25 Οκτ 2011

Με κρύο μυαλό για τα γεγονότα της Πέμπτης


Άργησα πολύ να γράψω γιατί δεν ήθελα αυτό να γίνει εν θερμώ. Επειδή πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί αυτές τις ημέρες, που κυμαίνονται από την τερατολογία έως το ψεύδος, νομίζω πως είναι χρήσιμο να καταθέσω και την προσωπική μου εμπειρία.
  • Αρχικά είναι ψέμα πως οι αλυσίδες της περιφρούρησης δεν άφηναν κόσμο να περάσει ή ζήταγαν ταυτότητες (ακούστηκε μέχρι και αυτό!). Ο,ποιος ήθελε πέρναγε μέσα ή έξω από αυτές. Αυτό που έγινε ήταν πως δεν αφήσαμε να περάσουν οργανωμένα μπλοκ ανάμεσα στα δικά μας.
  • Οι οδηγίες για την περιφρούρηση ήταν οι τυποποιημένες: «δεν απαντάμε σε προκλήσεις». Από αυτό συμπεραίνω (αν και δεν ήμουν μπροστά στην έναρξη των επεισοδίων) πως αποκλείεται να άρχισαν από εμάς.
  • Οι επιθέσεις δεν έγιναν στην περιφρούρηση, αλλά στο σύνολο της απεργιακής συγκέντρωσης (έγιναν επιθέσεις σε μεριές που περιφρούρηση δεν υπήρχε καν, σε γέρους και γυναικόπαιδα) και μάλιστα με δολοφονική πρόθεση. Γιατί όταν ρίχνεις μολότωφ και μαρμαρόπλακες χύμα και πυκνά σε επίσης πυκνό πλήθος κόσμου, τότε τι άλλο παρά να σκοτώσεις επιδιώκεις; Τον όλο χαμό δεν τον επιδιώξαμε, αλλά ήταν αδύνατο να τον αποφύγουμε (εκτός εάν αποφασίσουμε πως για να κάνουν μία συγκέντρωση 50.000 άνθρωποι, θα πρέπει πρώτα να ζητήσουν την άδεια από τον κάθε κατά φαντασία επαναστάτη)
  • Η απάντηση της περιφρούρησης ήταν μετριοπαθής το λιγότερο, αν πάρει κάποιος υπόψην την ένταση και την έκταση της επίθεσης. Ακόμη και οι λίγες πέτρες που έφυγαν, ήταν «εκτός γραμμής» (το «μην πετάτε πέτρες θα σκοτώσουμε κανέναν» ακούγοταν συνεχώς) ή από χύμα κόσμο (που είχε αφεθεί να περάσει πιο πριν μπροστά στον άγνωστο στρατιώτη) και πήγε πίσω από την περιφρούρηση. Αυτοί απομακρύνθηκαν στην συνέχεια.
Εδώ δεν έχει πέσει ούτε ένα δακρυγόνο. Ο,τι φαίνεται είναι από καπνογόνα και πυροσβεστήρες


