16 Σεπ 2013

AIΘΙΟΠΙΑ: Νέες αγορές, νέες ευκαιρίες για εκμετάλλευση!



Χθες στην εκπομπη Agenda ειδαμε μεταξυ αλλων και τη περιπτωση της ανερχομενης οικονομιας της Αιθιοπιας, μιας χωρας με  σταθερή οικονομική ανάπτυξη, εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς και με  50% ανεργία στους νέους. Αυτοι ειναι οι τρεις λόγοι για τους οποίους η Σουηδικη H&M έχει καθιερωθεί πλέον στην Αιθιοπία.


Αλλά υπάρχει κριτική. Η Αφρικη και ειδικα η υπο δικτατορικο καθεστως Αιθιοπια γινεται σιγα σιγα ο νεος ..χαμηλομισθος παραδεισος της εκμεταλλευσης του μεγαλου κεφαλαιου στη βιομηχανια της υφαντουργιας. 
Εταιρειες που οπως ο παγκόσμιος κολοσσός ειδών ένδυσης, H&M (Hennes & Mauritz), για πρώτη φορά προσθέτουν μοναδα παραγωγής στην υποσαχάρια Αφρική, αλλα και αλλες μικροτερες εταιρειες αρχισαν να χτιζουν εκει εργοστασια. Το εργοστασιο της H&M χτίζεται λίγο έξω από την πρωτεύουσα και  θα ολοκληρωθεί αργότερα φετος το φθινόπωρο.

Σ ενα σταυροδρομι της πρωτευουσας Addis Abeba πανω σ ενα πινακα ανακοινωσεων που λειτουργει ως  τοπικος ...ΟΑΕΔ κρεμονται χαρτια με τις δουλειες της ημερας.
Πολλοι περνουν απο κει και φευγουν απογοητευμενοι...Η ανεργια στους νεους της Αιθιοπιας ξεπερνα το 50%, παρα το οτι η Αιθιοπια εχει τελευταια απο τους καλυτερους δεικτες αναπτυξης στην Αφρικη. 

Μια 21χρονη κοπελλα, η Grezewerk Kefle, απεφυγε την ανεργια με το να εργασθει στο εργοστασιο ειδων ενδυσης του Τουρκου επιχειρηματια Aaron Ancel, στην Addis Abeba.
Η ανεργία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Αιθιοπίας και μόνο η προσφορά εργασίας έχει προσελκύσει την H & M στην Αιθιοπία.
 
- Μπορώ να βγω στο δρόμο και να προσλάβω 1.000 άτομα σε μία μέρα. Δεν υπάρχει πρόβλημα, λέει ο ιδιοκτητης εργοστασιου Aaron Ancel στην SVT.
 
Αυτός είναι ένας απο τους επιχειρηματιες που επεισαν την H&M οτι θα πρεπει να είναι έτοιμοι να κινηθουν προς την Αφρική. Αυτός είναι Διευθύνων Σύμβουλος σε ένα από τα εργοστάσια όπου η H&M θα δινει τώρα παραγγελιες.
 
- Η χώρα έχει όλα τα πλεονεκτήματα, ένα τεράστιο δυναμικό στον τομέα της γεωργίας και θα είναι σε θέση να εφοδιαζουν τα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας με ακατέργαστο βαμβάκι. Υπάρχει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, είναι πιο σταθερή χώρα της Αφρικής πολιτικά και οι μισθοί είναι πολύ επωφελεις.
 
- Ολοι θα πρέπει να εγκατασταθούν εδώ, η Αιθιοπία χρειάζεται θέσεις εργασίας, και η Ασία έχει γίνει πάρα πολύ ακριβη, παρατηρεί.
 
Ο Aaron Ancel λέει ότι οι μισθοί στο εργοστάσιό του είναι 50 δολάρια το μήνα, περίπου 350 SEK κορωνες, (δηλαδη γυρω στα 37,5 ευρω το μηνα!) Αλλά προσθέτει ότι οι μοδίστρες θα μπορούσαν να αυξήσουν τους μισθούς τους μεσα σ ένα εξάμηνο βγαζοντας εως και 600 SEK κορωνες το μηνα, (δηλαδη 69.2 ευρω το μήνα), εφόσον είναι ειδικευμένες.




Οι μισθοί είναι χαμηλοί, ακόμη και για  τα Αφρικανικά πρότυπα. Επιπλέον, η Αιθιοπία είναι μια δικτατορία σε μια ήπειρο όπου πάνω από τις μισες χωρες σήμερα μετρουν ως δημοκρατίες - ή πρόκειται να γίνουν.
 
Η οργάνωση Freedom House , η οποία απαριθμεί τις χώρες ανάλογα με το πόσο ελεύθερες είναι, θεωρούν την Αιθιοπία ως μία από τις πιο ανελεύθερες χώρες .
Αλλά, όπως η Κίνα, τη χώρα που εμπνέει την Αιθιοπική ηγεσία, έχει ξεκινήσει με επιτυχία να βγαζει πολυ κοσμο από τη φτώχεια.
 
