17 Ιουν 2013

ΣTOKXOΛΜΗ: Οι ..αγωνίες πλουσίων (γονιών) και οι ουρές για τα...«posh» σχολεία!



Πηγη: SvD

Οτι η Σουηδια μετατρεπεται σε μια ταξικη κοινωνια δεν ειναι πρωτη φορα που το λεμε σ αυτο το μπλογκ, αλλα ειναι κατι που παρατηρει κανειςστις καθημερινες του συναλλαγες, ή και τυχαινει να διαβασει, οπως π.χ στην εκθεση του OOΣΑ (OECD). 
Η δεξια πολιτικη που εδω και πολυ καιρο ασκειται απο τις συντηρητικες και σοσιαλδημοκρατικες κυβερνησεις που αγκάλιασαν τις δεξιές πολιτικές της απορρύθμισης, της ιδιωτικοποίησης, της λιτοτητας και την αύξηση της ανισότητας εχουν κανει το Αριστερο κομμα το, Vänsterpartiet, να μην προβαλλει αντιστασεις, εφ οσον σκοπευουν και αυτοι οπως διαβαζουμε να καθίσουν στην κυβέρνηση μαζί με τον σοσιαλδημοκρατη Stefan Löfvén. 

Οι μεγαλες κοινωνικες διαφορες παρατηρουνται ολο και πιο συχνα πια και τελευταια διαβαζα ενα αρθρο που δεν νομιζω να ...εστεκε σε εφημεριδα καποια χρονια πριν. Αφορα τις ...ουρές για «τα καλα σχολεία» της Στοκχόλμης! Οι ουρες αυτες αυξάνονται. Υπάρχουν σχολεία που δεν μπορεί να εγγυηθουν ακόμα και μια θέση για τα παιδιά πριν φύγουν από το... μαιευτηριο συμφωνα με αρθρο της SvD. 

Οι κατοικοι της Στοκχολμης John Synnergren και η συζυγος του Olcay Uysal del Rio Alonso, οταν εμαθαν ότι περιμένουν το πρώτο κοινο τους παιδί, συμφώνησαν σε δύο πράγματα: ότι ο γιος τους θα ονομάζεται Alexander, και ότι αργότερα στη ζωή του θα πάει στο ανεξάρτητο σχολειο-επαυλη Fredrikshov το οποιο δεν απέχει πολύ από το διαμέρισμα τους κοντά στο Tessinparken στη περιοχη Gärdet.

- Γνωρίζαμε ότι θα τον βάζαμε στην ουρα, όταν ήδη ήταν στη κοιλια της μαμας του, αλλά δεν μπορούσαμε να ενημερώσουμε γι αυτο μέχρι που το μωρο πήρε αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης. Η μέρα που γεννήθηκε, το νοσοκομείο είχε προβλήματα με το σύστημα, γι 'αυτό πήρε περισσότερο από μια εβδομάδα πριν να λαβουμε τη καρτα απο το ταχυδρομείο, λέει η Olcay Uysal del Rio Alonso. 

Ο John Synnergren λέει οτι έχει κακές εμπειρίες από δύο δημόσια σχολεία στο Östermalm, (ισως η πιο..posh περιοχη στη Στοκχολμη!) που τα δικα του, μεγαλύτερα παιδιά, παρακολούθησαν. 

- Θέλει κανεις το καλύτερο δυνατό για το παιδί του, οτι θα βρει αργοτερα μια δουλειά μετά την αποφοίτηση του, δεδομένου ότι γινεται όλο και πιο σκληρή η αγορά εργασίας. Ετσι πιστεύω ότι το σχολείο γίνεται όλο και πιο σημαντικο. Ένα καλό σχολείο με καλούς δασκάλους ενθαρρύνει τα παιδιά, δήλωσε ο John Synnergren. 

Οι ουρές εχουν αυξηθεί στα πιο δημοφιλή σχολεία της Στοκχόλμης. Σε πολλά σχολεία, ουρά του αριθμου των παιδιών αυξήθηκε περισσότερο από ένα τρίτο σε λιγότερο από δύο ακαδημαϊκά έτη. Η λίστα αναμονής στο Fredrikshovs σχολειο-επαυλη έχει τώρα περίπου 7.000 ονόματα, σε σύγκριση με περίπου 4.850 ονόματα τον Αύγουστο του 2011. Το Alpha School στη Solna εχει 2.600 παιδια στην ουρά, ενω ειχε 1800, όταν το χειμερινό εξάμηνο ξεκίνησε το 2011, και το γαλλικό σχολείο στο Norrmalm έχει περίπου 7.580 παιδια στην ουρα σήμερα, έναντι 5.500 τον Αύγουστο του 2011. 

