10 Σεπ 2013

ΓEPMANIA: Η αντικομμουνιστική εκστρατεία πέφτει στο κενό

Μετά το αντικομμουνιστικό σόου της Μέρκελ σε Λύκειο του Βερολίνου ανήμερα της επετείου της ανέγερσης του Τείχους συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς τα «μαθήματα ιστορίας» σε μια συντονισμένη εκστρατεία ανιστόρητης προπαγάνδας που απλώνεται ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες στη Γερμανία.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Παιδείας της Σαξονίας απευθύνθηκε στους μαθητές και τις μαθήτριες των Λυκείων του κρατιδίου με το ερώτημα:

«Ενδιαφέρεστε για την ιστορία της ΓΛΔ και την ιστορία των γονιών σας, έχετε ιδιαίτερη κλίση στα ιστορικά-πολιτικά θέματα; Αν ναι, σας προσφέρουμε μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσετε την ιστορία από πρώτο χέρι στο πλαίσιο της 2ης ιστορικής κατασκήνωσης στις 25 έως 28 Σεπτεμβρίου».

Χαρακτηριστική για τις προθέσεις των εμπνευστών αυτής της καμπάνιας ήταν και η επιλογή του χώρου της διοργάνωσης:
Το κτίριο του Αναμορφωτηρίου Νέων στη σαξονική πόλη του Τόργκαου, ενός ιδρύματος της ΓΛΔ για τη διαπαιδαγώγηση και επανένταξη παραβατικών νέων, που έχει μετατραπεί σε «χώρο μνήμης για τα βάσανα που υπέστησαν από το 1964 έως το 1989 συνολικά 4.000 νέοι που πέρασαν από το ίδρυμα».

Στην πρόσκληση άνοιγε όλη η βεντάλια της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας, προσαρμοσμένη κατάλληλα στα παιδιά ηλικίας 15 έως 18 χρόνων, με τη μορφή ερωτημάτων:
«Πώς ήταν το να είσαι πανκ στη ΓΛΔ, πώς ζούσαν οι νέοι στο δικτατορικό καθεστώς, τι αντίποινα αντιμετώπιζαν οι νέοι που αντιδρούσαν στην καταπίεση, ποια ήταν η δράση τους για περισσότερη δημοκρατία και για ελεύθερες εκλογές».

Απ' ό,τι όμως φαίνεται η πρόσκληση αυτή δεν βρήκε και μεγάλη απήχηση στους νέους και τους γονείς, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι αν και η προθεσμία για τις δηλώσεις συμμετοχής από 17 Ιούλη πήρε παράταση έως τις 5 Σεπτέμβρη, δηλώθηκαν από όλο το κρατίδιο μόνο 20 μαθητές και μαθήτριες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ούτε ένας απ' αυτούς δεν προέρχεται από σχολείο της περιοχής!

«Ίσως δεν έγινε αρκετή διαφήμιση στα εδώ σχολεία», δικαιολόγησε την αδιαφορία των παιδιών σε συνέντευξή της σε εφημερίδα υπάλληλος του «χώρου μνήμης», αποσιωπώντας ότι εδώ και εβδομάδες το υπουργείο έχει βάλει λυτούς και δεμένους να προπαγανδίζουν την κατασκήνωση, προσφέροντας αφειδώς υλικά κίνητρα, όπως δωρεάν μετακίνηση, διαμονή και διατροφή.

Κατανοητός ο ζήλος τους, γιατί παρά τη χειραγώγηση και την προπαγάνδα οι μηχανισμοί του συστήματος δεν έχουν καταφέρει να «πείσουν» τους εργαζόμενους και τη νεολαία ότι ο σοσιαλισμός που χτιζόταν στο ανατολικό κομμάτι της Γερμανίας και σε άλλες χώρες, παρά τα όποια προβλήματα, είχε λύσει βασικά ζητήματα, που το καπιταλιστικό σύστημα ούτε θέλει, ούτε μπορεί να λύσει. Ιδιαίτερα η νεολαία βρισκόταν στο επίκεντρο της φροντίδας του σοσιαλιστικού κράτους, με εξασφαλισμένη παιδεία υψηλού επιπέδου, ανεμπόδιστη πρόσβαση στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την αναψυχή.

Και οι λαϊκές οικογένειες της πόλης που θα «φιλοξενήσει» την ήδη πολιτικά και οργανωτικά χρεοκοπημένη «ιστορική» κατασκήνωση ζουν τον υπαρκτό καπιταλισμό στο πετσί τους: Εκατοντάδες νέοι εγκαταλείπουν το Τόργκαου χρόνο με το χρόνο, μια περιοχή που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σε όλο το κρατίδιο της Σαξονίας, που αντιμετωπίζει καταργήσεις σχολείων, ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών, κλείσιμο ιατρείων, ακόμα μια περιοχή όπου η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει τα περί υπεροχής του συστήματος της «ελεύθερης αγοράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...