12 Οκτ 2011

Σε ποιά όχθη (του...Αχέροντα), chief;



-Ετσι μ αρεσεις, chief, φωναζε καθισμενος μπροστα στη τηλεοραση του καφενειου ο Μητσος. Δεν ηταν η πρωτη φορα βεβαια, ουτε η τελευταια που ακουγε κανεις τετοια λογια ...υπερμετρης αισιοδοξιας απο το στομα του....chief, oπως τον ελεγε, ενω ολοι καταλαβαιναν οτι συντομα και παλι "τα λογια τα μεγαλα" θα εναλλασσονταν σε λιγες μερες, απο ...δυσοιωνες προβλεψεις, απο καποιο αλλο στελεχος του...''θιασου''.

Η τακτική του ... "καρότου και του μαστιγιου", σε ολο της το μεγαλειο!

Ο Μητσος, ομως, ως ξεροκεφαλος και ενθερμος Πασοκος, αντιθετα απ ολους τους αλλους στο καφενειο που δεν τον εκαναν, πια, παρεα, δεν ηθελε να δει τη πραγματικοτητα.
Επειδη δεν σκοπευε, βεβαια, στα γεραματα να αλλαξει μυαλα, εκανε πως δεν νοιαζοταν που δεν του μιλαγαν πολλοι εκει μεσα. "Αγυριστα κεφαλια" τους ανεβαζε αυτος, "πασοκο στοκο" τον φωναζαν αυτοι!

"Μα πως του τη βγαινουν ολοι του chief", ελεγε στο καφετζη που ηταν ο μονος, λογω ιδιοτητας, που ειχε κουβεντες μ αυτον. "Ο πελατης εχει παντα δικιο" ηταν το σκεπτικο του και συνηθως δεν επιανε πολιτικες συζητησεις για να μη δυσαρεστησει κανενα. 
Τα καφενεια ηταν δυο στο χωριο, αν δεν πηγαιναν σ αυτον θα πηγαιναν στου Χρηστου και δεν ειχε σκοπο να χασει πελατες, ειχε και οικογενεια και εξοδα που ετρεχαν.
"Εχουν ακριβηνει που εχουν ακριβηνει οι καφεδες, αμα τσακωθω και με κανενα δε θα παταει ψυχη, εδω μεσα", σκεφτοταν και δεν μιλουσε πολυ, παρα σερβιρε και τους πιο αναποδους....



Το τελευταιο ομως διαστημα ειχε αρχισει να δουλευει εκει ο γιος του καφετζη, ο Χαρης, σπουδαγμενο παιδι, αλλα ανεργος που επειδη ειχε εκνευριστει με τις βλακειες που ελεγε καθε λιγο και λιγακι ο Μητσος οταν του πηγαινε το καφε και του επιανε κουβεντα, αποφασισε τη μερα εκεινη να του παει λιγο "κοντρα".

-Βρε Μητσο, για ποιο λογο πηγε ο ...chief, στο Αγιο Ορος, τωρα ειδικα που γινονται τοσα;

- Που να ξερω, ρε συ Χαρη. Με ρωτησε; Τον καλεσαν και πηγε. Μη κοιτας εμας που μας στελνει μηνυματα ο παπας να παμε στην εκκλησια κι εμεις δε παταμε το ποδαρι μας! Στελνω, ομως, τη γυναικα, θα βαλει... "μεσον" και για μενα, ειπε ο Μητσος και γελασε!

-Και δε μου λες, τι κουβεντες εκαναν εκει στο Αγιο Ορος, ρωτησε ο Χαρης; Ειπαν τιποτα για τα χαρατσια που μας εριξαν, για την ανεργια, για το οτι φευγει η νεολαια απο τη χωρα;

-Δεν ακουσες τι ειπε η Τιβη; "Ο Βαρθολομαίος έστειλε μήνυμα σύμπνοιας και ομοψυχίας για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης". Τι αλλο να πουν, δηλαδη; ειπε μισογελωντας ειρωνικα.

-Μητσο, δεν σε καταλαβαινω, μας δουλευεις απο πανω, ειπε ο γιος του καφετζη, που αρχισε να εκνευριζεται επειδη καταλαβε οτι ο Μητσος τον ειρωνευοταν .

-Οχι ρε Χαρη, τι να σε δουλεψω; Σου λεω οτι ο, chief ειπε οτι ο Βαρθολομαίος ειναι «παράδειγμα, που εμπνέει και μας δινει κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, ώστε η χώρα μας να βρεθεί στην άλλη όχθη του ποταμού» Αυτο δεν ειναι αισιοδοξο; Μορφωμενο παιδι εισαι, καταλαβαινεις τι θελει να πει.....

