Αναδημοσιεύεται εδώ, ένας πολύ ενδιαφέροντας σχολιασμός που ακολούθησε την ανάρτηση «Σοσιαλιστική επαναθεμελίωση» από το “Lenin reloaded”, που και εκεί αναδημοσιεύτηκε από το Red traverso. Η παρακάτω παρέμβαση ανήκει στον συγγραφέα του πρωτότυπου κείμενου, που όπως μας λέει σε κάποιο σημείο, έχει συμμετάσχει και ο ίδιος στο παρελθόν, στην σύνταξη κάποιων δημόσιων κείμενων του ΝΑΡ, οπότε η κριτική του αποκτά και ένα πρόσθετο ενδιαφέρον...
Μετά την βροχή
βγαίνουν τα σαλιγκάρια… όπως γραφόταν στην αφετηρία σε ένα πολύ γνωστού
ντοκουμέντου του Νέου Αριστερού Ρεύματος. Και τις τελευταίες μέρες βρέχει πολύ…
Λοιπόν η αντιπαράθεσή μου δεν αφορά στον Χάγιο προσωπικά, αλλά ως εκφραστή, ως μέλους του γραφείου της ΠΕ, της συνολικής πολιτικής στροφής του ΝΑΡ προς θέσεις αριστερής σοσιαλδημοκρατίας. Κάτι που είναι πασίγνωστο στους παροικούντες την εξωκοινοβουλευτική Ιερουσαλήμ, και ευκόλως φανερό και στους πλέον άσχετους με το αριστερό εξωκοινοβούλιο. Ένα δόκιμο παράδειγμα έχει να κάνει με την κριτική του ΝΑΡ προς το ΚΚΕ., όπου στην προ ΑΝΤΑΡΣΥΑ φάση, αφορούσε στο ρεφορμιστικό περιεχόμενο της «Λαϊκής Εξουσίας και Λαϊκής Οικονομίας» ενώ τώρα το ΝΑΡ κατηγορεί το ΚΚΕ για επαναστατικό βερμπαλισμό και έλλειψη τακτικής !!!! Εν ολίγοις ότι η πρόταση του είναι πέραν του δέοντος κομμουνιστική και άρα μη (καπιταλιστικά) υλοποιήσιμη. Την ίδια στιγμή που η στρατηγική του ΝΑΡ είναι ο «κλονισμός της αστικής εξουσίας» , που και χωρίς το ΝΑΡ μια χαρά κλονίζεται…
Λοιπόν η αντιπαράθεσή μου δεν αφορά στον Χάγιο προσωπικά, αλλά ως εκφραστή, ως μέλους του γραφείου της ΠΕ, της συνολικής πολιτικής στροφής του ΝΑΡ προς θέσεις αριστερής σοσιαλδημοκρατίας. Κάτι που είναι πασίγνωστο στους παροικούντες την εξωκοινοβουλευτική Ιερουσαλήμ, και ευκόλως φανερό και στους πλέον άσχετους με το αριστερό εξωκοινοβούλιο. Ένα δόκιμο παράδειγμα έχει να κάνει με την κριτική του ΝΑΡ προς το ΚΚΕ., όπου στην προ ΑΝΤΑΡΣΥΑ φάση, αφορούσε στο ρεφορμιστικό περιεχόμενο της «Λαϊκής Εξουσίας και Λαϊκής Οικονομίας» ενώ τώρα το ΝΑΡ κατηγορεί το ΚΚΕ για επαναστατικό βερμπαλισμό και έλλειψη τακτικής !!!! Εν ολίγοις ότι η πρόταση του είναι πέραν του δέοντος κομμουνιστική και άρα μη (καπιταλιστικά) υλοποιήσιμη. Την ίδια στιγμή που η στρατηγική του ΝΑΡ είναι ο «κλονισμός της αστικής εξουσίας» , που και χωρίς το ΝΑΡ μια χαρά κλονίζεται…
Άλλο παράδειγμα : Αν θυμάμαι το ΝΑΡ και η νΚΑ είχε βγάλει ειδική «πολιτικόθεωρητική» έκδοση μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 08 , όπου χαρακτήριζε τον Δεκέμβρη «έκρηξη» και κατηγορούσε τους συμμετέχοντες ότι δεν ήταν αρκετά εργάτες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται ένα «εργατικός Δεκέμβρης». Στο μεταξύ τα μέλη του ΝΑΡ αποχωρούσαν σιωπηλά από την κατάληψη της Νομικής που έμεινε να την στηρίζει μόνο η αριστερή αντιπολίτευση του ΝΑΡ, που κατόπιν μετεξελίχθηκε στην Τάση συμβολής στην Κομμουνιστική Επαναθεμελίωση εντός του ΝΑΡ. Αν χρειαστεί για το Δεκέμβρη μπορώ να επανέλθω με περισσότερες λεπτομέρειες.
Τέλος είναι γνωστό και όποιος δεν το καταλαβαίνει μάλλον έχει έκδηλη δυστοκία αντίληψης μιας διαμορφωμένης πολιτικής κατάστασης, ότι το Αριστερό Βήμα διαλόγου, οι αριστεροί οικονομολόγοι και η ΕΛΕ δρομολογούνται τα τελευταία τρία χρόνια από μέλη του ΝΑΡ σε αγαστή συνεργασία με ρεύματα της σοσιαλδημοκρατίας, με την χορηγία της ΕΕ και σε καιροσκοπικές συναντήσεις με ότι «αντιμνημονιακό» σκάει κατά καιρούς από μοδάτους οικονομολόγους και οπαδούς της περιβόητης χρεοκρατίας. Είναι θεμιτό ένα πολιτικό ρεύμα να αλλάζει ρότα και να μετατίθεται προς θέσεις ΠΑΚ της δεκαετίας του 70 , αλλά αποτελεί αδιανόητο να ονομάζεται κάτι τέτοιο τακτική επιλογή , ενώ η κομμουνιστική στρατηγική παραμένει αμετακίνητα στο… τιμόνι. Αποτελεί αλφαβήτα του μαρξισμού και της λενινιστικής θεώρησης, η διαλεκτική συνέργεια τακτικής – στρατηγικής. Αν η στρατηγική σου είναι κλονισμός της αστικής εξουσίας, η τακτική σου είναι διαγραφή του επαχθούς χρέους (το έκανε προχθές ο Βενιζέλος), η ρήξη με την ΕΕ στη κατεύθυνση της αποδέσμευσης που καταλήγει όχι στο ευρώ, και στο δια ταύτα εκλογική ενδυνάμωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
[...]
