11 Οκτ 2011

Οι "Αllätare", η κοινή γνώμη κλπ ιστοριες!



Οταν παει κανεις σε καποια γιορτη, στα μερη μας, (καθ´ ημας, fest ), τοτε εχει, ισως, τη μοναδικη ευκαιρια να συναντηθει και με αρκετους... "Allätare", δηλαδη με...ατομα που τους αρεσουν ΟΛΑ τα μουσικα γουστα, δεν εχουν γνωμη για τιποτα, (ειτε εχουν ακριβως τη γνωμη που καλλιεργουν γι αυτους τα ΜΜΕ) και συνηθως αποφευγουν να ...διαφωνουν, επειδη η διαφωνια δεν ειναι και τοσο....politically correct, στις μερες μας!

Το περασμενο Σαββατοκυριακο ετυχε να βρεθω σε μια τετοια συναξη και να ξαναβιωσω, εκτος των αλλων και το τυπικα Σουηδικο στυλ γνωριμιας οπου πρωτα ρωτα κανεις να μαθει με τι ασχολειται ο αλλος για να τον / την τοποθετησουν στο αντιστοιχο ..."κουτι".

Περιττο να πω οτι το να ειναι κανεις παντρεμενος, ή οχι, δεν ειναι και τοσο σημαντικο θεμα. Στη Σκανδιναβια οι σχεσεις ερχονται και...παρερχονται και πολλα ζευγαρια που συγκατοικουν, θεωρουνται, εδω, νομικα ισαξιοι των παντρεμενων, οποτε υπαρχει πολυ... "ευελιξια" σε αυτο το θεμα και ειναι ενδιαφερον να βλεπει κανεις τις διαφορες με την Ελλαδα, οπου τα παντρεμενα ζευγη συνηθως φαινονται...μιλια μακρια (οτι ειναι ...παντρεμενοι!)...

Στη Σουηδια αυτο που χαρακτηριζει το ατομο ειναι η δουλεια του κι ετσι αρκετοι ειναι αυτοι που βρισκουν το θεμα της εργασιας καταλληλο για τη συνεχεια μιας συζητησης. 
Δε ξερω, βεβαια, πως θα εξελισσοταν μια συζητηση στη περιπτωση που καποιος απαντησει οτι ειναι....ανεργος!..
 
Γενικα η πλειοψηφια των Σουηδων χαρακτηριζεται απο ενα "θετικο πνευμα" για τα παντα σε βαθμο που..."σπαει τζαμια", οπως θα λεγαμε στην Ελλαδα, ειδικα οσον αφορα τις πολιτικες και αλλες αποψεις!

Για παραδειγμα, καποιοι στη συναξη αυτη δεν θεωρησαν....μεμπτο το οτι ο Βασιλιας της Σουηδιας, που ολα τα ΜΜΕ κατεκριναν, επειδη στη διαρκεια της επισκεψης του στη Σαουδικη Αραβια, βραβευσε (με προσκοπικο μεταλλιο) τον απολυταρχικο βασιλια Abdullah, οταν τα δικαιωματα του λαου της Σ. Αραβιας καταπατωνται καθημερινα, πραγμα που εκτος των αλλων τονισε και η Διεθνης Αμνηστεια, ενω ο υπ. Εξωτερικων Carl Bildt δεν εδειξε να ενοχλειται καθολου απο το γεγονος.

Αρκετοι καλεσμενοι αρκεστηκαν να πουν οτι δεν μετρουν και τοσο πολυ οι πραξεις του βασιλια επειδη δεν ειναι πολιτικες, εφοσον δρα μονο σαν πολιτιστικος πρεσβης της χωρας!
"Ναι, αλλα τι μηνυμα δινει για τη Σουηδια", ειπαμε καποιοι, προσθετωντας με την ευκαιρια οτι θα πρεπει να καταργηθει καποτε στη χωρα αυτη ο θεσμος της Βασιλειας, αλλα εκει εισπραξαμε αμεσως ακομα πιο ....λιγη συμπαρασταση, επειδη αρκετοι στη χωρα, για καποιο περιεργο λογο που εγω δεν καταλαβαινω, θεωρουν τη βασιλικη οικογενεια κατι σαν .....διακοσμητικες γλαστρες και αντιπροσωπους της Σουηδιας στο εξωτερικο!
"Η βασιλικη οικογενεια ειναι καλη για το κλεισιμο εμπορικων συμφωνιων της Σουηδιας, ειναι κατι σαν μασκοτ" ειπαν καποιοι και νομισαν οτι εμεις, οι διαφωνουντες, θα πειστουμε......

