29 Μαρ 2012

Αριστερή κυβέρνηση ή αριστερή εξουσία;

Συζητείται έντονα, μας ρωτάτε στα social media, στο ραδιόφωνο, στο τηλέφωνο, γιατί δεν κατεβαίνουν μαζί τα κόμματα της Αριστεράς, ώστε να φτιάξουν μια κυβέρνηση για να λύσει τα προβλήματα. Αρμόδια να απαντήσουν, βεβαίως, είναι τα κόμματα, αλλά αφού διαπιστώνουμε ότι το θέμα απασχολεί αρκετούς, θα δώσουμε την προσωπική οπτική μας.

Έχω την αίσθηση ότι ο κόσμος δεν θέλει να συμμετέχει πραγματικά, στα δημόσια πράγματα. Για άλλη μια φορά θέλει να εξουσιοδοτήσει, όχι να δράσει ο ίδιος. Θέλει τα προβλήματά του να λυθούν ,από τους εκπροσώπους του, χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή του ιδίου. (θυμηθείτε τον «αέρα ελπίδας», που έφερε η κυβέρνηση Παπαδήμου…). Λειτουργεί έτσι όπως έχει μάθει να λειτουργεί χρόνια τώρα και πριν την κρίση. «Ψηφίζω ότι με ιντριγκάρει επικοινωνιακά, και περιμένω απολαβή, αρκεί να μην με βγάλει κανείς από το βόλεμά μου και την κοσμάρα μου, αρκεί να με αφήνουν να πηγαίνω και εγώ που και που στο πάρτι, ή τουλάχιστον να κοιτάω από το τζάμι».


Άλλη μία τέτοια κυβέρνηση, δεν την θέλουμε. Άλλη μία τέτοια διαδικασία δεν την θέλουμε. Και άλλη μια τέτοια σωτηρία δεν την θέλουμε. Κυβερνήσεις μοιράσματος των καρεκλών, με επικοινωνιακά ξεσπάσματα. Κυβερνήσεις ενός καλύτερου και ηπιότερου μνημονίου ας την φτιάξουν άλλοι όχι αριστεροί. Δεν θέλουμε μία από τα ίδια, με άλλα χρώματα και πρόσωπα.

Και αυτό γιατί, δεν έχει νόημα η κυβέρνηση, αλλά η εξουσία. Για ποιόν και από ποιόν; Για τον λαό και από τον λαό. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να γίνει κοσμοχαλασιά στον τόπο, να μην μείνει τίποτε όρθιο. Πρέπει να σαρωθούν τα πάντα, θεσμοί, πρόσωπα, διαδικασίες, αντιλήψεις, συνήθειες, αυταπάτες, συμφέροντα. Αν δεν σαρωθούν αυτά, τότε θα σαρωθεί η κυβέρνηση και μαζί με αυτήν ο λαός.

Δεν γίνεται επί δεκαετίες να δέχεσαι να μολύνεσαι με τον ιό ΠΑΣΟΚ. Δεν γίνεται πριν 3 χρόνια στις ευρωεκλογές να στηρίζεις την  μόδα της αποχής από τις εκλογές. Δεν γίνεται το προηγούμενο καλοκαίρι να φωνάζεις ρυθμικά έξω από την Βουλή «κλέφτες κλέφτες» και να ελπίζεις ότι μουντζώνοντας το κτίριο θα αλλάξει κάτι. Δεν γίνεται τόσα χρόνια να εκχωρείς τα δικαιώματα σου στα ΠΑΣΟΚ και τις ΝΔ και τώρα να θες να το κάνεις με τον ίδιο τρόπο στην Αριστερά. Δεν γίνεται, τώρα που σε κατακρεουργούν να απαιτείς από την αριστερά να σε σώσει όταν τόσα χρόνια την είχες συνολικά στο 12% , γιατί συναλλαζόσουνα με τους σάπιους. Δεν γίνεται να μην θες το μνημόνιο αλλά να θες την Ευρώπη.  Δεν γίνεται ξαφνικά να είσαι τόσο απαιτητικός με την αριστερά, όταν δεν ήσουν  απαιτητικός για οτιδήποτε άλλο. Και δεν είσαι ακόμη.
Δεν είναι δυνατόν να θέλεις να λυθεί ένα πρόβλημα, όταν δεν έχεις συνειδητοποιήσει το πρόβλημα. Τις αιτίες του, τις ρίζες του, τις προεκτάσεις του. Και δεν είναι δυνατόν να μην διακρίνεις τις διαφορές αυτών που ζητάς την ένωση. Γιατί έχουν διαφορές. Λυπάμαι, αλλά έτσι είναι. (δεν είναι της παρούσης αλλά έχουν τεράστιες διαφορές, τις είχαν από πριν και θα τις έχουν πάντα). Και δεν γίνεται να γεφυρωθούν αυτές οι διαφορές ούτε να παραμεριστούν, επειδή εσύ, τώρα κατάλαβες τι γίνεται και βιάζεσαι ως συνήθως,  να σωθείς, όπως όπως. Η πραγματική αριστερά δεν είναι ξωκλήσι, να το επισκέπτεσαι κάθε καλοκαίρι στις διακοπές, με σαγιονάρες και καπελάκι.

Η πραγματική αριστερή λύση, δεν θα είναι προϊόν βιασύνης, ούτε απόγνωσης, ούτε τύχης. Δεν θα γίνει με εξουσιοδότηση του Νόμου 105, με συμβολαιογραφική πράξη, ή με live  συνέντευξη Τύπου, στο Ζάππειο. Δεν θα κριθεί στην κάλπη, αλλά θα αρχίσει από εκεί. Δεν θα είναι είδηση, αλλά γεγονός.

Η πραγματική αριστερή λύση ΔΥΣΤΥΧΩΣ, θα δοθεί από τους πολλούς. Από τους αποφασισμένους, για όλα πολλούς, από τους ξεκάθαρους πολλούς, από τους εξεγερμένους πολλούς. Πριν ξαναρωτήσετε γιατί δεν ενώνεται η αριστερά, ρωτήστε τον εαυτό σας, αν ξέρετε την αριστερά και αν την θέλετε. Αριστερά δεν είναι πάντα και μόνο αυτό που έχουμε στο κεφάλι μας. Αριστερά δεν μπορεί να είναι ένα καλύτερο ΠΑΣΟΚ, που θα μας χορτάσει ψωμί...

Όλα τα υπόλοιπα, που ζητάτε και συζητάτε, είναι για τα πάνελ της τηλεόρασης και τα πάνελ του μυαλού μας, Δεν είναι λύσεις ουσίας. Είναι αδιέξοδα. Το θέμα δεν είναι η αυριανή κυβέρνηση. Το θέμα είναι ο σημερινός λαός και η χτεσινή και σημερινή συμπεριφορά και σκέψη του.

Δεν θέλουμε  άλλη κυβέρνηση να φροντίσει τον λαό. Θέλουμε άλλο λαό να φροντίσει για την κυβέρνηση.


ΥΓ1. Σε πολλά σημεία αναφέρεται ο γενικευτικός όρος «αριστερά». Έγινε συνειδητά και εν γνώσει των ουσιωδών διαφορών, για την διευκόλυνση του αναγνώστη…
ΥΓ2. Χρειάζεται και ένα δεύτερο κείμενο, με θέμα τι θα μπορούσε να κάνει μια «αριστερή κυβέρνηση», σε μια τέτοια Ευρώπη…

Θύμιος Κ.

από την "ελληνοφρενεια"

38 σχόλια:

  1. Δίνει αφορμές το κείμενο ...
    Αφορμές για πολύ συζήτηση.

    Αριστερά ... αριστερός ... αριστερή κυβέρνηση ...

    Πόσα και πόσα δεν έχουν ήδη ειπωθεί !
    Όμως, κάποιος κόσμος, φαίνεται, ότι δεν την έχει βαρεθεί αυτήν την ... καραμέλα !