- Πάρα πολλοί γονείς είναι λυπημένοι και απογοητευμένοι όταν δεν βαλουν εκει τα παιδιά τους. Παιρνουν τηλεφωνο και ζητουν παρακαλουν, αισθάνονται χαμενοι και δεν ξέρουν τι να κανουν, μερικοί μπορεί ακόμη και να θυμωσουν. Ισως να αισθάνονται ότι το παιδί τους πρέπει να εχει μια θέση, επειδή έχει μπει στην ουρα από τον πρώτο χρονο της ζωής του, αλλά δεν είναι πάντα αρκετό, λέει η Eva Näslund, πρόεδρος του γαλλικού σχολείου στη Στοκχολμη. 

Η διευθυντρια του οργανισμου Σχολικης Εκπαιδευσης, Αnna Ekström βλέπει την εξέλιξη αυτή ως ένδειξη ότι οι γονείς καταλαβαν τις αυξανόμενες διαφορές μεταξύ των σχολείων, κατι που η Εθνική Υπηρεσία επεσημανε πρόσφατα, σε μια έκθεση στις αρχές Μαΐου. 

-Οι ουρές υπηρχαν πριν ακομα γράψουμε την έκθεση ισοδυναμίας. Αλλά έχω την εντύπωση ότι γίνεται πολλή κουβέντα μεταξύ των γονέων σχετικά με το ποια σχολεία είναι καλα και ποια σχολεία είναι κακα. Μπορεί επίσης να είναι πολύ θετικο να συζηταει κανεις για την ποιότητα του σχολείου του παιδιού του, λέει η Άννα Ekström. 

Οι διευθυντές στα πιο δημοφιλη σχολεια δίνουν παρόμοιες απαντήσεις, δηλαδή ότι οι αυξανόμενες ουρές είναι επειδή οι γονείς συνειδητοποίησαν ότι η επιλογή του σχολείου παίζει ρόλο στο αν τα παιδιά είναι να πάρουν υψηλότερη βαθμολογία. Η επικεφαλης του γαλλικου σχολειου Eva Näslund πιστεύει επίσης ότι η συζήτηση για τα σχολεία μπορεί να εχει φοβησει πολλους γονείς. 

-Δεν νομίζω ότι οι νέοι γονείς ήταν τόσο συνειδητοποιημενοι πριν. Τώρα ανησυχουν περισσότερο για το τι θα συμβεί αν βάλουν το παιδί τους σε λάθος σχολείο, λέει η Eva Näslund. 

Ένας γονέας που βάζει το μωρό του σε μια ουρά στο σχολείο-επαυλη Fredrikshov λέει ότι το σχολείο του παιδιού έχει καταστεί ένας σημαντικός δείκτης οικονομικης καταστασης, ενα ειδος status. 

- Για πολλές οικογένειες στη περιοχη του Östermalm, μονο το σχολειο επαυλη Carlsson ή το σχολειο επαυλη Fredrikshov σχολείο ειναι αυτα που ισχύουν. Είναι για να διασφαλίσει κανεις ότι τα παιδιά του παίρνουν τις σωστές επαφές για την ενήλικη ζωή, λέει ο γονέας ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος (και κατα τη γνωμη μου ..«καλα κανει» με αυτα που ισχυριζεται !).

Η τάση είναι ότι όλο και περισσότερα νεογεννητα να μπαινουν στην ουρά την ίδια ημέρα γεννησης τους καθώς το παιδί παίρνει τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης του(!!)

- Μπορεί να σταθεί κανεις αμεσως στην ουρά ήδη απο τη στιγμη που ειναι στο μαιευτηριο χρησιμοποιώντας το κινητό τους τηλέφωνο, (!!) λέει η Susanne Ridner, διευθυντρια του σχολείου Carlsson στο κέντρο του Östermalm. 

Το σχολείο Carlsson, έχει ηδη πάνω από 10.000 ατομα στην ουρα, έχει αλλάξει σε ένα σύστημα αναμονής που μετρά τις μέρες από τη στιγμή που ο αριθμός κοινωνικής ασφάλισης εκδόθηκε από την ημέρα που παιδί έχει μπει στην ουρα. Σε λίγα χρόνια θα είναι σχεδόν αδύνατο να πάρει κανεις μια θέση στο Carlsson για τα παιδιά που μπαινουν στην ουρά για περισσότερο από 24 ώρες οταν αυτο ήταν πρακτικα εφικτό. 

