24 Ιουν 2011

Μidsommar blues για...γκρινιάρηδες!


Σημερα οι Σουηδοι γιορταζουν επίσημα την αρχη του καλοκαιριου που τυπικα σχεδον καθε χρονο τετοια εποχη ..βρεχει στη χωρα του ...''πρασινου χειμωνα'', οπως αποκαλουν ειρωνικα καποιοι το καλοκαιρι στη Σουηδια! 

Το Μιdsommar (Μεσοκαλοκαιρο), η αρχη δλδ. του θερινου ηλιοστασιου, η μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα του χρόνου ειναι και μια απο τις σπουδαιοτερες αργιες στη Σκανδιναβια, η οποια παρ ολα οσα λεγονται και γινονται με αφηνει αδιαφορη, οπως ολες οι ''κατα παραγγελια'' ...γιορτες, οπου το αλκοολ και το φαγοποτι (παντου στον κοσμο!) υπερεκτιμωνται, ενω οι επικριτες τετοιων γιορτων υποβιβαζονται σε …''γκρινιαρηδες'' που δεν καταλαβαινουν το ...''πνευμα των ημερων''!

Ομως ποιο ειναι τελικα αυτο το..''πνευμα των ημερων'' και κατα ποσο π.χ οι 3.800 υπάλληλοι και οι μηχανικοί της Saab Automobile, στην Trollhätta, θα πρεπει να είναι ...ευχαριστημενοι και να χορευουν παραδοσιακα γυρω απο το  midsommarstången; γνωριζοντας πολυ καλα οτι δεν θα πληρωθουν τη Δευτέρα και περιμενοντας να ανταπεξελθουν στα εξοδα τους με....δανεια; 
Αυτα γινονται οταν οι κυβερνησεις ξεπουλανε αυτοκινητοβιομηχανιες και ιδιωτικοποιουν κρατικα μονοπωλια.

 

Ισως, ομως, θα πρεπει να ...κλεινουμε ματια και αυτια και να μη δινουμε σημασια και σε ειδησεις που μιλανε για αυξηση των αστεγων νεων στη Σουηδια, πραγμα που  εχει να κανει με τις ταξικες διαφορες και τον κοινωνικο αποκλεισμο καποιων νεων;

Ουτε βεβαια να διαβαζουμε...''δυσαρεστες'' ειδησεις, που λενε οτι ολο και περισσότεροι νεοι στη Σουηδια σπουδαζουν σε θερινα προγραμματα σπουδων σε πανεπιστήμια και κολεγια, εφ οσον δεν βρισκουν δουλεια και ετσι πολλοι φτανουν να παιρνουν φοιτητικα δανεια ωστε να μπορεσουν να πληρωσουν το νοικι τους..

Να ξεχασουμε ομως λογω της...ημερας και τις διαφορες μεταξυ εργαζομενων, που οπως αναφερει η εκθεση του LO, (Σουηδικη συνομοσπονδια εργατων) οι κατηγοριες των εργαζομενων με τους χαμηλότερους μισθούς, χειρότερες μορφές απασχόλησης, πιο αβολο ωραριο εργασιας και βαρυτερες δουλειες, εχουν  τις λιγοτερες πιθανότητες να πανε διακοπές, ή να αποκτησουν ποτε ...εξοχικο σπιτι και στη κατηγορια αυτη βεβαια ενα μεγαλο ποσοστο ειναι γυναικες, λογω κατωτερων μισθων σε συγκριση με τους ανδρες συναδελφους τους.

Κατα τα αλλα "ολα καλα" και τρεχω, οπως καθε χρονο και φετος να μη ...χασω (!) κανενα  γυρο απο το .....χορο γυρω απο το …Μαγιοξυλο! 