    Είναι γνωστό.
    Στην Ελλάδα είσαι ... ό,τι δηλώσεις !
    Δήλωσες αριστερός - δεν πα να ψήφισες το Μάαστριχτ, δεν πα να είσαι με την ΕΕ, δεν πα να δικαιολογούσες τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία, δεν πα να δικαιολόγησες (πρόσφατα) τα εγκληματα στη Λιβύη, δεν πα να υπόγραψες στην αμερικάνικη πρεσβεία για την 11η Σεπτέμβρη, δεν πα να στηρίζεις με νύχια και με δόντια το καπιταλισιτκό σύστημα, δεν πα να τρέχεις πίσω από το πασοκ και τις ξεπουλημένες ηγεσίες γσεε και αδεδυ, δεν πα να πήγες ακόμα και με την άκρα δεξιά όπως στην Ικαρία, δεν πα να ..., το θέμα είναι τι δηλώνεις !!!

    Πως κάνουν κάποιες γυναίκες και κάποιοι άντρες που ενώ κερατώνουν ασύστολα το ταίρι τους, τρέχουν τις Κυριακές στις εκκλησιές και παριστάνουν τους καλούς ... χριστιανούς !!!

    Δεν πα να υπογράφεις τα διάφορα μνημόνια που διαλύουν το λαό μιας χώρας, αρκεί να σου ... κάθεται το περιστέρι, για να παριστάνεις τον ... θρήσκο !!!

    Στο μπλογκ αυτό, δημοσιεύτηκαν κάποιες από τις θέσεις (ή και όλες) αριστερών (όπως αυτοαποκαλούνται) δυνάμεων.
    Προχθές, εγώ, ανάρτησα άρθρο με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

    Παρακαλώ, ας μας πει κάποιος, με ποια από αυτές συμφωνεί, που θα μπορούσε π.χ. να αποτελέσει πεδίο συμφωνίας από το ΚΚΕ, από το Ταξικό Κίνημα, από τους εργαζόμενους !
    Έτσι, για να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος.

    Αφορισμοί του τύπου "πάμε μαζί και στην πορεία τα βρίσκουμε ...", εχτός του ότι είναι υπεραπλουστεύσεις, συγχρόνως, δεν γίνονται αποδεχτοί από ΚΑΝΕΝΑΝ !
    Όλοι κάνουν προτάσεις ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Φαρε...
      Δεν προκειται να κάνω τίποτε άλλο σ΄αυτόν τον προεκλογικό αγώνα από το να επικαλούμαι την ενότητα της αριστεράς,όχι επικοινωνιακά, έτσι όπως την ξεστόμισα με συχνότητα, από την πρωτη μερα του μνημονίου και πολύ πριν. Εχω μεγάλες διαφορές με το ΚΚΕ και γι αυτό δεν έμεινα σ΄αυτό. Οργανωτικές και ιδεολογικές διαφορές....διαφορές που δεν μ' εμποδίζουν να κρίνω. Πως θα συναντηθώ με περισσότερο κόσμο, πως θα ξεπερασουμε το εμπόδιο αυτό,όχι για να σωθεί ο καπιταλισμός, αλλά για να σώσουμε τοκόσμο. Οχι αορίστως στομελλον. Δεν είμαι χριστιανός....Ο προεκλογικός αυτός αγώνας δεν είναι σαν τους άλλους. Αυτό πρεπει όλοι να τοκαταλάβουμε. Μετά θα κανουμε απολογισμό ο καθένας μας και θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας. πως μπορεί να καλείς οποιονδήποτε να συστρατευτεί μαζί σου ανεξαρτήτως ιδεολογικών διαφορών και δε καλείς εσύ..εσύ να καλέσεις όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, εσύ που είσαι συνεπής σε αγώνα όλους με καθε τρόπο. απο κατω,από πάνω....δεν εχουμε χρόνο...θα μας χρεωσει η ιστορία ενα ακόμη λάθος. Ως ιδεολογικά κυρίαρχος,τί φοβάσαι ως ΚΚΕ; αναρρωτιέμαι.... Την ίδια ερωτηση απευθύνω και στους σ. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ... Αν εμείς είμαστε "ασυνεπείς" όπως λες..ποια είναι η θεση σας..δυνατόΚΚΕ,αδύναμη κυβερνηση...καιμετά; θα αναμενουμε τη σοσιαλιστική διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας;... Εως τότε οι μισθοί και οι συντάξεις θα εχουν πεσει στο ελάχιστο,θα εχουμε αστέγους, μετανάστες που θα τους μαζεύουν σε στρατόπεδα συγκεντρωσης.... αλήθεια δε καταλαβαίνετε ότι είναι όλοι ευχαριστημένοι που δεν τα βρίσκει το ΚΚΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ;;.... πάλι το μααστριχτ; τι κι αν εμείς τοκαταδικαζουμε και θεωρήσαμε λάθος τη θεση μας....ψάχνουμε να βρούμε τις διαφορές μας για να πείσουμε ποιον;
      κι αφού παραδεχθούμε όλα τα λάθη μας τι θα μπει στην πολιτική μας διαφωνία...ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός και ο μαρξισμός Λενοινισμός.... είμαστε δυο διαφορετικά κόμματα. Αν το ΚΚΕ περιμένει να αποδεχθεί ο λαός τις θέσεις του, τοτε θ΄αργησουμε....

      Πάντα με φιλια και εκτίμηση.

      ΥΓ: Δε θα μπορούσαμε ούτε μια κοινή συνάντηση να κανουμε; Εστω... κι ας διαφωνήσουμε στο τέλος.

      αστυάνακτας

      Διαγραφή
    2. αστυάνακτας: Γεια σου φίλε μου, γεια σου !

      Θα μου επιτρέψεις να σου πω, ότι σε όλο σου το σχόλιο, απλά ... πιπιλάς την γνωστή καραμέλα.
      Ούτε ένα επιχείρημα ...
      Ούτε μια θέση ...
      Ούτε λέξη για τα 6 σημεία του ΣΥΡΙΖΑ, που κατέγραψα στο μπλογκ μου.
      Να μου πεις αν συμφωνείς με αυτά.

      Τώρα, βάζεις κατά τη γνώμη μου, ένα θέμα για συζήτηση.
      Δεν χρειάζονται οι κορυφές για την ενότητα ...
      Αυτή, μπορεί να γίνει στη βάση.
      Προτείνω να κάνετε εσείς του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ένα πολύ απλό βήμα.
      Να ... απογαλακτισθείτε από τις συμβιβασμένες ηγεσίες γσεε και αδεδυ, να συμπαραταχθείτε με το ΠΑΜΕ, να σταματείσετε να δίνετε γη και ύδωρ στους πασόκους, ώστε να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς δύναμης στα συνδικάτα, στην εργατιά !

      Και, τότε, να δεις πως θα ανοίξει ο δρόμο για την ενότητα, που τόσο επικαλείσαι και συ και άλλοι.

      Εγώ λέω, στην πράξη θα φανεί το δίκιο του καθένα μας.

      υ.γ.: τι εννοείς ; εγώ κάθε μέρα συναντάω και συζητάω με δικούς σου. Και, πίστεψέ με, οι περισσότεροι δεν συζητάν καν την ανατροπή του καπιταλισμού !

      Διαγραφή
    3. Δε θα αναλύσω με αλλα επιχειρήματα την αναγκαιότητα.....αυτό δηαλδή που όλος οκόσμος επιζητεί....την ενότητα της αριστεράς. Θα το λεω ως το τέλος..κι ας κανουμε τον απολογισμό μας μπροστά στο κόσμο μετα...μετα τις εκλογες εννοώ.... ας φαμε στη μαπα Σαμαρά_βενιζέλο και οποιον τους συντρέξει.....

