26 Οκτ 2011

Αυτή είναι η ... δημοκρατία τους !

Για 20ή φορά (άραγε, στις πόσες ... κληρώνει;) η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (που οι αποφάσεις του όταν αφορούν τις στρατιωτικές επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού σε μια σειρά από χώρες, προβάλλονται ως ... πανάκεια) υπερψήφισε το σχέδιο ψηφίσματος της Κούβας για την άρση του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο νησί.

Συνολικά 186 χώρες (και η Ελλάδα μας; να μια φορά που θα πούμε ένα μεγάλο μπράβο) ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Κούβας, δύο κατά οι ΗΠΑ και το Ισραήλ (τι ... πρωτότυπο), τρεις επέλεξαν την αποχή (Νησιά Μάρσαλ, Μικρονησία, Παλάου), ενώ η Λιβύη (πολύ φυσικό) και η Σουηδία (μπα ;) δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία

Πρόκειται για μια ακόμη ψηφοφορία - μη δεσμευτικού χαρακτήρα - που καταδικάζει τον απάνθρωπο αποκλεισμό που επιβάλλουν οι ΗΠΑ κατά του Νησιού της Επανάστασης, ο οποίος έχει σαν αποτέλεσμα οι οικονομικές απώλειες που έχει υποστεί η Κούβα έως το Δεκέμβρη του 2010 να έχουν φτάσει τα 975 δισεκατομμύρια δολάρια, λαμβάνοντας υπόψη την υποτίμηση του δολαρίου έναντι του χρυσού από το 1961 έως το 2010. Ο αποκλεισμός, όπως είναι γνωστό, έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή του κουβανικού λαού.

«Παρά τις ολοένα και περισσότερες φωνές που απαιτούν να αλλάξει η κυβέρνηση των ΗΠΑ την πολιτική της προς την Κούβα, να άρει τον αποκλεισμό και να ομαλοποιήσει τις διμερείς σχέσεις με το νησί, η κυβέρνηση Ομπάμα διατηρεί και ενισχύει την πολιτική αποκλεισμού», σημειώνεται στο κείμενο που έχει καταθέσει η Κούβα. Ο αποκλεισμός «αντιπροσωπεύει μια πράξη μονομερούς επιθετικότητας, μιας μόνιμης απειλής ενάντια στη σταθερότητα ενός κράτους. Ο αποκλεισμός παραβιάζει συστηματικά τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών των ΗΠΑ με την απαγόρευση ταξιδιών στην Κούβα, καταπατά τα κυρίαρχα δικαιώματα πολλών άλλων κρατών λόγω του εξωεδαφικού του χαρακτήρα», τονίζεται μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη ψηφοφορία το 1992, 59 χώρες είχαν υπερψηφίσει την πρόταση της Κούβας για άρση του αποκλεισμού, 3 είχαν ταχθεί κατά και 71 απείχαν την ψηφοφορίας. Πέρσι συνολικά 187 χώρες ψήφισαν υπέρ και μόνο δύο κατά (ΗΠΑ και Ισραήλ), ενώ τρεις απείχαν (Μικρονησία, Παλάου και τα Νησιά Μάρσαλ).

6 σχόλια:

  1. Ξεκάθαρο για αλλη μια φορά πώς δεν υπάρχει "ουδέτερη" εξωτερική πολιτική αλλά καθαρά ταξική. Η Κούβα δέχεται χτυπήματα για να παρεκλύνει απ τη σοσιαλιστική πορεία της [ πραγμα που εν μερει γίνεται] αλλά και για να πάψει να είναι ιστορικό παράδειγμα ως το νησί της επανάστασης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκτος απο αυτα που σωστα λεει ο φιλος, Fodas, πιο πανω, ας μη ξεχναμε βεβαια και τις προσπαθειες ...αποσταθεροποιησης κατά της Κούβας, που τοσο.. φιλοτιμα κανει ολα αυτα τα χρονια το State Department,για να ανατρέψει τη κυβέρνηση.
    Ετσι συχνα διαβαζει κανεις οτι οι Αμερικανοι ζητουν προτάσεις από διάφορες «οργανώσεις που ενδιαφέρονται να προωθήσουν τη δημοκρατία» στην Κούβα, οπως και απο διανοούμενους, καλλιτεχνες, μπλόγκερς, κ.α. Φυσικα ολοι αυτοι στηριζονται οικονομικα εφοσον το SD επενδυει για το ζητημα αυτο αρκετα εκατομμυρια δολαρια , ενω ο Αμερικανικος λαος υποφερει, ειδικα τα τελευταια χρονια, απο μεγαλη ανεργια και φτωχεια!

    Επισης εκτος απο τον οικονομικό, εμπορικό αποκλεισμό των ΗΠΑ, στην Κούβα, διαβαζα οτι γινεται αποκλεισμος ακόμα και στις τηλεπικοινωνίες! Με απιστευτα ποσα απο τις ζημιες (περιπου 7 δισ δολάρια κι αυτο το ποσο αναφερεται μονο σε ενα μικρο διαστημα μηνων),
    ετσι εξ αιτιας του αποκλεισμου η προσβαση στο Ιnternet ειναι ..ουτοπια!

    Επισης απο το «Twitter» παραδέχθηκαν πως τον Οκτώβρη του 2010 είχαν μπλοκάρει τα μηνύματα κινητών τηλεφώνων από την Κούβα, ενώ από τον Απρίλη φέτος η εταιρεια απαγορεύει στους Κουβανούς να χρησιμοποιούν ορισμένα εργαλεία, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια πρόσβαση σε μια ...απαγορευμένη χώρα!
    Αυτο ειναι μονο ενα μικρο παραδειγμα απο τις περιφημες καταγγελιες περι μη ελευθεριων στη Κουβα, που καποιοι μας υπενθυμιζουν συνεχως!

    http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6456036

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελβα δαγκωτο για το διεθνες ρεπορταζ του μπλογκ:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Fodas: Με δυο γραμμές τα είπες όλα !

    Ναι.
    Έτσι είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Elva: Όλα όσα περιγράφεις για πάνω από 6 δεκαετίες.

    Και, όμως, οι Κουβανοί ακόμα αντέχουν !
    Νομίζω, ότι είναι παράδειγμα προς μίμηση.

    Όταν ένας λαός θέλει ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εκτος απο αυτα που σωστα λεει ο φιλος, Fodas, πιο πανω, ας μη ξεχναμε βεβαια και τις προσπαθειες απαγορευμένη χώρα!
    Αυτο ειναι μονο ενα μικρο παραδειγμα απο τις περιφημες καταγγελιες περι μη ελευθεριων στη Κουβα, που καποιοι μας υπενθυμιζουν συνεχως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...