14 σχόλια:

  1. Eχω την εντυπωση Ελβα οτι η φημη για την Σκανδιναβια δεν ανταποκρινεται παντα στην πραγματικοτητα, οποτε ειναι καλο που ατομα, οπως εσυ, μας πληροφορουν για οσα ισχυουν. To θεμα της Saab το ειχα διαβασει και σε ενα αλλο ιστολογιο και ειναι πραγματικα κριμα για μια τετοια κερδοφορο αυτοκινητοβιομηχανια και τους εργαζομενους της να εμπαιζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως έγραψα και στο Redfly Planet, γιατί μας γκρεμίζετε καλέ το όνειρο για μια καλύτερη ζωή; γιατί; αφού η Σουηδία είναι (καπιταλιστικός) παράδεισος και πάντα την είχαμε σαν έσχατη λύση. Λέγαμε, τι θα κάνουμε άμα πεινάσουμε; στη Σουηδία θα πάμε. Πώς έρχεσαι τώρα εσύ κυρία Ελβα και μας κόβεις τα φτερά να πούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Νik

    Exεις δικιο, τα πραγματα σπανια ειναι οπως ...φαινονται! To θεμα της Saab οπως και οι ιδιωτικοποιησεις που εχουν γινει, ηδη, εδω ειναι ενα μεγαλο ζητημα.
    Μιλουσαν για επιχειρησεις που θα γινοντουσαν "ανταγωνιστικες" στις τιμες, για τους καταναλωτες, αλλα φυσικα κατι τετοιο δεν εγινε επεδη οι περισσοτερες εταιρειες εχουν κανει συμφωνιες και κρατουν τις τιμες σε ενα στανταρ οποτε ουτε καν αυτο το γελοιο "επιχειρημα" τους, δεν στεκει.
    Χαρισαν κερδοφορες επιχειρησεις στο κεφαλαιο και τωρα ο κοσμος οπως στη περιπτωση της Saab, περιμενει να τον πληρωσουν οι ..Κινεζοι και ο καθε αγοραστης....Πιστευω οτι λιγοι Σουηδοι ειναι ευχαριστημενοι με τη σημερινη κατασταση αλλα μηπως και οι προκατοχοι τους απο το κομμα των ..."σοσιαλιστων" ηταν καλυτεροι; :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. AlexD

    Εμεις, καλέ, σας ...γκρεμίζουμε το όνειρο για μια καλύτερη ζωή, ή μηπως η ΕΕ;
    Η Σουηδία μπορει παλιοτερα να χαρακτηριζοταν ως.."καπιταλιστικός παράδεισος", αλλα οχι πια,
    οποτε μη ριχνετε το φταιξιμο σας στη...κυρία Ελβα, η οποια καμμια επιρροη δεν εχει στα κοινοβουλευτικα δυστυχως,(μεχρι τωρα,...για το μελλον, δε ξερω!) :-)

    Οπως εγραψα και αλλου, ισως πρεπει να φτασουμε στον...πατο, ολοι οι λαοι, για να συνειδητοποιησουμε τι χασαμε και ποσους αιωνες πισω μας εχουν στειλει, οσον αφορα τα εργασιακα δικαιωματα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την παγκόσμια ημέρα των στρουμφ την γιορτάσατε:)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο ιός της μείωσης του εργασιακού-μισθολογικού κόστους είναι μεταδοτικός. Δεν μπορεί να είναι διαφορετικά στην καπιταλιστική οικονομία. Να μια λαμπρή ευκαιρία και για το σουηδικό κεφάλαιο να ξεμπερδέψει με κοινωνικές κατακτήσεις. Στο επόμενο διάστημα με μαθηματική ακρίβεια θα αρχίσουν να ξηλώνονται προνόμια. Πρώτους βέβαια θα πάρει η μπάλα τους ξένους. Παρά την όποια διαφορετική κουλτούρα της σουηδικής κοινωνίας για η διαφορετικότητα, την πολυπολιτισμικότητα, ο εθνικισμός και ο ρατσισμός, απουσία ενός ισχυρού ταξικού πόλου, θα είναι η μοναδική ρεαλιστική λύση για τον σουηδό εργαζόμενο. Η κουλ μέση αντίληψη ότι όλοι (άσπροι, μαύροι, χριστιανοί, μουσουλμάνοι, straight και gay) χωράμε σε μια χώρα που ευημερεί θα γκρεμιστεί σαν πύργος δίχως θεμέλια, όταν το αυτονόητο για τον σουηδό πάψει να είναι τέτοιο. Όταν οι εταιρίες πρότυπο δεν πληρώνουν, όταν το διάλειμμα στη δουλειά θα καταργηθεί, όταν η γονική άδεια θα μειωθεί και το ταμείο ανεργίας γίνει ταμείο επιδότησης του κεφαλαιοκράτη για φθηνά μεροκάματα, τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά...