  • Ο σύντροφος Δημήτρης δεν πέθανε από αστυνομικά δακρυγόνα, για τον απλό λόγο πως μέχρι τότε δεν είχε πέσει ούτε ένα! Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική από τα καπνογόνα και τους πυροσβεστήρες.
  • Οι κρότοι δεν ήταν από αστυνομικές κρότου-λάμψης αλλά από μεγάλες γηπεδικές κροτίδες (αυτές που τρώνε και δαχτυλάκια). Αυτή η πληροφορία παρατίθεται για να ξέρουμε και με τι έχουμε να κάνουμε.
  • Η περιφρούρηση κοίταγε προς την πλατεία για τον απλό λόγο πως γνώριζε από που θα εκδηλωθεί η επίθεση. Οχι βέβαια επειδή μύρισε τα νύχια της, αλλά γιατί αυτή είχε προαναγγελθεί από το Ιντυμήντια, ήδη μέρες πριν.  
  • Η επίθεση είχε εξαρχής στόχο τα απεργιακά μπλοκ. Οταν υποχωρήσαμε στην πανεπιστημίου, το ντου δεν συνέχισε προς την βουλή (αν αυτός ήταν ο στόχος τους) αλλά έστριψε προς το μέρος μας.
  • Η περιφρούρηση φύλαγε την συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, και όχι φυσικά την βουλή. Απο ποιόν να την φυλάξει εξάλου; Μήπως είχε κάποιος την διάθεση ή την δυνατότητα να εισβάλει; Χωρίς να εξετάσουμε καθόλου το σκόπιμο μια τέτοιας κίνησης, απλά θα πούμε πως αν μπορούσαν ή ήθελαν θα το είχαν κάνει την προηγούμενη που το ΠΑΜΕ αποχώρησε νωρίς το μεσημέρι. Αρα όλα αυτά είναι εκ του πονηρού.
Απευθήνομαι σε όσους μπορεί να πιστεύουν ακόμη και τώρα, πως κάτι "επαναστατικό" κάνουν:
Τα έχετε καταφέρει μία χαρά! 4 εργαζόμενοι νεκροί (3 στην Μαρφίν +1) από τότε που άρχισαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Και όχι από την αστυνομία,έτσι; Δηλαδή το κανονικό παρακράτος πόσο καλύτερα θα τα κατάφερνε;

16 σχόλια:

  1. Καλά έκανες Φάντομ και συμφωνώ με τα γραφόμενά σου.

    Το είχα ξαναγράψει κάποιες αναρτήσεις πιο πριν:

    ... Αν ήθελαν να κάψουν τη βουλή μπορούσαν να πάνε από τα πεζοδρόμια. Όλα τα πεζοδρόμια ήταν ανοιχτά και προσβάσιμα. Οι περιφρουρήσεις του ΠΑΜΕ ήταν στα οδοστρώματα και σε οδόστρωμα (μπροστά από τις εισόδους των ξενοδοχείων - Καρ. Σερβίας) ξεκίνησαν τα επεισόδια, ξεπηδώντας πίσω από το πανό του "Δεν πληρώνω" οι "μαύροι".
    ...


    H μόνη "αστοχία" της ηγεσίας του ΚΚΕ ήταν η αρχική βιαστική ανακοίνωση για το θάνατο του ΠΑΜιτη οικοδόμου.
    Πάντα το ΚΚΕ - ειδικά στην εποχή του internet και του twitter - διασταυρώνει και διπλοτσεκάρει πριν μιλήσει επίσημα. Εδώ ατύχησε και εκτέθηκε.

    Και γω μιλώ και γράφω με κρύο μυαλό!
    (και καρδιά ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σπιραλ αν και δεν ξερω τι εννοεις(ειχε βγαλει λαθος ανακοινωση, αν ναι εξηγα λιγο), αλλα οπως και να εχει κατι τετοιο ειναι σταγονα στον ωκεανο και μονο να κατηγορησει κανεις το κομμα δεν μπορει.

    Αλλοι εκτεθηκαν αυτες τις μερες πιστευω εγω, καποιοι απο τους οποιους το περιμεναμε και καποιοι αλλοι που δεν το περιμεναμε(Εγω τουλαχιστον).

    Το ΠΑΜΕ εδειξε τη δυναμη του λαου και του κινηματος οταν αυτο ειναι οργανωμενο, σε αυτην την κατευθυνση κινουμαστε, καιρος να αρχισει να μας ακολουθει ο λαος ακομα πιο οργανωμενα, έτσι ωστε να τρεχουν και να μην μας φτανουν οι προβοκατορες και οσοι κρυβονται απο πισω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτήν εννοώ και όλοι εστίασαν στο παρακάτω απόσπασμα:

    Αυτή τη φορά εξαπέλυσαν σχεδιασμένα οργανωμένες ομάδες σε διατεταγμένη αποστολή και αναρχοφασιστοειδή που με μολότωφ, χημικά αέρια, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και πέτρες επιχείρησαν να διαλύσουν τη μεγαλειώδη συγκέντρωση εργατών και λαού στο Σύνταγμα και ειδικά στο μέρος που ήταν το ΠΑΜΕ.
    Αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης είναι και ο θάνατος του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ Κοτζαρίδη Δημήτρη, 53 χρόνων, γραμματέα του Παραρτήματος Οικοδόμων του Βύρωνα. Ακόμα δεκάδες είναι οι τραυματίες διαδηλωτές του ΠΑΜΕ.
    ...


