8 Ιουν 2013

DANMARK: København- Προσπάθεια νομιμοποίησης της χρήσης χασίς!

Για τρίτη φορά με πρωτοβουλία του δημάρχου κοινωνικών υπηρεσιών της Κοπεγχάγης, Μίκελ Βάρμινγκ, πού είναι και ηγετικό μέλος της «Πρασινοκόκκινης Συμμαχίας» (αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ), και παρά τις αντιδράσεις μιας σειράς ειδικών αλλά και μαζικών φορέων, θα γίνει προσπάθεια να περάσει πρόταση για μια δοκιμαστική περίοδο, κατά την οποία στο δήμο της Κοπεγχάγης θα πωλείται ελεύθερα το χασίς, ή σε 25 με 30 πρατήρια που θα βρίσκονται υπό την εποπτεία του ή σε ιδιωτικά καταστήματα όπως σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, όπου οι δημοτικές αρχές θα έχουν τον έλεγχο για την ποιότητα των προϊόντων.

Κατά την άποψη του δήμαρχου, η πρωτοβουλία αυτή θα περιορίσει από τη μια την εγκληματικότητα, όπου οι δημοτικές αρχές θα έχουν τον έλεγχο για την ποιότητα των προϊόντων, καθώς και τη δυνατότητα που έχουν σήμερα οι παράνομες συμμορίες ναρκοεμπόρων να κερδίζουν εκατομμύρια πωλώντας τα ναρκωτικά, και από την άλλη θα περιορίσει τον κίνδυνο να έρχονται οι νέοι σε επαφή με αυτές τις συμμορίες, που παράλληλα με το χασίς προωθούν και τα σκληρά ναρκωτικά.Η πρόταση αυτή έχει προς το παρόν απορριφθεί από το σοσιαλδημοκράτη υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά στηρίζεται θερμά από το σοσιαλδημοκράτη δήμαρχο της Κοπεγχάγης, Φράνκ Γιένσεν. «Πρέπει να επιμείνουμε», τονίζει ο Μ. Βάρμινγκ, που είναι υπέρ του διαχωρισμού των ναρκωτικών σε σκληρά και μαλακά.

Σύμφωνα με στατιστική έρευνα, 24% των νέων μεταξύ 16 και 20 χρόνων έχουν καπνίσει χασίς μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Ο Δήμαρχος Φράνκ Γιένσεν βλέπει πιο μακριά: «Αν περάσει αυτή η πρόταση θα φέρει και τεράστια έσοδα στο δήμο μας, τα οποία θα μπορούμε να διαθέσουμε για ενημέρωση καθώς και για προγράμματα αποτοξίνωσης. Ο σκοπός μας είναι λιγότεροι χρήστες. Τα χρήματα πρέπει να έρθουν στα ταμεία του δήμου και όχι στις τσέπες των παράνομων συμμοριών».

Κατά τους ειδικούς, η νομιμοποίηση της πώλησης του χασίς θα προκαλέσει και αύξηση των χρηστών. Αυτό επιβεβαιώνεται και από άλλες χώρες όπου έχουν γίνει παρόμοιες προσπάθειες. Τα ναρκωτικά δεν είναι επικίνδυνα επειδή απαγορεύονται, αλλά απαγορεύονται γιατί είναι επικίνδυνα.

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί και από μια σειρά δήμους που συνορεύουν με το δήμο Κοπεγχάγης. 19 δήμοι γύρω από την Κοπεγχάγη και τη νότια Σουηδία έχουν υπογράψει ανακοίνωση ενάντια στη νομιμοποίηση της πώλησης του χασίς.

Η παραπάνω πρόταση έχει ανοίξει και τις ορέξεις διαφόρων μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην αγορά τροφίμων και καλλυντικών για το ποιος θα πάρει τα δικαιώματα της πώλησης, αφού αυτά κατά το δήμαρχο θα είναι φτηνότερα και πιο εύκολο να δοθούν σε ιδιωτικές εταιρείες, όπου οι δημοτικές αρχές θα έχουν τον έλεγχο για την ποιότητα των προϊόντων, παρά σε δημοτικά πρατήρια.

902gr
 
 

2 σχόλια:

 1. Είναι πολλά τα λεφτά για τους ... αριστερούληδες!

  Και, κάνουν το παν, για να τα αποκτήσουν !

  Και, δεν το κρύβουν (γιατί να το κάνουν άλλωστε) !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. faro

   Βεβαια γι αυτους ολα γινονται για το χρημα..Οι επιπτωσεις των ναρκωτικων στη νεολαια δεν τους απασχολει καθολου! Φοβερες ιδεες, ας τις κρατησουν ομως για τον εαυτο τους γιατι οπως λεει και το αρθρο στους γειτονικους δημους ο κοσμος έχει υπογράψει ανακοίνωση ενάντια στη νομιμοποίηση της πώλησης του χασίς!

   Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...