2 Οκτ 2011

Το Rock, οι...''Δεκεμβριστές'' και η επανασταση στα 1825!

''Decembrists'' (Vasily Fiodorovitch Timm)
Προχθες που εκανα μια βολτα στη βιβλιοθηκη καταφερα επιτελους να βρω το CD που εψαχνα απο καιρο. Φυσικα και το δανειστηκα...''παραχρήμα'', πριν βρεθει κανενας....Vicking και το αρπαξει πρωτος, αν και δεν προκειται, βεβαια, για κανενα γνωστο συγκροτημα, αλλα ποτε δε ξερει κανεις.... 
Αν εισαι οπαδος της μουσικης των Decemberists, τοτε σιγουρα θα εχεις διαβασει τις πολυ καλες κριτικες για το album τους The king is Dead.

Οπως ξερουμε, δεν ειναι ευκολο να βρει κανεις, πια, καλη μουσικη και μουσικους που δεν εχουν καημο να γινουν ντε και καλα...."πρεσβεις & πρεσβειρες καλης θελησης", (!) ουτε φωτογραφιζονται καθε τρεις και λιγο...αγκαλια με τον προεδρο των...Η.Π.Α και αλλους διασημους πολιτικους, αλλα επιμενουν να κανουν αυτο που κανουν καλυτερα απο αλλους, να παιζουν δηλαδη μουσικη και να μην ανακατευονται στη πολιτικη, κατι που αλλωστε ουτε οι πολιτικοι, δεν καταφερνουν καλα, σημερα!

Οι Decemberists λοιπον ειναι ενα ακομη indie rock συγκροτημα (πειτε το και folk rock, art rock, ή και progressive rock) απο το Portland των Η.Π.Α, που ειχα ακουσει δουλεια τους και μου αρεσαν.

The band Decemberists
Σκεφτομενη δε οτι ειναι ενα Αμερικανικο συγκροτημα δεν περιμενα, βεβαια, να διαβασω οτι ο Colin Meloy, ιδρυτικο μελος του group διαλεξε το ονομα Decemberists απο την επανασταση που εγινε στα 1825 στη τσαρικη Ρωσια, απο τους Δεκεμβριστες, που και αυτος, αλλα και πολλοι αλλοι θεωρουν σαν απο τις πρωτες προσπαθειες κομμουνιστικης επαναστασης στη Ρωσια. 

Ομολογω οτι, μεχρι τωρα, λιγα ειχα ακουσει για τους αλλους, τους ....επαναστατες Δεκεμβριστές, που προερχονταν απο τη ταξη των ευγενων, οπως και την εξέγερσή τους εναντια στον τσαρο Νικόλαο τον Β', σε δυο πολεις ταυτοχρονα, στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα......


Στην Αγια Πετρούπολη ζητουσαν Συνταγμα, ενω στη Μόσχα φωναζαν ''Ζητω η Δημοκρατία''!

Κοινό όμως αίτημα και των δυο κινημάτων στο Βορρά και το Νότο ήταν η απελευθέρωση των χωρικών από τη δουλοπαροικία και του λαού από το δεσποτισμό.

Το μανιφέστο της εξέγερσης των 3.000 στρατιωτων με τους διοικητές τους, μιλουσε για ανατροπή της κυβέρνησης, κατάργηση της δουλοπαροικίας, απαγόρευση της υποχρεωτικής στρατολογίας, ενω διακηρύσσονταν οι πολιτικές ελευθερίες και συγκαλούνταν η Συντακτική Συνέλευση, που θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα του συντάγματος και της μορφής διακυβέρνησης της Ρωσίας. 

To συγκεντρωμένο πλήθος ήταν βεβαια υπέρ των επαναστατών, ομως ενα απο τα λαθη  που εκαναν οι οι Δεκεμβριστες ηταν οτι δεν στηριχτηκαν στο λαο, πιστευοντας οτι δεν ηταν ωριμες, ακομα, οι συνθηκες.