Σε ότι αφορά στα
κουτσομπολιά και την λασπολογία, άλλος επέλεξε να κατηγορήσει το Radical Desire για φίλα
προσκείμενο στο ΜΑΑ. Σε ότι αφορά στους
χαρακτηρισμούς «φίλοι του ΚΚΕ» και «ψευτοπολεμική», είναι σαφές πιστεύω ότι η
πολεμική υφίσταται ξεκάθαρα χωρίς να λάβει κάποια απάντηση –παρά από ένα copy paste- από ένα όχι και τόσο ναρίτικα αντιπροσωπευτικό κείμενο. Μπορώ να στείλω κάποια πιο
αντιπροσωπευτικά. Σε κάποια έχω συμβάλλει και εγώ. Φίλος του ΚΚΕ, δεν
υπήρξα ποτέ και γενικά δεν είμαι με τις πολιτικές φιλίες. Προτιμώ τις πολιτικές
θέσεις και τις πολιτικές στρατεύσεις. Την συζήτηση με όρους μηχανισμών, την
ξέρω πολύ καλά αλλά την βαρέθηκα σχετικά σύντομα. Ας μιλήσουμε λοιπόν πολιτικά.
[...]
[...]
- Στο κείμενο της ΠΕ του ΝΑΡ που αναρτήθηκε, σημειώνεται :
«Το ΚΚΕ, ωστόσο, δεν επιλέγει και δεν προωθεί ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα ανατροπής, ούτε την ανάγκη οργάνων επιβολής της λαϊκής θέλησης και άσκησης εργατικής πολιτικής. Αρνείται την κοινή δράση της Αριστεράς και ένα αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής. Στο περιεχόμενο λειτουργεί σαν ένα εκκρεμές μεταξύ των ρεφορμιστικών στρατηγικών του στόχων (λαϊκή εξουσία, σοσιαλισμός που γνωρίσαμε) και των επιμέρους άμεσων μέτρων «ανακούφισης και παρεμπόδισης», των συνεπειών, των απολήξεων της ασκούμενης αστικής πολιτικής. Η πολιτική αυτή αφοπλίζει πολιτικά το κίνημα, το περιορίζει σε επιμέρους διεκδικήσεις παραπέμποντας ταυτόχρονα όλα τα κρίσιμα ζητήματα στη λαϊκή οικονομία – λαϊκή εξουσία.»
Λοιπόν, σε 10 γραμμές το ΚΚΕ κατηγορείται ταυτόχρονα, για ρεφορμισμό, σεχταρισμό, βερμπαλισμό, διάσταση τακτικής στρατηγικής.
Καταλαβαίνει κάποιος στοιχειωδώς σκεπτόμενος, ότι κάποια από αυτά αλληλοαναιρούνται και είναι ανάγκη, για να γίνει συζήτηση και όχι τεστ πολλαπλών επιλογών, να ξεκαθαριστεί αν το ΚΚΕ είναι ρεφορμιστικό, γιατί προτάσσει τα τακτικά οικονομίστικα αιτήματα, υποτάσσοντας την στρατηγική της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας σε αυτά, ή είναι βερμπαλιστικό υποτάσσοντας ή εξαφανίζοντας την τακτική του δίνοντας βάρος μονομερώς στην στρατηγική του. Αν το ξεκαθαρίσει αυτό η ΠΕ τότε θα είναι σχετικά εύκολο να αναγνωρίσουμε σε τι έγκειται η διάσταση στρατηγικής- τακτικής που του χρεώνεται. Εκτός και αν η ΠΕ θεωρεί ότι χρειάζεται και άλλο ένα μεταβατικό πλαίσιο ανάμεσα στην τακτική και την στρατηγική του ΚΚΕ, ώστε αυτή να ισορροπήσει… αντικαπιταλιστικά. Αλλά τότε μπαίνουμε στην ζώνη του λυκόφωτος. Ελπίζω πως όχι… Συνεπώς περιμένω κάποια άλλο απόσπασμα που να υφίσταται σαφής θέση. Για να βοηθήσω πριν το 1999, υπάρχουν τέτοια κείμενα που τουλάχιστον βγαίνει ένα κάποιο νόημα ανεξάρτητα από συμφωνίες ή διαφωνίες.
Σε ότι αφορά στον σεχταρισμό και στο αντίθετό του, τον οπορτουνισμό, και τα δύο είναι απόρροια , της πολιτικής γραμμής και θέσης του φορέα τους και προκύπτουν από αυτά. Αν το ΚΚΕ δηλαδή θεωρεί πως ότι υπάρχει τυπικά στα αριστερά του είναι επί της ουσίας στα δεξιά του, από την πλευρά του, έχει δίκιο να προτιμά την μη συνεργασία μαζί του πόσο μάλλον που δεν πρόκειται για κάποια σεχταριστική γκρούπα αλλά για το πιο μαζικό κόμμα της αριστεράς στην Ελλάδα. Αν το ΝΑΡ για παράδειγμα απορρίπτει τον σεχταρισμό και επιλέγει (τακτικά πάντα) τον οπορτουνισμό συμμαχώντας με ότι βρίσκεται στα δεξιά του (είναι γνωστή η σύνθεση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) θεωρώντας ότι θα οδηγήσει αυτή την συμμαχία αριστερά μάλλον διαψεύδεται από τις περιστάσεις, γιατί είναι φανερό και στον πλέον αδαή ότι το ακριβώς ανάστροφο συμβαίνει. Συνεπώς ο σεχταρισμός δεν συνιστά απαραίτητα αρνητικό γεγονός, ενώ ο οπορτουνισμός ως απελπισμένη απόρροια… μιας γραμμής «ενότητα με ότι κάτσει και θα ηγεμονεύσουμε αργότερα», δυστυχώς συνιστά…
[...]
2. Τώρα σε ότι
αφορά στην γραμμή της αντικαπιταλιστικής ανατροπής, [...] θα αποπειραθώ να
συμβάλλω σε ότι μου αναλογεί. Λοιπόν, για να καταλάβω και εγώ η αντικαπιταλιστική ανατροπή τι σχέση έχει
με την αντικαπιταλιστική επανάσταση και την κομμουνιστική απελευθέρωση ; Το
αποτολμώ λοιπόν : αποτελεί τακτική για την περίοδο σε σχέση με την στρατηγική
της επανάστασης που θα οδηγήσει στην επίσης στρατηγική της κομμουνιστικής
απελευθέρωσης με μετωπικό όχημα την ΑΝΤΑΡΣΥΑ υποθέτω. Ας πιάσουμε το νήμα
λοιπόν : η αντικαπιταλιστική ανατροπή
που ακριβώς διαφέρει από την λαϊκή εξουσία και οικονομία του ΚΚΕ –που εγώ την
θεωρώ ρεφορμιστική- αλλά η ΠΕ υπερβολικά «στρατηγική» ; Αν είναι τακτική
που στοχεύει στον πολιτικό εκβιασμό της αστικής τάξης ώστε να χάσει την
ηγεμονία της, και να δημιουργηθούν συνθήκες δυαδικής εξουσίας , δυστυχώς δεν
βγαίνει καθώς το πολιτικό πρόγραμμα στο
οποίο στηρίζεται είναι κρατικός καπιταλισμός με σοσιαλιστικό προσωπείο. Άρα
είναι ρεφορμιστική. Συνεπώς δεν οδηγεί σε δυαδική εξουσία, στην καλύτερη
περίπτωση οδηγεί, σε αριστερή κυβέρνηση εντός του καπιταλισμού. Αν είναι στρατηγική είναι εκκωφαντικά λίγη,
και σίγουρα απελπιστικά πιο λίγη από τη αντίστοιχη στρατηγική του ΚΚΕ. Δηλαδή
ρεφορμισμός στην νιοστή.