    Τον Κοτζαρίδη - κατά πως είπαν οι γιατροί - τον πρόδωσε η καρδιά του, αλλά τα παιδιά από στον Παραλληλογράφο (και αλλού) "πατώντας" στο παραπάνω απόσπασμα της αρχικής ανακοίνωσης του ΚΚΕ είπαν και λένε ακόμα τα δικά τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι γιατι αμα δεν γινοταν ολα αυτα δηλαδη θα πεθαινε ο Κοτζαριδης;

    Καπνογονα, κλιμα εντασης και επιθεσεις, φονικη συνταγη.

    Εννοειται πως ειναι δολοφονημενος, και ειναι δολοφονημενος απο πρακτορικες τακτικες, τις οποιες καποιοι τις εκτελεσαν και αλλοι ως ηθικοι αυτουργοι τις υποστηριζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οσο για τον παραλληλογραφο, πραγματικα αναξιος λογου και πολυ χαμηλο επιπεδο.

    Χτυπηματα κατω απο την ζωνη και απιστευτα ψευδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ θα δώσω την δικιά μου μαρτυρία για να καταλάβουν πως όλο αυτό που παίχτηκε την πέμπτη ήταν ένα καλοστημένο θεατρικό έργο που συμμετείχαμε παρά την θελησή μας και μάλιστα δεν είχαμε καμμία διάθεση για κανένα επεισόδιο παρά μόνο την περιφρούρηση του αγώνα μας που με κόπο τον έχουμε φέρει μέχρι εδώ που τον έχουμε φέρει και δεν θα αφήσουμε κανένα κουκουλοφόρο η ασφαλίτη.Θα ξεκινήσω με την πρώτη μαρτυρία μου.Ερχόμενος απο το Πολεμικό Μουσείο προς Σύνταγμα οπουσυναντησαμε κλούβες να έχουν κλείσει τον δρόμο,σταματήσαμε μπροστά στις κλούβες μέχρι να πάρθει μια απόφαση απο τους επικεφαλείς.Τελικά μετα απο μια ώρα περίπου ξεκινήσαμε κόβοντας δρόμο καθώς περνούσα μπροστά απο την κλούβα βλέπω έναν μπάτσο απο αυτούς που μας είχαν κλείσει τον δρόμο να χαμογελάει ειρωνικά και έναν άλλο να χαμογελάει σε ένα στυλ ''θα δείτε τι θα πάθετε'' το οποίο μου προκάλεσε εντύπωση και μάλιστα αυτό το συγκεκριμένο σκηνικό με αυτόν έκανε και σε άλλους την ίδια εντύπωση.Καθώς φτάσαμε στο Σύνταγμα όλα κινούσαν ομαλότατα είδα μέχρι τύπους απο την συγκέντρωση της ΓΣΕΕ η απο το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ανάμεσα μας μέχρι και κάποιους με ελληνικές σημαίες αναμεσά μας και απεναντί μας κάποιους άλλους με ελληνικές σημαίες και ένα αυτοκόλητο που έγραφε ''300''.Κάποια στιγμή περνάει προκλητικά και μου κάνει ''από την άλλη είναι η Βουλή'' βέβαια δεν του έδωσα κάποια ιδιαίτερη σημασία.Λίγο αργότερα άρχισα να βλέπω διάφορους τύπους με μάσκες να πηγαίνουν πέρα δώθε και προφανώς έκοβαν και κίνηση αλλά αυτο που μου έκανε εντύπωση είναι γιατί φορούσαν μάσκες απο την στιγμή που η ατμόσφαιρα δεν ήταν αποπνικτική και εκτός απο τις μάσκες είχαν όλοι τους τσάντες στην πλάτηκαι μάλιστα ήταν και φουσκωμένες και αυτό μου έκανε εντύπωση.Κάποια στιγμή ήρθε μια μικρή ομάδα απο αναρχοχαρούμενους εκεί σε μια γωνιά και κάθοταν και έρχεται ο επικεφαλής μας και μας είπε να κάνουμε μια ομάδα απο περιφρούρηση εκεί κοντά για να μην κάνουν κάποιο επεισόδιο οι τύποι,τελικά μόλις είδαν την περιφρούρηση είπαν ''πάμε να φύγουμε γιατί δεν μας πέρνει'' και έφυγαν απότι έμαθα το ίδιο έγινε και σε άλλα σημεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανωνυμε πλιζ βαζε ενα nick εστω και στο τελος του κειμενου

