17 Ιουν 2013

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Kαι για τα δύο φύλα υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία!


Το κοινοβούλιο της Νορβηγίας ενέκρινε την Παρασκευή, κατά πλειοψηφία την πρωτοβουλία, να καλούνται οι γυναίκες στις ένοπλες δυνάμεις. Με αυτό τον τρόπο η Νορβηγία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα και το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ, που έκανε τη στρατιωτική θητεία υποχρεωτική και για τα δύο φύλα. Τα μισα μελη της κυβερνησης ειναι γυναικες στη Νορβηγια και η Erna Solberg τωρα αργηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης αναμενεται να γινει η δευτερη γυναικα πρωθυπουργος της χωρας μετα την Gro Harlem Brundtland, στις εκλογες που θα γινουν αργοτερα φετος που δειχνουν οτι το συντηρητικο κομμα και ο συνασπισμος τους θα κερδισουν τη πλειοψηφια. 

Δικαιώματα και υποχρεώσεις θα πρέπει να είναι το ίδια για όλους ", ανέφερε η υπουργός Εργασίας και νομοθέτης Laila Gustavsen, υποστηρικτής του νομοσχεδίου. Αυτό είναι  ιστορικη μερα. Για μένα είναι φανταστικό να κάνεις ιστορία, για τις ένοπλες δυνάμεις και για τις γυναίκες, " είπε η Gustavsen. "Οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να έχουν πρόσβαση στους καλύτερους πόρους, ανεξάρτητα από φύλο, και τώρα ως επί το πλείστον οι άνδρες ειναι εκεινοι που προσλαμβανονται. 

Μέλος του ΝΑΤΟ η Νορβηγία, έχει μειώσει τις ένοπλες δυνάμεις της από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και ξοδεύει αρκετα στη τεχνολογία για να κρατήσει ένα μικρό αλλά προηγμένο στρατο. Οι γυναίκες που ήδη υπηρετούν στο στρατό, το κάνουν με δική τους βούληση. Αποτελουν το ένα δέκατο των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας. 

Η αλλαγή δεν αναμένεται να αναγκάσει τις γυναίκες να υπηρετούν παρά τη θέλησή τους, αλλά θα πρέπει να συμβάλει στη βελτίωση της ισορροπίας των δυο φύλων.

Όλοι οι νέοι άνθρωποι μπορούν να στρατολογηθούν θεωρητικα, αλλά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις έχουν γίνει πιο προσεκτικες στην επιλογή των κληρωτών καθώς οι ανάγκες τους έχουν αλλάξει.
Εκείνοι που δεν θέλουν να υπηρετήσουν συχνά βρισκουν έναν λόγο, όπως πανεπιστημιακές σπουδές, για να αποφυγουν το στρατο. 


"Θεωρητικά, είναι δυνατόν (οι γυναίκες να αποφυγουν να καταταχθούν παρά τη θέλησή τους), ακριβώς όπως μπορεί να συμβεί και με τους άνδρες,"είπε η Gustavsen "Στην πράξη, όμως, οι ένοπλες δυνάμεις προσλαμβανουν τους περισσοτερο ενθουσιωδεις νέους ανθρωπους''.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...