Για να το ξεκαθαρίσω ο πολιτικός στόχος «αντικαπιταλιστική ανατροπή» λειτουργεί ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ όπου έχουν ατάκτως ριχτεί τακτικές, στρατηγικές, μέτωπα, ιδεολογικές αναφορές, πολιτικές επιδιώξεις για να υπηρετηθεί ο ένας και μοναδικός στόχος του ΝΑΡ για την περίοδο, που δεν είναι άλλος από το να εισέλθει η πρώην ριζοσπαστική αριστερά στο εκλογικό παιχνίδι εντός του καπιταλισμού, όπου η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τα υπόλοιπα κάνουν την βρώμικη δουλειά συγκροτώντας ένα ρεαλιστικό προφίλ αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, ενώ το κόμμα –ΝΑΡ- στο εσωτερικό του συνεχίζει να παράγει κομμουνιστικής φρασεολογίας κενά περιεχομένου ντοκουμέντα, ως προσπάθεια συγκράτησης των δυνάμεων του μέχρι την απορρόφησή τους σε ένα καινούργιο φορέα. Δεν είναι κόλπο. Δεν είναι συνωμοσία. Είναι ταξική επιλογή. Για όποιον ο ταξικός του ορίζοντας φθάνει μέχρι τον κρατικό καπιταλισμό καλά κάνει και υποστηρίζει αυτή την γραμμή. Όποιος επιμένει να βλέπει πίσω από τον καπιταλιστικό ορίζοντα, ίσως είναι η ώρα να αρχίζει να βλέπει και πίσω από τα ντοκουμέντα.
Επιπλέον είναι σχετικά γνωστό, ότι στη μετωπική πρόταση προβάλλεται το διαλεκτικό απόσταγμα της στρατηγική σου και της τακτικής σου. Αν καλόπιστα θεωρήσουμε ότι τακτική του ΝΑΡ είναι η αντικαπιταλιστική ανατροπή και στρατηγική του η επανάσταση, κάτι τέτοιο δεν προβάλλεται ούτε στον ελάχιστο βαθμό στο μόρφωμα ανταρσυα, που δεν τολμά να αρθρώσει σε αυτή την πολιτική περίοδο αίτημα άμεσης εξόδου από την ΕΕ. Βέβαια δεν το κάνει ούτε το ΝΑΡ νέτα σκέτα παρά επιλέγει λεκτικούς ακροβατισμούς περί ρήξης, στην κατεύθυνση της ανατροπής στο δρόμο για την έξοδο. Καλό δρόμο δηλαδή… Η στρατηγική κρίνεται στην τακτική. Εκεί μετουσιώνεται η συνολική πολιτική επιλογή ενός φορέα. Αν τακτικά σε αυτή την περίοδο, δεν μπορείς να αρθρώσεις έξω από την ΕΕ, που προϋποθέτει εργατική εξουσία, εργατικό κράτος και όργανα εργατικής πολιτικής, που πρέπει να προσπαθήσεις να τα φτιάξεις όλα αυτά τώρα , ενώ αντ’ αυτού συμμετέχεις ως ΝΑΡ –τι και αν δεν υπάρχει απόφαση της ΠΕ- στην ΕΛΕ,
στους αριστερούς οικονομολόγους, στο αριστερό βήμα, και με απόφαση σου έχεις φτιάξει την ανταρσυα, που αποτελεί σοσιαλδημοκρατική απάντηση στο κοινωνικό ζήτημα, κανένα ντοκουμέντο δεν σε σώζει καθώς τα σβήνει και τα ξαναγράφει όλα η ίδια σου η πρακτική.
Αναμένω αν είναι εύκολο απάντηση τόσο για την «πολιτικόθεωρητική» έκδοση που θεωρούσε τον Δεκέμβρη «έκρηξη» όσο και για την ΕΛΕ. Σε ότι aφορά την ΕΛΕ με καλύπτει απόλυτα το παρακάτω κείμενο που έχει αναρτηθεί στο blog Praxis, που χρήζει επίσης απάντησης.
Για να το ξεκαθαρίσω ο πολιτικός στόχος «αντικαπιταλιστική ανατροπή» λειτουργεί ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ όπου έχουν ατάκτως ριχτεί τακτικές, στρατηγικές, μέτωπα, ιδεολογικές αναφορές, πολιτικές επιδιώξεις για να υπηρετηθεί ο ένας και μοναδικός στόχος του ΝΑΡ για την περίοδο, που δεν είναι άλλος από το να εισέλθει η πρώην ριζοσπαστική αριστερά στο εκλογικό παιχνίδι εντός του καπιταλισμού, όπου η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τα υπόλοιπα κάνουν την βρώμικη δουλειά συγκροτώντας ένα ρεαλιστικό προφίλ αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, ενώ το κόμμα –ΝΑΡ- στο εσωτερικό του συνεχίζει να παράγει κομμουνιστικής φρασεολογίας κενά περιεχομένου ντοκουμέντα, ως προσπάθεια συγκράτησης των δυνάμεων του μέχρι την απορρόφησή τους σε ένα καινούργιο φορέα. Δεν είναι κόλπο. Δεν είναι συνωμοσία. Είναι ταξική επιλογή. Για όποιον ο ταξικός του ορίζοντας φθάνει μέχρι τον κρατικό καπιταλισμό καλά κάνει και υποστηρίζει αυτή την γραμμή. Όποιος επιμένει να βλέπει πίσω από τον καπιταλιστικό ορίζοντα, ίσως είναι η ώρα να αρχίζει να βλέπει και πίσω από τα ντοκουμέντα.