Σε ενα αλλο θεμα, καποιοι εδειξαν μεχρι και....συμπαθεια στο ζητημα του τωρινου ηγέτη των σοσιαλδημοκρατων Håkan Juholt, που τωρα η Εθνική Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφθοράς (Riksenheten mot korruption) ερευνά την υπόθεση του, εφοσον αυτος κατηγορειται οτι επαιρνε επι χρονια επιδομα ενοικιου που δεν δικαιουτο.
Το συνολικο ποσο ανέρχεται χονδρικα σε 160.000 κορωνες (16.000 ευρω). Μετα την ερευνα που ξεκινησε, μενει βεβαια να αποδειχθει αν οι πράξεις του Juholt αποτελουν απάτη. Ο ιδιος λεει οτι ειναι αθωος, διοτι δε γνωριζε τους κανονες.

Παντως στα ΜΜΕ υποστηριζουν τωρα οτι ισως αυτο σημαινει και το τελος της πολιτικης του καρριερας ως ηγετη των Σοσιαλδημοκρατων και κρινοντας απο αλλες περιπτωσεις μαλλον εχουν δικιο!

Τελικα αναρρωτιεται κανεις μηπως ο κοσμος γυρω μας εχει γινει κατα πολυ...''πρακτικα ναρκωμενος'' (για να χρησιμοποιησω το τιτλο του τραγουδιου των Pink Floyd ) και δεν ενοχλειται ευκολα απο αυτα που συμβαινουν γυρω μας;

Οι Σουηδοι allätare ( "παμφαγοι", σε μουσικα γουστα), οι Ελληνες "καλοπιστοι" πολιτες, οι "πρακτικα ναρκωμενοι", ή οπως αλλιως θελετε να τους πειτε, φερουν μεγαλη ευθυνη για το οτι δεν χρησιμοποιουν, τελικα, το...μυαλο τους για να κανουν επιλογες, οπως επισης και για το οτι ατομα οπως η Μαdonna, η Britney Spears, το ταδε "ονομα" και η δεινα "προσωπικοτητα" στην Ελλαδα και το εξωτερικο, αποκαλουνται...."καλλιτεχνες" και πλουτισαν εις βαρος της ...βλακειας και της αδιαφοριας του κοσμου σχετικα με το τι μηνυματα ''πλασαρουν'' στο κοινο.

Αν το σκεφτει κανεις λιγο περισσοτερο θα υπηρχαν, αραγε, οι παγκοσμιοι διαγωνισμοι Idol και αυτη η αποθεωση της ...βλακειας σε ολους τους τομεις, αν καποιοι δεν ετρεχαν προθυμα να παρουν μερος και να δεχτουν τους κανονες του συστηματος, που μας θελει ολους ερμαια των καθημερινων κριτων της ζωης μας και ...''ζητουλες'', ενω καταρρακωνεται ταυτοχρονα καθε ιχνος περηφανειας και αυτοεκτιμησης μεσα μας;

Φυσικα, αυτα ισχυουν και για τις κατηγοριες "επαγγελματιων πολιτικων" και..."καλλιτεχνων" και γενικα για ολους οσους ασχολουνται με το...show business, γιατι τελικα ολα εκει καταληγουν:

Στο SHOW, αλλα κυριως, θα μου επιτρεψετε να πω, στο...BUSINESS!



11 σχόλια:

  1. Άλλη χώρα, άλλος καιρός, άλλος τρόπος ζωής, άλλη κουλτούρα σε μια χώρα που - αν μη τι άλλο δεν γνώρισε πολέμους, βομβαρδισμούς, εξανδραποδισμούς κλπ και μετά ανοικοδομήσεις και φτου κι απ' την αρχή!

