12 Δεκ 2013

ΣΟΥΗΔΙΑ: ''Ανησυχούμε μη τυχον και προσβάλλουμε τους...ρατσιστές!''




 
«Κάθε φορά που υπάρχει κάτι που έχει να κάνει με τον ρατσισμό, μετατρεπεται ώστε να χρησιμοποιηθεί με ένα σχεδόν μαγικό τρόπο προς όφελος της Δεξιας!" Είναι τα λογια του Νορβηγου ράπερ και δημοσιογράφου Aslak Borgersrud που  ο συγγραφέας Mats Kolmisoppi του παιρνει συνέντευξη σ ενα άρθρο στην Helsingborgs Dagblad (8/12). Ο  Kolmisoppi, που ο ίδιος έζησε στη Νορβηγία κατά τη διάρκεια της εφηβείας του, έχει επιστρεψει στη χωρα για να διερευνήσει τις πληγές που οι ίδιοι οι Νορβηγοί τώρα φαίνεται να είναι τόσο δυσκολο να φροντίσουν: Την όλο και μεγαλυτερη αποδοχη του ρατσισμού. 

Ωστόσο, παρα τις εθνικές συγκρίσεις, ειναι αξιο αποριας πως γινεται να κερδιζει ο ρατσισμός, ανεξάρτητα από την κριτική που διατυπώνεται. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που είναι σαφώς ορατο και στη Σουηδία. Γιατι το ερώτημα είναι ποιον τελικα ..λυπάται κανεις;
 
Την περασμένη εβδομάδα, όταν μεταξυ αλλων ο κοινοβουλευτικος εκπροσωπος Per Westerberg (M) μποϋκόταρε (μαζι με αλλους πολιτικους επισης) την βραβευση της αντιρατσιτικης κινησης  «5 i 12» στο Κοινοβούλιο, εκανε κακη εντυπωση. 
Ο Westerberg δεν παρέστη, γιατί ο Jason Diakité (διαβάστε παρεμπιπτόντως το ομορφο κείμενό του για τον Νέλσον Μαντέλα, στην DN 7/12) έλαβε ένα βραβείο για το έργο του κατά του ρατσισμού. Ο Jason Diakité, (δηλαδη ο καλλιτέχνης ''Τιμπουκτού''), ραπαρει στο τραγούδι "Μαυρα περιστερια και μαραμένα κρίνα» λεγοντας στους στιχους οτι θα «κανει τον Jimmie κίτρινο και μπλε, και θα τον υψώσει σ ένα κοντάρι σημαίας." Ο κοινοβουλευτικος εκπροσωπος δεν παρέστη με το σκεπτικό ότι η τελετή θα μπορούσε να εκληφθεί ως "αμφιλεγόμενη". 

Έτσι περασε. Είναι απλά ότι η λιστα των "αμφιλεγόμενων" σχετικα με τη παρουσία του κοινοβουλευτικου εκπροσωπου μπορεί να γινει πολυ μακρυτερη. Και έτσι πολύ πιο "αμφιλεγόμενη", στην πραγματικότητα θα έλεγα παρα πολύ...αμφιλεγόμενη! Γιατι οπως γράφει στη Aftonbladet ο αρχισυντάκτης Jan Helin: «O ίδιος κοινοβουλευτικος εκπροσωπος δεν έκρινε αναγκαίο να τονίσει στον βουλευτη των ακροδεξιων Κent Ekeroth το γεγονος οτι διευθυνει εναν ιστότοπο χωρίς υπευθυνο εκδοτη και που είναι γεμάτο με μίσος και απειλές ενάντια σε αυτό που είναι τώρα η Σουηδία και εναντια σε επιλεγμένα τμήματα του πληθυσμού της» (Aftonblaldet 8/12). 

Η προφανής και άμεση σύνδεση με τους ακροδεξιους SD έγινε ακόμη πιο ξεκαθαρη χθες, όταν η Expressen αποκάλυψε πως ηγετικα κομματικα στελεχη απο τις κοινοτητες, στη Σουηδια, στρεφονται κατα των μεταναστών και των μουσουλμάνων στον ιστοτοπο Avpixlat. Ξεχωρίζει ο Per Westerberg πάρα πολύ τα προσωρινα βραβεία και τις τακτικές δραστηριότητες του κοινοβουλιου; Ναι, μπορεί κάλλιστα να είναι αυτη η δικαιολογία, που εχει μεχρι τωρα.

Στην πραγματικότητα, εγω πιστεύω ότι ο Per Westerberg  στον απόηχο του πεταγματος τουρτας στον ηγετη των ακροδεξιων και της γενικής τάσης του να «κρατα αποστασεις» από την οργή που ​​στρέφεται εναντίον των ακροδεξιων SD επέλεξε τη «πεπατημενη της εποχης». "Μποϊκοτάζ" γιατί ένας τραγουδιστής τραγουδά στιχους με βίαιο περιεχόμενο. 

Δεν χρειάζεται να τραβήξουμε την όλη συζήτηση πανω στο ζητημα της  Τέχνης και της πραγματικότητας και πάλι και ουτε είναι εύκολο κατι τετοιο. Ωστόσο, είναι προφανές ότι ο Jason Diakité δεν προφέρει  απειλή, δεν προτίθεται να χτυπήσει κανενα και να ...ανεβασει στη συνέχεια στη σημαία τον Jimmie Åkesson! Αυτος εκφράζει ως ράπερ Τιμπουκτού και με καλλιτεχνικη μορφή, την απέχθειά απεναντι στο ρατσιστικο αυτο κόμμα.
Και αφου ο κοινοβ. εκπροσωπος Per Westerberg ξέρει με σιγουρια οτι ειναι ετσι – τι τον κάνει στη συνέχεια να αρνηθεί να παραστεί σε μια βραβευση;  Η αιτία είναι ένα μέρος του συγκεκριμένου φαινομένου που ο Noρβηγος Borgersrud συνόψισε - ''ό, τι έχει να κάνει με το ρατσισμό, γίνεται ένα πλεονέκτημα για τους ιδιους τους ρατσιστές''!

Oμως, και αυτό είναι το σημαντικό- όχι από κανένα νόμο της φύσης, αλλά επειδη, εμεις με τις μικρές και μεγάλες αναβολες δημοσιων συζητησεων εχουμε οι ίδιοι βρεθει σε αυτή τη θέση. 
Ο φόβος του να είναι κανεις ένα μέρος της υποτιμητικης SD (ακροδεξιας) ελίτ έχει γίνει τόσο τεράστιος που το ..πεταγμα μιας τουρτας εναντια στον ηγετη των ακροδεξιων SD Jimmie Åkesson είναι χειρότερo από ό, τι o ιδιος ο ρατσισμός του κομματος αυτου. Ενας στιχος σε ένα τραγούδι, κανει τον κοινοβ. εκπροσωπο να βγαλει τον εαυτό του έξω από την αιθουσα της βουλης - για χάρη των SD.
 
Δεν θα μου εκανε καμμια εντυπωση αν ο κοινοβουλευτικος ρατσισμος μεγαλωνε ακόμη περισσότερο, επειδη ξαφνικά ολοι ανησυχουν μην τυχον και προσβάλλουν τους ρατσιστές!». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...