Οι καταδότες φροντισαν απο νωρις να πληροφορησουν τον τσαρο Νικόλαος Α´ για τα σχέδιά των Δεκεμβριστων και ετσι εκεινος εφερε από τα ξημερώματα τα μέλη της Γερουσίας και του Κρατικού Συμβουλίου στον τόπο της ορκωμοσίας, ενώ κάλεσε τα πιστά του στρατεύματα να κυκλώσουν τους επαναστάτες και να χρησιμοποιησουν τη δυναμη του πυροβολικου. Οι Δεκεμβριστές αντιστάθηκαν για αρκετές ώρες, ενώ πάνω από 80 σκοτώθηκαν! Οταν νύχτωσε, η εξέγερση είχε κιόλας κατασταλεί!

Ετσι ακολούθησαν, μετα, ανακρίσεις, με συμμετοχή και του ίδιου του Νικολάου Α', στην ανακριτική επιτροπή! 
Οπως καταλαβαινετε δε χρειαστηκε πολυ μεχρι να καταδικαστουν σε θάνατο και να εκτελεστουν δια απαγχονισμού οι θεωρούμενοι ως πρωταίτιοι, Πιοτρ Γκριγκόρεβιτς Κακόφσκι, Σεργκέι Ιβάνοβιτς Μουράβιοφ-Αποστόλ, Μιχαήλ Παύλοβιτς Μπεστούσεφ-Ριουμίν, ο  ποιητής Κοντράτι Φιοντόροβιτς Ρυλέγιεφ και ο γενναίος συνταγματάρχης και ιδεολογικό μυαλό του κινήματος Πάβελ Ιβάνοβιτς Πέστελ, βετεράνος των πολέμων '12-13. 
 
Pavel Ivanovich Pestel
Όλοι τους, με εξαίρεση τον πρώτο, ηταν πολύ καλοί φίλοι του ποιητη Πούσκιν.
Πολλοί άλλοι εξορίστηκαν σε καταναγκαστικά έργα στα βάθη της Σιβηρίας και πέθαναν από τις κακουχίες ή επέστρεψαν στα σπίτια τους μετά από πολλά χρόνια. 
Πολλοί από τους Δεκεμβριστές που μαρτύρησαν στους τόπους εξορίας ήταν παλιοί συμμαθητές του Πουσκιν από το Λύκειο του Τσάρκογιε-Σελό

Alexander  Pushkin
Η ειρωνεια ηταν οτι πολλοί από αυτούς που τούς ανέκριναν ήταν συμμαθητές τους από το ίδιο Λύκειο! 

Ο Δεκέμβρης του 1825 όχι μόνο δεν αποθάρρυνε αυτούς που επιθυμούσαν μια πιο δημοκρατική Ρωσία, αλλα αντιθέτως έβαλε τις βάσεις για την κοσμοϊστορική αλλαγή που συνέβη στη Ρωσία έναν αιώνα σχεδόν αργότερα, πυκνώνοντας τις γραμμές των ρεφορμιστών με πνεύματα φωτεινά και γενναία. 
Ο Λένιν, παντως, τοποθετεί τους Δεκεμβριστές στην αρχή της περιόδου του επαναστατικού κινήματος σαν τη πρώτη ανοιχτή ένοπλη εξέγερση με σκοπό της συντριβή της απολυταρχίας και την κατάργηση της δουλοπαροικίας. Επισης ο ιδιος ειχε εμπνευστει το ονομα της πρωτης παράνομης εφημερίδας «Ίσκρα» («Σπίθα») που κυκλοφορούσε σε όλη την Ρωσία από το Δεκέμβριο του 1900 μέχρι τον Οκτώβριο του 1905 από το απόσπασμα της απάντησης των Δεκεμβριστών επαναστατών εναντίον του Τσάρου στον ποιητή Πούσκιν: «από τη σπίθα θα ανάψει η φλόγα». Το όλο εγχείρημα της Ίσκρα αποτέλεσε σύλληψη του Λένιν, που έπαιξε και τον ρόλο του μετέπειτα «καθοδηγητή» της εφημερίδας.