-Ξεχασες να μας πεις και οτι ο Βαρθολομαιος του ειπε να δειξει «στοργικό ενδιαφέρον και έμπρακτη αγάπη» στο Άγιο Όρος και «άνευ γραφειοκρατικών καθυστερήσεων» να προσεγγίζει τα εκάστοτε προβλήματά του, προσθεσε τοτε ειρωνικα κι ο Χαρης. 
Και μετα απορεις που δε σου μιλαει κανεις εδω στο καφενειο; Καλα, ηθελα να ξερα τα πιστευεις αυτα, ή μας κοροιδευεις κι εσυ οπως ο ...chief σου; 
Να σου πω κατι, δεν εχεις καταλαβει, φαινεται, για ποια οχθη μιλουσε ο...chief. Τον ξερεις το ποταμο Αχεροντα, που οι αρχαιοι πίστευαν ότι ο βαρκαρης περναγε τις ψυχες για να πανε στον κατω κοσμο 

Ποταμος Aχερων

-Ε, και τι σχεση εχει αυτο;

-Πως δεν εχει σχεση; Αυτο που εννοουσε ο ...δικος σου ειναι οτι ολη η χωρα ειμαστε αυτη τη στιγμη σαν τον ...πεθαμενο, που για να περασει στην απεναντι οχθη, του Αδη, έπρεπε να πληρωσει κι έναν οβολό απο πανω. 
Να γιατι μας ζητανε να πληρωνουμε συνεχεια, το εννοησες; Ο μονος που γλυτωσε τα ..ναυλα ηταν ο Μενιππος, αυτος το εσκασε, αντεδρασε. 
Διαβασε καημενε και λιγο…Λουκιανο να μορφωθεις, μονο τον...chief, στη τιβη ξερεις να βλεπεις! Ασε που oυτε ξερεις τι..εννοει, ενω για εμας τους υπολοιπους, ειπε, ειναι ξεκαθαρο!



(Απο το διαλογο):

"Χάρων: Κατέβαινε, βρε καταραμένε, το ναύλο
Nεκρος (Μένιππος): Δε μπα να φωνάζεις Χάρε, αφού σ’ αρέσει
Χάρων: Πλήρωσε ρε σου λέω, για το ταξίδι που έκανες
Νεκρος (Μένιππος): Τι να πάρεις από έναν που δεν έχει μία ("Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος")

 Εδω ολοκληρος ο συντομος, αλλα ..απολαυστικος, διαλογος, σε μεταφραση! 



2 σχόλια:

  1. Τώρα να πεις στον ... Μήτσο να γίνει ... Μένιππος, έ, μάλλον θα είναι χαμένος χρόνος !

    Άστον αυτόν ...
    Χαμένη υπόθεση !

    Ας ασχοληθούμε με τους άλλους ... που θέλουν να αντισταθούν !

    υ.γ. πράγματι απολαυστικός ο διάλογος χ ε χε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. faro

    Ναι, η ιστορια μας ειναι, βεβαια, συμβολικη, αλλα ετσι που εχει κηρυξει ..πολεμο με ολους τους εργαζομενους σημερα το Πασοκ, ισως δεν ειναι και τοσο δυσκολο να αλλαξουν μυαλα ακομα και τυποι σαν τον...Μητσο της διηγησης!
    Αυτοι ακριβως ειναι που πρεπει να αλλαξουν και να δουν οτι εστω κι αν δεν φαινεται αμεσα γι αυτους, ας σκεφτουν λιγο το μελλον των παιδιων τους και τι τελικα τους κληροδοτουν!

    Χαρηκα που σου αρεσε ο διάλογος. Ειδικα στο σημειο που λεει στο τελος ο Ερμης:

    Ε. Δεν ξέρεις Χάρε ποιον είχες στη βάρκα σου; Ο Μένιππος είναι! Άνθρωπος τελείως ελεύθερος. Τίποτα δεν τον νοιάζει!

    Η φραση αυτη ακουγεται τοσο ομορφη και για μενα δειχνει περηφανεια για το οτι καποιοι αντιστεκονται ακομα και στα πιο...ασυλληπτα πραγματα και φυσικα αυτους θυμαται κανεις μετα, οχι οσους προθυμα...σκυβουν το κεφαλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...