    Όλα καλά, όλα χαρωπά ... μέχρις ότου, κάποια καλόπαιδα να τους πουν ότι και αυτοί χρωστάνε και (πιθανόν) να χάσουν το σπίτι τους!

    http://youtu.be/e401UaG70A4

    O μεγάλος τα έλεγε:

    "Το μοναδικό κομμάτι του λεγόμενου εθνικού πλούτου που στους σύγχρονους λαούς ανήκει πραγματικά στο σύνολο του λαού είναι το δημόσιο χρέος τους (…). Το δημόσιο χρέος γίνεται το credo (πιστεύω) του κεφαλαίου. Και από τη στιγμή που εμφανίζεται η χρέωση του δημοσίου, τη θέση του αμαρτήματος ενάντια στο άγιο πνεύμα, για το οποίο δεν υπάρχει άφεση, την παίρνει η καταπάτηση της πίστης απέναντι στο δημόσιο χρέος. Το δημόσιο χρέος γίνεται ένας από τους πιο δραστικούς μοχλούς της πρωταρχικής συσσώρευσης. Σαν σε μαγικό ραβδί προικίζει το μη παραγωγικό χρήμα με παραγωγική δύναμη και το μετατρέπει έτσι σε κεφάλαιο, χωρίς νάναι υποχρεωμένο να εκτεθεί στους κόπους και στους κινδύνους που είναι αχώριστοι από τη βιομηχανική μα ακόμα κι από την τοκογλυφική τοποθέτηση. Οι πιστωτές του δημοσίου στην πραγματικότητα δεν δίνουν τίποτα, γιατί το ποσό που δανείζουν μετατρέπεται σε κρατικά ευκολομεταβιβάσιμα χρεώγραφα που στα χέρια τους εξακολουθούν να λειτουργούν όπως θα λειτουργούσαν αν ήταν ισόποσο μετρητό χρήμα…”

    Karl Marx, Das Kapital, τόμος 1, κεφάλαιο 31


    αλλά οι Homer Simpson της Σουηδίας (καλό!) πού μυαλό ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πες στον Juholt πως τον λένε μην μασάει και πως εδώ το ΠΑΣΟΚ μέσω του Τσουκάτου πήρε 1.000.000 και ο Μαντέλης 250.000 (τουλάχιστον) και δεν έχει ανοίξει ρουθούνι μέχρι στιγμής και ούτε πρόκειται. Και αυτά είναι μόνο όσα έχουν παραδεχτεί οι ΙΔΙΟΙ. Μην αναφερθούμε σε χρηματιστήρια, εξοπλιστικά, ομόλογα κλπ κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. spiral architect

    Φυσικα και μιλαμε για αλλη χωρα, με αλλη νοοτροπια, αλλα αυτο δεν σημαινει οτι δεν υπαρχουν κι εδω αρκετα προβληματα και οσοι προσποιουνται οτι δεν υπαρχουν τοτε τι να πω, φαινεται οτι θελουν να ζησουν κι αυτοι το..μυθο τους στη Σουηδια! ;)

    Εδω εκτος του ρατσισμου (κρυφου και φανερου!) υπαρχει και μεγαλο στεγαστικο προβλημα, εφοσον δεν χτιζονται πια, απο τις κοινοτητες, σπιτια προς ενοικιαση, οπως γινοταν παλιοτερα, ετσι ο κοσμος αναγκαζεται να δανειζεται ολο και περισσοτερα χρηματα με αποτελεσμα να χρωστα κανεις ...αιωνιως στις τραπεζες! (Λιγοι ειναι οι τυχεροι που κληρονομουν σπιτια απο γονεις..)

    Για να παρει κανεις, εν τω μεταξυ, δανειο ειναι ακομα πιο δυσκολο τα τελευταια χρονια και απαιτει σταθερη δουλεια, κατι που δεν ειναι παντα ευκολο,εφ οσον οι μη μονιμες δουλειες ειναι πολυ περισσοτερες πια..
    Οσον αφορα δε τους νεους και τους μεταναστες, σ αυτες τις κατηγοριες παρατηρουνται τα μεγαλυτερα ποσοστα ανεργιας!

    Εννοειται οτι υπαρχουν πολλοι που επιλεγουν να ...σφυριζουν αδιαφορα μπροστα στα προβληματα, αλλα αυτο, οπως ξερεις,δεν ειναι χαρακτηριστικο και μονο των Σουηδων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φιλε μου βαρομετρε

    Ετσι λεω κι εγω, αλλα καποιοι πανε να ...φανε τον ανθρωπο, ο οποιος τι εκανε; Mια επιδοτησουλα πηρε κι αυτο...κατα λαθος! ;)