Ομως η επανασταση των Δεκεμβριστων δεν ενοχλησε μονο τοτε, τη τσαρικη Ρωσια, αλλα φαινεται οτι ενοχλει μεχρι τις μερες μας, τη Ρωσια του Πουτιν, αφου οπως διαβασα τη 1η Αυγούστου του 2008, η κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης (πρωην Λένινγκραντ), Βαλεντίνα Ματβιένκο, που δεν ξερω αν συνεχιζει να ειναι στην ιδια θεση , αλλα διαβασα οτι πασχιζε να καταστρεψει, όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης με την κατασκευή του ουρανοξύστη της «Γκάζπρομ» και ειχε βαλει μαλιστα και την υπογραφή της κάτω από την απόφαση για τη μετονομασία της πλατείας των Δεκεμβριστών, σε πλατεία...της Γερουσίας!

Συμφωνα  με αρθρο του  Ριζοσπαστη , μαθαινουμε επισης οτι:

"Η πλατεία είναι γνωστή στο εξωτερικό εξ αιτιας του αγάλματος του Πέτρου του Α´, που στήθηκε εκεί το 1782 και εγινε γνωστο στη λογοτεχνια μέσω του ποιήματος του Πούσκιν «Χάλκινος Ιππέας» οπως και για την επανασταση των Δεκεμβριστών που εγινε εκει. 

Τhe Bronze Horseman
Στα 1925, η νεοσύστατη, τοτε, Σοβιετική Ενωση τιμησε την επαναστατική προσφορά, τους μετονομάζοντας την πλατεία Πέτρου του 1ου, όπως ήταν η μέχρι τότε επίσημη ονομασία (σ.σ. πλατεία της Γερουσίας ήταν το «παρατσούκλι» της λόγω της κατασκευής του κτιρίου της Γερουσίας το 1834) σε πλατεία των Δεκεμβριστών. Ονομασία τόσο εύλογη για την ιστορία της πλατείας, όσο και αυτή της πλατείας Συντάγματος στην Αθήνα.

Τίποτα όμως δεν είναι «εύλογο» για το σημερινό καθεστώς της Ρωσίας, το οποίο φαίνεται ότι όχι μόνο δεν αντέχει τίποτα από τη σοβιετική περίοδο, αλλά ούτε καν από την πρώιμη επαναστατικότητα της αστικής τάξης. 

Ουσιαστικά δεν αντέχει τίποτα που να θυμίζει στις νεότερες γενιές, ότι το σημερινό καθεστώς της ταξικής εκμετάλλευσης που βιώνουν κάθε άλλο παρά «αιώνιο» είναι. Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι, ότι ενώ το καθεστώς «σκίζει» τα «ιμάτιά» του για τη «συνταγματικότητα», προσπαθεί να στείλει στο «χρονοντούλαπο» της Ιστορίας τους Δεκεμβριστές, οι οποίοι ήταν αυτοί που είχαν επεξεργαστεί και το πρώτο εν δυνάμει Σύνταγμα της Ρωσίας. 

Και όπως γράφει με πικρό, ειρωνικό τρόπο η εφημερίδα του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας, «Εργαζόμενη Ρωσία» (αναφερόμενη σε μερικούς από τους νεκρούς Δεκεμβριστές), «8 πρίγκιπες, 3 δούκες, 3 βαρόνοι, 3 στρατηγοί, 23 λοχαγοί και υπολοχαγοί, καθώς και ο αρχι-εισαγγελέας της Γερουσίας, προέκυψαν περισσότερο έτοιμοι να υπερασπίσουν τα δικαιώματα του ρωσικού λαού, από το (σ.σ. σημερινό) Συνταγματικό Δικαστήριο»...

Προσπαθεί λοιπόν το σύστημα αλλά, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν πρόκειται να το καταφέρει. 
Διότι ναι μεν η Ιστορία έχει «σκαμπανεβάσματα», ακόμη και πισωγυρίσματα ενίοτε, αλλά η βασική της κατεύθυνση είναι μόνο μπροστά. Και σίγουρα δεν πρόκειται να «φοβηθεί» αυτούς που «βαφτίζουν»... Γερουσιαστές τους Δεκεμβριστές... ".

