2 Σεπ 2013

Η.Π.Α: Oι βιομηχανίες των φυλακών κάνουν..εξαγωγές!


Φωτο Αrbetaren/ Scanpix

Δεκαδες χώρες σε διάφορα μέρη του κόσμου είναι έτοιμες να αγκαλιάσουν το Αμερικανικό σύστημα με μερική ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας των φυλακων. Αυτό, παρά το γεγονός ότι οι επικριτές υποστηρίζουν ότι το μοντέλο δεν είναι ούτε οικονομικά αποτελεσματικό, ουτε οδηγεί στην εύρυθμη λειτουργία των φυλακν


Μια νέα έκθεση από την οργάνωση, Sentencing Project, με βάση την Ουάσιγκτον δείχνει ότι σχεδόν μια ντουζίνα χώρες στη Νότια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία βαδιζουν προς την ιδιωτικοποίηση τμημάτων της φυλακής και φροντιζουν να εφαρμοσουν κερδοσκοπικες φυλακές.  

Στις ΗΠΑ, τη χώρα που λαμβανεται ως μοντέλο για την ανάπτυξη, γινεται ταυτοχρονα προσπαθεια για να μειωθει ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων που φυλακίζονται. 

Όμως, ενώ ο αριθμός των κρατουμένων των ΗΠΑ έχει σταματήσει να αυξάνεται, ο κλάδος των ιδιωτικών φυλακών στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατάφερε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της ιδιωτικοποιωντας των φυλακων και σε άλλα μέρη του κόσμου, σύμφωνα με την οργανωση Sentencing Project. 

Για παράδειγμα, η οργάνωση σε νέα έκθεσή της αναφερει ότι το 14% των εσόδων τους από τη δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία φυλακών, GEO Group της Αμερικής, το 2012, προήλθε από διεθνείς υπηρεσίες. 

Το αυξανόμενο διεθνές ενδιαφέρον για ιδιωτικοποιημένες φυλακές έχει επίσης αυξησει τα εισόδηματα της βρετανικής ασφάλειας της εταιρείας G4S και της Serco. 

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, όλες αυτές οι εταιρείες επωφελήθηκαν από "την αυξανόμενη ιδιωτικοποίηση των φυλακων, κρατητήριων και άλλων κρατικων θεσμων", ενώ "συχνά απέτυχαν όσον αφορά την παροχή των υπηρεσιών που υπόσχονται." 

Ο κλάδος των ιδιωτικων φυλακών, που πάντα προσπαθούσε να μειώσει το κόστος, έχει από καιρό επικριθεί για την προσφορά κακων συνθηκων σε σύγκριση με τα θεσμικά όργανα του κράτους. Το 2009, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ σταμάτησε μια πρόταση από την κυβέρνησή να επιτρέψει μια ιδιωτική φυλακιση σε σχέση με τον κινδυνο του οτι  θεμελιωδη ανθρωπινα δικαιωματα θα παραβιάζονταν. 

Οι ιδιωτικές εταιρείες στις φυλακές συχνά ισχυρίζονται ότι είναι πιο αποδοτικές. Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία της Αμερικής φυλακή, Corrections Corporation of America, CCA, ισχυρίζεται ότι "συνδυάζουν την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων" με τις απαιτησεις των αρχων για «προτυπα, κανονισμους και εποπτεία," με χαμηλότερο κόστος. Η εταιρεία είναι σήμερα υπεύθυνη για περίπου 80.000 κρατούμενους σε 60 διαφορετικές φυλακές, εκ των οποίων 40 ανήκουν εξ ολοκλήρου στο CCA. 

Όλο και περισσότεροι οργανισμοί και αρχες  έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση κατα ποσο οι χαμηλου  κοστους ιδιωτικες επιλογες ειναι πραγματικα αποτελεσματικες. Το 2010, υπήρξε μια τέτοια επίσημη έρευνα στην Αριζόνα οπου διαπιστωθηκε ότι οι κερδοσκοπικές φυλακές κοστισαν στην πραγματικότητα στο κράτος περίπου 16% περισσότερο από ό, τι τα δημόσια ιδρύματα. 

Μερικές από τις χώρες που έχουν ξεκινησει, ή πρόκειται να εισαγουν το ζητημα των ιδιωτικων φυλακων είναι η Βραζιλία, η Ελλάδα, η Τζαμάικα, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Νότια Αφρική και η Ταϊλάνδη. 
Η βιομηχανία είναι ακόμα μεγαλύτερη στις πλούσιες αγγλόφωνες χώρες. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που κρατά τους περισσότερους κρατούμενους σε ιδιωτικές φυλακές στον κοσμο, το 2011 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν περίπου 131.000 κρατούμενοι. Αλλά αυτό οφειλεται κυρίως επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων - συνολικά 1,5 εκατ. περίπου. 