      αστυανακτας

      Διαγραφή
    4. δες τε βρε το τρόμο τους.....http://www.tanea.gr/empisteytika/?aid=4706208....
      αστυάνακτας

      Διαγραφή
  2. "Δεν γίνεται ξαφνικά να είσαι τόσο απαιτητικός με την αριστερά, όταν δεν ήσουν απαιτητικός για οτιδήποτε άλλο. Και δεν είσαι ακόμη."
    Αυτή η φράση πραγματικά θέτει καίρια τις ευθύνες του λαού για τις επιλογές του επί χρόνια και για το μαχαίρι στο λαιμό που βάζει τώρα σε όσους ξαφνικά θυμήθηκε ότι υπάρχουν. Η αριστερά (με τον συμφωνηθέντα ορισμό) όμως δεν μπορεί να είναι ρεβανσιστική. Οφείλει να υιοθετεί την παραβολή του ασώτου υιού! Αυτό φυσικά δεν μπορεί νά'χει να κάνει με το προσκύνημα του μαχαιριού από μέρους της αλλά με την αυτοσυγκράτηση ενδεχόμενων υπεροπτικών αντανακλαστικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. με λιγα λογια οτι λεει ο τσιπρας προς το κκε..
    η κυρια παπαρηγα δεν θελει να λερωσει τα χερια της...
    αρα ειναι καταδικασμενη η αριστερα να ειναι ενα αιωνιο κομμα διαμαρτυριας οπου θα βολευεται με το 5 7 ενδεχομενος και 10 τις εκατο οταν τα πραγματα θα ναι χειροτερα για τον δικοματισμο...
    βολεμενη στο συστημα το σαπιο...με τις κρατικες επιχορηγησεις και τα γενικοτερα ωφελη του σαπιου κατα τα αλλα κοινοβουλευτισμου της χωρας μας...
    και ολα καλα στο μικρο ελληνικο γαλατικο χωριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

      Εισαι γαματος φιλε


      Πραγματικα δεν βλεπεις τι γινεται!

      Και πραγματικα σκεφτεσαι σαν αυτους που κατηγορει ο Καλαμουκης στο αρθρο του 100/100

      Δεν μπορεις να ξεπερασεις τις κοινοβουλευτικες ποσοστωσεις με τιποτα!

      Εμεις λοιπον δεν ενδιαφερομαστε για τα εκλογικα μας ποσοστα οπως ισως οι "αντιμνημονιακοι"

      Αλλα για το ποσος λαος αγωνιζεται στους δρομους και στους χωρους εργασιας, για τα δικαιωματα του με σκοπο μια αλλη κοινωνια, η οποια δεν ερχεται κοινοβουλευτικα.

      Ξερω πως τσαμπα στα λεω

      δες ομως και το αρθρο αυτο καθως και την κουβεντα πυο ανοιξε, τουλαχιστον να μας κατηγορεις για τις πραγματικες μας θεσεις και επιδιωξεις και οχι για αυτες που μαθαινεις απο τον Καζακη και τον Πρετεντερη

      http://e-globbing.blogspot.com/2012/03/blog-post_27.html

      Διαγραφή
    2. Βάλε ένα όνομα να μπορούμε να συζητάμε ...

      Δεν είναι σάπιος ο κοινοβουλευτισμός, σάπιο είναι το καπιταλιστικό σύστημα της χώρας μας (ΚΑΙ της χώρας μας).

      Όσο δεν αντιλαμβάνεσαι και εσύ αυτήν την απλή αλήθεια, θα τρέφεις αυταπάτες ότι θα αλλάξει η ζωή μας (θα γίνει δηλαδή καλύτερη) μέσα από τους θεσμούς (π.χ. εκλογές) του συστήματος.

      Ούτε φυσικά είναιθέμα ποσοστών ...
      Το θέμα είναι να ξεκουνηθούν οι συνειδήσεις ...

      Διαγραφή
  4. Νομίζω πως το ζήτημα "αριστερή ενότητα" θα παίξει πολύ σε αυτές τις εκλογές, καθώς πολύς κόσμος την θεωρεί φάρμακο διά πάσα νόνσο και πάσα ...
    Είμουνα χθες σε μία κομματική ομιλία και μπήκε 2-4 φορές από τον κόσμο κάτω, κατά συνέπεια πρέπει να επιμείνουμε και να μην θεωρούμε πως επειδή έχουμε επιχειρηματολογήσει θεωρείται τελειωμένο.
    @Αστυάνακτας:
    Εγώ έχω όλη την καλή διάθεση να θεωρήσω τις προθέσεις σου αγνές. Αλλά αν πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε "συμμαχία από τα κάτω", τι τον εμποδίζει τόσα χρόνια να μην συντάσεται με την ΠΑΣΚΕ στα σωματεία όπου υπάρχει ζήτημα πλειοψηφείας του ΠΑΜΕ; Τι τον εμπόδισε να συμμαχήσει μέχρι και με το ...ΛΑΟΣ(!!!!!!!!!!!!!) στην Ικαρία στις τελευταίες αυτοδιοικητικές, προκειμένου να χάσει τον δήμο το ΚΚΕ;
    Και ας πόυμε πως το ΚΚΕ το συζήταγε. Είναι διατεθειμένος ο ΣΥΝ να περάσει μέσα από τις κόκκινες γραμμές του ΚΚΕ για έξοδο από ΕΕ- ΕΥΡΩ, ΝΑΤΟ πχ;
    Ας μην κοροϊδευόμαστε. Κανείς δεν προτείνει συμμαχία στο ΚΚΕ. Για ένα μίνιμουμ πρόγραμμα μιλάνε, το οποίο όμως ταυτίζεται με το μάξιμουμ δικό τους πρόγραμμα. Άρα η πρόσκληση δεν αφορά συμμαχία αλλά ιδεολογική υποταγή των κομμουνιστών.
    Καταντάει εκνευριστικό να επαναλαμβάνουμε συνεχώς τα ίδια, αλλά από ότι φαίνεται θα χρειαστεί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nαι, οντως καταντα ...εκνευριστικο να μιλα κανεις για τα ιδια και τα ιδια, ειδικα τωρα προ των εκλογων θα βαρεθουμε, μαλλον, απο τις ...επαναληψεις ''επιχειρηματων'' και ''προτασεων'' που οπως φαινεται ποτε δεν ειναι αρκετες για τους...Ελληνες ψηφοφορους, οσους εχουν τη ταση να ..κολλανε στα ιδια θεματα, ενω αφηνουν τα πιο σημαντικα για τις...επομενες εκλογες, ισως! :)

      Απο την αλλη, ομως, οφειλαμε, οπως εχουμε ξαναπει, να ειχαμε κανει περισσοτερα βηματα προς τη σωστη κατευθυνσηωστε στη δεδομενη στιγμη να ειχαμε πεισει οσο το δυνατον πιο πολυ κοσμο, οπως ειπαμε και σε αναρτησεις εδω.
      Δεν αναφερομαι καθολου σε συνεργασιες κλπ γιατι ο λογος που δεν προκυπτουν ειναι φυσικα οι μεγαλες διαφορες με την ..''αριστερα'' και οπως λεει το κειμενο του Καλαμουκη, ''Αριστερά δεν μπορεί να είναι ένα καλύτερο ΠΑΣΟΚ, που θα μας χορτάσει ψωμί''!.
      Oμως οτι ως κομμα δεν εχουμε καταφερει, στο βαθμο που πρεπει (και εν μεσω κρισης), να εμπνευσουμε και να πεισουμε τον κοσμο που αυτη τη στιγμη πληττεται σε μεγαλο βαθμο απο τις πολιτικες λιτοτητας και τον στυγνο νεοφιλελευθερισμο, παντως το θεωρω σοβαρο μας μειονεκτημα και πιστευω ειλικρινα οτι αν ειχαν εισακουστει νωριτερα ορισμενα πρακτικα ζητηματα, ειχαν γινει μερικες βελτιωσεις σε τομεις και θεματα σαν αυτα που αρκετοι σχολιαστες, ειχαν θεσει και σε προηγουμενες αναρτησεις μας, θα βλεπαμε μια ανοδο.
      Αυτα που προσαπτουν καποιοι ως ''μειονεκτηματα'' του κομματος θα ειχαν εξαφανιστει και τοτε τα παντος ειδους κομματα και ..αναχωματα δεν θα υπηρχαν, γιατι απλα ο κοσμος δεν θα προτεινε..συνεργασιες, αλλα θα ηταν απολυτα ευχαριστημενος απο ολα και θα ψηφιζε κατευθειαν ΚΚΕ!

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα.
    Γράφει το άρθρο (για τον κόσμο): «Λειτουργεί έτσι όπως έχει μάθει να λειτουργεί χρόνια τώρα και πριν την κρίση.».