''Γι αυτο αγωνιζομαστε''  τραγουδουν οι ...Decemberists!
 

8 σχόλια:

  1. Έλβα-

    Εξαιρετικό το άρθρο ειδικά από τη μέση και κάτω!

    Κάποιες παρατηρησεις σε δύο σημεία:

    πρώτον δεν είναι κακό να ασχολέιται ένας μουσικός με την πολιτική αντιθέτως, απλά πρέπει να διαλέγει πλευρά. Η τέχνη είναι κοινωνική δραστηριότητα οπότε κάθε άποψη που εκφράζεται καλλιτεχνικά αντικειμένικά πάει με τη μία ή άλλη άποψη που είναι αντιτιθέμενες στην κοινωνία. Καταλαβαίνω πως το λες πάντως και τι εννοείς, αλλά μάλλον σωστότερα θα ήταν να λέμε ότι σήμερα συνήθως ασχολούνται με την πολιτική και στηρίζουν τους ισχυρούς!

    Δεύτερον δεν ήταν πρωιμιο της κομμουνιστικής επαναστασης οι Δεκέμβριστες αλλά ήταν πρωτεργάτες μιας αστικής επανάστασης, πάντως έχεις δίκιο για το πόσο σημαντικοί ήταν στην αναπτυξη της επαναστασης στη Ρωσία. Αργότερα ο Λένιν, έδειξε ότι στην εποχή του ιμπεριαλισμού ακόμα και τα αστικά αιτήματα μπορούν να λυθούν μόνο από το προλεταριάτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Giorgο bookhunter

    Απο τη ..μεση και πανω. δλδ που μιλαει για τoυς folk rockers..Δεκεμβριστες δε..''λεει''; (Αστειευομαι φυσικα!) :-)

    Σ ευχαριστω και για τα καλα λογια, oπως και για τις παρατηρησεις και φυσικα συμφωνω και με τις δυο.
    Ειδικα στο θεμα των καλλιτεχνων που στηριζουν σημερα τους ισχυρους, μονο περιφρονηση χρειαζεται, γιατι αν ηταν αληθινοι καλλιτεχνες θα στηριζαν τον λαο και τα στοιχεια απο τα οποια προερχεται, συχνα, η παραδοση και στη μουσικη, αλλα και γενικα στις τεχνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κοκκινοςδρόμοςΚυρ Οκτ 02, 06:39:00 μ.μ. EEST

    Όντως ενδιαφέρον το άρθρο σου Έλβα.
    Η εχθρότητα απέναντι σε κάθε τι που αμφισβητεί την κυριαρχία των νέων ρώσων καπιταλιστών είναι χαρακτηριστική εδώ. Αλλά έτσι είναι, όποιος καεί από χυλό (βλ. Οκτωβριανή επανάσταση) φυσάει και το γιαούρτι (βλ. δεκαβριστές).

    Σύμπτωση, σήμερα διαβάζω για τους δεκαβριστές στα πλαίσια της εξεταστικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κύριε κόκκινε δρόμε, είστε στο ιστορικό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κοκκινε δρομε

    Ακριβως, ''καηκε η γουνα τους'' οποτε τωρα ειναι υπερ του δεοντος προσεκτικοι να μη τη... ξαναπατησουν και τους προκυψει καμμια αλλη επανασταση! ;)
    Οσο για τις αλλαγες oνοματων στα νεωτερα χρονια, οπως ειπε ενας φιλος, ''εφοσον Πούτιν και Μεντβέντεφ ανταλλάσσουν αξιώματα σιγά να μην σέβονταν το όνομα μιας πλατείας''!

    Καλη επιτυχια στα μαθηματα, ευχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Giorgos bookhunter

    "Curiosity killed the..cat" ! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κοκκινοςδρόμοςΚυρ Οκτ 02, 07:35:00 μ.μ. EEST

    ιστορικό γιώργο. Και γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. κοκκινοςδρόμοςΚυρ Οκτ 02, 07:37:00 μ.μ. EEST

    ευχαριστώ Έλβα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...