Η Αιθιοπία αναδύεται ως ένα νέο παγκόσμιο κόμβος υποδημάτων και κλωστοϋφαντουργίας.Το πενταετές σχέδιο της κυβέρνησης είναι μια "ανάπτυξη και ενα σχέδιο μετασχηματισμού", όπου θέλουν να προσελκύσουν  ξένες εταιρείες να εδρασουν την παραγωγή τους στην Αιθιοπία. Την H & M την περιμενουν  με ανοιχτές αγκάλες.
Τα τελευταία χρόνια, μια σειρά από κινέζικες και τούρκικες εταιρείες είναι εγκατεστημένες στην Addis Abeba. Νότια της πόλης αναπτύσσεται μια βιομηχανική ζωνη.
 
Υπάρχει μεταξύ αλλων η  κινεζικη Huajian , μια από τις μεγαλύτερες εταιρειες κατασκευαστριες υποδημάτων στον κόσμο. Στον τεράστιο χώρο του εργοστασίου εργαζονται  ήδη 25.000 Αιθίοπες. Όταν η εγκατάσταση ολοκληρωθεί αναμένουν οι Κινέζοι να προσλάβεουν 200.000 εργατες.
 
-Εκείνοι που έχασαν το τρένο στην Κίνα και σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να βεβαιωθουν ότι δεν θα χάσουν  το τι συμβαίνει τώρα στην Αφρική, αυτό είναι που συμβαίνει, λεει ενας ενθουσιωδης Κινεζος διευθυντής εργοστασιου στην SVT.
 
Το σύνολο της αλυσίδας παραγωγής
 
Λίγο πιο μακριά είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας της Αφρικής, η Aykko, με 7.000 εργαζόμενους, η οποία φέρεται να επίσης να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την H&M.
Εδώ είναι ολόκληρη η αλυσίδα παραγωγής, από γνέσιμο, μεχρι την ύφανση του υφάσματος, το χρώμα και το ράψιμο των ρούχων.
 
Αυτο που γίνεται τωρα στην Αιθιοπία είναι μέρος της εκβιομηχάνισης που έχει αρχίσει να επιταχύνεται σε διάφορες Αφρικανικές χώρες. Οι Αφρικανοί ηγέτες βλεπουν τα χαμηλά ημερομίσθια σαν πιθανότητες για την προσέλκυση πολυεθνικών από μια όλο και πιο.. ακριβη Κίνα!


Η οικονομική ανάπτυξη κατά την τελευταία δεκαετία στην Αφρικανική ήπειρο δεν οδήγησε αντίστοιχα σε νέες θέσεις εργασίας, έτσι τώρα χρειαζονται οι μεταποιητικές βιομηχανίες για να απασχολούν τη νεολαία της Αφρικής. Χωρίς αυτό, θα αρχισουν αυξανόμενες κοινωνικές εντάσεις και δυσαρέσκεια.
 
Στα γραφεια της Αφρικανικής Ένωσης, ενα νεόκτιστο κτηριο, δώρο από την Κίνα, περιμένουν με ανυπομονησία για τους επενδυτές απο την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
- Θέλουμε να απομακρυνθούμε από το εμπόρευμα με γνώμονα την οικονομία, για να κατασκευασουμε βιομηχανιες που δημιουργούν πραγματική ανάπτυξη που θα δημιουργήσουν πραγματικές θέσεις εργασίας, λέει ο οικονομικός επίτροπος της ΑΕ Anthony Mothae Maruping.
 
Αλλά δεν υπάρχει ο κίνδυνος ότι η Αφρική θα είναι ο επόμενος χαμηλομισθος παράδεισος που θα εκμεταλλευεται  την απελπιστική ανάγκη των ανθρώπων για θέσεις εργασίας;
 
- Οι χαμηλοί μισθοί είναι μια αρχή και καλύτερη από το τίποτα. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες θα μπορούν τουλάχιστον να θρέψουν τις οικογένειές τους, λέει ο Anthony Mothae Maruping.
 
- Οι Αφρικανοι εργαζόμενοι δεν είναι αυτοί που δεχονται  να καταπιεζονται, τα συνδικάτα σίγουρα θα παλεψουν για να ανεβάσει τους μισθούς τους.
 
Η αγορά αυτοκινήτου
 
Συναντιόμαστε με την 21χρονη εργατρια Grezewerk Kefle, η οποία λέει ότι είναι ευχαριστηενη  που έχει μια σταθερή δουλειά.
 
- Το καλό είναι ότι έχουμε δωρεάν γεύματα και δωρεάν ταξίδια με λεωφορείο προς και από την εργασία. Αλλά οι μισθοί δεν αυξάνονται σε ποσοστό που μας είχαν υποσχεθεί όταν ήμασταν ασκούμενες, λέει.
 
Για τη Grezewerk η δουλεια της ως μοδίστρα της δινει την ευκαιρία να ξεφύγει από αγρόκτημα των γονέων της στην ύπαιθρο.
 
- Δεν μου ταιριάζει να δουλευω σε ένα αγρόκτημα, λέει, έχω πολύ διαφορετικά σχέδια για το μέλλον. Θέλω να αγοράσω ενα δικό μανάβικο. Στη συνέχεια, θα αγοράσω ένα σπίτι και ένα ωραίο αυτοκίνητο και θελω όλη η οικογένειά μου να έρθει να μείνει μαζί μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...