Επιπλέον είναι σχετικά γνωστό, ότι στη μετωπική πρόταση προβάλλεται το διαλεκτικό απόσταγμα της στρατηγική σου και της τακτικής σου. Αν καλόπιστα θεωρήσουμε ότι τακτική του ΝΑΡ είναι η αντικαπιταλιστική ανατροπή και στρατηγική του η επανάσταση, κάτι τέτοιο δεν προβάλλεται ούτε στον ελάχιστο βαθμό στο μόρφωμα ανταρσυα, που δεν τολμά να αρθρώσει σε αυτή την πολιτική περίοδο αίτημα άμεσης εξόδου από την ΕΕ. Βέβαια δεν το κάνει ούτε το ΝΑΡ νέτα σκέτα παρά επιλέγει λεκτικούς ακροβατισμούς περί ρήξης, στην κατεύθυνση της ανατροπής στο δρόμο για την έξοδο. Καλό δρόμο δηλαδή… Η στρατηγική κρίνεται στην τακτική. Εκεί μετουσιώνεται η συνολική πολιτική επιλογή ενός φορέα. Αν τακτικά σε αυτή την περίοδο, δεν μπορείς να αρθρώσεις έξω από την ΕΕ, που προϋποθέτει εργατική εξουσία, εργατικό κράτος και όργανα εργατικής πολιτικής, που πρέπει να προσπαθήσεις να τα φτιάξεις όλα αυτά τώρα , ενώ αντ’ αυτού συμμετέχεις ως ΝΑΡ –τι και αν δεν υπάρχει απόφαση της ΠΕ- στην ΕΛΕ,
στους αριστερούς οικονομολόγους, στο αριστερό βήμα, και με απόφαση σου έχεις φτιάξει την ανταρσυα, που αποτελεί σοσιαλδημοκρατική απάντηση στο κοινωνικό ζήτημα, κανένα ντοκουμέντο δεν σε σώζει καθώς τα σβήνει και τα ξαναγράφει όλα η ίδια σου η πρακτική.
Αναμένω αν είναι εύκολο απάντηση τόσο για την «πολιτικόθεωρητική» έκδοση που θεωρούσε τον Δεκέμβρη «έκρηξη» όσο και για την ΕΛΕ. Σε ότι aφορά την ΕΛΕ με καλύπτει απόλυτα το παρακάτω κείμενο που έχει αναρτηθεί στο blog Praxis, που χρήζει επίσης απάντησης.
[...]
Ας μην μπούμε
τώρα στην συζήτηση ποιος έχει και ποιος δεν έχει πολιτική δράση, γιατί ούτε
αποδεικνύεται η ποσότητά της και είναι δύσκολα μετρήσιμη η ποιότητά της. Το
ιντερνετ άλλωστε ενδείκνυται στην κατασκευή πλαστών εικόνων και ψευδούς πραγματικότητας.
Εγώ άλλωστε δεν αμφισβητώ την ύπαρξη
πολιτικής δράσης των μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θα ήταν αστείο και σχετικά αδιάφορο να
εστιάσω σε κάτι τέτοιο, αλλά αναφέρομαι στην ποιότητα και την πολιτική
φυσιογνωμία αυτής της δράσης. Στην ουσία δηλαδή της πολιτικής της πρότασης
και πρακτικής της. Όλα τα υπόλοιπα τα θεωρώ το λιγότερο φαρσοκωμωδία, και
έκδηλο δείγμα ολιστικής πενίας σε πολιτικό, θεωρητικό και ιδεολογικό επίπεδο.
Φυσικά τα ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά και εγώ παράμένω διαθέσιμος και στο ιστολόγιο μου να συζητήσω με την προϋπόθεση ύπαρξης πολιτικών επιχειρημάτων που να αποδεικνύουν τις όποιες θέσεις. Θα ήταν ενδιαφέρον λοιπόν να μάθουμε την θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την έξοδο απο την ΕΕ, για την πολιτική της στάση σε σχέση με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ ,για την σχέση του ΝΑΡ με την ΕΛΕ, για την στάση του ΝΑΡ τον Δεκέμβρη, για την θέση του ΝΑΡ περί εξόδου απο την ΕΕ, για την άποψη συνιστωσών της ανταρσυα περί αριστερής κυβέρνησης.
Ελπίζω να καταστεί εφικτό να υπάρξουν τέτοιες συγκεκριμένες απαντήσεις. Και δεν χρειάζεται βιασύνη, ας δοθεί χρόνος ώστε να υπάρξει μια σοβαρή τοποθέτηση.
Φυσικά τα ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά και εγώ παράμένω διαθέσιμος και στο ιστολόγιο μου να συζητήσω με την προϋπόθεση ύπαρξης πολιτικών επιχειρημάτων που να αποδεικνύουν τις όποιες θέσεις. Θα ήταν ενδιαφέρον λοιπόν να μάθουμε την θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την έξοδο απο την ΕΕ, για την πολιτική της στάση σε σχέση με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ ,για την σχέση του ΝΑΡ με την ΕΛΕ, για την στάση του ΝΑΡ τον Δεκέμβρη, για την θέση του ΝΑΡ περί εξόδου απο την ΕΕ, για την άποψη συνιστωσών της ανταρσυα περί αριστερής κυβέρνησης.
Ελπίζω να καταστεί εφικτό να υπάρξουν τέτοιες συγκεκριμένες απαντήσεις. Και δεν χρειάζεται βιασύνη, ας δοθεί χρόνος ώστε να υπάρξει μια σοβαρή τοποθέτηση.
[...]
Απορώ γιατί χαρακτγηρίζουν τόσο έυκολα τον όρο "λαϊκή εξουσία", ως ρεφορμιστικό (εδώ το λέω για τον σχολιαστή μας-έστω και αν το σύνθημα χρησιμέυει περισσότερο για ζύμωση, χαρακτηριστικά κολλά τώρα και ο όρος "εργατική" από δίπλα, συν το γεγονός ότι διάβαζα κάπου την Αλέκα να λέει, "λέμε λαϊκή εξουσία και ο κόσμος καταλαβαίνει το σοσιαλισμό και έτσι είναι"...).
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το ΚΚΕ, από την εποχή του 16ου συνεδρίου (2001), είναι πλήρως ξεκάθαρο ότι πρόκειται για το σοσιαλισμό, πρώτη βαθμίδα του κομμουνιστικού τρόπου παραγωγής-ανώριμο κομμουνισμό, κατά Μαρξ στην κριτική στο πρόγραμμα της Γκότα (το τελευταίο ξεκαθαρίστηκε πλήρως στο τελευταίο συνέδριο). Ακόμα πιο ξεκάθαρο γίνεται κάτι τέτοιο σε πιο πρόσφατα ντοκουμέντα όπως λχ το δοκίμιο ιστορίας...
Εκτός αν θεωρούν την ανώριμη κομμουνιστική βαθμίδα ως κάτι που δεν είναι αναγκαία η ύπαρξη της και από εκεί απορρέει και η κριτική του "υπαρκτού", κάτι που βέβαια σημαίνει μια πλήρως αντιδιαλεκτική θεώρηση, που μας φέρνει στους ουρανούς του ιδεαλισμού, στον κλασικό αριστερισμό.
Ένας παλιός!
Με την ευκαιρία των λεγομένων του "Ένας παλιός".
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα μου επιτραπεί να βάλω κι εγώ μια πινελιά !
Υπάρχουν τα εξής δεδομένα:
1. Δεν μπορεί να υπάρξει Κομμουνισμός χωρίς τον Σοσιαλισμό !
