως αυτό το πράγμα αποτελεί ένα είδος «πολιτισμικού»[2] ιμπεριαλισμού; Μήπως και στην χώρα μας δεν δεχθήκαμε μια τέτοιου είδους πολιτισμική επίθεση, στα πλαίσια όχι βέβαια του διεθνισμού, αλλά της παγκοσμιοποίησης; Το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ο Άγιος Βαλεντίνος, το έλκηθρο του ντυμένου στα κόκκινα Άγιου Βασίλη με τους τάρανδους δεν είναι μέρος της δικής μας, αλλά μιας δανεικής/επιβεβλημένης παράδοσης.

Συζητώντας τον συλλογισμό μου με τον φίλο Θερσίτη, μου έδωσε ακόμα μια εκδοχή, η οποία σχετίζεται και αυτήν με την παγκοσμιοποίηση. Ότι δηλαδή με το να ορίζεις παγκόσμιες ημέρες,  σταδιακά αυτές έρχονται και αντικαθιστούν την τοπική παράδοση(θρησκευτικά έθιμα, τοπικά έθιμα, λαϊκές παραδόσεις) με αποτέλεσμα να υποχωρεί το τοπικό, προς όφελος του «παγκόσμιου», και συγκεκριμένα, του παγκόσμιου και ιμπεριαλιστικού. Είναι λοιπόν και αυτός ένας τρόπος να επιβάλεις μια συγκεκριμένη «κουλτούρα» τυλιγμένη σε ένα χαζοχαρούμενο περιτύλιγμα, συνδυασμένο με χαρές και πανηγύρια[3](για να πέσουν οι αντιστάσεις), αλλά που σε βάθος χρόνου, μαζί με την υπόλοιπη προπαγάνδα(Κινηματογράφος, Διαφήμιση, Τηλεόραση, «Ενημέρωση»), οι τομές που ανοίγονται στην κοινωνία είναι βαθιές(όπως του αρέσει να λέει και του ΓΑΠ) και αθεράπευτες.

Γράφοντας την παραπάνω παράγραφο δεν θέλω να δώσω την εντύπωση του συντηρητικού ή του εθνικιστή. Όμως όταν το τοπικό, το παραδοσιακό και το εθνικό ακόμα, υποχωρεί για χάρη της νέας τάξης πραγμάτων και του ιμπεριαλισμού, τότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή όσον αφορά το τι κρατάς και τι αφήνεις. Διότι η «εθνική ταυτότητα», με τα καλά της και τα κακά της, έχει διαμορφωθεί σε ένα βάθος χρόνου μεγάλο και ως ένα βαθμό αντανακλά τις ανάγκες, τα πιστεύω και τα θέλω ενός λαού. Στο άλλο άκρο, μια επιβεβλημένη, κατασκευασμένη σε εργαστήριο και άρα πλαστή, παγκόσμια ταυτότητα, εκφράζει και υπηρετεί καθαρά τις ανάγκες, τα πιστεύω και τα θέλω της παγκόσμιας άρχουσας τάξης.


Θέλει προσοχή λοιπόν, γιατί οι παγκόσμιες ημέρες, με όλη τους την χάρη και την λάμψη, ενδέχεται να μας οδηγήσουν(μεταξύ άλλων) σε κατασκότεινες νύχτες.

Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)


[1] Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες που βλέπουν την πολιτικοκοινωνική πλευρά του ζητήματος της χειραφέτησης
[2] Το πολιτισμικού το βάζω επίτηδες σε εισαγωγικά, μιας και οι παγκόσμιες ημέρες , παίρνει πολύ μεγάλη συζήτηση κατά πόσο μπορούν να ενταχθούν σε ένα πολιτισμικό πλαίσιο και αν ναι, ως τι.
[3] Αφού και την πρωτομαγιά, και την μέρα της γυναίκας, τις έχουν μετατρέψει από πολιτικές «επετείους», σε «καταναλωτικά όργια» για την αποθέωση του τίποτα.

