8 Μαρ 2012

ΓΥΝΑΙΚA: Από την Κλάρα Τσέτκιν στο σήμερα!


Kλαρα Tσετκιν  (Clara Zetkin, 1857-1933) 


(Aναδημοσιευση απο Βlack Bedlam)
 
Το 1857 στις 8 του Μάρτη στην Ν.Υόρκη, οι εργάτριες στα ραφτάδικα και στα υφαντουργία
αποφασίζουν να κατέβουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μείωση των ωρών εργασίας.

Να σκεφτεί κανείς ότι οι γυναίκες τότε εργάζονταν για 16 περίπου ώρες! Και πληρώνονταν με μισθούς σημαντικά μικρότερους των ανδρών συναδέλφων τους. 

Απαιτούν, 10 ωρη εργασία και εξίσωση των μεροκάματών τους με τα ανδρικά. Οι δυναμικές και αποφασιστικές διαδηλώσεις των γυναικών αντιμετωπίζονται με τα όπλα και πνίγονται στο αίμα.

Οι υφαντουργίνες  της Ν.Υόρκης και η απεργία τους στις 8 του Μάρτη του 1857, υπήρξαν από τις πιο σημαντικές του Παγκόσμιου εργατικού κινήματος. Έμπαινε το ζήτημα της ανισοτιμίας ανδρών και γυναικών ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση, έθιγε το ζήτημα των φυλετικών διακρίσεων.

Στην Β΄Διεθνή συνδιάσκεψη των Σοσιαλιστριών γυναικών το 1910 και μετά από πρόταση της Κλάρα Τσέτκιν, η 8η του Μάρτη καθιερώθηκε σαν Διεθνής μέρα της Εργαζόμενης  Γυναίκας.Μάλιστα, της εργαζόμενης γυναίκας, όχι της γυναίκας γενικά.

Το γυναικείο ζήτημα δεν είναι κάτι που μπορεί να το δει κανείς αποκομμένα από το οικονομικό κοινωνικοπολιτικό σύστημα,γιατί έτσι και αλλιώς και αυτό όπως και όλες οι κοινωνικές σχέσεις απορρέουν και είναι άμεσα συνδεδεμένες με το σύστημα και τις εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής.

Στην Ελλάδα τα πρώτα  ψήγματα γυναικείου κινήματος εκφράστηκαν το 1907,κυρίως από γυναίκες της αστικής τάξης,που  στρέφονταν ενάντια στην Φεουδαρχία και  διεκδικούσαν το δικαίωμα στην μόρφωση και στην ψήφο.

Ήταν το λεγόμενο Φεμινιστικό κίνημα το οποίο γρήγορα έχασε και τα χαρακτηριστικά προοδευτικού κινήματος, αγγίζοντας μέχρι και τον συντηρητισμό.
Με την ανάπτυξη του καπιταλισμού η γυναίκα μπαίνει στην παραγωγή.

Με βάση στοιχεία από τον Κορδάτο στην Ελλάδα το 1907 οι εργαζόμενες γυναίκες ανέρχονταν στις 31.9811

20 χρόνια μετά διαβάζουμε στον Ριζοσπάστη, 8 Μάρτη 1928, ότι  οι εργαζόμενες γυναίκες σύμφωνα με στατιστικές στην Ελληνική βιομηχανία είναι  περισσότερες από 60.000, σε σύνολο 285.000 εργατών και εργατριών.


Το ΣΕΚΕ από την ίδρυσή του (4-10/17-23 Νοέμβρη του 1918)ανέλαβε το καθήκον να αγωνιστεί για την ισοτιμία των γυναικών βάζοντας μάλιστα στο πρόγραμμά του τα αιτήματα:

*Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι

*Πλήρη πολιτική οικονομική και κοινωνική εξίσωση των γυναικών(με τους άντρες)
κατάργηση των νόμων που περιορίζουν τα δικαιώματα της γυναίκας και του νόθου παιδιού
 
*Ίδρυση χωριστών φυλακών για ανήλικους και γυναίκες και για τα πολιτικά αδικήματα. (σημείο 14)

* Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας για παιδιά και γυναίκες.(με νόμο)