2. Κομμουνισμό θα έχουμε όταν όλες οι χώρες του κόσμου (ή έστω οι κυριώτερες) περάσουν στο στάδιο του Σοσιαλισμού.
3. Η ιστορική εξέλιξη των κοινωνιών δείχνει ότι τα παραπάνω είναι ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ.
Τώρα, κάτι για την ουσία του άρθρου (όπως αντιλαμβάνομαι εγώ τα πράγματα).
Στην περιοχή μου, ο λαός μας λέει την παρακάτω παροιμία:
- Όποιος ΔΕΝ θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει !
Η παροιμία αυτή, πάει "γάντι" στην πολιτική του ΝΑΡ όλα αυτά τα χρόνια.
υ.γ.: "ζυμώσει" = η αλλαγή Τάξης στην εξουσία, "κοσκινίζει" = κάθε είδους οπορτουνισμός
Όσον αφορά την θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τον εργοδοτικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ,
ΑπάντησηΔιαγραφήένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο.
http://www.youtube.com/watch?v=b9rIPMzyqsI&feature=player_embedded
Βίντεο απο την συγκέντρωση των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ το Σάββατο 4 Μαΐου 2011.
Άν δεν συνεχίζονταν η ενεργητική συμμετοχή των ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Μ-Λ ΚΚΕ, ΚΚΕ(μ-λ) και λοιπων επαναστατικών δυνάμεων, όπως φαίνεται απο τα πανό τους, οι εργατοπατέρες των ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ θα μέναν μόνοι τους με τους τεχνικούς των μικροφωνικών εγκαταστάσεων για κοινό.
(αναρτήθηκε στο youtube από Ένωση Οπαδών Σύριζα)
Taliban
Δεν ξέρω αν έχει νόημα μια κριτική στο ΝΑΡ, με την έννοια ότι (ειδικά) σήμερα υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά θέματα ν' ασχοληθεί κανείς. Για μένα 2 κείμενα που είχε βγάλει παλιότερα το ΚΚΕ(μ-λ) ως κριτική τόσο στο ΝΑΡ, όσο και στην α/συνέχεια, μου φαίνεται πολύ καλύτερες κριτικές από αυτή. (Δεν ξέρω αν κυκλοφορούν πια)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο ΝΑΡ υπήρξαν και υπάρχουν αγωνιστικά στοιχεία, άνθρωποι που το πάλεψαν και το παλεύουν, όμως ως οργάνωση ποτέ δεν ξεπέρασε (κατά την γνώμη μου φυσικά) την σύγχυση. Σύγχυση υπήρξε και κατά την διάσπαση, σύγχυση υπάρχει και σήμερα, κοντά 20 χρόνια μετά! Γι αυτό άλλωστε και οι περισσότερες επίσημες αποφάσεις/τοποθετήσεις είναι πολύ κουραστικά κείμενα, όχι λόγω του όγκου τους, αλλά γιατί αδυνατούν να γίνουν συγκεκριμένα και σαφή.
Αλλά ειλικρινά δεν ξέρω αν έχει κάποιο νόημα η κριτική γιατί, ειδικά στις μέρες μας, είναι άνθρωποι που θα τους βρεις μαζί σου στον αγώνα και που μπορείς να στηριχθείς πάνω τους σε πέντε πράγματα. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί να κριτικάρεις το διπλανό σου την ώρα που ο αντίπαλος κάνει γενική έφοδο.
@Yuri:
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ερωτημα σου, μάλλον θα έπρεπε να διατυπωθεί αντίστροφα, και στους ΝΑΡίτες.
Από εκεί και πέρα λαμβάνοντας υπόψην τον έως και βρώμικο πόλεμο που έχει δεχτεί το ΚΚΕ από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η προσπάθεια μίας πολιτικής κριτικής είναι τουλάχιστον θεμιτή.
Τέλος το ζήτημα του να κατηγορείσαι ταυτόχρονα για σεχταρισμό και οπορτουνισμό, δεν νομίζω πως είναι θέμα μπερδέματος, αλλά συνειδητής πολιτικής απατεωνιάς. Με δεδομένο δε, πως εδώ και αρκετό καιρό οι θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (και του ΝΑΡ) απέναντι στο ΚΚΕ, ταυτίζονται με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, μήπως θα έπρεπε με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα να μην γίνεται κριτική και σε αυτόν;
Εννοείς όyι θα έπρεπε να διατυπωθεί "KAI αντίστροφα". Ναι, σωστό είναι αυτό, απλά αν το ΝΑΡ (και το κάθε ΝΑΡ) έχει ανάγκη να οριοθετηθεί (για τους γνωστούς λόγους), το ΚΚΕ νομίζω ότι δεν το έχει και τόσο ανάγκη. Αν το θέλεις έχει σοβαρότερους αντιπάλους, τόσο σε μέγεθος όσο και σε ουσία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό εκεί και πέρα το αν κάποιος μπορεί να είναι ταυτόχρονα σεχταριστής και οπορτουνιστής, υπάρχουν οργανώσεις που μάλλον έχουν αποδείξει ότι αυτό είναι εφικτό, ας μην πω παραδείγματα τώρα από δύο πρόχειρες που μου έρχονται στο μυαλό. Κατά τη γνώμη μου στο ΝΑΡ υπάρχουν διάφορες τάσεις και αποχρώσεις, δεν έχουν όμως τον ίδιο χαρακτήρα με τις "αποχρώσεις" του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε το ΝΑΡ αρνήθηκε την συμμετοχή του παλιότερα, όταν ο ΣΥΝ πραγματικά θα τους είχε στα πούπουλα και ξέρεις γιατί. Αν σήμερα υπάρχουν τάσεις συνεργασίας, αυτές δεν είναι από ματαιοδοξία και λιγουριά (πράγμα σύνηθες στον ΣΥΡΙΖΑ), είναι γι άλλους λόγους.
Τέλος πάντων Δεν ήμουν ποτέ στους φίλους του ΝΑΡ, οπότε δεν έχω να υπερασπίσω κάτι, αλλά νομίζω ότι μέσα στην αντιφατικότητα και την σύγχυση που έχει αυτή η οργάνωση -κατ' εμέ- δεν είναι ανταγωνιστική. Το ίδιο θα σου πω και για τα μ-λ, παρόλο που το ΚΚΕ(μ-λ) έκανε χοντρομαλακία πιστεύω με το ζήτημα της 20ης Οκτώβρη και δεν καταλαβαίνω και γιατί.
Όσο για την συγκεκριμένη κριτική, ψιλοφαίνεται ότι είναι από (πρώην?) ναρίτη: Είναι αρκετά...ναρίτικη :))
- "Αν το θέλεις έχει σοβαρότερους αντιπάλους, τόσο σε μέγεθος όσο και σε ουσία"
ΔιαγραφήΦυσικά και έχει σοβαρότερους αντιπάλους. Απ' την άλλη όταν σού κάνουν άνανδρες επιθέσεις δε μπορείς να μην απαντάς.