Σε αρκετές άλλες χώρες, υπάρχει επίσης ένας μεγάλος αριθμός των κρατουμένων σε ιδιωτικές φυλακές. Στην Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ 10 και 20% των κρατουμένων κρατουνται σε ιδιωτικές φυλακές. 
Όταν πρόκειται για κέντρα κράτησης για μετανάστες οι ιδιωτικές εταιρείες σε πολλές χώρες έχουν αναλάβει ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης. Στη Βρετανία σχεδόν το 75% των ατόμων που είναι ύποπτοι για μετανάστευτικα αδικήματα βρίσκεται σε ιδιωτικά κέντρα κράτησης, ενώ η Αυστραλία έχει ιδιωτικοποιησει πλήρως αυτές τις φυλακές. 

Ο Cody Mason, ο οποιος εγραψε την νεα έκθεση του Sentencing Projects, λέει ότι η ανάπτυξη στις μεγάλες και πλούσιες χωρες έχει δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον για ιδιωτικοποιήσεις σε άλλες χώρες. 

- Οι επιχειρήσεις αυτές από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες ταξιδεύουν και καλουν τους πολιτικούς στις εγκαταστάσεις τους ισχυριζομενες ότι μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων τους. Οι ίδιες αυτες οι επιχειρησεις εμφανιζονται ως «η καλύτερη λύση» για την αποφυγή συνωστισμού, κακων συνθηκων και του αυξανόμενου κόστους των φυλακών, οπως λέει.  

Στις ΗΠΑ, για αρκετές δεκαετίες η συνεχιζόμενη Εγκληματική πολιτική που επικεντρωνοταν στις αυστηρότερες τιμωρίες δημιούργησε μια κατάσταση στην οποία πολλές φυλακές ηταν πλέον υπερπλήρεις. Πρόσφατα,ο  Υπουργος Δικαιοσυνης Eric Holder, εκανε μια δήλωση, που από πολλούς θεωρείται ως ιστορικη, όταν διέταξε το Υπ. Δικαιοσύνης της χώρας να μειώσει τον αριθμό των κρατουμένων στη χώρα. Ταυτόχρονα, στο Κογκρέσο γινονται προσπαθειες για την αλλαγή της Εγκληματικής πολιτικής της χώρας. 

Με τον καιρό, οι δράσεις αυτές μπορουν να θέσουν τέλος στη μακρά εποχή των ολοένα και αυστηρότερων ποινων, αλλά ειναι επίσης και μια ανησυχητική εξελιξη για τις ιδιωτικού τομέα φυλακές των ΗΠΑ. 
Σύμφωνα με την έκθεση του Sentencing Project, εχουν οι εταιρειες αυτες δαπανησει εκατομμύρια δολάρια σε μια προσπαθεια άσκησης πίεσης ωστε να επηρεάσουν τις εξελιξεις. Τα χρήματα θα πρέπει κυρίως να εχουν πάει στο να προσπαθήσουν να επηρεάσουν τις εργασίες για την αλλαγή των νόμων των ΗΠΑ, σχετικα με τη μετανάστευση. Η έκθεση επισημαίνει ότι ο κλάδος των ιδιωτικών φυλακών υποστηρίζει εδώ και καιρό τους πολιτικούς που υποστηρίζουν σκληρους νόμους για τη μετανάστευση.  

Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, οι ομοσπονδιακές αρχές στις ΗΠΑ φέτος θα συλλαβουν περίπου 400.000 άτομα για παραβίαση μεταναστευτικων νομων της χώρας, με αντίστοιχο κόστος 14 δισεκατομμυρια περίπου. Η μεταρρύθμιση του μεταναστευτικου νομοσχεδιου, που ψηφίστηκε από τη Γερουσία, αλλά δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα επηρεάσει σίγουρα τον αριθμό αυτό. 

- Θα υπαρξει σίγουρα μια αντίδραση σ αυτό, με τη μορφή των ομάδων συμφερόντων, lobbying, ιδίως όταν πρόκειται για μεταρρύθμιση του μεταναστευτικου νομοσχεδιου, επειδή οι εταιρείες αυτές έχουν ένα έντονο ενδιαφέρον για το θέμα. Αλλά εκτός από το lobbying, θα δούμε επισης και σε ποιες άλλες χώρες θα μπορεσουν να επεκτεινουν τις επαγγελματικες τους δραστηριοτητες, λέει ο Cody Mason. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...