4 Οκτ 2011

ΣΟΥΗΔΙΑ:Οι υπηρεσίες στελέχωσης εργατικού δυναμικού!



Δεν νομιζω οτι εχουμε ασχοληθει ξανα με τις εταιρειες που συχνα ..αυτοδιαφημιζονται με εντυπωσιακα ονοματα οπως ..."Υπηρεσιες στελεχωσης ανθρωπινου δυναμικου και παροχης υπηρεσιων", επειδη οπως λενε μονο αυτες εχουν τους καταλληλους ...συμβουλους και μονο αυτες χρησιμοποιουν...μεθόδους και τεχνολογια που προσφερει εξειδικευμενες λυσεις στην αγορα εργασιας.

Ωραια λογια πραγματι....

Εγω παντως που εχω το...''ελαττωμα'' να μη πιστευω στα ...μεγαλα λογια, τα ακουω ολα αυτα "βερεσε" και για να πω την αληθεια τοσο καιρο στη Σουηδια ουτε καλα λογια για καμμια απο τις εδω εταιρειες στελεχωσης προσωπικου, εχω ακουσει, αλλα ουτε και οτι βρηκε κανεις δουλεια, χαρις σ αυτες! 
Ενα ειδος μεσητειας κανουν δηλαδη και αυτο οχι και τοσο καλα, για να ειμαστε ειλικρινεις. Το γεγονος ειναι οτι ο κοσμος παντου αμφιβαλλει για τετοιου ειδους υπηρειες και θελει να συνεχισει να εμπιστευεται τους δημοσιους φορεις, ασχετα αν στη χωρα μας και αλλου εχουν βαλθει οι εκαστοτε κυβερνησεις να διαλυσουν ο τι εχει να κανει με το ...Δημοσιο! 

Ο ρολος των υπηρεσιων στελεχωσης προσωπικου ειναι να καλυπτουν τις ευθυνες των εταιρειων προς τους υπαλληλους τους και οπως υποστηριζει ενα αρθρο της εφημεριδας Αrbetaren, "χαρις σε εξαιρετικά αμφισβητήσιμες αποφάσεις σε δικαστηρια οι εταιρειες αυτες εχουν αναπτυχθει υπερβολικα και ετσι επηρεαζουν ενα μεγαλο κομματι στην αγορα εργασιας. Το Σουηδικο δικαστηριο υπευθυνο για εργατικα θεματα (ΑD) μαλιστα πιστευει οτι μια εταιρεια εχει το δικαιωμα να απολυσει ολους τους μονιμους υπαλληλους της και να "νοικιασει" προσωρινους"! .....

Αυτοί που εργάζονται ως προσωρινoι, μας πληροφορει το αρθρο, εχουν σε πολλές περιπτώσεις χειρότερες συνθήκες από τους μόνιμους εργαζομένους, και πολλοι κλαδοι εχουν υπογράψει κατώτερες συλλογικες συμβάσεις με τις εταιρειες στελεχωσης προσωπικου, από ό τι με τις εταιρείες που προσλαμβάνουν, για τα ίδια καθήκοντα! 

Οι μισθοι ειναι κάτωτεροι, ενω χαμηλότεροι ειναι οι μισθοι για τους μήνες με τις μεγάλες διακοπές, ή λιγότερες ημέρες. 
Το οτι υπαρχει εργασιακή ανασφάλεια και ενα αίσθημα του οτι πραγματικά οι προσωρινοι υπαλληλοι δεν "αξίζουν" τόσο όσο οι μόνιμοι, δεν συμβαλλει, βεβαια, σε αφοσιωση στην εταιρεία που ηδη εργαζονται, αλλα ουτε και στην υπηρεσια στελεχωσης που στελνει προσωπικο σε αλλες εταιρειες. Έτσι, η βιομηχανία στελέχωσης προσωπικου έχει ενα πρόβλημα με το ....image της.
Μια τετοια εταιρεια, ειχε πριν λιγο καιρο ανεβασει μια ιστοσελίδα με το τιτλο "Εμεις λεγομαστε" ... όπου ο επισκέπτης μπορουσε να προτείνει και να ψηφίσει για το όνομα των μισθωμένων εργαζομενων, ενω αποδεκτα ηταν μόνο ...καλα ονοματα, και οι πρότασεις «σκλάβοι», «εργάτες», ή «ψευδο προσωπικό" που εγραψαν οι εργαζομενοι σβηστηκαν γρήγορα.