    Ο κόσμος σύντροφοι δεν είναι… αυτοδίδακτος. Δεν μας λέει ποιος έμαθε τον κόσμο να λειτουργεί έτσι. Ποιες ανάγκες, ποιες προσδοκίες, ποια κενά του κόσμου, εκμεταλλεύτηκαν αυτοί που τον «εκπαίδευσαν» να συμπεριφέρεται έτσι. Και με μας τι γίνεται; Που είμασταν εμείς τότε που συνέβαιναν όλα αυτά; Πόσο μπορέσαμε να κρατηθούμε στο ύψος μας τότε και να αντισταθούμε;

    Δεν έχω βέβαια ψευδαισθήσεις πως θα μπορούσαν να κατέβουν «όλα» μαζί τα κόμματα της «αριστεράς» στις εκλογές. Δεν είναι αν «θέλει» κανείς, αλλά αν γίνεται, και η άποψή μου είναι πως δεν γίνεται. Οι διαφορές είναι ευδιάκριτες, πιστεύω και στην πλειοψηφία ακόμα και όσων ζητούν κάτι τέτοιο. Όμως κι αυτό που συμβαίνει σήμερα, και ενδεχομένως θα συνεχιστεί και θα γίνει χειρότερο αύριο, μας ικανοποιεί σαν κατάσταση; Και αν κάποιος αγωνιά γι’ αυτό, είναι σωστό να του αντιτείνουμε, πως «βιάζεται» να σωθεί και πάνω στην απελπισία του ζητάει πράγματα που «δεν γίνονται»; Να το πω διαφορετικά, ικανοποιούμαστε απλά με το να δικαιώνονται οι θέσεις μας και λίγο πιο πέρα να πέφτουν κορμιά, ανέργων, αστέγων κλπ; Δεν βλέπει άλλος εκτός από μένα ένα αδιέξοδο εδώ;

    Γράφει το άρθρο: «δεν έχει νόημα η κυβέρνηση, αλλά η εξουσία. Για ποιόν και από ποιόν; Για τον λαό και από τον λαό. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να γίνει κοσμοχαλασιά στον τόπο, να μην μείνει τίποτε όρθιο. Πρέπει να σαρωθούν τα πάντα, θεσμοί, πρόσωπα, διαδικασίες, αντιλήψεις, συνήθειες, αυταπάτες, συμφέροντα. Αν δεν σαρωθούν αυτά, τότε θα σαρωθεί η κυβέρνηση και μαζί με αυτήν ο λαός.»

    Συμφωνώ απολύτως! Λέξη προς λέξη! Ποιος θα τα καταφέρει όμως όλα αυτά; Η εργατική τάξη και ο λαός. Μόνος του; Ποιος θα καθοδηγήσει την εργατική τάξη σε αυτήν την ανατροπή; Εμείς λέμε, το ΚΚΕ. Που βρισκόμαστε σήμερα σ’ αυτήν την κατεύθυνση; Πάμε καλά; Εξαντλούμε τις δυνατότητές μας; Βρίσκουν ανταπόκριση -ανάλογη των συνθηκών- οι θέσεις μας; Έχουμε περιθώρια για ευρύτερη αποδοχή;

    Γράφει το άρθρο: «Δεν γίνεται ξαφνικά να είσαι τόσο απαιτητικός με την αριστερά, όταν δεν ήσουν απαιτητικός για οτιδήποτε άλλο. Και δεν είσαι ακόμη.»

    …οπότε άντε στο… καλό, λαέ, που μου έχεις και απαιτήσεις σήμερα! Να τιμωρηθείς για να μάθεις!

    Γράφει το άρθρο: «Δεν είναι δυνατόν να θέλεις να λυθεί ένα πρόβλημα, όταν δεν έχεις συνειδητοποιήσει το πρόβλημα. Τις αιτίες του, τις ρίζες του, τις προεκτάσεις του.»

    …οπότε απολυμένε, άστεγε, πεινασμένε, μέχρι να συνειδητοποιήσεις απόλυτα γιατί απολύθηκες, γιατί σου πήρε η τράπεζα το σπίτι και γιατί πεινάς, και μέχρι να συνειδητοποιήσεις ποιο είναι τι συμφέρον σου, δεν δικαιούσαι να θέλεις και να ζητάς λύσεις.

    (συνεχίζεται…)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. (…συνέχεια προηγουμένου)

    Διαβάζοντας το άρθρο μου γεννήθηκαν ανάμικτα συναισθήματα. Συμφωνώ με τις περισσότερες διαπιστώσεις που κάνει για τον «κόσμο», για τις επιλογές του, για τη στάση του σε συγκεκριμένες περιόδους, για τα κριτήρια με τα οποία επιλέγει τι θα ψηφίσει. Αυτά λέω κι εγώ στη γυναίκα και τις κόρες μου, εκνευρισμένος και αηδιασμένος, αυτά λέμε και με τους φίλους που συμφωνούμε σε γενικές γραμμές. Όμως ξέρω, πως δεν μπορώ να μιλήσω με τέτοιο τρόπο σε αυτόν, που προσπαθώ να τον πείσω να απεγκλωβιστεί και να μπορέσει να διακρίνει καθαρά ποιο είναι το συμφέρον του σήμερα.

    Η ατμόσφαιρα του άρθρου αποπνέει μια λογική που κυριαρχεί στους περισσότερους συντρόφους αλλά και στο Κόμμα νομίζω γενικότερα. Ότι δηλαδή εμείς είμαστε «καθαροί», «σας τα λέγαμε από παλιά», «έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας» και αν αποφασίσετε να κουραστείτε, να παλέψετε, να ξεβολευτείτε και να χτυπηθείτε με τον ταξικό εχθρό, ελάτε, εμείς είμαστε εδώ και σας περιμένουμε.

    Πουθενά δεν ακούω γιατί δεν μπορούμε να γίνουμε πιο πειστικοί στο λαό, να τον επηρεάσουμε πιο ουσιαστικά. Η εντύπωσή μου για το άρθρο αλλά και γενικότερα, είναι πως εμείς λέμε: «φταίει ο λαός γι’ αυτό». Δεν νομίζω ρε σύντροφοι πως είναι έτσι. Έχουμε σημαντικές ευθύνες για το που βαδίζει ο λαός σήμερα και γιατί έφτασε ως εδώ. Και με το να βγάζουμε την ουρά μας απ’ έξω για να μη λερωθεί, δεν βοηθάμε ούτε τον «κερδίζουμε» στην κατεύθυνση της ανατροπής.

    Γράφει το άρθρο: «Η πραγματική αριστερή λύση ΔΥΣΤΥΧΩΣ, θα δοθεί από τους πολλούς. Από τους αποφασισμένους, για όλα πολλούς, από τους ξεκάθαρους πολλούς, από τους εξεγερμένους πολλούς.»

    Αυτό είναι το ζουμί, για μένα, της υπόθεσης. Γι’ αυτό πρέπει να παλεύουμε, εκεί κρινόμαστε κάθε μέρα και πάνω σε αυτό θα κάνουμε μια μέρα τον τελικό απολογισμό. Σ’ αυτό το δρόμο όμως, δεν χωράνε περιχαρακώσεις, ούτε απομονωτισμός. Μιλάω για το μαζικό κίνημα (πχ χαράτσια) και τους χώρους δουλειάς (απεργίες κλπ), που δεν «μπορούμε» σε καμιά περίπτωση (γιατί;) να βρούμε μονοπάτια συνεργασίας με άλλους. Και εδώ ισχύει το «όποιος θέλει, έρχεται ή ακολουθεί το ΠΑΜΕ». Ενώ θα έπρεπε εμείς να επιδιώκουμε και να πρωτοστατούμε σε κοινές δράσεις, εμείς να ξεμπροστιάζουμε στα μάτια των εργατών, μέσα από αυτές, τις υπαρκτές αδυναμίες ή τις «πονηρές» προθέσεις των άλλων.

    Δεν θα μολυνθούμε σύντροφοι από κάτι τέτοιο, τους ορίζοντές μας θα διευρύνουμε και τις δυνάμεις μας θα «μετρήσουμε» εκεί που πραγματικά θέλουμε να υπερισχύσουν, στη βάση, το λαό, την εργατική τάξη. Να δούμε κι εμείς, να δείξουμε και στους άλλους, πόσα -στ’ αλήθεια- απίδια χωράει τελικά ο σάκκος. Ας αναμετρηθούμε, παράλληλα με τον ταξικό εχθρό, και με τις –πολλές- αδυναμίες μας, ας κάνουμε εμείς όσα πραγματικά μπορούμε για το λαό και να είμαστε σίγουροι πως αυτός ο λαός θα αρχίσει να βλέπει πιο καθαρά ποιος είναι μαζί του, ποιος τον εκφράζει και ποιον πρέπει να εμπιστευθεί. Ο «σάκκος» χωράει πολύ περισσότερα «απίδια» απ’ όσα φανμταζόμαστε…

    Καλή δύναμη στον αγώνα!