Σού παραθέτω από τα επίσημα κείμενα της Ανταρσύα: "Αντί να προωθήσει [το ΚΚΕ] την τόσο αναγκαία ενότητα στην δράση του αριστερού κόσμου, θεωρεί πρώτο εχθρό του την αντικαπιταλιστική Αριστερά. Με τη στάση του αντικειμενικά εξυπηρετεί την κυβέρνηση και την πολιτική της"
Καταλαβαίνεις για τι βαθμό φαιδρότητας μιλάμε; Άρα ως πολιτικός σχηματισμός, είναι αναξιόπιστος.
Πάντως, το ποστ δε γράφτηκε από άνθρωπο του ΚΚ, γι' αυτό και η άδικη κριτική και στο ΚΚ.
- "Αλλά ειλικρινά δεν ξέρω αν έχει κάποιο νόημα η κριτική γιατί, ειδικά στις μέρες μας..."
Yuri, νομίζω ότι ειδικά στις μέρες μας, η πολιτική κριτική έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία. Όταν τόσοι άνθρωποι έχουν σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαρίσει ποιος κοροϊδεύει, για να μην εγκλωβίζονται (οι άνθρωποι) σε προτάσεις, οι οποίες δε μπορούν να δώσουν λύσεις.
Πάντως Ιβάν να ξέρεις ότι το ΚΚΕ είναι πράγματι ο φορέας του μαρξισμού-λενινισμού στην Ελλάδα. Αυτό δίνει τον τόνο και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το στυλ της ("ενδοαριστερής", να την πω έτσι) αντιπαράθεσης. Δεν μιλώ τώρα για το άρθρο που έβαλε ο TRASH, μιλώ ΓΕΝΙΚΑ.
ΔιαγραφήΌταν το ΚΚΕ τσουβαλιάζει στην κριτική του τον Μαργαρίτη και τον Παπαδημούλη με τον (Πέτρο) Παπακωσταντίνου και τον Τσιριγώτη (τυχαία τα ονόματα), θα προκαλέσει ανάλογες αντιδράσεις. Αν αποφασίσει το ΚΚΕ να βάλει ένα διαφορετικό πλαίσιο σ' αυτήν, να είσαι σίγουρος ότι πολύ δύσκολα κάποιος θα μπορέσει να κάνει "κόλπα" χωρίς τον κίνδυνο να γίνει τσιράκι του συστήματος και να υποστεί συντριπτική ήττα.
- Yuri, ποιους τσουβάλιασε το ΚΚ; Όταν υπάρχει κείμενο, στον Ρίζο, στο οποίο να αναφέρονται παραπάνω από ένας πολιτικοί χώροι, είναι γιατί εξέφρασαν ταυτόχρονα την αντ-ΚΚ λύσσα τους, με αφορμή το ίδιο θέμα, π.χ. προβοκάτσια χρυσής αυγής. Υπό κανονικές συνθήκες, η κριτική γίνεται ξεχωριστά, και πάντα με πολιτικά επιχειρήματα.
Διαγραφή- Δε νομίζω ότι χρειάζεται να αλλάξει τακτική, διότι η στάση του είναι έντιμη. Κάνει πολιτική κριτική πρώτον, όταν δέχεται επιθέσεις, και δεύτερον όταν θέλει να ενημερώσει τον κόσμο, για τις πολιτικές θέσεις άλλων κομμάτων. Διαφωνώ στο ότι το ΚΚ "δίνει τον τόνο και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το στυλ της αντιπαράθεσης". Έτσι, είναι σαν να λες ότι είναι δική του η ευθύνη για το τραγικά χαμηλό επίπεδο της αντιπαράθεσης, στα πλαίσια της οποίας γίνονται συχνά και άνανδρες επιθέσεις. Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα συκοφαντικών επιθέσεσων κατά του ΚΚ. Υπάρχει έστω ένα παράδειγμα συκοφαντικής επίθεσης του ΚΚ σε κάποιον άλλο πολιτικό φορέα; Επομένως, δεν είναι εφικτό να καθορίσει το στυλ της αντιπαράθεσης γιατί ο καθένας συμπεριφέρεται όπως γουστάρει, και όχι με ανάλογο τρόπο.
- "πολύ δύσκολα κάποιος θα μπορέσει να κάνει "κόλπα" χωρίς τον κίνδυνο να γίνει τσιράκι του συστήματος και να υποστεί συντριπτική ήττα"
Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο ασχολείται "συχνά" ο Ριζοσπάστης, έχει υποστεί συντριπτική ήττα. Αυτό δε φαίνεται απαραίτητα στις αντιδράσεις του λαού γιατί δε διαβάζουν όλοι Ριζοσπάστη. Νομίζω ότι έχει γίνει σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκ του αποτελέσματος λειτουργεί ως όργανο των καπιταλιστών. Έτσι λειτουργεί, ανεξάρτητα απ' τις προθέσεις τις οποίες δε γνωρίζω, και οι λόγοι είναι πολλοί, π.χ. αντικομμουνισμός. Το πιο(;) πρόσφατο παράδειγμα λύσσας, είναι απ' τον κύριο Χρήστου, το παλικάρι που πολύ έγκαιρα προσπάθησε να προειδοποιήσει τους Χαλυβουργούς για τα σατανικά σχέδια του ΚΚ...
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=674074
Αγαπητέ Ιβάν γνωρίζω πολύ καλά ότι ο Συνασπισμός (και τα γύρω από αυτόν σχήματα) ζουν κυριολεκτικά για τον "διεμβολισμό" του ΚΚΕ. Νομίζω ότι αν κάποιος τους έλεγε ότι το ΚΚΕ διαλύεται θα χαιρόντουσαν περισσότερο από την έλευση του σοσιαλισμού, τον οποίο θα κοιτούσαν με..."κριτικό" μάτι και θα έλεγχαν ενδελεχώς αν και που παραβιάστηκαν τυχόν δικαιώματα των κατοίκων της Εκάλης...
ΔιαγραφήΈχω εκνευριστεί κι εγώ άπειρες φορές με αυτό το (καθαρά μικροαστικό) στυλάκι του δήθεν αγνού αγωνιστή που θέλει όλο τον κόσμο ενωμένο, την ίδια στιγμή που ακονίζει το μαχαίρι που θα χρησιμοποιήσει πάνω σου ή και στην...εσωκομματική του διαμάχη! Όμως την (συντριπτική?) του ήττα νομίζω ότι δεν την έχει υποστεί επειδή ο Ριζοσπάστης κάθε Κυριακή σχεδόν του έχει ένα "αφιερωματάκι". Την ήττα την έχει υποστεί από τις δικές του αντιφάσεις και ανικανότητα, από τα αδιέξοδα και τις λάθος επιλογές του, που τον έχουν οδηγήσει να καίγεται ο κόσμος κι αυτοί να ασχολούνται με το ποιά υποτάση της τάσης θα βγάλει περισσότερους βουλευτές σε τυχόν άνοδο του κόμματος!! Έφτασαν στο σημείο να βγαίνει ενωτικό σχήμα μέσα από το...ενωτικό σχήμα (Μέτωπο του Αλαβάνου)!! Μιλάμε πλέον για καθαρό σουρεαλισμό του σχήματος, που το μόνο που το ενώνει είναι η καρέκλα(-ες)!
