2 Σεπ 2011

Αμερικάνικο όνειρο (αναδημοσίευση)


Μην κάνετε αυτή την ερώτηση σε ένα νεαρό Αλβανό. Μην τον ρωτήσετε τι πιστεύει πως κρύβεται πέρα από τη Μεσόγειο, πέρα από τον ωκεανό. Γιατί δεν το ξέρει. Και γιατί φοβάται μήπως το όνειρό του δεν βγει αληθινό.
Η Αμερική είναι ένας προορισμός που ονειρεύεται κάθε νεαρός Αλβανός, στα Τίρανα ή στο Ελβασάν, στον Αυλώνα ή στο Σκούταρι. «Γιατί στην Αμερική, η τύχη σου σε περιμένει, ενώ στην Αλβανία την περιμένεις εσύ», λέει ο Πέτριτ Βάργκου, καρδιολόγος στην Πανεπιστημιακή Κλινική των Τιράνων. Και στην Αμερική πηγαίνεις μόνο αν έχεις αποκτήσει την πράσινη κάρτα, το πολύτιμο χαρτάκι που κυνηγούν δύο στους τρεις Αλβανοί. Έτσι, ο πιο νεανικός πληθυσμός της Ευρώπης μειώνεται με ρυθμούς 9,2%
.
Το πράσινο χαρτάκι οι Αλβανοί το λένε λοταρία, μα η «κλήρωση» δεν είναι τυχαία αλλά κατευθυνόμενη. Για να λάβει κανείς μέρος σε αυτήν, πρέπει να διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα που ζητούν οι πρεσβείες του Καναδά και των ΗΠΑ. Στο Τορόντο - που το λένε Τιράντα, για να μην ξεχνούν τα Τίρανα - υπάρχει μια μεγάλη αλβανική κοινότητα από διπλωματούχους Πανεπιστημίου, πετροχημικούς, γεωλόγους, βιοφυσικούς. Αλλού, όπως ας πούμε στην Ιταλία, γράφει η εφημερίδα «Στάμπα», θα ήταν αναγκασμένοι να σφουγγαρίζουν σκάλες.
Μετά την κατάρρευση του Ελντοράντο που είχαν υποσχεθεί οι αλβανικές πυραμίδες, το 1997, δύο στους τρεις Αλβανούς αποθέτουν σήμερα όλες τις ελπίδες τους στη λοταρία με τα πράσινα χαρτάκια. Οι ίδιοι άνθρωποι που τότε καθοδηγούσαν τους Αλβανούς να επενδύσουν τα χρήματά τους στις εταιρείες-φαντάσματα, σήμερα τους βοηθούν - με το αζημίωτο, φυσικά - να συμπληρώσουν τα δελτία που θα σταλούν στην Αμερική. Η «κλήρωση» γίνεται στο Πόρτσμουθ, μία φορά τον χρόνο, 55.000 άδειες παραμονής κάθε φορά. Στους Αλβανούς αναλογούν χίλιες τέτοιες άδειες. Σε όλον τον κόσμο, μόνο στο Μπανγκλαντές δίνουν περισσότερες. Από τα 3.087.000 των Αλβανών, τα δύο εκατομμύρια επιθυμούν διακαώς να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, να φύγουν, να αφήσουν πίσω τους το σκοτάδι. Όποιος χάσει στην «αμερικανική λοταρία», χάνει την ελπίδα. Δύο εκατομμύρια Αλβανοί έχουν δικαίωμα στο όνειρο, μα μόνο χίλιοι από αυτούς θα το δουν να γίνεται πραγματικότητα.


(Του Ρούσου Βρανά, "Τα Νέα"  5/6/2002
http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4234490)

2 σχόλια:

  1. Οποία ντροπή για έναν ολόκληρο λαό ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ναι γιατί εμείς καλύτεροι ήμαστε... όποιος είναι άνω των 18 και μπορεί φεύγει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...