22 Σεπ 2011

Τι έγινε στην Αγγλία το Μάρτιο του 1990?

Γράφει ο Manny Calavera

Το βίντεο αυτό το βρήκα στη σελίδα της ελληνοφρένειας.
Δείχνει τις αναταραχές που ξέσπασαν στη Μεγάλη Βρετανία όταν η κυβέρνηση Θάτσερ προσπάθησε να περάσει έναν καινούριο σύστημα κατά κεφαλήν φορολόγησης, το οποίο δεν λάμβανε υπόψιν του την γενικότερη οικονομική κατάσταση των φορολογούμενων.  Ο φόρος αυτός ονομάστηκε Poll Tax (ή Community Charge, επίσημα) και αντικατέστησε τον  νόμο που υπήρχε πριν (Rates). 

Την ίδια περίοδο, σωματεία καλούσαν σε μη πληρωμή του φόρου και έλαβαν καθοριστική δράση. Για την ιστορία, οι διαδηλώσεις συνεισέφεραν στην πτώση της κυβέρνησης Θάτσερ. Ο επόμενος πρωθυπουργός, ο Τζον Μέιτζορ, υπό τον φόβο των εργατικών σωματείων, απέσυρε τον νόμο (αλλά ουσιαστικά τον αντικατέστησε λίγο αργότερα με κάποιους άλλους πιο κεκαλυμμένους). 

Υπάρχει και άλλο ιστορικό προηγούμενο επιβολής τέτοιου φόρου, που οδήγησε στην εξέγερση των αγροτών ή αλλιώς μεγάλη εξέγερση το 1381 (τι μαθαίνει κανείς με αφορμή ένα βίντεο).

3 σχόλια:

  1. Τι 1990, τι ... 2011 !

    Τα ίδια ... Παντελάκη μου, τα ίδια ... Παντελή μου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θεμα ειναι οτι εφυγε η Θατσερ (και απ οτι διαβασα οι κινητοποιησεις αυτες επαιξαν καθοριστικο ρολο) και φεραν (δημοκρατικα, κοινοβουλευτικα) τον Μειτζορ.. ο οποίος εμανεφερε το φορο διαφορετικα.
    Αν δεν γινει αλλαγη ταξης στην εξουσια (και εναλασσονται μπλε, πρασινοι πχ) αυτα συμβαινουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Hurt αυτές τις ταραχές, να προκύψει από την αρχαιότητα. Η ανασφάλεια των ανθρώπων ως τέτοια και το κακό προθέσεις των ηγετών τους είναι αυτά που κάνουν μια ειρηνική διαμαρτυρία εξελίχθηκε σε βία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...