1 Οκτ 2013

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Προς ποινικοποίηση των..αστέγων!




Στα προθυρα του χειμώνα, ο προτεινόμενος νόμος θα μπορούσε να σημαίνει πρόστιμα και φυλάκιση για τους ανθρώπους που κοιμούνται έξω στους δρομους!

 

Βουδαπέστη, Ουγγαρία - Μια ψυχρη φθινοπωρινη νύχτα στη Βουδαπέστη, μια ηλικιωμένη γυναίκα εχει ξαπλωσει κουκουλωμενη στη πόρτα ενός καταστήματος υαλικων σε μια αριστοκρατική συνοικία. Πιο κάτω στο δρόμο, σε έναν από τους πιο μοντέρνους δρόμους της πόλης, δύο άνδρες κοιμούνται έξω από ένα κατάστημα ρολογιών πολυτελείας, μια βαλίτσα βρισκεται σε ενα καροτσακι, μεταξύ τους. 

Για τις δεκάδες χιλιάδες αστέγων στην Ουγγαρία, αυτές ειναι πραξεις επιβίωσης, αλλά θα μπορούσαν σύντομα να είναι παράνομες. 

Στο Ουγγρικό κοινοβούλιο συζητείται τωρα ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στις τοπικές κοινότητες να βαζουν πρόστιμο και τελικά να φυλακιζουν ανθρωπους που ζουν στους δρόμους. Το νομοσχέδιο, που προτάθηκε από τη συντηρητική κυβέρνηση, είναι πιθανό να περάσει κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας τη Δευτέρα.

«Είναι φοβερή ντροπή ... τιμωρεί τους ανθρώπους [που] δεν έχουν ένα σπίτι», λέει η Zsuzsanna Zsefle, άστεγη εδω και 21 χρόνια.

Η Zsefle βγαζει χρήματα περιφερομενη σε κάδους σκουπιδιών ψάχνοντας πράγματα για να πουλήσει στις υπαίθριες αγορές. Παλια ηταν λογιστρια. Τώρα μαθαίνει δεξιότητες ηλεκτρονικών υπολογιστών, με την ελπίδα να βρει μια δουλειά.

Εδω και 13 χρόνια, ζει με τον σύζυγό της σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην άκρη της Βουδαπέστης. Η Zsefle θεωρεί τον εαυτό της πιο τυχερο από τους περισσότερους, διότι έχει την άδεια του ιδιοκτήτη να μείνει εκεί, αν και ο χωρος είναι προς πώληση.

Εκτιμάται ότι 30.000-35.000 άστεγοι ζουν στην Ουγγαρία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μεταξυ τους πολλές γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία.



«Η προστασία της δημόσιας τάξης»



Η κυβέρνηση ειχε θεσπίσει προηγουμένως παρόμοιους νόμους. Το 2011, μια τοπική νομοθεσία στη Βουδαπέστη που απαγορευε τη διαμονη σε δημόσιους χώρους επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα. Θα μπορούσε να επιβληθεί στους παραβάτες πρόστιμο μέχρι 650$  ή φυλακη.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το ανώτατο δικαστήριο της Ουγγαρίας αντιταχθηκε  στην απαγόρευση αυτή, δηλώνοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με το συνταγματικό δικαίωμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Έτσι, η κυβέρνηση άλλαξε το σύνταγμα. Τον Φεβρουάριο, αρκετές μεταρρυθμίσεις απο το Ανωτατο Δικαστηριο της Ουγγαρίας πέρασαν, μεταξύ των οποίων και μία που επέτρεπε στους δήμους να δηλώνουν τη διαμονη σε δημόσιους χώρους "παράνομη", προκειμένου "να προστατεύσουν τη δημόσια τάξη, τη δημόσια ασφάλεια, τη δημόσια υγεία και τις πολιτιστικές αξίες".

Κατά συνέπεια, ενας δικαστής δεν μπορει να αποφασισει ότι η απαγόρευση οσων ζουν στους δρόμους είναι αντισυνταγματική. Η αλλαγή καταδικαστηκε ευρεως ομως. Μια έκθεση που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέκρινε τη μεταρρύθμιση, συνιστώντας στην Ουγγαρία "προώθηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αντί να παραβιάζει τα περιλαμβανομενα στις διατάξεις της [ δλδ Σύνταγμα] αρθρα που ποινικοποιούν τους άστεγους."

Δύο εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ καταδίκασαν επίσης το νόμο που ποινικοποιεί την έλλειψη στέγης. 
Η Ειδικη εισηγητήτρια του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια, Magdalena Sepulveda, είπε στο Al Jazeera ότι, ενώ η ίδια δεν μπορεί να μιλήσει συγκεκριμένα για το τρέχον νομοσχέδιο, οι απαγορεύσεις του να κοιμάται κανεις στο δρόμο δημιουργούνται συνήθως λόγω των αρνητικών στερεοτύπων για τους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Είπε ότι τετοιοι νόμοι είναι σπατάλη χρημάτων και πόρων, επειδή αγνοούνται οι βασικές αιτίες του φαινομένου των αστέγων. 

