14 Οκτ 2011

Προβληματισμοί και θεωρίες για την αντιμετώπιση των αγρίων




Παρατηρώντας τις τελευταίες μέρες τις εξελίξεις και την γενική παραφιλολογία γύρω από τα κουρέματα, τα μέτρα, το χρέος, έκανα μερικές σκέψεις τις οποίες ίσως θα ήταν καλό να τις κοινωνήσω.
Λέμε εμείς οι κομμουνιστές, ότι όσον αφορά την καπιταλιστική κρίση, και όχι κρίση χρέους όπως επιμένουν να μας την παρουσιάζουν για να βγει το σύστημα «άγιο λάδι», δεν έχουμε δει ακόμα την ουρά της, για την ακρίβεια αυτό που βιώνουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Με τον καιρό, υπάρχει πιθανότητα να ενταθούν ακόμα περισσότερο οι ενδοκαπιταλιστικές συγκρούσεις, να αρχίσουν να φαίνονται πιο ξεκάθαρα τα διαφορετικά «στρατόπεδα» και οι μεταξύ τους συμμαχίες. Είναι αλήθεια ότι τις κρίσεις τις φορτώνεται εξαρχής ο λαός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πλήττονται και μέρη του κεφαλαίου, αφού στην πραγματικότητα μόνο δυο διέξοδα από αυτήν υπάρχουν, το ένα πρόσκαιρο και οδυνηρό και το άλλο προοδευτικό και ελπιδοφόρο.


Το πρώτο διέξοδο, το οποίο αποτελεί μονόδρομο για την πλουτοκρατία, είναι η καταστροφή μέρους του κεφαλαίου, του υλικού πολιτισμού θα έλεγα εγώ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πόλεμο, αφού ολόκληρος ο πλανήτης θα μετατραπεί σε αρένα τους, με ότι συνέπειες έχει αυτό για τον λαό. Αν γίνει κάτι τέτοιο, το σύστημα θα κάνει τελικά κάποια στιγμή reboot, έχοντας μέχρι τότε επιφέρει ανυπολόγιστες ζημιές στην ανθρωπότητα(αν βέβαια υπάρχει ανθρωπότητα την επόμενη μέρα), και η εκμετάλλευση θα συνεχιστεί, ίσως με πιο ήπιους ρυθμούς στην αρχή, μέχρι να οδηγηθεί ξανά η υφήλιος σε μια γενικευμένη κρίση, όπως έχει ήδη γίνει κάμποσες φορές.

Το άλλο διέξοδο, το οποίο η πλουτοκρατία προσπαθεί να το αποφύγει με νύχια και με δόντια, διότι θα σημαίνει το τέλος της, είναι η ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος. Εμείς βέβαια θεωρούμε ότι και αυτή θα έρθει μέσα από σύγκρουση(γιατί κανείς τους δεν θα μας χαριστεί), με μια όμως μεγάλη διαφορά, ότι θα ανοίξει ο δρόμος για τον λαό να οικοδομήσει κάτι νέο. Αυτό το νέο εμείς το αποκαλούμε κομμουνισμό για την οικοδόμηση του οποίου πρέπει να περάσουμε πρώτα από το στάδιο του σοσιαλισμού.

Δεν έχω σκοπό να σας ζαλίσω με θεωρίες, όχι επειδή δεν χρειάζονται, αλλά επειδή το τι είναι σοσιαλισμός και το τι είναι κομμουνισμός, σύμφωνα με την μαρξιστική λενινιστική θεωρία, μπορεί ο καθ ένας να το ψάξει και να το βρει και από μόνος του, εξ άλλου έχουμε κάνει αναφορές και σε άλλες δημοσιεύσεις. Αυτό που με ανησυχεί εμένα, είναι οι τρόποι που έχει εφεύρει ο μηχανισμός προπαγάνδας του συστήματος για να διχάζει τον λαό, τόσο σε επίπεδο χώρας, όσο και σε διεθνές επίπεδο, οι προβληματισμοί μου στο συγκεκριμένο άρθρο αφορούν κυρίως το διεθνές.