Δεν έχω πρόβλημα λοιπόν να κάνει κριτική το ΚΚΕ στο ΣΥΡΙΖΑ, αν και θα μπορούσε να είναι ίσως πιο "χαλαρό" στον τρόπο που τον αντιμετωπίζει. Έχω πρόβλημα να βάζει ένα γενικό καπέλο "οπορτουνισμού" ("οπορτουνιστικός χώρος", γνωστή η έκφραση, την χρησιμοποιεί και ο αγαπητός redfly) στον οποίο να περιλαμβάνει όλους. Εκεί κόλλαγαν και τα ονόματα Φάρε, δεν είπα ότι κάνετε προσωπικές επιθέσεις. Μάλλον ΔΕΧΟΣΑΣΤΕ προσωπικές επιθέσεις (αυτό το Μαΐλη τον έχουν κατσιάσει κάποιοι...). Τα ονόματα τα ανέφερα ως πολιτικούς χώρους κι όχι ως άτομα, γι αυτό και είπα "τυχαία τα ονόματα". Απλά ήθελα να κάνω πιο συγκεκριμένη την διαφορά από ένα απρόσωπο ξέρω 'γω..."Μ-Λ ΚΚΕ" ή ΝΑΡ.
Εγώ λέω παιδιά το εξής απλό: Ότι θα μπορούσε το ΚΚΕ, χωρίς να αλλάξει την ουσία της πολιτικής του γραμμής να
- Είναι λιγότερο ισοπεδωτικό και φωνακλάδικο στην αντιπαράθεσή του
- Πιο "άνετο" και ουσιαστικό στην παρουσίαση των άλλων
- Περισσότερο συνεργάσιμο σε επί μέρους ζητήματα
Μπορεί και να κάνω λάθος, γιατί εγώ δεν έχω συνολική εποπτεία πολλών πραγμάτων, που προφανώς κάποιοι άλλοι έχουν. Σας λέω μια προσωπική εντύπωση.
Τον τόνο της αντιπαράθεσης δεν τον δίνει το ΚΚΕ. Όταν μιλάει για "οπορτουνιστικό χώρο" αναφερόμενο σε ΣΎΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΊΑ το δικαιολογεί πολιτικά.
ΔιαγραφήΟύτε τουs απλήρωτους στον ραδιοσταθμό "στο κόκκινο" έπιασε, ούτε τα "μπλοκάκια" στο ΠΡΙΝ, για να κάνει αντιπαράθεση. Από την άλλη, τι έχουμε;
"την κρίση να πληρώσει η τυποεκδοτική", ώθηση των μπάχαλων να επιτεθούν στο ΠAΜΕ (το καλοκαίρι μια και δεν υπήρχε νεκρός, δεν υπήρξε ούτε καν η εκ των υστερων αποστασιοποίηση), αναγωγή της "χαλβατζιαδας" σε ευαγγέλιο, αναπαραγωγή της προβοκάτσιας της ΧΑ στην χαλυβουργία...
Και από πολιτική κριτική;
καταγγελία του ΚΚΕ από τις χειρότερες ρεφορμιστικές θέσεις, με ταυτόχρονη "υπερεπαναστατική" φρασεολογία, και ξεχαρβάλωμα του ιδιου του MARX,αφού πρώτοι αυτοί ανακάλυψαν ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα στον καπιταλισμό και τον ...σοσιαλισμό(!),που είναι από μονος του ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα στον καπιταλισμό και την κομμουνιστική κοινωνία...
Δεν νομίζω πως υπάρχει metro σύγκρισης. Αν αποφάσιζε το Κόμμα να χρησιμοποιήσει τα ίδια όπλα, αυτό θα φαινόταν καθαρά. Απλά το Κόμμα δεν έχει ανάγκη να κάνει κάτι τέτοιο απέναντι σε πολιτικά διάτρητους σχηματισμούς...
ένας από τους λόγους της αναδημοσίευσης είναι αυτός. Πως είναι αρκετά..."ναριτικη"!
Διαγραφή- "Την ήττα την έχει υποστεί από τις δικές του αντιφάσεις και ανικανότητα"
ΔιαγραφήYuri, αναφέρθηκα σε συντριπτική ήττα από τον Ριζοσπάστη διότι συζητούσαμε για την αντιπαράθεση, μεταξύ των κομμάτων. Οι αντιφάσεις και η ανικανότητα που αναφέρεις είναι νομίζω ο λόγος της "ήττας". Το ΚΚ δηλαδή δεν ανακαλύπτει τον τροχό, απλώς καταγράφει τα χάλια που έχει ο Σύριζα ως κόμμα, και τα οποία τον καθιστούν τελείως αναξιόπιστο.
- "Έχω πρόβλημα να βάζει ένα γενικό καπέλο "οπορτουνισμού" , "Ότι θα μπορούσε το ΚΚΕ, χωρίς να αλλάξει την ουσία της πολιτικής του γραμμής να είναι λιγότερο ισοπεδωτικό"
Θα ήταν ισοπεδωτικό αν είχε αδικήσει κάποιον. Επίσης δε συμφωνώ στο ότι βάζει ένα γενικό καπέλο στο οποίο να περιλαμβάνει όλους. Δεν έχει χαρακτηρίσει ποτέ το Λάος οπορτουνιστικό κόμμα. Οπορτουνισμός είναι ένας συγκεκριμένος πολιτικός χώρος.
Αν το ΚΚ αποκαλεί για παράδειγμα πέντε κόμματα "οπορτουνιστικά" και αιτιολογεί τον χαρακτηρισμό, τότε δεν τα βάζει κάτω από ένα γενικό καπέλο. Έχουν μπει μόνα τους κάτω από ένα γενικό καπέλο, και απλώς το ΚΚ καταγράφει την πραγματικότητα. Τώρα, αν κάποιος θεωρεί ότι το ΚΚ χαρακτήρισε άδικα "οπορτουνιστικό" κάποιο κόμμα, πρέπει με συγκεκριμένα επιχειρήματα να απαντήσει στην κριτική.
