30 Οκτ 2013

Το αριστούργημα του Αντον Μακαρένκο στις αίθουσες!


Anton Makarenko

Από αύριο, Πέμπτη 31 Οκτώβρη, η «New Star» θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους σε πρώτη προβολή το αριστούργημα των Μ. Μαγιέβσκαγια και Α. Μασλιούκοβ «Παιδαγωγικό Ποίημα - Ο Δρόμος προς τη Ζωή».

Ταινία βασισμένη στο σπουδαίο, ομώνυμο βιβλίο - ντοκουμέντο του Σοβιετικού παιδαγωγού Αντον Μακαρένκο (σ.σ. κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή»), για την πρωτοποριακή παιδαγωγική μέθοδο που εφάρμοσε ο Μακαρένκο, ανατρέποντας το σκοταδισμό και τη βία της τσαρικής εκπαίδευσης και κατορθώνοντας να καλλιεργήσει μορφωτικά, ψυχοπνευματικά και συνειδησιακά εκατοντάδες παραβατικά παιδιά.


Με το εκπαιδευτικό του έργο, ο Α. Μακαρένκο κατάφερε να μορφώσει εκατοντάδες νεαρούς παραβάτες, δημιουργώντας και διαπαιδαγωγώντας τον «σοβιετικό» άνθρωπο, τον άνθρωπο που κλήθηκε να θεμελιώσει και να αναπτύξει το πρώτο κοινωνικό σύστημα στην ανθρώπινη ιστορία στο οποίο καταργήθηκε η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Βιβλίο και ταινία προσφέρουν έναν άκρως επίκαιρο και αναγκαίο σήμερα «οδηγό», για το ρόλο του σχολείου και των εκπαιδευτικών. Και αποτελούν σημαντικό εφόδιο για κάθε εργαζόμενο γονιό, εργαζόμενο νέο, φοιτητή, σπουδαστή, μαθητή, για κάθε νέο ζευγάρι που μεγαλώνει παιδιά.
Το βιβλίο εκδόθηκε το 1936. Εχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και κατέκτησε τη διεθνή αναγνώριση. Η ταινία γυρίστηκε το 1955 και το 1956 προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας. Πρωταγωνιστής της, ως Μακαρένκο, ήταν ο Νικολάι Σέργκιεφ.

Για το βιβλίο έχουν πει:

-- «Το θαυμάσιο και εκπληκτικό πετυχημένο παιδαγωγικό αυτό πείραμα έχει παγκόσμια σημασία» (Μαξίμ Γκόρκι).

-- «Το βιβλίο αυτό δεν έχει προηγούμενο. Είναι ένας νέος τύπος βιβλίου. Τίποτα δεν μπορεί να σκιάσει την ακτινοβολία του ή να φράξει το μέλλον του» (Λουί Αραγκόν).

Η ταινία αντανακλά πολλές από τις εμπειρίες που βίωσαν τόσο τα παιδιά όσο και ο ίδιος ο Μακαρένκο στο σταθμό «Γκόρκι». Το σημαντικό είναι πως η ταινία αναδεικνύει το εκπαιδευτικό έργο του Μακαρένκο ως προς την απόρριψη των βίαιων και αντιπαιδαγωγικών μεθόδων εκμάθησης του τσαρικού παρελθόντος. Καλό είναι να έχουμε υπόψη μας πως μιλάμε για τη δεκαετία του 1920, που όλα αυτά φάνταζαν εξαιρετικά ρηξικέλευθα. 
Ο Μακαρένκο, ωστόσο, κατόρθωσε να μεταμορφώσει τα «δύσκολα» αυτά παιδιά σε σωστούς και ικανούς πολίτες, μόνο με υπομονή, προσπαθώντας να αναπτύξει μέσα τους αισθήματα αγάπης τόσο για την εργασία όσο και το ένα παιδί για το άλλο. Και έτσι πέτυχε το στόχο του.

Σκηνοθεσία: Aleksei MASLYUKOV - Mechislava MAYEVSKAYA
Σενάριο: I. MANEVITCH - A. MASLΥUKOV
Δ/ντής Φωτογραφίας: I. CHEKKER
Σκηνικά: M. LIPKINE
Μουσική: A. SVECHNIKOV
Επιμέλεια: I. KARPENKO

Πρωταγωνιστούν: V. EMELIANOV (Αντον Μακαρένκο), Γ. TYMATOV (Σάσα Ζαντόροφ), M. KRATCHKOVSKAIA (Λίντια Πέτροβνα), M. POKOTILO (Καλίνα Ιβάνοβιτς), Y. SARANTZEV (Γκρίσα Μπουρούν), Y. LITSKANOVICH (Εκατερίνα Γκριγκορίεβνα).

Βιβλιοπαρουσίαση και προβολή της ταινίας
Με αφορμή την έναρξη προβολής της ταινίας, η «New Star» διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Α. Μακαρένκο «Παιδαγωγικό Ποίημα» την Παρασκευή 1 Νοέμβρη στις 8 μ.μ. στον κινηματογράφο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» στην Καλλιθέα (Κρέμου 141 - 210.9512.604).

Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνει ο Ελισαίος Βαγενάς, διδάκτωρ Παιδαγωγικής και Εξελικτικής Ψυχολογίας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει η προβολή της ταινία

Ριζοσπαστης

1 σχόλιο:

  1. Άσχετο με την ανάρτηση:

    Είδηση ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ σημασίας, και με σοβαρότατες απολήξεις. Παρακαλώ ΟΛΑ τα Red Blogs να αναδημοσιεύσουν το συντομότερο.

    Το μήνυμα του Π. Πουντίδη στο twitter:

    "Totem of PsyClinic ‏@totem91 3h
    Όλοι "υπερασπίζονται τον κομμουνιστή Μπογιό".
    Τους κομμουνιστές μεταλλεργάτες κανείς;"

    Η σελίδα του στο twitter: https://twitter.com/totem91

    Ας γεμίσουμε κι εμείς μια φορά άμεσα τα social media!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...