    ευχαριστουμε για την καταθεση της εμπειριας σου

    εχουμε φτασει σε σημειο να πρεπει να απολογουμαστε και να εξηγουμε τα αυτονοητα

    ευτυχως πολυς κοσμος καταλαβε απο μονος του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σύντροφε Γιώργος λέγομαι συγνώμη που παρέλειψα να το γράψω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οκ δεν εγινε και τιποτα, για αυτο στο υπενθυμησα΅:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Spiral, συγνώμη, αλλά δεν κατάλαβα τι εννοείς.
    Που διαφωνείς με την Ανακοίνωση του ΚΚΕ ;

    Έτσι ΑΚΡΙΒΩΣ όπως το γράφεις και εσύ δεν έγιναν τα πράγματα ;
    Δεν έρριξαν χημικά οι κουκουλοφόροι ;
    Δεν έρριξαν πέτρες, δεν χρησιμοποίησαν πυροσβεστήρες;
    Δεν επετέθηκαν εντελώς αναίτια στο ΠΑΜΕ ;

    Δεν πέθανε ο σύντροφος εξ αιτίας όλων των παραπάνω ;

    Συγνώμη, αλλά δεν σε κατάλαβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πριν από λίγο, κατέθεσε η Αλέκα Παπαρήγα για το θέμα της διαπλοκής αστυνομίας κουκουλοφόρων και τώρα καταθέτει ο Χαλβατζής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να προσθέσω μόνο ένα σχόλιο που είχαμε κάνει μεταξύ μας για την ανακοίνωση περί "ανακοπής καρδιάς". Ως γνωστό αν δεν πάθεις "ανακοπή" ...δεν πεθαίνεις! Οσο χτυπάει η καρδιά σου είσαι ζωντανός. Το ζήτημα λοιπόν, πολιτικά και ηθικά, είναι το τι ακριβώς την προκάλεσε. Ο άνθρωπος δεν πέθανε κάνοντας τζόκινγκ στο Ζάπειο...
    Υ.Γ.
    Και φυσικά παραμένει πάντα αναπάντητο ένα ερώτημα:
    Εστω πως κάποιοι πιστεύουν πως αν μπαχαλέψουν μία μεγάλη συγκέντρωση και φάει ξύλο ο κόσμος, αυτός θα αγανακτήσει και θα κάνει ...επανάσταση. Προσπερνώντας το παιδιάστικο του σκεπτικού, γιατί δεν έγινε καμμία τέτοια προσπάθεια σε όλες τις μέρες των "αγανακτισμένων" στο σύνταγμα, παρά μόνο στις απεργιακές συγκεντρώσεις;
    Και πως όλοι αυτοί που καταλήφθηκαν από ιερή οργή από την περιφρούρηση του ΠΑΜΕ, καμμία ανάλογη αντίδραση δεν είχαν απέναντι στην αντίστοιχη (και δηλωμένη ακροδεξιά) των "αγανακτισμένων" που μάλιστα είχε φτάσει στο σημείο να τραμπουκίζει και μετανάστες;
    Δεν μπορεί να μου θυμάσαι το τι έγινε την δεκαετία του '30 και να έχεις ξεχάσει εντελώς το τι συνέβει 4-6 μήνες πριν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αχ, το' λεγαν από τότες οι Μουσικές Ταξιαρχίες:

    ...
    Στη στεριά δε ζει το ψάρι,
    ούτε ο κνίτης με φρικιά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Προβοκατορας:
    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1348173

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...