Σε τέσσερα χρόνια, ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονται σε σειρά αναμονής την ίδια ημέρα, δηλαδή την ημέρα μηδέν, αυξήθηκε από περίπου 57 έως 162. Ενώ υπάρχουν μόνο 65 διαθέσιμες θέσεις για κάθε χρονο.

-Δεν υπαρχει καμμια εγγυηση, οτι μπορει κανεις να εγγραφει στο σχολειο μόνο και μόνο επειδή έχει τοποθετήσει το παιδί του απο την πρώτη ημέρα. Αν ήταν περισσότεροι στην ουρα απ ό, τι έχουμε για το χώρο, πρεπει να κανουμε κληρωση μεταξύ των παιδιών τα οποίοι έχουν τεθεί στην ουρα απο την πρωτη ημέρα, λέει η Susanne Ridner.



Σημ. του blog

Πολλα τα ..προβληματα των πλουσιων, αγαπητοι μου, γι αυτο το..συμπερασμα ειναι....«καλυτερα ...φτωχος, παρα πλουσιος», οπως ελεγαν και σε καποιες παλιες και οχι και τοσο...καλες ελληνικες ταινιες!!

12 σχόλια:

  1. "Οτι η Σουηδια μετατρεπεται σε μια ταξικη κοινωνια δεν ειναι πρωτη φορα που το λεμε σ αυτο το μπλογκ"

    Γιατί ήταν ποτέ α-ταξική κοινωνία;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νaphta

      Eδω πολλοι αυτο ισχυριζοντουσαν, ασχετα αν δεν ηταν!

      Διαγραφή
    2. Το ξέρω. Και εγώ βρίσκομαι σε παραδοσιακά σοσιαλδημοκρατική χώρα και έχουν την ίδια ψευδαίσθηση...
      Το φαντάστηκα ότι δεν το πιστεύεις, αλλά είπα να το παρατηρήσω, γιατί δεν ξέρεις τι σκέφτονται διάφοροι..

      Διαγραφή
    3. Naphta

      Εσυ σε ποιον...''σοσιαλιστικο παραδεισο'' βρισκεσαι; :P

      Διαγραφή
    4. Δεν είναι τόσο παραδεισένιος όπως τα σκανδιναβικά σας μοντέλα, αλλά η "Λαοκρατική Δημοκρατία της Αυστρίας" κρατά καλά...

      Διαγραφή
    5. Yπο τον ..σοσιαλδημοκρατη.. herr Werner Faymann, ετσι; Πολυς..
      σοσιαλισμος επεσε και θ αρχισουμε τον βηχα! :))

      Διαγραφή
    6. Καλά είσαι... Έχουμε τρελαθεί στον σοσιαλισμό... Ευτυχώς που έχουμε και ακροδεξιά για να εξισορροπείται η κατάσταση... Τρομάρα μας...

      Διαγραφή
    7. Δε μου λες ποιο ειναι το πιο ακροδεξιο απο αυτα;
      Το ÖVP, το FPΚ ή το FPÖ;

      Διαγραφή
    8. Μάλλον εννοείς ÖVP, BZÖ και FPÖ. Ακροδεξιά είναι τα δύο τελευταία η ÖVP είναι κεντροδεξιό (με πολύ ένοχο παρελθόν βέβαια, με αποκορύφωμα ότι είναι κληρονόμος του αυστροφασισμού...)
      Τα άλλα δυο δεν ξέρω αν μπορείς να πεις ποιο είναι χειρότερο. Το BZÖ είναι διάσπαση του FPÖ, αλλά κυρίως για αρχηγικούς λόγους. Το είχε ιδρύσει ο Χαϊντερ. Η FPÖ είναι πολύ πιο ισχυρή για αυτό πιο ανησυχητική....

      Αλλά έχουμε και άλλο φρούτο τώρα! Team Stronach! Ενας πολυεκατομμυριούχος αυστροκαναδός που ίδρυσε κόμμα. Μεγάλη ιστορία....

      Διαγραφή
    9. Δεν το εχω ακουσει το ..νεο φρουτο που λες, αλλα εχοντας υπ οψιν αντιστοιχα ..φρουτα στην Ελλαδα! Let me guess, δεξιο και αυτο;

      Διαγραφή
    10. Αστείο...

      Πέρα από την πλάκα, δεξιό, αλλά και όχι ακριβώς. Ένας γέρος είναι που αγοράζει βουλευτές και ψήφους...
      Ούτε θέση δεν παίρνει σε πολλά.

      Διαγραφή
    11. Κατι τετοιους να τους φοβασαι, παντως..Εριξα μια ματια και ειδα οτι ειχε υποστηρικτες τους...Bill Clinton και Larry King http://bit.ly/10rcCU9

      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...