Τι θέλω να πω…

Ας υποθέσουμε ότι αύριο καταρρέει η ευρωζώνη, φανταστείτε πόσο βολεύει το σύστημα να καλλιεργήσει το μίσος, απέναντι στην Ελλάδα, στους άλλους ευρωπαίους, και να την προβάλει, ως υπαίτια για την κατάρρευση αυτή, αποπροσανατολίζοντας τον κόσμο από τα πραγματικά αίτια.  Να πιστεύει ο γερμανός(και ο Άγγλος και ο Γάλλος), ότι για την εξαθλίωση της ζωής του, δεν φταίνε αυτοί που τον κυβερνούν, αλλά 10 εκ. έλληνες που κοπροσκύλιαζαν όταν εκείνος έχυνε τον ιδρώτα του για να βγάλει το ψωμί του(άσχετα που σε σχετικές στατιστικές έρευνες προκύπτει ότι οι έλληνες δουλεύουν περισσότερο από τους γερμανούς και αμείβονται λιγότερο). Ή φανταστείτε πόσο τους βολεύει, να πιστεύουν οι έλληνες μικροεπιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό ότι ο λόγος που δεν μπορούν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους, δεν είναι τα διεθνή τουριστικά πρακτορεία/λόμπι, αλλά οι Τούρκοι που μας ανταγωνίζονται στις τιμές. Σκεφτείτε όμως ακόμα σε τι βαθμό μπορούν να εκμεταλλευθούν το μίσος που εντέχνως καλλιεργείται μεταξύ των λαών, προκειμένου να προωθήσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα τους. Πχ ας πούμε ότι μια πολυεθνική θέλει να εξορύξει τα πετρέλαια του Αιγαίου, έρχεται λοιπόν και μας κάνει την εξής πρόταση.

«Εμείς αναγνωρίζουμε σε εσάς την κυριαρχία του αιγαίου και όχι στους τούρκους, για αυτό και σας κάνουμε την εξής πρόταση, να μας δώσετε το δικαίωμα να εκμεταλλευθούμε το υπέδαφος και να αντλήσουμε τους υπάρχοντες πόρους και εμείς ως αντάλλαγμα θα δώσουμε δουλειά σε Χ κόσμο και θα κάνετε και τους τούρκους να σκάσουν από την ζήλεια τους»

Βέβαια θα έχει προηγηθεί διαπραγμάτευση και με τις δύο κυβερνήσεις(ή πιο σωστά με τα όποια συμφέροντα κρύβονται από πίσω) και όλο αυτό θα μας ανακοινωθεί όταν θα έχουν παρθεί ήδη οι όποιες αποφάσεις(εκτός και αν δεν τα βρουν μεταξύ τους στην μοιρασιά οπότε θα πρέπει να περιμένουμε τα χειρότερα).

Το αποτέλεσμα θα είναι να τους χαριστούν φθηνά εργατικά χέρια, να τους δοθούν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης κομμάτι ψωμί, ίσως και δώρο για το χρέος, ένεκα που θα υπάρχει φτώχεια και ανεργία και αυτοί θα έρθουν και από πάνω ως μεσσίες για να μας σώσουν.

Παραδείγματα βέβαια μπορεί να ειπωθούν πολλά και να μας στρέψουν ενάντια σε οποιονδήποτε, τους μουσουλμάνους, τους κινέζους, τους βορειοαφρικανούς κλπ. Ποιο είναι όμως το ζουμί της υπόθεσης; Το ζουμί της υπόθεσης είναι, πως πρέπει απέναντι σε τέτοιες ενδεχόμενες παγίδες που βάζουν παρωπίδες στους λαούς και τους σπρώχνουν να ανταγωνίζονται, ή ακόμα και να πολεμούν μεταξύ τους για συμφέροντα ξένα προς αυτούς, να ορθωθούν άμυνες. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν, και ότι σε πείσμα των όσων πρόκειται να έρθουν, πρέπει να αγωνιζόμαστε για να φτιάξουμε μαζί με τους άλλους λαούς κοινό μέτωπο απέναντι σε αυτούς που με το να μας στρέφουν τον ένα ενάντια στον άλλο κερδοφορούν πάνω στις πλάτες μας, και μας χρησιμοποιούν ως ιδιωτικό τους στρατό για την προστασία των συμφερόντων τους.

Μπορεί τα παραπάνω να μοιάζουν λίγο σαν προωθημένη θεωρία συνομωσίας, όμως ας έχουμε κατά νου ότι όλα αυτά έχουν ξαναγίνει κατά το παρελθόν σε παρόμοιες ιστορικές περιόδους, καλό θα ήταν λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι.

Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)


Και εδώ οι στίχοι του τραγουδιού:

Η Διεθνής

Εμπρός της γης οι κολασμένοι
Της πείνας σκλάβοι, εμπρός, εμπρός,
Το δίκιο από τον κρατίρα βγαίνει
Σα βροντή, σαν κεραυνός

Φτάνουν πια της σκλαβιάς τα χρόνια
Τώρα εμείς οι ταπεινοί της γης
Που ζούσαμε στην καταφρόνια
Θα γίνουμε το παν, εμείς.

* Στον αγώνα ενωμένοι
Κι ας μη λείψει κανείς
Ω νά τη! μας προσμένει
Στον κόσμο η Διεθνής *
Θεοί, αρχόντοι, βασιλιάδες
Με πλάνα λόγια, μας γελούν
Της γης οι δούλοι και ραγιάδες
Μοναχοί τους θα σωθούν.

