8 Ιαν 2014

(To..''γιατι'' το ξέρουμε!) Η Ακροδεξιά κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη!


Αρκετα δεξιά λαϊκιστικά κόμματα χτυπούν την πόρτα του κοινοβουλίου της ΕΕ εν όψει των εκλογών τον Μάιο. Κοινοι παρονομαστές είναι η κριτική στάση απέναντι στην ΕΕ και η μετανάστευση. 

Λίγα ομως είναι τόσο ακραία οσο η Χρυσή Αυγή. Αλλά ο αριθμός των λιγότερο, ή περισσότερο εθνικιστικων κομματων που τρέφουν ελπίδες για τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Μάιο έχει μεγαλωσει και οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η αντιπροσωπεία τους θα αυξηθεί.

Η οικονομική κρίση, η υψηλή ανεργία και η διεύρυνση των αντιθεσεων είναι όλα αυτα παράγοντες που τροφοδοτούν το έδαφος για λαϊκιστικα κομματα. Κοινοι εχθροι συχνά γίνονται οι ελίτ, η ΕΕ και η μετανάστευση..

Και αυτή τη φορά, φαίνεται να υπαρχει μια προθυμία μεταξύ της λαϊκιστικής δεξιάς πτέρυγας να δείξει ένα ενωμένο μέτωπο, το οποίο μπορεί να αυξήσει την επιρροή τους πιο πολύ. 
Στο τέλος του περασμένου έτους, ο Ολλανδος ηγέτης του Κόμματος για την Ελευθερία, Geert Wilders, με το ασημι μαλλι, πηρε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει την άκρα δεξιά. Ο Wilders θέλει να διασφαλίσει ότι το κόμμα του, σε αντίθεση με τώρα, θα εξασφαλισει μεγαλυτερο μεριδιο επιρροης πάνω στην πολιτική ατζέντα στις Βρυξέλλες .
Geert Wilders
Μαζι του σ αυτό το στοχο έχει ήδη την ηγέτη του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, Marine le Pen. Και υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Wilders θα καταφέρει να ενωσει τα 25 μέλη από τα 7 κράτη μέλη που απαιτούνται για μια ομάδα που θα σχηματιστεί. Άλλα κομματα που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν είναι οι Sverigedemokraterna, (οι Σουηδοί Δημοκράτες) , το Αυστριακο Κόμμα της Ελευθερίας , το βελγικό Vlaams Belang και το Ιταλικο Lega Νord.

Βρισκονται σε ομάδες που το κύριο πολιτικό τους έργο γίνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ομάδες αυτες, που σήμερα είναι έξι, αποφασιζουν μεταξύ τους για το ποιος θα διαπραγματευθει με τις κυβερνήσεις της ΕΕ και την Επιτροπή της ΕΕ για τις διάφορες νομοθετικές προτάσεις. 

Η συμμετοχή σε μια ομάδα εξασφαλίζει επίσης στα κομματα ένα δεδομένο χρόνο ομιλίας και ένα ορισμένο αριθμό εδρών στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Επίσης, τρία μέλη του Εθνικού Μετώπου ηταν προηγουμένως μη εγγεγραμμένα και η συνεργασία μεταξύ των δύο έχει προκαλεσει εκπληξη, δεδομένου ότι το Κόμμα της Ελευθερίας έχει τοποθετηθει φιλικα προς το Ισραήλ, ενώ το Εθνικό Μέτωπο έχει μια αντι-σημιτική ιστορία. 

Και γενικά, αυτό είναι ένα μεγάλο άνοιγμα μεταξύ των δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων. Μερικα είναι πιο «καθαρά» και οπως οι οι Sverigedemokraterna, (οι Σουηδοί Δημοκράτες) διαχωριζουν τη θέση τους από τα πιο ακραία στοιχεία. Άλλοι, όπως η Χρυσή Αυγή και το Ουγγρικό κομμα Jobbik , εμφανίζονται λιγότερο «καθαροι».

Στο μεταξύ, κάποιοι έχουν ήδη οργανωθεί στην ομάδα Ελευθερία και Δημοκρατία σαν μια ενωση αντίστασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτα περιλαμβάνουν το βρετανικο UKIP, τους Αληθινους Φιλανδους και το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας.

Mτφ απο αρθρο της Marianne Björklund,
DN.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...