18 σχόλια:

  1. http://www1.epinions.com/review/kifm-Network-Cartoon_Network-Smurfs/kifm-review-4A9D-3F95EBE-3953A579-prod4 :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπα ;
    Σοβαρά ;
    Υπάρχει στ΄αλήθεια παγκόσμια ημέρα των Στρουμφς ;;;;;;;;;;;

    Δηλαδή, γιορτάζουν οι ... νεοδημοκράτες ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://i89.photobucket.com/albums/k225/milowent/papakarlhl8.gif

    http://bluebuddies.com/help/jpg/Smurf_Communists.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με πρόλαβε ο Tolis, αλλά δες και αυτό http://www.angelfire.com/mo/potatofarm/smurf.html γενικά δεν ξέρω αν το έχεις ακούσει λέγεται ότι τα στρουμφ είναι κρυφη κομμουνιστική προπαγάνδα, χαχαχαχα δες και αυτό στο "σοβαρό" Spiegel...

    Τώρα αυτό που λες για τις παγκόσμιες μέρες, δεν είναι όλες αποτέλεσμα του καπιταλισμού και ειδικά είναι μεγάλο φάουλ αυτό που λες για τη μέρα της γυναίκας! Ειδικά η 8 Μάρτη, καθορίστηκε από γυναικείο συμβούλιο της Β Διεθνούς και την Κάρλα Τσέτνικ, σαν ,μερα των γυναικών, επειδή τη μέρα εκείνη το 1864 στις ΗΠΑ, σκοτώθηκαν εργάτριες σε αγώνες (αν θυμάμαι καλά). Επίσης η πρωτομαγιά είναι και αυτή παγκόσμια μέρα των Εργατών ;) Επίσης σε πολλές παγκόσμιες μέρες, πχ περιβάλλοντος, κατά των ναρκωτικών, της μουσικής κτλ βγάζουμε ανακοινώσεις. Νομίζω ότι οι μέρες αυτές καθορίζονται πια από τον ΟΗΕ, φυσικά δεν έχω ξανακούσει μέρα στρουμφ, αλλά αυτό δεν ξέρω αν είναι ένα ειδικό διαφιμιστικό τρικ και τίποτα παραπάνω ενόψει της ταινίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. όπα το λινκ από spiegel δεν βγήκε να το εδώ http://www.spiegel.de/international/zeitgeist/0,1518,529492,00.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βοοκ, αμα δείς τις υποσημειώσεις, αναφέρω, ότι τόσο η μέρα της γυναίκας, όσο και η μέρα των εργατών, έχουν εκφυλιστεί απο το σύστημα.

    Ίσως είναι αυτό ακόμα μια σκοπιμότητα των παγκόσμιων ημερών, όπως αυτή των στρούμφ, να επισκιάσουν ή να συμπαρασύρουν και να απαξιώσουν εκείνες τις "επετείους" που είναι πραγματικά σπουδαίες.

    Να δες και την εν λόγω υποσημείωση

    "Αφού και την πρωτομαγιά, και την μέρα της γυναίκας, τις έχουν μετατρέψει από πολιτικές «επετείους», σε «καταναλωτικά όργια» για την αποθέωση του τίποτα."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. α σόρρυ τότε δεν διάβασα τις υποσημειώσεις! Για τα στρουμφ και τον κομμουνισμό τι λες; Λέει ο Μπαρμπα στουμφ είναι ο Μαρξ, οι σκούφοι είναι οι "σκυθικοί" που φορούσαν οι "αβράκωτοι" γιακωβίνοι στη Γαλλική επανάσταση, ο τύπος με τα γυαλιά είναι λένε ο Τρότσκι που λέει λέει και τα περισσότερα είναι βλακείες. όλοι είναι ίσοι αλλά έχουν διαφορετικές προσωπικότητες και ικανότητες που τις βάζουν στην υπηρεσία του συνόλου. Η στρουμφίτα, δείχνει την ειδικότητα της γυανίκας που είναι κοντύτερα στα καπιταλιστικά π΄ροτυπα (είναι η μόνη γυναίκα και η μόνη διαφορετική). Επίσης ο Δρακουμέλ, θέλει να λιώσει τα στρουμγάκια για να βγάλει χρυσό (!!!!!!!υπεραξία;), και από κοντά το τσουτσέκι του ο ψιψινέλ, ενώ δέχεται καταπίεση από τον Δρακουμέλ παίζει βρώμικο ρόλο (λένε ότι απεικονίζει τους εργατοπατέρες)... Ενδιαφέρουσες συγγρίσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα τοποθετηθω αργότερα γιατι φεύγω για Ηράκλειο τώρα να παω να γράψη εξετάσεις:)

    Αντε τα λεμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τεστακι:


    Μη με ξυπνάς απ' τις έξι
    πριν ακόμα η μέρα να φέξει
    ξυπνητήρι κτυπάς σαν τρελό,
    σε μισώ-σε μισώ...

