15 Οκτ 2011

Paperless:Oταν ο μετανάστης βάζει το αφεντικό στη θέση του!


Simon Peter Muwonge (φωτο Αrbetaren)

Mτφ απο Αrbetaren

H εταιρεία καθαρισμού κτηριων πίστευε ότι θα μπορουσε να απολυσει τον Simon Peter Muwonge και να τον εξαπατησουν. Αλλά μαζί με τους συντροφους του απο το LS που ανηκει στο σωματειο SAC-Syndikalisterna, στο Göteborg, πηρε μέσω, διαπραγματεύσεων και μισθούς και αποζημιώσεις!

Ο Simon Peter Muwonge απολύθηκε μετά από 3 χρόνια δουλειας στην εταιρεία καθαρισμού κτηριων. Από τότε που απορριφθηκε η αίτηση ασύλου του, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ουγκάντα, αλλά η Σουηδική Εκκλησία στο Bergsjön τον συμβούλευσε να επικοινωνήσει με το σωματειο των Συνδικαλιστων. [Να και μια εξαιρεση στον...κανονα!]. 
Μετά από διαπραγματεύσεις, η εταιρεία συμφώνησε να καταβάλει και μισθο και αποζημίωση απόλυσης και αποκατασταση βλαβης.

-Είμαι πολύ χαρούμενος και ανακουφισμένος. Δεν είχα καμία ελπίδα μέχρι που πήγα στο σωματειο. Αλλά εκει έκαναν ότι μπορούσαν και πήρα τόσο τον μισθό, οσο και την αποζημίωση, λέει ο Simon Peter Muwonge.

Ήρθε στη Σουηδία πριν από τρία χρόνια με το όνειρο για μια δουλεια ως μέρος της εκπαίδευσής του στις περιβαλλοντικες επιστήμες. Όταν εφτασε ομως, κατι τετοιο δεν εγινε δυνατό, και ένας απο τους συντροφους του, ήρθε σε επαφή με την επιχειρηση καθαρισμού κτιρίων. 
Η εργασία ήταν σκληρή, με σχεδόν καθημερινές υπερωρίες και 7μερες δουλεια χωρίς επιπλέον αμοιβες, ή επίδομα αδειας.....



- Οταν εισαι καπου, προσπαθεις να επιβιώσεις οσο καλύτερα μπορείς. Ήταν δύσκολο και πολλές φορές δεν είχα χρόνο για να ξεκουραστω. Το αφεντικο μπορούσε να παρει τηλεφωνο τα μεσάνυχτα και να μου δώσει το προγραμμα για την επομενη ημερα!

Τον Ιουνιο, μια μερα, το αφεντικό σταματησε να παιρνει τηλεφωνο, ουτε απαντουσε στο τηλέφωνο. Ο μισθός δεν είχε καταβληθεί, και ξαφνικά ειπαν στον Simon Peter Muwonge ότι θα επρεπε να δωσει πισω τα ρουχα της δουλειας και τη ταυτότητα (ΙD) που ειχε για το χωρο της δουλειας. Το σωματειο LS της SAC επικοινώνησε με την εταιρεία και έκρινε την απόλυση του άκυρη.

- Απόλυθηκε χωρίς βάσιμο λόγο. Τον πηραν τηλεφωνο ετσι απλά, λέγοντας ότι δεν ήταν πια επιθυμητος και δεν έδωσαν κανενα λόγο. Στο χώρο εργασίας του, οι άνθρωποι φοβούνται να οργανωθουν και πολλοί έχουν απειληθεί σωματικά και ψυχολογικα, λέει ο Christian Andersson, εκπρόσωπος του σωματειου LS στο Göteborg.

Η εταιρεία έχει αρκετές φορές πάει σε πτώχευση για να επανεμφανιστεί στη συνέχεια, με άλλο όνομα. Παρ 'όλα αυτά, και παρά το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης έχει πολλά φορολογικα χρεη, η εταιρεία προσφέρει καθαρισμο κτηριων σε αρκετές από τις Σουηδικές κατασκευαστικες εταιρειες-γίγαντες. Μετά από ειδοποιηση οτι θα επικοινωνουσαν με τις εταιρείες-πελάτες και τις φορολογικές αρχές, επέλεξε, τελικα, η εταιρεια να συμβιβαστει και να πληρώσει 48.300 SEK, συμπεριλαμβανομένων και των φόρων.

- Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς οι εταιρείες εκμεταλλεύονται "παράνομους" (χωρίς χαρτιά) εργατες και το πώς οι μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν αυτου του ειδους τις εταιρείες. Ολόκληρη η βιομηχανία καθαρισμού είναι μια βρώμικη επιχείρηση και είναι σημαντικό να δείξουμε ότι οι μετανάστες χωρίς χαρτιά έχουν τα ίδια δικαιώματα στα σωματεια, λέει ο Christian Anderson. (Oι υπογραμμισεις δικες μας)

Ο Simon Peter Muwonge δικαιωθηκε, αλλά παρ ολα αυτα θα παει στη χωρα του. Λέει ότι το αφεντικο εξαπάτησε πολλούς από τους φίλους του και τώρα συστήνει σε όλους να γίνουν μέλη του σωματειου. Το σωματειο οπως λεει ο Christian Andersson εργαζεται τωρα με το να οργανώσει και τους υπολοιπους εργαζόμενους της εταιρείας.

- Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετοι από την εταιρεία που ειναι με τους ίδιους όρους. Εμείς θα προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο με το να εχουμε μια νέα συνάντηση και με το να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να οργανωσουμε κοσμο στην εν λόγω εταιρεία, όπου έχουμε επαφή με αρκετούς εργάτες.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

Σήμερα, ζουν απο 10.000-50.000 μετανάστες χωρίς έγγραφα στη Σουηδία, χωρίς άδεια παραμονής.

  • Οι περισσότεροι μεταναστες του ειδους αυτου εργάζονται στον κλάδο της καθαριότητας, στα εστιατόρια και στον κατασκευαστικο κλαδο, σε μικρότερη κλίμακα, επίσης, στον τομέα της γεωργίας.
  • Ακόμη και αν ένα άτομο δεν εχει άδεια παραμονής, αυτός, ή αυτή εχει πάντοτε το δικαίωμα να πληρωθει για εργασία που εχει κανει.
  • Σύμφωνα με το Σουηδικό μοντέλο, εξαρταται απο τα συνδικάτα να διαχειριστουν τις περιπτωσεις των μεταναστων χωρίς εγγραφα. Πολλοί μετανάστες χωρις εγγραφα, διστάζουν, ωστόσο, να προωθησουν τις υποθέσεις τους στο δικαστήριο για τον κίνδυνο απέλασης, άν χρειαστει να καταθέσουν. Τα συνδικατα μπορουν να διευθετησουν τις περιπτώσεις τους με διαπραγματεύσεις και οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να κανουν τις ακροασεις, αν το σωματειο το απαιτησει.
  • Σήμερα είναι μονο τα σωματεια Fastighets και η SAC-Syndikalisterna που οργανώνουν εργαζόμενους χωρις εγγραφα. Το Συνέδριο της Γενικης Συνομοσπονδιας Εργατων Σουηδιας, LO, το 2008, είπε όχι στην οργάνωση των μεταναστών χωρίς εγγραφα, αλλά σε μια δημοσκοπηση που εγινε από την ΓΣΕΣ (LΟ), το 2009, το 71% απαντησε οτι η κεντρική οργάνωση πρεπει να οργανωνει και εργατες χωρίς εγγραφα.


9 σχόλια:

  1. Μερικες απο τις περιπτωσεις που το πιο πανω σωματειο εχει βοηθησει μεταναστες χωρις εγγραφα να παρουν πισω τα χρηματα τους μετα απο εργασιες που εργοδοτες τους ειχαν αρνηθει να τους πληρωσουν.

    Ο Mohammad Lasaki, χαρις στη παρεμβαση του σωματειου LS της SAC στο Göteborg, πληρωθηκε για την εργασια του απο τον ιδιοκτητη βιλας στο Askim, ενω αρχικα ειχε αρνηθει να πληρωσει και αυτον και 3 ακομα εργατες-μεταναστες! Oλοι πληρωθηκαν τελικα τους μισθους τους.

    http://www.goteborgsfria.nu/artikel/86894

    http://www.jensplus.se/papperslosa-arbetare-vann-mot-villaagare/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέρα απ' το ζήτημα των μεταναστευτών, αναδεικνύεται πολύ πολύ πολύ περισσότερο το ζήτημα της οργάνωσης που έχουμε ξελαρυγγιαστεί εμείς εδώ. Νομίζω;
    Κι όχι μόνο στα συνδικάτα, αλλά και σε κάθε άλλη θεσμική ή όχι μορφή. Οργάνωση αγαπητοί αναγνώστες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "μεταναστευτών"; πώς το γραψα αυτό πάλι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. AλεξΔ

    Γι αυτο κι εγω το αναρτησα, για να φανει οτι κερδισμενος ασχετα απο εθνικοτητα, κουλτουρα και ολα οσα (προσπαθουν να μας πεισουν οτι) μας ''χωριζουν'', ειναι παντα ο οργανωμενος εργαζομενος. Eιναι μεγαλη ικανοποιηση να ξερεις σαν εργαζομενος οτι υπαρχουν καποιοι ανθρωποι εκει εξω που δεν πουλιουνται και εχουν σκοπο να στριμωξουν καθε αφεντικο που αρνειται να πληρωσει τα δεδουλευμενα καποιου και τον πεταει στο δρομο σαν ..σκυλι!
    Αυτο και μονο να καταλαβαινε ο κοσμος θα εφτανε, αλλα ισως (δυστυχως) χρειαζεται να παθουμε για να...μαθουμε! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. AλεξΔ

    Δε πειραζει, για το λαθος, δε θα σου βαλουμε ..κακο βαθμο, (οχι σημερα τουλαχιστον!) :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. η ανάρτηση αυτή είναι ένας ακόμα λόγος για "λύπηση" των "συνδικαλισταράδων" της γσεε και των όψιμων επαναστατών τύπου πασκε οσε ... απόδειξη ότι ακόμα και σε αστικά καθεστώτα ή οργάνωση των εργατών έχει αποτελέσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kαλημερα και καλως τον blogseviko στην ομαδα μας!

    Σωστα, κατι τετοιες περιπτωσεις και αποδεικνυουν τρανα την αναποτελσματικοτητα των "συνδικαλισταράδων" τυπου ΓΣΕΕ,πασκε κλπ, οπως λες, αλλα δειχνουν επισης οτι η οργανωση στα σωματεια ειναι η μονη ..σανιδα σωτηριας στο ναυαγιο που μας εχουν ριξει οι νεοφιλελευθερες κυβερνησεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαίρομαι που οι σύντροφοι της αναρχοσυνδικαλιστικής SAC βρίσκουν την αποδοχής σας.


    metalminer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. I figure out it should be so hard, I mean just look at that line up in there maybe people were totally disappointed for that, I'd like to know all those people don't complain for that.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...