    Σε συγκριση με τους δικους μας, o Juholt ειναι ...οσια Μαρια! Aκου εκει να περναει απο...
    επιτροπες Καταπολέμησης της Διαφθοράς για 160.000 κορωνες; Στην Ελλαδα ο ανθρωπος θα επιανε τα ...καλυτερα ποστα, παντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. O tempora, o mores! Πάντως μεγάλη υπόθεση να ζεις σε άλλη χώρα με άλλα μυαλά, άλλες αντιλήψεις, άλλες παραδόσεις κλπ. Αυτό που εμείς εδώ το λέμε π.χ ρεφορμιστικό, οπορτουνιστικό ή και προοδευτικό-ριζοσπαστικό σε άλλες χώρες μπορεί να είναι άκρως επαναστατικό, λίγα βήματα πριν την ένοπλη πάλη!
    Εγώ άμα ήμουνα μάλλον, καθώς είμαι και αρκετά τσατίλας, δεν τα έβγαζα πέρα με τους Αλατάρες πώς-τους-λεν (το παλεύω πάντως! Προσπαθώ να είμαι ψύχραιμος κι ανθρώπινος ό,τι χοντρομαλακία και ν' ακούσω... Τελευταία όμως δεν την παλεύω και πολύ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. AλεξΔ

    Μετα απο καμποσα χρονια στην Ελλαδα και αρκετα εδω, μπορω να σου πω με...βεβαιοτητα οτι ΠΟΥΘΕΝΑ δεν ειναι ευκολα!
    (Ωραιο συμπερασμα, ετσι;) :)

    Δεν αναφερομαι oμως μονο στο βιοποριστικο που oυτε εδω ειναι βεβαια ευκολο, ειδικα, ομως, στην Ελλαδα εχει γινει πια σκετο...thriller να βρει κανεις δουλεια (και να τη κρατησει!), αλλα και στο τροπο ζωης, που ακομα και στην ιδια μας τη χωρα εχει αλλαξει κατα πολυ σε σημειο που δεν αναγνωριζει κανεις τις αξιες που ειχε ο κοσμος λιγα χρονια πριν!
    Ολοι τρεχουν για το χρημα και σε πολλες περιπτωσεις δεν ενδιαφερονται καν για το πως βγαινουν τα χρηματα!

    Υ.Γ
    Οσο για τη λεξη, προφερεται [Αλ έταρε], κατι αναλογο του ..''all-eater'' δλδ (παμφαγο) και χρησιμοποιειται κυριως για να δηλωσει μουσικα γουστα, κοσμο δλδ διχως ιδιαιτερες προτιμησεις, του στυλ ''ακουω ο τι παιζει το ραδιοφωνο''!
    Και αν ειναι ετσι για τη μουσικη, τοτε τι να πει κανεις για τη πολιτικη, οπου συναντα κανεις πολλους,...αχρωμους και ..ουδετερους ανθρωπους που δεν δειχνουν να ενοχλουνται απο γεγονοτα και καταστασεις και αυτο ακριβως ειναι που εχω προβλημα να δεχτω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σουηδικές ... επιπολαιότητες !!!

    Τι να πει κανείς ...
    Παντού τα ίδια ;;;

    Έ, ναι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. faro

    ''Επιπολαιοτητες'', ομως, που και στις δυο χωρες κοστιζουν πολυ στον υπολοιπο πληθυσμο που δεν εχει αναγκαστικα τις ιδιες ιδεες με τους...''επιπολαιους''!

    Δε θα συμφωνησω, ομως, οτι παντου ισχυουν τα..ιδια, γιατι σε ορισμενες χωρες* οι πολιτικοι που εχουν κανει ατασθαλιες τιμωρουνται και για πολυ μικροτερα παραπτωματα, οπως διαβασες στη περιπτωση του Σουηδου σοσιαλδημοκρατη, κατι που δεν ξερω αν θα ζησουμε να δουμε ποτέ στην Ελλαδα!


    * Σημερα διαβαζα oτι στην Ουκρανια τιμωρηθηκε με ..7χρονη φυλακιση η πρωην πρωθυπουργος Γιουλια Τιμοσενκο,για κατάχρηση εξουσίας!

    http://www.ert.gr/index.php/eidiseis/diethni/kosmos/29570-2011-10-11-10-31-32.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ξέρω ... ξέρω ... έκανα σχετικό ποστ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. νομικα ισαξιοι των παντρεμενων, οποτε υπαρχει πολυ... "ευελιξια" σε αυτο το θεμα και ειναι ενδιαφερον να βλεπει κανεις τις διαφορες με την Ελλαδα, οπου τα παντρεμενα ζευγη συνηθως φαινονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σου xlpharmacy

    Δεν ξερω αν συμφωνεις (και γι αυτο αντεγραψες τη παραπανω προταση), ή αν διαφωνεις! Αν θελεις, μου εξηγεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...