    Ξύπνα-σήκω, ξύπνα-σήκω...

    Είν' απαλό το κρεβάτι,
    αφήστε με να κοιμηθώ.
    Στο όνειρό μου βλέπω έναν κόσμο
    χωρίς ξυπνητήρια λαχταριστό.

    Καινούρια μέρα σε λίγο αρχίζει,
    το ξυπνητήρι τρελά χτυπά
    μα ο Χουζούρης του στρουμφογυρίζει,
    νυστάζει και παραμιλά.

    Μη με ξυπνάς απ' τις έξι
    πριν ακόμα η μέρα να φέξει
    ξυπνητήρι κτυπάς σαν τρελό,
    σε μισώ-σε μισώ...

    Ξύπνα-σήκω, ξύπνα-σήκω...

    Είν' απαλό το κρεβάτι,
    αφήστε με να κοιμηθώ.
    Στο όνειρό μου βλέπω έναν κόσμο
    χωρίς ξυπνητήρια λαχταριστό.

    Όλοι ξυπνήσαν, ο ήλιος φέγγει
    μα ο Χουζούρης στρουμφαλητό
    και με κλειστά τα μάτια μουρμουρίζει:
    "Τα ξυπνητήρια τα μισώ!"

    "ʼσε με να κοιμηθώ, νυστάζω....."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η Στρουμφίτα είναι το μόνο ενήλικο θηλυκό στρουμφάκι. Δημιουργήθηκε από τον μάγο Δρακουμέλ με σκοπό να διεισδύσει στο Στρουμφοχωριό και να οδηγήσει τον Δρακουμέλ εκεί. Όταν ήταν υποχείριο του Δρακουμέλ ήταν μελαχρινή, άσχημη και ύπουλη,αλλά ο Μπαμπαστρούμφ έλυσε τα μάγια και η Στρουμφίτα μετατράπηκε σε μια γοητευτική, γλυκιά ξανθούλα. Στο Στρουμφοχωριό όλοι καρδιοχτυπούν όταν την βλέπουν και της προσφέρουν λουλούδια, συνήθως από τον κήπο της.
    Η αντεπανασταση δεν τα καταφερε αυτη τη φορα και η στρουμφιτα ασπαστηκε τα κομμουνιστικα ιδανικα!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. κόκκινοςδρόμοςΣάβ Ιουν 25, 02:02:00 μ.μ. EEST

    Όσο υπήρχε σοβιετική ένωση τέτοιες σαχλαμάρες δεν υπήρχαν στον ΟΗΕ. Δεν μπορώ να πιστέψω πως υπάρχει παγκόσμια μέρα των στρουμφ. Έλεος!

    Αυτά που λες για παγκόσμια κουλτούρα μου φαίνονται λίγο τραβηγμένα, αυτό που βλέπω είναι μια προσπάθεια να υποβαθμιστούν οι παγκόσμιες ημέρες στο βαθμό που να μην έχουν πολιτική/ταξική φόρτιση. Αυτό που είπε δηλαδή ο μπουκχάντερ και συμφωνώ.

    Δείτε, την Εργατική Πρωτομαγιά την κατάντησαν μέρα της άνοιξης (οι σάπιοι), την Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης την κάναν μέρα της (Ενωμένης) Ευρώπης. Δυστυχώς μετά την υποστολή της κόκκινης σημαίας από το Κρεμλίνο, ο ΟΗΕ παραδόθηκε πλήρως στα χέρια των ιμπεριαλιστών. Όχι για πολύ όμως κουφάλες.