    Εντυπωσιακό με τον καπιταλιστικό παράδεισο της Σουηδίας είναι και η λειτουργία των παν/μίων και της έρευνας σ αυτά. Έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα από τις αναδιαρθρώσεις τύπου μπολόνια. Δεν λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια έχουν μετατραπεί σε μεγάλο βαθμό σε επιχειρήσεις. Σίγουρα τουλάχιστο όσον αφορά την έρευνα. Δεν είναι είδηση ότι η παν/κή έρευνα συνδέεται όλο και πιο ασφυκτικά με την πνευματική ιδιοκτησία (πατέντες). Η κοινωνική Σουηδία δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς. Ωστόσο, χαρακτηριστικό παράδειγμα της Σουηδικής πρωτοπορίας στα Παν/μία είναι ότι, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει κατά κανόνα στις υπόλοιπες καπιταλιστικά αναπτυγμένες χώρες, η πατέντα ενός νέου ερευνητικού προϊόντος ανήκει κατά αποκλειστικότητα στον παν/κό ερευνητή. Ενώ στην αγγλία, για παράδειγμα, ένα σημαντικό ποσοστό της εμπορικής εκμετάλλευσης που θα προκύψει πιθανά από την εμπορική χρήση της πατέντας ανήκει εξ ορισμού στο Παν/μιο και ένα μικρότερο μέρος στον ερευνητή, στην κοινωνική Σουηδία δεν βάζουν τρικλοποδιές στην επιχειρηματικότητα. Όλα στον παν/κό ερευνητή με στόχο την προσδοκία της ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων μέσω κινήτρων....

    Αυτό θα οδηγήσει, πολύ το φοβάμαι, στην μετατροπή της διαμάχης για τον κοινωνικό ρόλο της επιστήμης σε διαμάχη καθορισμού και επιμερισμού των ποσοστών εμπορικής εκμετάλλευσης των ανακαλύψεων... Με τους "αριστερούς" να σκίζονται για μεγάλα ποσοστά δικαιωμάτων στα παν/μια και τους δεξιούς στον ερευνητή, αλλά με την αποστολή της έρευνας για την πατέντα αδιαπραγμάτευτη!!! Θα ήταν πολύ χρήσιμο θαρρώ να κατατεθούν επιπλέον στοιχεία για το σουηδικό παν/κό σύστημα.

    Μακάρι να δουν αυτές τις εξελίξεις και οι θαυμαστές αριστεροί οικονομολόγοι (που έχουν πάρει διαζύγιο από το μαρξισμό). Που σαν άλλοι ντόπιοι εθνικοί ηγέτες που οραματιζόταν το μέλλον της Ελλάδας στο ιρλανδικό ή το φιλανδικό μοντέλο αυτοί κάνουν μαθήματα στις πλατείες για το Νορβηγικό... Η καπιταλιστική κρίση καταστρέφει τα γυαλιστερά περιτυλίγματα και αναδεικνύει ότι το προϊόν ζέχνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δύο θεματάκια...

    Από το άρθρο και το σχόλιο από πάνω, πρώτα. Πριν 1-2 βδομάδες δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα ερευνα για τη Σουηδία και τη ραγδαία αναπτυξη του ρατσισμού-φασισμού στους νέους. Αλήθεια Έλβα σχολιάστηκε καθόλου εκεί πάνω; Δεν νομίζω βέβαια αυατά να είναι νέα φαινόμενα, στη Σκανδιναβία, υπάρχουν αρκετά περιστατικά ρατσιστικής βίας τα τελευταία 20-30 χρόνια (ακόμα και ο Γιωργάκης μας είπε ότι τον λέγανε Μαυροκέφαλο, ενώ είχα δει και ένα επισόδιο της "μηχανής του χρόνου" για τους έλληνες μετανάστες στη Σουηδία, που μιλούσαν για έντονη ρατσιστική συμπεριφορά).