*Την υποχρέωση των δήμων και κοινοτήτων να συντηρούν γυναικολογικά μαιευτήρια για τις γυναίκες των εργατών, με πλήρεις αποδοχές για 8 εβδομάδες πριν και 8 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

*Την καθιέρωση του πολιτικού γάμου»

Από το 1929 κιόλας με το ιδιώνυμο, τον αντικομουνιστικό νόμο τους Βενιζέλου οι πρώτες κομουνιστριες βρέθηκαν στις φυλακές Αβέρωφ
Οι κομουνίστριες πήραν με αυτοθυσία μέρος σε όλους τους απελευθερωτικούς και ταξικούς αγώνες.
Οι κομουνίστριες,και άλλες προοδευτικές γυναίκες, βρέθηκαν στις εξορίες και στις φυλακές, υπερασπιζόμενες το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας, της ζωής και το δικαίωμά τους σε αυτήν.

Στάθηκαν αλύγιστες, με το κεφάλι ψηλά, κατέβαλαν μεγάλες θυσίες, κάποιες φορές ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. 

Στην Ελλάδα η  ισοτιμία των γυναικών "αναγνωρίστηκε" και θεσμοθετήθηκε το 1981, αλλά μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα ποτέ η γυναίκα δεν απαλλάχτηκε από την κοινωνική καταπίεση, δεν της αναγνωρίστηκε η μητρότητα σαν κοινωνικό λειτούργημα και στην ουσία οι προκαταλήψεις σε βάρος της, όσο και αν  αμβλύνθηκαν, ποτέ δεν έπαψαν,όπως ποτέ δεν έπαψαν οι αντιδραστικές αντιλήψεις  και πρακτικές στις σχέσεις των δύο φύλων.

Θεσμοθετήθηκε η ισοτιμία των γυναικών.Τι είναι όμως η ισοτιμία;
Είναι ίσα δικαιώματα στην εργασία, στην μόρφωση, στην οικογένεια και σε κάθε πτυχή της κοινωνικής δραστηριότητας.

Τα δικαιώματα όμως όχι μόνον των γυναικών, αλλά και των δύο φύλων μέσα στην καπιταλιστική κοινωνία δεν μπορεί να είναι πραγματικά και ουσιαστικά.

Οι εργαζόμενοι, άνδρες και γυναίκες, μέσα στο καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα, δεν μπορεί να κατακτήσουν ολόπλευρα τα δικαιώματά τους, μιας και οι εργαζόμενοι στον καπιταλισμό είναι το αντικείμενο εκμετάλλευσης του κεφαλαίου. 

Η πραγματική τους απελευθέρωση, μόνον με την κατάργηση κάθε μορφής εκμετάλλευσης μπορεί να πραγματωθεί.

Τα δυο φύλα μπορεί να είναι διαφορετικά,  αλλά είναι ίσα και σαν τέτοια θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται.

Μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα και στις ανταγωνιστικές σχέσεις, ανταγωνιστικά αναπτύχθηκαν και οι σχέσεις των δύο φίλων, αυτή άλλωστε ήταν η επιδίωξη της Αστικής τάξης.

Τα δύο φύλα αν δεν αναπτύξουν ανταγωνιστικές σχέσεις, τότε θα μπορούσαν να ανακαλύψουν την δύναμη που μπορούν να ασκήσουν  από κοινού ενάντια στον πραγματικό τους εκμεταλλευτή.

Το κεφάλαιο.

Και ο κοινός τους αγώνας, είναι που θα μπορούσε πραγματικά να δώσει αποτελέσματα. Καταργώντας κάθε μορφή εκμετάλλευσης και κοινωνικής ανισότητας, πράγμα που σημαίνει ανατροπή του καπιταλιστικού  συστήματος,γιατί μέσα στον καπιταλισμό δεν μπορεί να καταργηθεί η εκμετάλλευση. 

Το σύστημα όπως σε όλους τους τομείς του επικοδομήματός του, διαθέτει μηχανισμούς εκπονεί προγράμματα αντιμετώπισης της όποιας μορφής πίεσης μπορεί να ασκηθεί σε βάρος του και να θέσει σε κίνδυνο την κυριαρχία του.