- Με τόσα που έχουν γίνει στην Ελλάδα, και με δεδομένη την πανουργία της αστικής τάξης, νομίζω ότι έχει υποχρέωση να μην είναι άνετο αλλά προσεκτικό. Όσον αφορά το πόσο συνεργάσιμο είναι, πρέπει, όπως λες, να έχουμε συνολική εποπτεία πολλών πραγμάτων για να κρίνουμε. Για παράδειγμα, δεν φταίει το ΚΚ που ο Σύριζα λειτουργεί απεργοσπαστικά ή για τη θέση της Ανταρσύα ως προς τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Όσοι ζητούν συνεργασία από το ΚΚ, έχουν ήδη φροντίσει με τις επιλογές και τη στάση τους, να δείξουν ότι στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρονται για το ενδέχομενο αυτό.
χεχε...εντάξει βρε ιβαν, δεν μιλάμε για το ΛΑΟΣ τώρα.. ;)
ΔιαγραφήΥγ: Πάντως δεν μιλώ για τέτοιου τύπου συνεργασία, με ΑΝΤΑΡΣΙΕΣ και ΣΥΡΙΖΑ, αυτό πράγματι είναι χάσιμο χρόνου. Μιλώ για συνδικαλιστική συνεργασία στο βαθμό μάλιστα και όπου αυτή είναι εφικτή. (Απλά δεν νομίζω ότι πουθενά δεν είναι εφικτή).
Yuri: Μου επιτρέπεις ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπάρχει καμία "ενδοαριστερή αντιπαράθεση" - το υποννοείς άλλωστε και εσύ βάζοντας τα εισαγωγικά - κυρίως από την πλευρά του ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ, παίρνει υπόψη του τις πολιτικές, τις στρατηγικές, τις Θέσεις εν γένει τον πολιτικών φορέων, είτε αυτά είναι "αριστερά" είτε "δεξιά".
Επίσης, το ΚΚΕ ΠΟΤΕ δεν έκανε προσωπικές κριτικές ...
Τις πολιτικές που εκφράζονται παίρνει υπόψη του.
Αυτή η πολιτική του στάση, εδράζεται στην Ιδεολογία του (90 χρονια και βάλε), που βάζει πάνω απ΄όλα την Μαρξιστική ανάλυση.
υ.γ.: το σχόλιο δεν αποτελεί απάντηση, αλλά έκφραση των πιστεύων μου ...
καλησπέρα σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήθα με συγχωρήσετε αλλά ακαιρη η συζήτηση με όλο το θάρρος...
Η κοινωνία σκεφτεται αλλοιώς.
Πως σκέφτεται η κοινωνία βρε αστυάνακτα; Να δώσει 17% στο ΔΗΜΑΡ? :)
Διαγραφή@αστυάνακτας:
ΔιαγραφήΤο ξέρουμε πως σκεφτόμαστε διαφορετικά από την "κοινωνία". Αν σκεφτόμαστε το ίδιο, θα ψηφίζαμε ΠΑΣΟΚ από το 1981 μέχρι πρόπερσι...
Yuri...αλήθεια πιστευεις ότι θα δωσει 175 στη ΔΗΜΑΡ;;..εγω όχι..
ΔιαγραφήYuri και Trash...η κοινωνία αλλάζει ευτυχώς...αλλοιώς θα μεναμε στασιμοι...και τωρα αλλάζει....δε βλεπετε επίθεση εναντίον ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ από το πολιτικό και Μιντιακό κατεστημένο;;...αυτό κατι σημαίνει..ας ανασκουμπωθούμε λοιπόν...κι ας αφήσουμε για καλύτερες μερες τα ενδοοικογενειακά μας τα οποία εκμεταλλευεται ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Διαγραφή17% ήθελα να γραψω...χαχαχα
Διαγραφή@αστυάνακτας:
Διαγραφή"ας αφήσουμε για καλύτερες μερες τα ενδοοικογενειακά μας"
Η αντιπαράθεση ΚΚ-Σύριζα δεν είναι "ενδοοικογενειακή". Σού απάντησα και σε προηγούμενο ποστ, σε αυτό για τον Μητροπάνο, για το πώς θα πραγματωθεί η εκλογική ενότητα της "αριστεράς".
Επίσης, όπως έγραψα, η συζήτηση την οποία θεωρείς άκαιρη, και την οποία "πρέπει να αφήσουμε για καλύτερες μέρες", μόνο άκαιρη που δεν είναι. "Σήμερα" έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία.
Εγώ δεν έχει σημασία αν το πιστεύω αστυάνακτα, σημασία έχει ότι μάλλον το πιστεύει ο Τσίπρας, γι αυτό και πηγαίνει απ' το δεξί στο δεξίτερο...
ΔιαγραφήYuri, TRASH: Εννοεί την κοινωνία των ... οπορτουνιστών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆκου κάτι άστυ, αν ξαναμπεις "εδώ".
Προχθές, είχαμε στην Αλεξανδρούπολη, μια φανταστική συγκέντρωση ίσως πάνω από 3000 κόσμο για να μην δοθεί ο χρυσός σε μια καναδέζικη εταιρία και καταστραφεί η περιοχή μας. Όλα πήγαιναν καλά, ομιλίες από κάθε πλευρά, πολιτικοί, ξένοι και άλλοι, σε κάποια φάση δώσαν το λόγο (ξέρεις δεν με νοιάζει το γιατί και το πως) σε εκπρόσωπο του ΛΑ.Ο.Σ. για να πει κι αυτός (όπως όλοι) ότι ειναι εναντίον της εγκατάστασης της εταιρίας ...
Εκείνη τη στιγμή, ακούστηκαν από ένα μικρό μπλογκ αναρχοαυτόνομων, γιούχα και εμετικό σύνθημα ...
Μάντεψε που μέσα βρίσκονταν αυτοί ...
(που λίγο έλλειψε να δημιουργηθεί θέμα)
Αυτούς θεωρείς ... "κοινωνία" ;;;;;;;;;
Ακου φίλε Φαρε...εγω το ΛΑΟΣ δε το θεωρώ "κοινωνία". Σημερα ο Καρατζαφύρερ είπε οτι οι αστυνομικοί πρεπει να τραβούν πρωτοι το οπλο...γιατι αυτή η πρεμούρα με το ΛΑΟΣ;...Εμαθα για την όντως φανταστική συγκεντρωση εκεί...Αλλά δε θα ξεπλύνουμε και τους φασίστες...προσεχτε το...
Διαγραφήαστυάνακτας: Αυτό μόνο "πήρες" από το σχόλιό μου ;
ΔιαγραφήΆνοιξε επιτέλους τα μάτια σου Φίλε μου ...
Ούτε με τις μούντζες, ούτε με τις ζημιές, ούτε με χυδαίες εκφράσεις (σε όποιον κι αν απευθύνονται αυτές) θα αλλάξουμε την κοινωνία.
Έχουμε πολύ σοβαρά επιχειρήματα, τουλάχιστον όσοι από μας παλεύουμε για την Αλλαγή Τάξης στην Εξουσία, ενάντια στον καπιταλισμό, την ΕΕ, τις τρόϊκες, γενικά των μονοπωλίων !
Που ο κόσμος τα αποδέχεται - να είσαι σίγουρος γι αυτό !