    Από την κρίση του 1973 και μετά η ξύλωση του λεγόμενου κοινωνικού κράτους είναι γεγονός. Η τελευταία εκδήλωση της κρίσης θα είναι και αυτή που μάλλον θα τα ξηλώσει παντού, και στην παρούσα φάση θα θάψει αυτές τις πολιτικές φαντασιώσεις (άλλωστε ο Μαρξ έλεγε ότι σε περιόδους κρίσης φανερώνονται όλες οι αντιθέσεις του συστήματος). Το θέμα είναι γιατί διατηρήθηκαν κάποια μικρά "κάστρα" σοσιαλδημοκρατικού ονείρου, μέχρι πρόσφατα; πχ η Κύπρος, διατηρήθηκε έτσι λόγω των πολύ χαμηλών αμυντικών δαπανών (πολλά οπλικά συστήματα είναι δωρεα της Ελλάδας, που αγοράζει νέα, λόγω ΝΑΤΟ, δεν έχουν αεροπορία εκτός ελάχιστων εκπαιδευτικών αεροσκαφών, λίγα πλοία κτλ), αλλά και σκληρής εκμετάλλευσης, αρχικά των προσφύγων από το βόρειο τμήμα της χώρας και τώρα της εκτεταμένης μετανάστευσης από την Ασία. Τώρα τι συνέβαινε στη Σουηδία δεν ξέρω αλλά ψιλομοιάζει με την περίπτωση Κύπρος, σε αρκετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. poe

    Aσε, μηπως....ξεχασουμε και τιποτα! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Artzi.Bourtzi

    Φυσικα και το ξηλωμα των κοινωνικων κατακτησεων εχει αντικτυπο παντου.
    Δεν ζουμε σε απομονωμενες κοινωνιες, πολυ δε περισσοτερο οταν μιλαμε για xωρες-μελη της ΕΕ.
    Ηδη ισχυουν πολλα απο αυτα που αναφερεις και παρα την ανοικτομυαλη πολιτικη για τους ξενους σιγουρα τα πραγματα δεν ειναι αισιοδοξα για τους νεους που ψαχνουν δουλεια, ειδικα μαλιστα αν λεγονται Μοhamed, κλπ ξενα ονοματα...

    Κι εγω πιστευω οτι ειναι ζητημα χρονου και μακαρι να κανω λαθος, αλλα οταν πεφτουν τα προνομια αλλου, δεν ειναι δυνατον να μεινουν επ απειρο σε καποιες χωρες.
    Οσο για τα σχολεια και τα πανεπιστημια, ναι λειτουργουν εδω και χρονια συμφωνα με τα προτυπα των επιχειρησεων, ενα μοντελο απαραδεκτο ειδικα για τομεις οπως η εκπαιδευση (και η Υγεια!). Ε
    ιδικα σε θεματα ερευνας τα πανεπιστημια προαγουν και χρηματοδοτουν ακριβως αυτα που θελει η αγορα, με αποτελεσμα καποιες ειδικοτητες να θαβονται ενω αλλες π.χ ΙΤ, marketing, θετικες επιστημες, κλπ γινονται λογω ζητησης.. αναρπαστες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Giorgo bookhunter

    Φυσικα εκανε αισθηση και εδω, η ερευνα που αναφερεις, για τις πολτικες προτιμησεις των νεων, αλλα πιο πολυ συζητηθηκε στα σχολεια.
    Η αληθεια ειναι οτι σχεδον σε ολη την Ευρωπη βλεπει κανεις ανοδο της ακροδεξιας και οπως γνωριζουμε οι κυβερνησεις που ηταν στην εξουσια μεχρι τωρα εχουν ενα μεγαλο μεριδιο ευθυνης για τη παραπλανηση των πολιτων παντου.
    Ειδικα για τη Σουηδια πιστευω οτι οι εκπαιδευτικοι θα επρεπε να συζητουν θεματα πολιτικης περισσοτερο με τους μαθητες τους, αλλα δυστυχως η πολιτικη δεν θεωρειται δημοφιλες θεμα εδω, οποτε ειναι ισως και ενας απο τους λογους....Ρατσισμος υπαρχει και εδω και θα ηταν ανοητο να πιστευει κανεις οτι δεν ειναι ενα σοβαρο θεμα και στη σημερινη Σουηδικη κοινωνια.