Μια παρόμοια ιστοσελίδα, ομως στο facebook, που επίσης ονομαστηκε,  "Εμεις λεγομαστε", εγινε γρήγορα πολυ πιο δημοφιλής απο αυτην των Γραφείων Στελέχωσης.  Εκει δεν υπάρχει καμμία λογοκρισία απο αδέξιες εκφράσεις, και στις δεκα κορυφαιες θεσεις ηταν, μεχρι τελευταια, λεξεις οπως ..."σκλάβος", "οικοσιτος" και "δουλος". 
Ο κλάδος της στελέχωσης είναι μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη βιομηχανία στη Σουηδία, αλλά εκει που αποτυγχάνουν παταγωδώς ειναι όταν προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα είδος .. "συναδελφικοτητας" και "αφοσιωσης" μεταξύ των εργαζομένων, επειδη η επιχειρηματική ιδέα καθαυτη εχει να κανει με το οτι οι εργαζόμενοι ειναι ...ανταλλαξιμα αναλώσιμα αγαθα!  

Ευκολο ειναι να παρακαμψει κανεις κατι τετοιο;


Πηγη Αrbetaren. 

6 σχόλια:

  1. Το site (vikallaross.se) της εταιρειας
    στελεχωσης που ...αστειευονται για τον τιτλο τους και περιμενουν..προτασεις απο τους εργαζομενους!
    Ti αλλο θα δουμε ακομη! ;(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έλβα-έχει τιγκάρει και εδώ από τέτοιες. Φίλος που ως εκ θαύματος βρήκε δουλειά στη forthnet, από τέτοια εταιρία την οποία δουλειά άντεξε ένα μήνα (χεχε)μου είπε ότι πέρνουν 200 ευρώ το κεφάλι μέχρι να σε βρουν δουλειά, κάθε μήνα!

    Το πιο εντυπωσιακό ήταν όμως που διάβασα στον ένγκελς, στο "η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία" ότι τέτοιες εταιρίες με αυτή ακριβώς τη δράση ύπήρχαν από τότε, και οι εργάτες τους έλεγαν Sweaters, γιατί αμοιβόταν ακριβώς από τον εργατικό ιδρώτα! Στην Ελλάδα οι κομμουνιστές έχουμε συνηθήσει να τις λέμε "δουλεμπορικά γραφεία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. giorgo bookhunter

    Nαι το ξερω, κι εδω απ ο τι εχω ακουσει, χρεωνουν ενα ποσο μεχρι να βρουν στον ενδιαφερομενο δουλεια,οποτε ειναι μεγαλη εκμεταλλευση, για καποιον που δεν δουλευει για..χομπυ, (το εχουμε ακουσει κι αυτο!) :)αλλα απο αναγκη!
    Στην Ελλαδα, η ονομασια που λες, οτι τους εχουν δωσει, ακουγεται πιο ...σωστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παντως ενα αλλο θεμα ειναι και το τι δουλεια θα ειναι αυτη.Παραδειγμα στα γιαννενα ροκ μπαρακι ψαχνει προσωπικο.Βεβαια οντας αρκετα εξυπνοι εχουν καμια 50αρα ονοματα και θα τους εχουν τον καθενα για μια βδομαδα δοκιμαστικα(χωρις λεφτα ενοειται) οποτε θα βγαλουν αρκετο καιρο. Ο βασιλοπουλος εχει καπου στις 15 θεσεις εργασιας και 7000 αιτησεις αλλα μεχρι στιγμης δεν εχει παρει κανεναν αφου εχει τους εξαμηνητες του ΟΑΕΔ και την βγαζει στο τζαμπα με μαντεψτε ποιανου λεφτα...Δεν ξερω βεβαια αν τα γραφεια αυτα εχουν καποια μαγικη συνταγη για να καταπολεμουν την ανεργια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σου Τoli

    Ολα αυτα που μου λες ειναι συνταγες απο...ΕΕ και συγκεκριμενα πολυ νεοφιλελευθερες ιδεες που εχουν προταθει και εφαρμοστει μεταξυ αλλων και απο τους Σουηδους πολιτικους της τωρινης κυβερνησης που δεν χανει ευκαιρια να εξυμνει και να συνδραμει τα...αφεντικα, ενω δεν δινει σημασια στην αυξανομενη ανεργια των νεων, των μεταναστων και οσων ανηκουν στις κατηγοριες που πληττονται απο την ανεργια!

    Τα γραφεια αυτα δεν εχουν καμμια μαγικη.. συνταγη, απλα δινουν την εντυπωση οτι κανουν περισσοτερα απο το κρατος, αλλα να δουμε ομως και πως λειτουργουν και τελικα με τι ορους βρισκουν δουλεια σε κοσμο, αν και οταν το κανουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο βασιλοπουλος εχει καπου στις 15 θεσεις εργασιας και 7000 αιτησεις αλλα μεχρι στιγμης δεν εχει παρει κανεναν αφου εχει τους εξαμηνητες του ΟΑΕΔ και την βγαζει στο τζαμπα με μαντεψτε ποιανου λεφτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...