    (ΥΓ. προβληματίστηκα αν έπρεπε να εκφραστώ για όλα αυτά μέσω ενός σχολίου. Υπάρχει ένα «κίνδυνος», λόγω της μορφής του σχολιασμού, να μην αποδοθεί σε όσους διαβάζουν το πνεύμα του λόγου. Αναλαμβάνω την «ευθύνη»).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @oikodomos:
      Φίλε οικοδόμε
      δεν ξέρω αν παρεξήγησα τα όσα ήθελες να πεις, σε έναν περιορισμένο χώρο, αλλά δεν σου κρύβω πως σε κάποια σημεία έως και ...θύμωσα!
      Αν εσύ που γνωρίζεις, το τι ζόρια τραβάνε τα μέλη και οι φίλοι του κομματος και του ΠΑΜΕ, μιλάς και παραφράζεις έτσι το σκεπτικό τους, μάλλον καμμία τύχη δεν έχουμε (σαν λαός πλέον!) για το επόμενο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον...
      Λες:
      -"Που είμασταν εμείς τότε που συνέβαιναν όλα αυτά; Πόσο μπορέσαμε να κρατηθούμε στο ύψος μας τότε και να αντισταθούμε;"
      -Εκεί δεν είμασταν; Εκεί δεν τα λέγαμε; Εκεί δεν μας έλεγαν γραφικούς; Εκεί δεν μας έλεγαν απεργείστε να εσείς να κερδίσουμε όλοι (και να απολυθήτε μόνοι σας); Τα ξεχνάς; Οχι που είμασταν λοιπόν, είναι άδικο!
      Πρακάτω:
      -"Να το πω διαφορετικά, ικανοποιούμαστε απλά με το να δικαιώνονται οι θέσεις μας και λίγο πιο πέρα να πέφτουν κορμιά, ανέργων, αστέγων κλπ; Δεν βλέπει άλλος εκτός από μένα ένα αδιέξοδο εδώ;"
      -"Ικανοποιούμαστε"; αυτό και αν είναι άδικο! Μιλάς σαν να μπορούσαμε να τα ανατρέψουμε όλα αυτά και αρνούμαστε από μνησικακία. Το ζήτημα είναι πως η ανάλυση της κατάστασης που κάνουμε μας λέει πως αυτά δεν είναι δυνατόν να αποτραπούν χωρίς κάποιες πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως η αλλαχή της κατοχής των μέσων παραγωγής. Αρα θα κοροϊδεύαμε τον κοσμάκη αν του λέγαμε πως μπορούμε να κάνουμε κάτι υπό αυτές τις προϋποθέσεις. Και από την άλλη, αυτός ο ίδιος ο κόσμος που έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να του εξηγούμε το γιατί, αλλαγή στην κατοχή των μέσων παραγωγής ...δεν θέλει! Τι να κάνουμε δηλαδή; Πραξικόπημα ενάντια στην λαϊκή θέληση; Αυτό που θέλει ο λαός, αυτό και θα έχει! Δημοκρατία έχουμε εξάλλου...
      συνεχίζεις:
      -"Πάμε καλά; Εξαντλούμε τις δυνατότητές μας; Βρίσκουν ανταπόκριση -ανάλογη των συνθηκών- οι θέσεις μας; Έχουμε περιθώρια για ευρύτερη αποδοχή;"
      -Και απαντάω:
      1)όχι όσο δεν γίνεται επανάσταση
      2)Νομίζω πως εξαντλούμε τις δυνατότητες μας.
      3)καθαρά υποκειμενικό, -πρέπει να ληφθεί υπόψην η κολοσσιαία διαφορά δυνατοτήτων προπαγάνδας ανάμεσα σε μας και τον ταξικό εχθρό.
      4)Τι εννοούμε "ευρύτερη αποδοχή", και με τι όρους αυτή μπαίνει; Ο Κουβέλης έχει π.χ. Θα είμασταν σε καλό δρόμο αν ακολουθούσαμε την πολιτική του;
      Πάω παρακάτω:
      "…οπότε απολυμένε, άστεγε, πεινασμένε, μέχρι να συνειδητοποιήσεις απόλυτα γιατί απολύθηκες, γιατί σου πήρε η τράπεζα το σπίτι και γιατί πεινάς, και μέχρι να συνειδητοποιήσεις ποιο είναι τι συμφέρον σου, δεν δικαιούσαι να θέλεις και να ζητάς λύσεις."
      Θα σου απαντήσω πολύ συνοπτικά, μια και πολλοί από εμάς ανοίκουμε στις κατηγορίες που αναφέρεις:
      -Ε λοιπόν, όχι! Δεν δικαιούσαι να ζητάς καμμία λύση που θα προέλθει χωρίς την ενεργή συμμετοχή σου σε αυτήν! Δύσκολο; -Πολύ! -Εχεις βρει ευκολότερο; -Κάντο! Οταν το πάρεις απόφαση να αγωνιστείς, εμείς δεν θα έχουμε φύγει...

      (συνεχίζεται...)

      Διαγραφή
    2. @oikodomos:
      (...συνεχεια)
      Το χειρότερο:
      -"Έχουμε σημαντικές ευθύνες για το που βαδίζει ο λαός σήμερα και γιατί έφτασε ως εδώ. Και με το να βγάζουμε την ουρά μας απ’ έξω για να μη λερωθεί, δεν βοηθάμε ούτε τον «κερδίζουμε» στην κατεύθυνση της ανατροπής."
      -Τα ίδια λέει και Σαμαράς (χωρίς φυσικά να ταυτίζω εσένα ή το σκεπτικό σου). Εχει τις ευθήνες της και η αριστερά! από που προέκυψαν ακριβώς αυτές οι "ευθήνες"; Και γιατί έχει ευθήνες απέναντι σε αυτούς που προχθές την χλεύαζαν, και σήμερα θέλουν να την μεταλλάξουν στο πολυαγαπημένο τους ΠΑΣΟΚ που μας άφησε χρόνους; Και θα ξεχρεώσει τις ευθήνες της, εάν γίνει ...ΑΚΕΛ; (η "ενωμένη αριστερά" εφαρμόζει τα νεοφιλελεύθερα προγράμματα λιτότητας στην Κύπρο. Δίπλα το έχουμε το πείραμα!). Ή μήπως έτσι θα απαξιωθεί οριστικά και κάθε ελπίδα για το μέλλον, με την απαξίωση και των κομμουνιστών;
      -"θα έπρεπε εμείς να επιδιώκουμε και να πρωτοστατούμε σε κοινές δράσεις,"
      -Αυτή η κριτική, γιατί δεν γίνεται ποτέ σε άλλους; Π.χ. το ΠΑΜΕ άνοιγε διόδια 3 χρόνια πριν τους "δεν πλήρωνω". Γιατί δεν το προσέγγισαν; Γιατί όταν κάποιοι "αριστεροί" αποφάσισαν να απομακρυνθούν απο την ΓΣΣΕ έφτιαξαν το "συντονιστικό πρωτοβάθμειων" και δεν ήρθαν στο ΠΑΜΕ;
      Οχι δεν πρωτόστατούμε λοιπόν, απλά όταν πρωτοστατούμε εμείς, ...κανείς άλλος δεν θέλει "κοινές δράσεις"! (είναι εξάλλου γνωστό, πως το ΚΚΕ προσεγγίζει μόνο για να καπελώσει, έτσι δεν είναι;)

      Διαγραφή
    3. @TRASH:
      Καλησπέρα.
      Δεν νομίζω πως είναι λόγος να θυμώνεις αν η οπτική μας σε κάποια (προφανώς) ζητήματα δεν είναι η ίδια. Διάλογο κάνουμε, έστω εν μέσω όποιων προβλημάτων προκύπτουν από τη μορφή του στα μπλογκς. Όταν λοιπόν λέω «που είμασταν» κλπ, εννοώ πως βέβαια είμασταν κι εμείς εκεί, αλλά δεν μπορέσαμε να πείσουμε το λαό με τις θέσεις μας. Ίσως έπρεπε να βάλω εισαγωγικά στη λέξη. Το ότι δεν μπορέσαμε να πείσουμε, εγώ το χρεώνω σε μας, ενώ εσύ στο λαό, εδώ διαφωνούμε.