Έτσι με παρεμβάσεις,και με τους μηχανισμούς που διαθέτει, μετέτρεψε τον αγωνιστικό χαρακτήρα του γυναικείου εργατικού κινήματος.

Μετετράπηκε  σε νεοφεμινιστικό και έβαλε στόχο της γυναίκας να φορέσει την ποδιά στον άντρα, πείθοντάς την ότι με αυτόν τον τρόπο κατακτούσε την ανεξαρτησία της.

Η διεθνής μέρα των εργαζομένων γυναικών όλου του κόσμου μετατράπηκε σε μασκαράτα με γυναικοπαρέες  σε τσιφτετέλάδικα και  πάνω στα τραπέζια να ανεμίζουν την "σημαία" της απελευθέρωσής τους. 

Και εκείνη την μέρα, στις 8 του Μάρτη κάθε χρόνου, ή γυναίκα αισθάνεται απελευθερωμένη από τα δεσμά του "αντρός", γιατί μπορεί να λέει σόκιν ανέκδοτα για άντρες.

Εκείνη την μέρα γιορτάζει η Ματίνα ταμίας στο S/M της γειτονιάς μου και η κυρία Βαρδινογιάννη!
Εκείνη την μέρα γιορτάζει η Τρέμη και η Κατερίνα της Κοκκινιάς!
Η Στάη-Γουλανδρή, με την Ειρήνη από την Καισαριανή!......

Παρ΄όλη την επίθεση αποπροσανατολισμού γυναίκες που ανέπτυξαν  ταξική συνείδηση, δεν έπαψαν να αγωνίζονται μέσα από τα ταξικά τους σωματεία για την πραγματική απελευθέρωση από την καταπίεση του εκμεταλλευτικού συστήματος. 

Σήμερα και κάτω από την βάρβαρη και ανελέητη επίθεση του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου ενάντια στην ζωή μας, ενάντια στο μέλλον των παιδιών μας, ενάντια στις οικογένειές μας,έχουμε χρέος να υψώσουμε το ανάστημα.

Εμείς οι γυναίκες οι εργαζόμενες, οι γυναίκες της εργατικής οικογένειας, οι φοιτήτριες, οι αυτοαπασχολούμενες, οι επιστημόνησες, όλες οι γυναίκες,τώρα, να πάρουμε την ζωή στα δικά μας χέρια, να υπερασπιστούμε την ζωή των παιδιών μας πριν είναι αργά.

Στο σωματείο, στην γειτονιά, στις λαϊκές επιτροπές, στον γυναικείο σύλλογο, παντού όπου υπάρχει εστία ταξικής αντίστασης ενάντια στην βαρβαρότητα,να συμβάλλουμε στην δημιουργία της οικοδόμησης της λαϊκής συμμαχίας για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος.


14 σχόλια:

  1. Στο πρόσωπο της Κλάρας Τσέτκιν, τιμώ τη γυναίκα μου, τις γυναίκες των δικών μου, τις γυναίκες που είναι γύρω μου κοντά ή μακριά, τις γυναίκες όλου του κόσμου !

    Χωρίς τις Γυναίκες, ο κόσμος θα ήταν άδειος !

    Γυναίκες, χρόνια σας πολλά και Καλούς Αγώνες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. faro

    Mακαρι ολοι οι ανδρες να τιμουσαν και να σεβοντουσαν τις γυναικες τους, αλλα και το γυναικειο φυλο, οσο εσυ! Η γυναικα σου ειναι τυχερη, να της το πεις, αν και πιστευω οτι το ξερει ηδη! ;)

    Nα σαι καλα, καλη δυναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το νιώθω ως υποχρέωση, ως καθήκον, πέρα από την αγάπη ...

      Φχαριστώ για τα καλά σου λόγια, θα τα μεταβιβάσω !

      Επίσης καλή δύναμη !