    Δεν ξερω αν υπαρχουν ομοιοτητες με τη Κυπρο, οπως λες, αλλα πιστευω οτι η Σουηδια περα απο την ιστορια της ως προοδευτικου λαου με κοινωνικες κατακτησεις και ιστορια στο εργατικο/ φεμινιστικο κινημα υπηρξε ταυτοχρονα και η ''βιτρινα'' του σοσιαλισμου τοσα χρονια απεναντι στην Σοβιετικη ενωση.
    Μην ξεχναμε oμως οτι η Σουηδία παραμεινε εκτός Β' Παγκοσμίου Πολέμου και αυτο φυσικα ειχε αντικτυπο στην οικονομια της σε συγκριση με αλλες χωρες.
    Οι σοσιαλδημοκράτες έμειναν στην εξουσια ως και το 1991, οταν εκλεχτηκε η συντηρητική κυβέρνηση του Carl Βildt που απελευθέρωσε τις ως τότε κρατικά ελεγχόμενες τηλεπικοινωνιες και τραπεζες. Ετσι η Σουηδια ηταν απο τις πρώτες χωρες στο κοσμο που ειχε πρόσβαση στο Internet. Η συντηρητική κυβέρνηση ελάφρυνε το φορολογικό βάρος και ο ανώτατος συντελεστής μειώθηκε στο 50% ενώ πριν απο το 1991 έφθανε ως και το 90%!

    Το κόστος φυσικα το πληρωσαν με το να χασουν την εξουσια και το 1994 επανήλθαν οι σοσιαλιστές με τον Ingvar Carlsson, που διατήρησε την υψηλη φορολογία στα εισοδήματα, αλλά μείωσε τη φορολογία των κερδών στις επιχειρήσεις και εδωσε κινήτρα για τη δημιουργία νέων.

    Η φορολογια στη Σουηδια παραμενει αρκετα υψηλοτερη απο αλλες χωρες και ισως χαρη στην καλη οικονομια της εφτασε να κρατηθει μεχρι τωρα σε καλυτερη θεση απο αλλες χωρες, οπως και το γεγονος οτι υπαρχουν εναλλακτικες λυσεις ακομα και για οσους απολυονται επειδη τους δινονται περισσοτερες δυναντοτητες για μετεκπαιδευση κλπ σε αλλες εργασίες.

    Ισως ολα αυτα να ειναι μια απαντηση στην απορια γιατι η Σουηδια ειχε αυτη τη φημη μεχρι τωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έλβα, ευχαριστώ για τη λεπτομερή απαντηση και στα στοιχεία σχετικά με τη Σουηδία. Για την Κύπρο το σκέφτηκα επειδή η Σουηδία δεν έχει διεθνής φασαρίες, δεν ήταν στο ΝΑΤΟ κτλ, ενώ είχε και πληθώρα μεταναστών.

    Προφανώς η υψηλή φορολογία χρειάζεται για να χρηματοδοτούνται οι κοινωνικές παροχές, το θέμα είναι πως αντιδρούσε η Σουηδική βιομηχανία σε αυτό. Μήπως έπερνε κάποιο άλλο αντίτιμο, πχ μεγάλο προστατευτισμό; Υπήρχε μήπως μεγάλος πληθωρισμός; Από την άλλη το έτος αλλαγής 1991, μόνο τυχαίο δεν φαίνεται...

    Υπήρχε μεγάλο εργατικό κίνημα στη Σουηδία παλιά;

    όπως βλέπεις είμαι τελείως άσχετος με τις όμορφες χώρες του Βορρά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Giorgo bookhunter

    Φυσικα και υπηρχε μεγαλο εργατικο κινημα εδω. Σου στελνω μερικα links, σε Αγγλικα, για ενημερωση

    http://www.economist.com/node/17039151

    http://www.sweden.se/eng/Home/Society/Government-politics/

    http://en.wikipedia.org/wiki/Politics_of_Sweden

    Eλπιζω να βοηθησουν! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έλβα-ευχαριστώ πολύ για τα λινκς, πολύ χρήσιμα... καλά αυτά τα ΚΚ στη Σουηδία βρίσκονται πουθενά στη ζωή; εδώ δεν τα βλέπω να συμμετέχουν στις εκλογές και παλιότερα που είχα διαβάσει στον Οδηγητή (βασικά πολύ παλια γύρω στο 2003 πρέπει να ήτανε), μια συνέντευξη ενός μέλους της νεολαίας ενός ΚΚ στη Σουηδία, είχε αρκετά αριστερίστικη στάση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Giorgo bookhunter

    Αnytime!
    Βρισκονται βρισκονται, αλλα θελει λιγο ψαξιμο.. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...