      Στο «ικανοποιούμαστε» κλπ, παραβλέπεις το ερωτηματικό στο τέλος της πρότασης. Αναρωτιέμαι αν αυτό συμβαίνει σε κεντρικό επίπεδο, γιατί στις τοποθετήσεις πολλών συντρόφων στα μπλογκς, αυτό «φωνάζει», όπως και στο άρθρο του Καλαμούκη.

      «Αρα θα κοροϊδεύαμε τον κοσμάκη αν του λέγαμε πως μπορούμε να κάνουμε κάτι υπό αυτές τις προϋποθέσεις.»

      Δεν είπα βέβαια κάτι τέτοιο, τονίζω όμως το αδιέξοδο που νιώθει αυτός ο κοσμάκης, με προβληματίζει.

      «Και από την άλλη, αυτός ο ίδιος ο κόσμος που έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να του εξηγούμε το γιατί, αλλαγή στην κατοχή των μέσων παραγωγής ...δεν θέλει! Τι να κάνουμε δηλαδή; Πραξικόπημα ενάντια στην λαϊκή θέληση; Αυτό που θέλει ο λαός, αυτό και θα έχει! Δημοκρατία έχουμε εξάλλου...»

      Με αυτό που γράφεις απλώς με επιβεβαιώνεις όταν λέω πως η αίσθησή μου είναι πως έχουμε τη λογική «εμείς αυτοί είμαστε, όποιος καταλαβαίνει ας ακολουθήσει». Με αυτή τη λογική δεν θα πείσουμε όμως περισσότερο κόσμο. Απλώς θα τα λέμε μεταξύ μας και θα «συμφωνούμε» για το πόσο «στραβός είναι ο γιαλός»…

      Αυτό το επιβεβαιώνεις και με την απάντηση 2, αφού ισχυρίζεσαι πως «δεν έχουμε άλλες δυνατότητες σαν κόμμα». (!)

      Για την απάντηση 3, συμφωνούμε. Όμως κι εκεί, κατά την άποψή μου, δεν εξαντλούμε τα όπλα μας. Αναλύω αυτήν την άποψη σε προηγούμενη ανάρτησή μου.

      Για την 4η απάντησή σου, νομίζω είναι προφανές. Αν «έχουμε περιθώρια για ευρύτερη αποδοχή», σημαίνει αν έχουμε περιθώρια να πείσουμε περισσότερο κόσμο. Που τον είδες βρε τον… Κουβέλη!!!

      Έχουμε σημαντικές ευθύνες για το που βαδίζει ο λαός σήμερα και γιατί έφτασε ως εδώ; Και βέβαια έχουμε. Με τα πισωγυρίσματά μας πχ όταν προτάσσαμε στο λαό κάποτε, δεν πέρασαν και πολλά χρόνια από τότε, «προοδευτικές πολιτικές ανάπτυξης», «προοδευτικές κυβερνήσεις», «αλλαγή με κατεύθυνση το σοσιαλισμό» κλπ…

      Με αδικείς –τουλάχιστον- όταν κάνεις αναφορές στα γραφόμενά μου και συγκρίσεις με Σαμαρά, ΠΑΣΟΚ και ΑΚΕΛ (!!!), ομολογώ πως δεν το περίμενα.

      (συνεχίζεται…)

      Διαγραφή
    4. (…συνέχεια προηγουμένου)

      Σε αυτά που γράφω για τις «κοινές δράσεις», με ρωτάς: «Αυτή η κριτική, γιατί δεν γίνεται ποτέ σε άλλους;». Από μέρους μου; και βέβαια γίνεται, όμως εδώ μιλάμε για μας. Τα δικά μας κρίνουμε. Για τα χαράτσια δεν λες τίποτα. Που μας πήραν «σβάρνα» αριστεριστές και αναρχοαυτόνομοι, δήμαρχοι κλπ, ενώ εμείς απλώς καίγαμε φωτοτυπίες τότε, και όταν πήγαινα στο συνδικάτο και συζητούσαμε, μου έλεγαν «πρέπει να το δούμε». Δεν λες όμως πόσο καιρό μετά έγραψε ο Ρίζος συγκεκριμένα πράγματα για το θέμα, οδηγίες πληρωμής μέσω ΑΤΜ, πως προφυλλασόμαστε όταν έρθουν να κόψουν το ρεύμα κλπ. Μετά από μήνες. Ούτε πότε άρχισαν να δημιουργούνται οι επιτροπές μας στις γειτονιές, ενώ άλλα κινήματα και «κινήσεις» είχαν κάνει ήδη δράσεις.

      Δεν πρωτοστατούμε σε κοινές δράσεις ούτε στους εργάτες. Δεν είπα ότι θα μπορούσαν να γίνουν (δεν θα μπορούσαν άραγε, για κανένα στόχο;), είπα πως δεν γίνονται προσπάθειες από μας. Εκτός αν γίνονται και δεν τις ξέρω. Δεν είπα ότι τα ξέρω όλα.

      Γράφεις: «Γιατί όταν κάποιοι "αριστεροί" αποφάσισαν να απομακρυνθούν απο την ΓΣΣΕ έφτιαξαν το "συντονιστικό πρωτοβάθμειων" και δεν ήρθαν στο ΠΑΜΕ;»

      Κοινές δράσεις για μένα σύντροφε δεν σημαίνει να έρθουν όλοι στο ΠΑΜΕ, αυτό θα ήταν το ιδανικό, αλλά είναι ουτοπικό να το περιμένει κανείς μας. Όταν δουλεύουμε όμως ενωτικά στη βάση, μπορούμε να ξεμπροστιάσουμε όποιον έχει «πονηρούς» σκοπούς και ψαρεύει σε θολά νερά. Η ιστορία του συνδικαλιστικού μας κινήματος έχει πολλά τέτοια παραδείγματα. Τρανό παράδειγμα οι οικοδόμοι που τις περισσότερες απεργίες τις διοργάνωναν οι ταξικές δυνάμεις, που ήταν διαγραμμένες από την Ομοσπονδία των εργατοπατέρων, μαζί με την Ομοσπονδία. Και αυτή ήταν η τακτική των ταξικών δυνάμεων τότε, παρασέρνοντας στους αγώνες τους εργατοπατέρες, τους ξεμπρόστιαζε και στο τέλος, αυτοί κατέρρευσαν προς όφελος των ίδιων των οικοδόμων. Σήμερα δεν μπορεί (;) να υπάρξει κοινή συνισταμένη με κανέναν (;) και πουθενά (;). Δεν θέλω να παρερμηνευτούν αυτά που γράφω, με Παναγόπουλους κλπ, είμαι ξεκάθαρος νομίζω.

      Σε αντίθεση με σένα TRASH που θύμωσες, εγώ προβληματίστηκα με όσα μου απάντησες. Δεν βλέπεις πουθενά δικές μας αδυναμίες, και έχουμε, λες, εξαντλήσει όλες τις δυνατότητές μας σαν Κόμμα. Αν αποδεχτώ αυτή τη λογική, που δεν το κάνω, δεν θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον, γιατί, αφού μέχρι τώρα κάναμε ό,τι ήταν δυνατό να πείσουμε το λαό, και δεν τα καταφέραμε, αφού ο λαός όπως λες, φταίει που δεν καταλαβαίνει, τότε μόνο σε ένα θαύμα θα πρέπει να ελπίζουμε. Επειδή όμως δεν πιστεύω στα θαύματα, λέω να επιμείνουμε ακόμα πιο δυναμικά στο δρόμο της ταξικής πάλης και της πειθούς, πολεμώντας παράλληλα τις όποιες αδυναμίες μας. Οι δυνατότητές μας δεν περιορίζονται εδώ σύντροφε. Αν πιστέψουμε κάτι τέτοιο, τότε είναι που «δεν έχουμε καμιά τύχη σαν λαός».
      Καλή δύναμη!

