10 Σεπ 2013

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Ποιός θυμάται τα 77 παιδιά που..''εφυγαν'' νωρίς;



(Utøya)

Στη Νορβηγια, ακομα δεν το χωραει ο νους μου να ψηφιζει κανεις ...ΔΕΞΙΑ, οπως εγινε στις χθεσινες εκλογες, οπου το Høyre, δηλαδη ο κεντροδεξιός εκλογικός συνασπισμός της Erna Solberg, πηρε τις 96 από τις 169 έδρες της βουλής, οταν μολις δυο χρονια πριν, 77 νεοι, παιδια ακομα, εφυγαν ...αδικα απ το οπλισμενο χερι του ναζι Αnders Behring Βreivik, στο νησακι Utøya.

Ξεχαστηκαν φαινεται κι αυτα τα παιδια, γρηγορα, οπως ξεχνιουνται πολλοι που φευγουν αδικα και νωρις, ελπιζοντας ομως οτι ο χαμος τους θα δωσει ενα μηνυμα στους εναπομειναντες και θα αποτρεψει ισως οσο περισσοτερο κοσμο δυνατον, απο το να ψηφιζει αλογιστα εκεινα τα κομματα οι...ηγετες των οποιων δεν αποκλειουν να σχηματισουν κυβερνηση μεταξύ άλλων και με τη συμμετοχή του …ακροδεξιου και αντιμεταναστευτικού «Κόμματος της Προόδου», της Siv Jensen, που ήρθε τρίτο στις εκλογές, ενα κομμα στο οποιο στο παρελθόν ο Βreivik υπήρξε μέλος! Αυτή είναι η πρώτη φορά που υπαρχει περιπτωση το ακροδεξιό κόμμα να βρεθεί στην κυβέρνηση!

Χθες εβλεπα συνεντευξεις Νορβηγων πολιτων σ ενα ρεπορταζ της Σουηδικης τηλεορασης, που ελεγαν οτι ...«εμπιστευονται την Εrna»..Εγινε και αυτη...οικειο προσωπο...τη φωναζουν με το μικρο της ονομα...Τι χαζοι τελικα που ειναι πολλοι πολιτες..Ελεγαν λοιπον οτι «θα βαλει η Erna …ταξη στην οικονομια!».

Η Νορβηγια, στο μεταξυ, συγκαταλεγεται στο νουμερο 4 στη παγκοσμια λιστα των χωρων με το μεγαλυτερο κατά κεφαλήν εισόδημα (42.200 ευρώ). Φυσικα  το σκανδιναβικο μοντελο του κράτους πρόνοιας, δεν σημαινει ταυτοχρονα και οτι ο πλουτος ανήκει σε όλους! Η ζωή της εργατικής τάξης επιδεινώνεται παντου οπως ξερουμε οσοι διαβαζουμε και ζουμε οχι μονο στο Βορρα, αλλα σχεδον σε ολες τις χωρες του κοσμου, ασχετα αν εχουν χτυπηθει απο τη κριση, ή οχι.

Εrna Solberg

Oπως φαινεται, η Erna Solberg θα γίνει οχι και τοσο αισιως ...η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της Νορβηγίας, αλλα στην ουσια η πρώτη συντηρητική πρωθυπουργός από το 1990, οταν δηλαδη ανελαβε τη πρωθυπουργια η ηγετης των σοσιαλδημοκρατων Gro Harlem Brundtland.

Ηδη το κεντροαριστερό «κόκκινο» μπλοκ με επικεφαλής τους «Εργατικούς» του απερχόμενου πρωθυπουργού Jens Stoltenberg παραδέχθηκε την εκλογική τους ήττα και ειπε ότι το κόμμα του «προσπάθησε να κάνει αυτό που δεν έκανε σχεδόν κανένας άλλος, να κερδίσει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις στη σειρά, αλλά αυτό αποδείχθηκε δύσκολο». 
Αυτο που δεν ειπε ομως ο Stoltenberg, οπως και κανεις απο τους σημερινους σοσιαλδημοκρατες που χανουν τη μια πισω απ την αλλη τις εκλογικες μαχες ειναι το τι δεν εκαναν και το τι επετρεψαν να γινει στις χωρες τους, εξ αιτιας των ανευθυνων και νεοφιλελευθερων πολιτικων που αυτοι επετρεψαν να υπαρχουν στις χωρες τους, ενω διακηρρυτταν οτι ειναι...«αριστεροι»!!

Ετσι δεν ειμαι καθολου σιγουρη οτι αυτο που οδήγησε την  Εrna στην πρωθυπουργία ήταν η ...μεταμόρφωσή της από «Σιδηρά Erna» σε μία πιο μετριοπαθή εκδοχή της, οπως γραφουν πολλες εφημεριδες, αλλα για μενα αυτο που οδηγει εναν λαο να ψηφιζει τοσο συντηρητικα, ειδικα μετα απο ενα τοσο τραγικο συμβαν οσο ο χαμος 77 παιδιων, στo Utøya,  ειναι η αποτυχια και οι ευθυνες των σοσιαλιστων για την ανοδο της Δεξιας και της ακροδεξιας, σε ολη την Ευρωπη και γενικοτερα στις περισσοτερες χωρες του κοσμου!

4 σχόλια:

  1. Αυτό ΑΚΡΙΒΩΣ εννοούμε όταν λέμε ότι χάλασε ο κόσμος ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημερα faro,

      Παντως αρκετοι λαοι φαινεται οτι ξεχνουν πολυ γρηγορα, ακομη και προσφατα τραγικα γεγονοτα που θα επρεπε να μη ξεχνιοντουσαν ΠΟΤΕ!

      Διαγραφή
    2. Ή ξεχνούν, ή βολεύονται οι ίδιοι αδιαφορώντας για τους άλλους ...

      Αυτός είναι ο κόσμος σήμερα !

      Διαγραφή
  2. Αυτός είναι ο homo capitaliens ,θα εξελιχθεί όμως όταν ο σοσιαλισμός επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη και οι νέες γενιές που θα γεννηθούν σε αυτές τις σοσιαλιστικές κοινωνίες θα μεγαλουργήσουν.Ίσως σε 1,2,5 αιώνες, σημασία έχει ότι είναι μονόδρομος για την επιβίωση της ανθρωπότητας η μετάβαση στον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...