27 Δεκ 2013

Μ. Καλάσνικοφ: Ήρωας της σοσιαλιστικής πατρίδας

Με τιμές εθνικού ήρωα κηδεύτηκε σήμερα, Παρασκευή, στο ομοσπονδιακό στρατιωτικό κοιμητήριο στο προάστιο Μίτισχι της Μόσχας, ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ

Ο σχεδιαστής που θρυλικού αυτόματου όπλου «ΑΚ-47», έφυγε από την ζωή τη Δευτέρα 23 Δεκέμβρη, σε ηλικία 94χρόνων, σε νοσοκομείο της επαρχίας, όπου νοσηλεύονταν με μακροχρόνια ασθένεια.

Η σορός του Καλάσνικοφ μεταφέρθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα από την πόλη Ισβέσκ στην επαρχία της Ουντμούρτια, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Στη λειτουργία που έγινε εκεί περίπου εξήντα χιλιάδες κόσμου αποχαιρέτισαν τον εκλιπόντα.

Οι σημαίες στην επαρχία αυτή, αλλά και σε όλη τη Ρωσία, κυματίζουν μεσίστιες στο πλαίσιο του διήμερου πένθους που κηρύχθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή στη χώρα.
  
Θρυλικό όπλο

Ο Μ. Καλάσνικοφ εντάχθηκε στον Κόκκινο στρατό το 1938 και πήρε μέρος στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο ενάντια στους Γερμανούς Ναζιστές, υπηρέτησε στα άρματα μάχης και από την αρχή διακρίθηκε για την κλίση του στο σχεδιασμό και τη βελτίωση των μηχανών.

Τραυματίστηκε στη θρυλική μάχη του Μπριάνσκ τον Ιούνη του 1941 και τότε είναι που άρχισε να σκέφτεται να βελτιώσει τα αυτόματα όπλα και πειραματίστηκε με αυτά για μεγάλη περίοδο της ζωής του, εξελίσσοντας τα.

Το πασίγνωστο ομώνυμο όπλο «ΑΚ-47», από τα αρχικά (Αυτόματο του Καλάσνικοφ) σχεδιάστηκε το 1947 και ολοκληρώθηκε το 1949, έγινε μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το όπλο του στρατού της ΕΣΣΔ και λόγω της απλής κατασκευής, της αντοχής και της ακρίβειας είχε πολλές πωλήσεις σε όλο τον κόσμο.

Ήρωας της σοσιαλιστικής πατρίδας

Βραβεύτηκε με πολλά μετάλλια και επαίνους στη σοβιετική περίοδο, ενώ αναδείχτηκε ήρωας της σοσιαλιστικής πατρίδας. 

Βραβεία πήρε και κατά την περίοδο των αστικών κυβερνήσεων μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, ενώ έλεγε ότι «οι Ναζί ήταν αυτοί που με έκαναν κατασκευαστή όπλου για την υπεράσπιση της πατρίδας μου. 

Εγώ πάντα ήθελα να κατασκευάσω μια μηχανή χρήσιμη για τους αγρότες, μια θεριστική μηχανή». 

Το όνειρο του αυτό, που σχετίζεται με την αγροτική του καταγωγή, το υλοποίησε αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...