"Δεν μπορείς να αναγκάσεις τους ανθρώπους να πάνε σε καταφύγια μέσω των νόμων ... αυτό είναι τρελό», είπε. 

Δύσκολες ώρες 

Η Sepulveda εξηγεί ότι οι άστεγοι αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις που τους σταματουν από το να μπορεσουν να βγουν από τη φτώχεια.

Αυτή είναι η περίπτωση της αστεγης Zsuzsanna Zsefle. Μετά απο την ανατροφη της σε ορφανοτροφείο, εκανε έναν κακό γάμο. Λέει ότι ο σύζυγός της την κλωτσουσε  στη κοιλια, ενώ ήταν έγκυος, προκαλώντας την να γεννήσει πρόωρα πέντε φορές! Κάθε φορά εχανε το μωρό. 

Άφησε τελικά τον σύζυγό της, λέει, αφού την μαχαίρωσε στην πλάτη! Τελικα ξαναπαντρεύτηκε, αλλά μετά και η ίδια όσο και ο σύζυγός της έχασαν τις δουλειές τους και έμειναν άστεγοι. Άρχισαν να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ, αλλά σταμάτησαν πριν από επτά χρόνια, όταν συνειδητοποίησαν ότι το είχαν χρησιμοποιήσει ως απόδραση.

«Είμαστε κάτι σαν ζόμπι που μπορούμε να προσαρμοσουμε σε κάθε κατάσταση ... πρέπει να μάθουμε ότι μπορούμε να βασιζόμαστε μονο ο ένας στον άλλο." Η Ουγγαρία δεν είναι η μόνη χώρα που απαγορεύει τη συμπεριφορά που συνδέεται με την έλλειψη στέγης. 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις απαγορεύουν την επαιτεία για χρήματα και την κατασκήνωση στις πόλεις. Αυτό που κάνει την Ουγγαρία να ξεχωρίζει όμως, λεει η Sepulveda, είναι ότι ένας τέτοιος νόμος έχει τεθεί στο σύνταγμα της χώρας.

Η απαγόρευση των αστέγων στο να ζουν στους δρόμους έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λέει η ίδια, ανεξάρτητα  του τι ορίζει το Συνταγμα. 

Η Rita Bence, η οποία ασχολείται με θέματα αστέγων για την Ουγγρική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, λέει ο οργανισμός προτίθεται να στειλει τη κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αν περάσει το νομοσχέδιο, με το σκεπτικό ότι έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ουγγαρία. Δηλώνει ότι η επιμονή της κυβέρνησης για την επιδίωξη αυτών των νόμων, παρά τις διεθνείς επικρίσεις είναι πολύ ανησυχητική.
«Αυτό φαίνεται να είναι μια πολύ, πολύ επιθετική προσέγγιση του προβλήματος."

Αντιμετώπιση από την Κυβέρνηση 

Μια ηλεκτρονική απάντηση από το γραφείο της κυβέρνησης των διεθνων επικοινωνιων, στο Al Jazeera, αναφέρει ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση, που παρείχε τη νομική βάση για το νομοσχέδιο, ήταν «να επιτρεψει στις τοπικές κυβερνήσεις να χειριστουν το θέμα των αστέγων, και έτσι να εξασφαλίσουν τη ταξη σε δημόσιους χώρους και την αύξηση της δημόσιας ασφάλειας ».

Όσον αφορά την παρούσα πρόταση, η κυβέρνηση δηλώνει ότι, αν η απαγόρευση επιβληθεί, η αστυνομία θα πρέπει πρώτα να ζητήσει από τους ανθρώπους να φύγουν πριν τους τιμωρησει . Τους δίνεται επίσης η δυνατότητα να κάνουν κοινοτικη δουλειά, αντί να πληρώσουν το πρόστιμο.

Αν και το νομοσχέδιο δεν θα αναγκάσει τους δήμους να εφαρμόσουν την απαγόρευση, οι ακτιβιστές λένε οτι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τοπικές αρχές θα επιλέξουν να το πράξουν με βάση τις προηγούμενες προσπάθειές τους στον περιορισμό της συμπεριφοράς που σχετίζεται με την έλλειψη στέγης.

Η κυβέρνηση λέει ότι το να ζει κανεις σε δημόσιους χώρους "δημιουργεί προβλήματα από πολιτιστική άποψη, όταν πρόκειται για την ... προσβασιμότητα ορισμένων δημόσιων χώρων, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών όπου συχνάζει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, αλλά και από την άποψη της προστασίας των ιστορικών κτιρίων."