      Διαγραφή
    5. @Οikodomos,

      Προσυπογραφω τη πιο κατω παραγραφο σου. Εχεις δικιο σ αυτη σου τη κριτικη, αλλωστε τα εχουμε ξαναγραψει και ειναι κριμα που το μηνυμα δεν φαινεται να περναει. Ισως οταν περασουν και αυτες οι εκλογες και (ξανα)απογοητευτουμε για πολλοστη φορα, να καταλαβουμε επιτελους ''τι φταιει''! :(

      ''Δεν βλέπεις πουθενά δικές μας αδυναμίες, και έχουμε, λες, εξαντλήσει όλες τις δυνατότητές μας σαν Κόμμα. Αν αποδεχτώ αυτή τη λογική, που δεν το κάνω, δεν θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον, γιατί, αφού μέχρι τώρα κάναμε ό,τι ήταν δυνατό να πείσουμε το λαό, και δεν τα καταφέραμε, αφού ο λαός όπως λες, φταίει που δεν καταλαβαίνει, τότε μόνο σε ένα θαύμα θα πρέπει να ελπίζουμε. Επειδή όμως δεν πιστεύω στα θαύματα, λέω να επιμείνουμε ακόμα πιο δυναμικά στο δρόμο της ταξικής πάλης και της πειθούς, πολεμώντας παράλληλα τις όποιες αδυναμίες μας. Οι δυνατότητές μας δεν περιορίζονται εδώ σύντροφε. Αν πιστέψουμε κάτι τέτοιο, τότε είναι που «δεν έχουμε καμιά τύχη σαν λαός»''.

      Διαγραφή
    6. @Οικοδόμος:
      Μία απαραίτητη διευκρίνηση:
      Λέω:
      "Τα ίδια λέει και Σαμαράς (χωρίς φυσικά να ταυτίζω εσένα ή το σκεπτικό σου). "
      Φυσικά και δεν σε ταύτισα με τον Σαμαρά, εάν κατάλαβες κάτι τέτοιο. Για τα υπόλοιπα θα επανέλθω αργότερα...

      Διαγραφή
    7. Δεν ξερω για σας, εμενα παντως οι περισσοτερες καθημερινες μου συζητησεις, εντος και εκτος πλαισιων οργανωμενου αγωνα, για να πεισουν τον λαο να αντισταθει πανε, οπως και τα περισσοτερα μου αρθρα.
      Οποτε με ενοχλει λιγο οταν αυτο δεν μου αναγνωριζεται, ποσο μαλλον οταν οσοι με ξερουν βλεπουν οτι προσπαθω να κανω οσο μπορω πραξη αυτα που λεω.

      ΚΑι να στο πω και αλλιως
      ωρες επι ωρων εχω ξοδεψει σε αναλυσεις σε διαφορους ανθρωπους
      και την αλλη μερα βλεπουν μιση ωρα πρετεντερη και αντε παλι απο την αρχη

      Διοτι αυτα τα ψεματα απο την τιβι ειναι μασημενη τροφη(βλαβερη βεβαια)
      αυτα που τους λεω εγω πρεπει να τα σκεφτουν και να τα ψαξουν και απο μονοι τους, να μπουν δηλαδη σε μια διαδικασια.

      Κατα τη γνωμη μου λοιπον για το γεγονος οτι ο κοσμος δεν καταλαβαινει, φταιει η καλοστημενη καλοπληρωμενη προπαγανδα του συστηματος κατα 95/100 και κατα 5/100 εμεις πυο θα επρεπε να προσπαθουμε περισσοτερο.

      Οσο το συστημα απογυμνωνεται τοσο περισσοτερο θα πιανουν τοπο τα λογια μας, και θα μετρησει και το τι εχουμε μεχρι τοτε κανει

      Δυστυχως,ζουμε ακομα στην κοινωνια της παραμυθας, και ο καθε μικροαστικης νοοτροπιας συμπολιτης μας θα κρατιεται μεχρι και την τελευταια στιγμη απο το τελευταιο ιχνος ψευδαισθησης και μονο λιγοι θα κανουν την υπερβαση.

      Εγω λοιπον, ως ατομο να σου πω, δεν αισθανομαι καμια τυψη οσον αφορα την προπαγανδα και την επαφη με κοσμο.

      Συλογικα δε, αλλοι το εχουν περισσοτερο και αλλοι λιγοτερο. Ξερω δηλαδη συντροφους που δεν εχουν το ιδιο λεγειν με εμενα, αλλα στις υπολοιπες δραστηριοποιησεις ειναι πολυ πιο ενεργοι απο εμενα. Εκαστος στο ειδος του δηλαδη.

      Και οχι δεν λεω οτι δεν υπαρχουν περιθωρια βελτιωσης, απλα λεω οτι ακομα και τελειοι να ημασταν, ο κοσμος στο συνολο του παλι δεν θα αλλαζε μυαλα, η συνειδητοποιηση ειναι μια αργη επιπονη διαδικασια και δεν εξαρταται μονο απο την δικη μας περιορισμενης οικονομικης υποστηριξης και μεσων. προπαγανδα.

      Φιλε οικοδομε αν και σε εκτιμω παρα πολυ, ειμαι πιο κοντα στην αποψη του Τρας αυτη τη φορα.

      Διαγραφή
    8. @Poexania:
      Καλημέρα! Ευχαριστώ για την εκτίμηση. Νοιώθω το ίδιο για σένα, τον τρας και όλη την ομάδα. Γι' αυτό και συζητάμε σε τέτοιο και τόσο ουσιαστικό επίπεδο. Η αγωνία κοινή και οι προσπάθειες επίσης. Αν οι όποιες διαφωνίες μας βοηθούν στο να χτίζουμε πιο γερές σχέσεις μεταξύ μας, τότε οι δεσμοί μας με το λαό θα αυγαταίνουν και θα σφίγγουν περισσότερο. Πιστεύω βαθιά πως μας βοηθούν!
      Καλή δύναμη!

      Διαγραφή
    9. Φίλε οικοδόμε,
      να λοιπόν που πάμε να βγάλουμε μία άκρη.
      Ας τα ξαναδούμε ένα-ένα λοιπόν, μια και την ...δευτερολογία σου βάζεις κάποια πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.
      Λες:
      -"Το ότι δεν μπορέσαμε να πείσουμε, εγώ το χρεώνω σε μας, ενώ εσύ στο λαό, εδώ διαφωνούμε. "
      -Διαφωνούμε σίγουρα στον διαχωρισμό "εμείς και ο λαός". Εμείς δεν είμαστε λαός δηλαδή; Από την Εκάλη κατεβήκαμε; Το "δεν μπορέσαμε να πείσουμε" λοιπόν, είναι συνδιασμός πολλών παραγόντων. Αυτός που σίγουρα δεν μπαίνει σαν τέτοιος, είναι η αγωνιστικότητα και η προσπάθεια των μελών-φίλων-στελεχών του ΚΚΕ. Στους περισσότερους δεν φτάνει το 24ωρο για τα τρεξίματα, ε δεν θα απολογηθούν κιόλας στον κάθε ΠΑΣΟΚο που χθές κατάλαβε πως υπάρχει πρόβλημα, και απαιτεί την λύση του αύριο, από εσένα (χωρίς τον ίδιο), και με τους δικούς του όρους!
      παρακάτω
      -"το αδιέξοδο που νιώθει αυτός ο κοσμάκης, με προβληματίζει."
      -Μήπως να προβληματίσει και τον ίδιο τον "κοσμάκη" λίγο, που δεν φτάνει που τα έκανε σκατά τόσα χρόνια, εξακολουθεί να πιστεύει πως τα ξέρει όλα, και αρνείται ακόμη και να ακούσει έστω και κάτι που έρχεται σε αντίθεση μες τις ως τώρα αντιλήψεις του;
      -"έχουμε τη λογική «εμείς αυτοί είμαστε, όποιος καταλαβαίνει ας ακολουθήσει». "
      -Εγώ την έχω αυτήν την λογική και την έχω εκφράσει και παλιότερα. Γνωρίζουμε εξάλλου από τους δασκάλους μας (Μαρξ/Ενγκελς/Λένιν/Στάλιν) πως "...αν ο λαός δεν πεισθεί μέσα από την ίδια του την πείρα...κλπ". Αν δεν έχει πειστεί λοιπόν ακόμη "από την ίδια του την πείρα", δεν βλέπω με ποιόν άλλο τρόπο θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία σε έναν πόλεμο προπαγάνδας, που εμείς πολεμάμε με σφεντόνες και οι αντίπαλοι μας με πυρηνικά... Πες μου, που είναι το παραλογο σε αυτό;
      -Τον Κουβέλη δεν τον ανάφερα σαν πρόταση δική σου. Εφερα ένα ακραίο παράδειγμα για να δείξω πως υπάρχει ένα όριο ανάμεσα στην ευρύτερη δυνατή αποδοχή και την ιδεολογική ταξική συνέπεια. Συνήθως δεν μπορείς να τα έχεις και τα δύο...
      Ομοίως δεν χρεώνω σε εσένα τις απόψεις του Σαμαρά, του ΠΑΣΟΚ, ή του ΑΚΕΛ. Εκείνο που ήθελα να καταδείξω ειναι το που μπορούν να οδηγήσουν κάποιες λογικές, αν τις τραβήξουμε μέχρι την φυσική τους κατάληξη. Και φυσικά παρότι απευθήνομαι σε εσένα, τα σχόλια μου αφορούν και άλλους πιθανούς αναγνώστες, οπότε καλό θα ήταν να μην παίρνεις και όλες τις απαντήσεις μου προσωπικά.