Για να σπάσουν τα δεσμά μας
Για να πάψει η σκλαβιά
Να νιώσουμε τη γροθιά μας
Και της ψυχής μας τη φωτιά.

15 σχόλια:

  1. "H οικονομία των ΗΠΑ χρειάζεται το οικονομικό ισοδύναμο ενός πολέμου"
    http://www.huffingtonpost.com/2011/09/28/paul-krugman-spending_n_984921.html
    Το λένε όπως βλέπεις και μόνοι τους, μόνο που ψάχνουν προς το παρόν το "οικονομικό ισοδύναμο". Γνώμη μου είναι ότι δεν θα το βρουν.

    Όμως γιατί "η πλουτοκρατία προσπαθεί...", "αποτελεί μονόδρομο για την πλουτοκρατία" κλπ. κλπ.;
    Δεν θα ήταν καλύτερα να το πεις "ο ιμπεριαλισμός";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή το σύστημα φοβάται την κριτική στην προπαγάνδα του στήνει μηχανισμούς παρακολούθησης για μελλοντική καταστολή.
    Μάλλον οι θεωρίες συνομωσίας (τουλάχιστον μερικές) επιβεβαιώνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. A...οι δύο μεγάλες μου "αγάπες": Οι θεωρίες συνωμοσίας και το facebook...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αναγνωστη

    Δεν θα το βρει το ισοδύναμο και θα παμε στον πολεμο λες ε; Και εγω το φοβάμαι αυτο να σου πω την αλήθεια, αφορμές βρίσκονται, αιτίες υπάρχουν.

    Νταξ δεν ξερω αν εκανα και την καλυτερη επιλογή λέξεων, αλλα πιστευω καταλαβαίνει κανεις τι θελω να πω, ίσως και άνθρωποι που με το "ιμπεριαλισμός"-"ιμπεριαλιστές" δεν θα κατανοήσουν και πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αναγνώστη, όπως την βρισκει κανεις...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Poe λες

    ''Ας υποθέσουμε ότι αύριο καταρρέει η ευρωζώνη, φανταστείτε πόσο βολεύει το σύστημα να καλλιεργήσει το μίσος, απέναντι στην Ελλάδα, στους άλλους Eυρωπαίους, και να την προβάλει, ως υπαίτια για την κατάρρευση αυτή, αποπροσανατολίζοντας τον κόσμο από τα πραγματικά αίτια. Να πιστεύει ο Γερμανός(και ο Άγγλος και ο Γάλλος), ότι για την εξαθλίωση της ζωής του, δεν φταίνε αυτοί που τον κυβερνούν, αλλά 10 εκ. έλληνες που κοπροσκύλιαζαν όταν εκείνος έχυνε τον ιδρώτα του για να βγάλει το ψωμί του(άσχετα που σε σχετικές στατιστικές έρευνες προκύπτει ότι οι έλληνες δουλεύουν περισσότερο από τους γερμανούς και αμείβονται λιγότερο)...''


    Ξερεις δε νομιζω οτι ο μεσος Ευρωπαιος ειναι τοσο..ηλιθιος οσο θελουν τα δικα μας ΜΜΕ να τον παρουσιαζουν για να δημιουργουν επιτηδες στεγανα στους λαους!
    Εχω παραδειγματα απο εργαζομενους στη Σουηδια που ουτε ιδιαιτερα υψηλη μορφωση εχουν ουτε διαβαζουν...Μαρξ και Λενιν στον ελευθερο χρονο τους, κι ομως απο την εργασιακη εμπειρια τους, (η οποια ειναι διαφορετικη απο την Ελληνικη), εχουν αυτο που λεμε ταξικη συνειδηση και δειχνουν και αλληλεγγυη προς αλλους λαους οπως π.χ τους Ελληνες.
    Συχνα ειναι μαλιστα ακομα καλυτερα ενημερωμενοι,
    (κατι που εχω πολλες φορες πει σε αναρτησεις και σχολια), κι απο το μεσο Ελληνα, που ενω τον εξαπατουν συστηματικα τα ΜΜΕ και τα κομματα εξακολουθει και να ενημερωνεται απο τετοια καναλια και να ψηφιζει οσους εβριζε!