Η Rita Bence ισχυρίζεται oτι η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει τους άστεγους λιγότερο ορατους, εν μέρει, από φόβο ότι θα βλάψουν την ακμάζουσα τουριστική βιομηχανία της Ουγγαρίας.

Στη Βουδαπέστη, πινακιδες και ταινίες τέθηκαν σε υπόγειες διαβάσεις, τον περασμενο Ιανουάριο του δηλώνοντας ότι γινοντουσαν κατασκευαστικές εργασίες. Η πόλη είναι για όλους, λεει ενας ουγγρος ΜΚΟ που δουλευει για θέματα αστεγων λέει ότι αυτό ήταν ένα τέχνασμα για να σταματήσουν απλώς κάποιους ανθρώπους από να βρουν καταφύγιο εκεί.

"Η κυβέρνηση το παίρνει μόνο ως ένα αισθητικό πρόβλημα της πόλης ... και απλά δεν θέλουν καν να βρει μια διέξοδο από αυτό», λέει η αστεγη Zsefle. Ανησυχεί ότι οι άστεγοι άνθρωποι ωθούνται έξω από την πόλη. Αυτό θα χειροτερεψει το πρόβλημα, λέει, επειδή οι άνθρωποι δεν θα βρισκουν απορρίματα για να πουλήσουν στις αγορές και δεν έχουν άλλο τρόπο για τα προς το ζην. Πλέον, ο νόμος θα αναγκάσει τους άστεγους να κρύβονται από τις αρχές, καθιστώντας δυσκολότερο για τους κοινωνικούς λειτουργούς να ερθουν σε επαφη μαζί τους ακριβώς οταν πλησιάζει βαρύς χειμώνας.

Προϋπολογισμος ''καταφυγιου'' 

Η κυβέρνηση λέει ότι έχει ένα ετήσιο προϋπολογισμό για τη φροντίδα των αστεγων περίπου $40 εκατομμύρια δολάρια και ότι υπάρχει αρκετός χώρος στο σύστημα για όσους το ζητούν. Αυτό δεν είναι αλήθεια σύμφωνα με τον κοινωνικο λειτουργό Balint Csato.

"Ακόμα και χωρίς να τους εξαναγκάζει να έρθουν στην διάρκεια του χειμώνα, τα καταφύγια είναι πάντα γεμάτα."

Σε ένα καταφύγιο της Βουδαπέστης, όπου εργάζεται, ο Csato, δείχνει τα δωμάτια στο υπόγειο, όπου οι γυναίκες κοιμουνται.  Υπάρχουν 14 κρεβάτια στο καθένα απο τα τρία δωμάτια. Όταν δεν υπάρχει αρκετός χώρος, οι άνθρωποι κοιμούνται και στους διαδρόμους. Υπάρχουν πάνω από 2000 κρεβατια στο κτίριο. Ο Csato λέει το καταφύγιο ειναι τακτικά υπερπλήρεις το χειμώνα και οι άνθρωποι περιμένουν μήνες για να μπουν σε μονόκλινα δωμάτια, τα οποία κοστίζουν 50 δολάρια το μήνα. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι ενώ 8.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι είναι άστεγοι στη Βουδαπέστη, υπάρχουν μόνο 5.500 διαθέσιμες θέσεις σε καταφύγια της πόλης.

Η αστεγη Zsuzsanna Zsefle λέει ότι όταν υπάρχει συνωστισμός, τα στρώματα μερικες φορες μπαινουν ακομη και κάτω από κρεβάτια σε ορισμένα σημεία. Περιγράφει πώς συχνά υπάρχουν κατσαρίδες, κοριοι αλλα και φοβεροι τσακωμοι μεταξυ των ατομων στα καταφυγια.

Ακόμη και αν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια, πολλοί προτιμούν να μενουν στους δρόμους, λόγω των κακών συνθηκών ή λόγω του φόβου οτι ισως κάποιος τους κανει κακο σ ένα καταφύγιο, σύμφωνα με τον κοινωνικο λειτουργο Csato.

Λέει ότι ο προτεινόμενος νόμος θα ήταν αναποτελεσματικος στον περιορισμό του προβληματων των αστεγων, επειδή οι άνθρωποι θα εγκαταλειπαν τους δρόμους όταν θα εβλεπαν τους υπαλλήλους να ερχονται, ωστε να αποφύγουν τις κυρώσεις, αλλά θα ερχοντουσαν και παλι πίσω αργότερα.

"Το να είσαι άστεγος είναι σπάνια μια ελεύθερη επιλογή ... δεν μπορείς να το αλλάξεις τιμωρωντας [τους ανθρώπους], δεν είναι σαν μια κακή συμπεριφορά που θα μπορούσε κανεις να θεραπεύσει." 

Μτφ απο αρθρο της Αljazeera


Επισης εδω υπαρχει μια διακηρυξη-εκκληση για να σταματησει η Ουγγρικη κυβερνηση να τιμωρει τους αστεγους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...