      Διαγραφή
  3. Πολύ σημαντική η υπενθήμηση της καταγωγής της 8ης Μάρτη από τις συντρόφισσες. Δεν είναι η μέρα της γυναίκας γενικά και αόριστα, αλλά μέρα μνήμης των εργατριών αγωνιστριών. Είναι η μέρα που τιμάμε τις γυναίκες της τάξης μας!
    Στην ΕΣΣΔ ήταν και αργία, που διατηρείται ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μερικες φορες σκεφτεται κανεις τι περασαν οι γενιες εκεινες των γυναικων που αγωνιστηκαν σε αντιξοες, πραγματικα, συνθηκες για περισσοτερα δικαιωματα και για ισοτιμια με τους ανδρες εργαζομενους, που και αυτοι βεβαια κατω απο τις σημερινες συνθηκες καταπιεζονται. Να πουμε επισης οτι ειναι αδικο να αμοιβονται οι γυναικες, (στην ΕΕ), κατά μέσο όρο 16-17% λιγότερο από τους άνδρες και φυσικα οι διακρισεις αυτες δεν συμβαινουν μονο στην ΕΕ, αλλα παντου στον κοσμο!

      Διαγραφή
  4. Elva καλησπέρα και νάσε καλά.
    Επέτρεψέ μου να κάνω τα παράπονά μου στον Poe.
    Δε μου λες Poe με τόσα που σου έταξα μόνον αυτό βρήκες να πεις;
    Αντι να στολίσεις με τα καλύτερα λόγια το κείμενο και χα χα την δεινότητά μου, περιορίστηκες σε ένα τυπικό
    "Πολυ καλη αναρτηση
    ευγε"
    Το θεωρώ απαράδεκτο από την μεριά σου μετά από τόσα που σου έταξα γι΄αυτό τα παίρνω πίσω.
    Άντε βρε παιδιά καλή δύναμη καλό κουράγιο. Όλα για όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε τι να πω αφου δεν διαφωνω με τιποτα
      αφου εχεις δει οτι εγω συνηθως τοποθετουμε αναλυτικα για να διαφωνησω η να προσθεσω κατι

      τωρα τι να προσθέσω, καλυφθηκα πληρως

      Αντε τωρα στην κουζινα σου

      (μη βαρατε πλακα κανω:)

      Ασχετο αλλα εχω μια εργασια τωρα για το πανεπιστημιο, σχετικη με το ζητημα, Ομως δεν εχω προχωρησει και παρα πολυ στην μελετη.

      Διαγραφή
    2. Πες τα, Black Bedlam! :)

      Καταλαβαινεις ποσο πισω ειμαστε, ακομη, σε σχεση με τις ..Κλαρα Τσετκιν και Ροζα Λουξεμπουργκ, φιλη BB, οταν εν ετει 2012, και σε αναρτηση για τη μερα της Γυναικας, ακουμε, (εστω και για πλακα), το κλασσικο ''αντε στη ..κουζινα!'' που φαινεται οτι συνηθιζει να λεει ο ανδρικος πληθυσμος στις γυναικες,..(εστω και για πλακα), στη ..Κρητη! :-)

      Διαγραφή
    3. Μπα, δεν χρειαζεται, τις εχουμε δεμενες με αλυσιδα απο το σιφονι του νεροχυτη.

      Διαγραφή
    4. xexexe Φραγκι την κουζινα την εχω σαν badge of honour
      ωραιο πραγμα το μαγειρεμα, δημιουργικο και απο τις λιγες καθημερινες εργασιες που εχουν τοσο ωραιο αποτελεσμα : ]]]]
      ασε που ειναι κατι που σε κανει πιο υγιη και ανεξαρτητο
      προσωπικα με ευχαριστει πολυ και το προσεγγιζω με μαθηματικο τροπο
      (δεν ξερω αν ειναι οι κρητικες καταβολες που εχουν περασει στο dna μου-απο γενιες θηλυκων calavera δεμενων σε σιφωνια, μπορει κι ολας)

      Διαγραφή
    5. ΒΒ, φυγαμε, τοτε, για Κρητη, για σεμιναρια γυναικειου κινηματος στις.. καταπιεσμενες!! ;)

      (Τρέμε poe!)

      Διαγραφή
    6. Μanny, εγω που δεν τα παω καλα με τα ..σιφονια θα εδενα εκει ευχαριστως καποιες που δεν συμπαθω καθολου και που προερχονται, βεβαια, απο τον Ελλ. πολιτικο χωρο, να μη λεμε ονοματα και θιγουμε ..σπιτια! :)

      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...