    Η ενημερωση, ομως, εδω, ειναι...σκαλες ανωτερη απο αυτα που ισχυουν στην Ελλαδα και ετσι πιστευω εξηγειται το οτι υπαρχει αυτη η προοδευτικη νοοτροπια απεναντι σε αλλους λαους! Απο την αλλη οι Ελληνες, εκτος ολιγων εξαιρεσεων, δειχνουν να ασχολουνται ΜΟΝΟ με τα ''του οικου τους'' και να μην ενδιαφερονται για το τι συμβαινει σε αλλες χωρες, πραγμα που τους καθιστα λιγοτερο διεθνιστες απο αλλους λαους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κοιτα, δεν ξερω για την Σουδια, για την Αγγλία που ξερω πάντως, δεν μπορω να πω ότι η τηλεόραση και η ενημέρωση ηταν ανώτερη, ούτε ότι οι άγγλοι ήταν πιο αλτρουιστές και πιο αφυπνισμένοι απο τους έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βέβαια εξαιτιας των ιδιέταιρων χαρακτηριστικων της Αγγλιας, μπορώ να πω ότι δεν ήταν τόσο εντονος ο μικροαστισμός και η κουτοπονηριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. poexania προσωπικά πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην φάση όπου τα ψέματα και οι ελιγμοί έχουν τελειώσει, ο ιμπεριαλισμός περνά την κρίση καθαρά στους εργαζόμενους, οι οποίοι όμως ακόμη κι αν δεχθούν να σηκώσουν το βάρος δεν θα αρκεί, ΔΕΝ θα το σηκώσουν οι ώμοι τους. Κι εκεί -με όποια λογική μου έχει απομείνει- πιστεύω ότι θ' αρχίσει ο ανοιχτός διαγκωνισμός του ποιός θ' αρπάξει τι.
    Θα ξεκινήσει από το ΙΡΑΝ; Θα ξεκινήσει από τον ΑΟΖ της Κύπρου; Θα ξεκινήσει από κυρώσεις προς την Κίνα; Κανείς δεν ξέρει και δεν μπορεί να ξέρει στο δικό μας -πιθανά και σε πολύ υψηλότερο- επίπεδο. Όπως είπες οι αφορμές, καθώς και η (Η) αιτία υπάρχουν.

    Είπα αυτό για τον ιμπεριαλισμό γιατί οι λέξεις συνήθως κάτι σηματοδοτούν. Η "πλουτοκρατία" δεν έχω καταλάβει ακόμη τι σηματοδοτεί.

    Όσο για το facebook και τις θεωρίες συνωμοσίας εκεί κι αν είναι κανόνας ο...οπορτουνισμός! (με την ευρύτερη έννοια βεβαίως-βεβαίως ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Poe

    Τοτε ερχεσαι στα λογια μου, αφου λες και μονος σου οτι η ενημερωση απο τα ..Αγγλικα καναλια δεν ειναι και η καλυτερη!
    Στο αντιδραστικο ΒΒC και σε αλλα τετοια καναλια, συχνα παρατηρει κανεις οτι παρουσιαζονται αλλοτριωμενες εικονες και των τοπικων εξεγερσεων, αλλα και των διαδηλωσεων στις χωρες της ΕΕ, οποτε θελω να πω οτι απο χωρες οπου η ενημερωση, αλλα και το μεσο επιπεδο του λαου ειναι κατωτερο, οπως η Αγγλια, μη περιμενεις ευκολα απο εκει..συμπαρασταση και κατανοηση για το Ελληνικο ζητημα!

    Δεν μιλω για τον μορφωμενο κοσμο, που λογω διδακτρων στην ανωτερη εκπαιδευση ειναι (και θα παραμεινει) μειοψηφια, αλλα για το μεσο Αγγλο που εχει στοιχεια ..λουμπεν, και δεν ειναι καθολου αυτο που πιστευει ο μεσος Ελληνας, αφου και το βιωτικο επιπεδο τους εχει κατεβει κατα πολυ και η ανεργια εκει ειναι ΗΔΗ στα χειροτερα επιπεδα των τελευταιων ετων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αναγνώστη, τι να σου πω δεν ξερω, εγω παλι νομίζω ότι λαός που κατρακυλά το πνευματικό και βιοτικο του επίπεδο, είναι ευαίσθητος σε τέτοια πράγματα.

    Μακάρι να βγω ψεύτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έλβα, μπορεί να είναι και έτσι...
    πάντως τους γερμανούς μια χαρά τους είχε παραπλανήσει τότε ο Χίτλερ.

    Δεν λεω οτι θα επαναληφθουν ακριβώς τα ίδια, απλά λεω ότι βρίσκουνε και τα κάνουνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Tοτε ομως, poe, δεν υπηρχε ...Ιnternet και ο κοσμος δεν μαθαινε τα αισχη των ναζι!
    Ευτυχως, σημερα, ολα αποκαλυπτονται, αργα ή γρηγορα! Γι αυτο και θελουν να το ελεγξουν οπως διαβασαμε και σε ενα link, που εστειλε χθες ο φιλος spiral. To θυμασαι, φανταζομαι..

    Οσο για το οτι πολλοι ηγετες στην ΕΕ (και οχι μονο!) βρισκουν κοσμο αμορφωτο και ανενημερωτο και ετσι τον εκμεταλλευονται, δε διαφωνω καθολου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...