    υγ Κλάρα Τσέτκιν όχι Τσέτνικ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. χαχαχα ναι δίκιο έχει για την Κλάρα, θα τρίζουν κόκκαλα τώρα με αυτό. Ξέρεις τι ήταν οι Τσέτνικ; Ο ΕΔΕΣ της Γιουγκοσλαβίας, που σταδιακά όσο οι παρτιζάνοι ήταν όλο και πιο ενεργοί αυτοί συνεργάστηκαν ανοιχτά με τους ΝΑΖΙ, βασιλικοί, αγγλόφιλοι αρχικά τουλάχιστον, με αρχηγό το φασισταριό τον Μιχαήλοβιτς. Δεν γλίτωσαν πολλοί μετά βέβαια χεχεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θα ήθελα να προσθέσω πως η εκπληκτική ομοιότητα του Δρακουμέλ με έλληνα πολιτικό, με κρητική καταγωγή, δεν μπορεί να είναι τυχαία.
    Αλήθεια, αν ο Peyo ήθελε να φτάξει και μία κόρη στον Δρακουμέλ, δεν θα ήταν αναγκασμένος να σκιτσάρει την Ντόρα;
    Και για να πω την αλήθεια, η μέρα των στρουμφ δεν με εντυπωσιάζει και τόσο. Εδώ προκειμένου να πουλήσουν ανακάλυψαν άγιο "προστατη των ερωτευμένων", στην πιο αντιερωτική θρησκεία από καταβολής κόσμου, στον χριστιανισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εγώ που τρελαίνομαι για το Μπομπ το Σφουγγαράκη μπορώ να ελπίζω σε κάποια παγκόσμια ημέρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πόσο σας μισώ απαίσια γλομπάκια...
    έκανα ο κακομοίρης ενα σοβαρό άρθρο και μου το πήγατε σε επίπεδο μπόμπ σφουγγαράκη.
    Μια μέρα όμως θα βρω το δρόμο προς το γλομποχωριό και θα δείτε τι θα πάθετε.

    Ακόμα πάντως διακυυεύεται το πολιτικό ποιόν των στρουμφ καθώς υπάρχουν διαφωνίες, ο φάρος τους λεει νεοδημοκράτες, άλοι τους λένε κομμουνινιστές, εγω λεω ότι είναι καθεστώς μοναρχικό, αλλά όπως το έβλεπε ο Πλάτων. Δηλαδή αγονεική, κοινωνία, δοιηκούμενη απο εναν σοφό, ενω όλοι δουλεύουν κάτω απο τις διαταγές/συμβουλές του για το καλο του συνόλου:)

    Πέρα απο την πλάκα απαντώ στον Κόκκινο δρόμο που τόλμησε να απαντήσει στα σοβαρά:), ότι αυτό για την παγκόσμια κουλτούρα εμένα δεν μου μοιάζει καθολου τραβηγμένο, και η προσπάθεια προώθησης μιας τέτοιας κουλτούρας βέβαια δεν γίνεται μόνο μέσα απο τις παγκόσμιες ημέρες.

    Αν θέλεις κόκκινε δρόμε σου αναλύω και παιρετέρω πως το βλέπω εγω το πράγμα.


    Στρατολάτη, όσο για εσένα, υποθέτω ότι η μέρα του σφουγγαράκη συμπίπτει με την μέρα των γκέι, μιας και ο κόσμος το έχει τούμπανο και ο βυθός κρυφό καμάρι, ότι καμία τρύπα του μπομπ δεν έχει μίνει ακάλυπτη απο τον "κολλητό" του αστερία. Το έλεγαν και στην ελληνοφρένεια αν έχεις ακουστα.

    true story

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. κόκκινοςδρόμοςΚυρ Ιουν 26, 05:50:00 μ.μ. EEST

    "Αν θέλεις κόκκινε δρόμε σου αναλύω και παιρετέρω πως το βλέπω εγω το πράγμα."

    Θα μπορούσες να το κάνεις ξεχωριστό ποστ. Νομίζω, ποε, θα είναι ένα αυτόνομο θέμα με πολλές προεκτάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κόκκινε δρόμε έχεις δίκιο, θα κάνω και άλλη δημοσίευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...