      Διαγραφή
    10. @οικοδόμος:
      ...συνέχεια:
      -Για τις λαϊκές επιτροπές, έχεις ένα δίκιο. Η υλοποίηση των αποφάσεων καθυστέρησε αρκετά. Το είχα βάλει σαν ζήτημα παλιότερα (όχι στο νετ εννοείται). Τι φταίει για αυτό; Καθαρά οργανωτικές αδυναμίες (που δεν είναι του παρόντος χώρου), και όχι βέβαια η πολιτική βούληση. Αν θέλεις μπορούμε να το κουβεντιάσουμε λεπτομερέστερα μέσω mail, γιατί και εγώ είχα προβληματιστεί αρκετά μέχρι να καταλάβω κάποια πρακτικά ζητήματα. Οπωσδήποτε πάντως, δεν νομίζω να δικαιούμαι να κάνω κριτική σε συντρόφους που είναι όλη μέρα στο πόδι, την στιγμή που εγώ δεν προσφέρθηκα να κάθομαι 3 ώρες την ημέρα στο συνδικάτο για να λειτουργεί η επιτρόπή, και περίμενα να μου κάνουν τηλέφωνο για να τρέξω. Ελπίζω τώρα να καταλαβαίνεις το σκεπτικό μου...
      -"Κοινές δράσεις για μένα σύντροφε δεν σημαίνει να έρθουν όλοι στο ΠΑΜΕ"
      -Μα το ΠΑΜΕ δημιουργήθηκε εξαρχής σαν φορέας κοινής δράσης! Δεν πρέπει λοιπόν εδώ να δούμε πως τελικά την "κοινή δράση", άλλοι είναι που δεν την θέλουν (τουλάχιστον με τις προϋποθέσεις που βάζει το ταξικό κίνημα); Είναι λάθος αυτές οι προϋποθέσεις; Βάλτο συγκεκριμένα, να το κουβεντιάσουμε. Ετσι και αλλιώς είναι ουσιαστικότατη η κουβέντα αυτή.
      -"Σήμερα δεν μπορεί (;) να υπάρξει κοινή συνισταμένη με κανέναν (;) και πουθενά (;). Δεν θέλω να παρερμηνευτούν αυτά που γράφω, με Παναγόπουλους κλπ, είμαι ξεκάθαρος νομίζω."
      -Μα όταν όλοι οι άλλοι τρέχουν πίσω από τους Παναγόπουλους, τι να κάνεις; Συνεχίζεις αυτό που κάνεις, απεγκλωβίζεις από τους Παναγόπουλους όλο και περισσότερο κόσμο. Δεν είναι η άμεση λύση, αλλά δείχνει να λειτουργεί ικανοποιητικά μακροπρόθεσμα.
      -Και τέλος δεν ελπίζω σε κανένα θαύμα. Σε περιόδους κρίσης γίνονται διεργασίες στις συνειδήσεις που σε ομαλές συνθήκες παίρνουν δεκαετίες. Το θέμα είναι όταν αρχίσουν να γίνονται, να είμαστε εκεί αλώβητοι και οργανωμένοι...
      Αφησα το σημαντικότερο για το τέλος
      Λες:
      -"Έχουμε σημαντικές ευθύνες για το που βαδίζει ο λαός σήμερα και γιατί έφτασε ως εδώ; Και βέβαια έχουμε. Με τα πισωγυρίσματά μας πχ όταν προτάσσαμε στο λαό κάποτε, δεν πέρασαν και πολλά χρόνια από τότε, «προοδευτικές πολιτικές ανάπτυξης», «προοδευτικές κυβερνήσεις», «αλλαγή με κατεύθυνση το σοσιαλισμό» κλπ… "
      Εδώ από την μία θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, για την επίδραση που είχαν αυτές οι αντιλήψεις. Από την άλλη, κοίτα όμως την αντίφαση. Κατηγορείται ούτε λιγο ούτε πολύ το ΚΚΕ, για σεχταρισμό και υπερεπαναστατίκο λόγο σήμερα εν μέσω οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης. Δεν μπορεί να κατηγορείται ταυτόχρονα που δεν είχε το ίδιο (σημερινό του) λόγο σε συνθήκες πλήρους σοσιαλδημοκρατικής "ευδαιμονίας". Και μήπως αν τον είχε από τότε, η σημερινή του κοινωνική επιρροή θα ήταν κοντά στων Μ-Λ π.χ.; Δεν το έχω λυμένο, ερώτημα βάζω....

      Διαγραφή
    11. @Οικοδόμος:
      Υ.Γ.
      Πριν ακριβώς ένα χρόνο, είχα γράψει ένα άρθρο με τίτλο "Γιατί είναι απωθητικό το ΚΚΕ", νομίζω πως έχει μεγάλη σχέση με την καουβέντα που πίασαμε
      ( http://fadomduck.webnode.com/news/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF%20%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9%20%CE%B5%CF%80%CE%B1%CF%87%CE%B8%CE%AD%CF%82%20%CF%84%CE%BF%20%CE%BA%CE%BA%CE%B5/?sms_ss=blogger&at_xt=4de4114bd5e751fe%2C0 )

      Διαγραφή
    12. @TRASH:
      Διαφωνώ με κάποιες προσεγγίσεις σου. Ίσως και κάποιες απόψεις μου να μην έγιναν απολύτως κατανοητές. Δεν βοηθάει κι αυτό το μαραφέτι, λείπει η αμεσότητα που είναι αναγκαία για πιο εκτεταμένη συζήτηση. Τα βασικά πάντως εκφράστηκαν. Από το διάλογο μόνο θετικά μπορεί να προκύψουν.
      Καλή δύναμη στον αγώνα!

      Διαγραφή
    13. @Oikodomos:
      μένουμε και μακρυά γαμώτο. θα είχε ενδιαφέρον να τα πούμε από κοντά...

      Διαγραφή
  7. πάντως είναι ενδεικτικό του άκρατου τυχοδιωκτισμού
    και καιροσκοπισμού των ρεφορμιστών
    πως:
    1) δε μπορούν (κ μάλλον δε θέλουν) να συνεργαστούν μεταξύ τους πρώτιστα.
    Σύριζα, Δημάρ, Ανταρσύα, Καζάκης, Δημαράς, Οικολόγοι κλπ. κλπ.
    ΚΑΝΕΙΣ δεν έκανε δεκτή μέχρι στιγμής, εκλογική συνεργασία.

    2) ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνειδητά και με "γραμμή" παύσει ΕΝΤΕΛΩΣ κάθε πολιτική κουβέντα
    ανάλυση και ζύμωση, τα χει εναποθέσει ΟΛΑ στην "επίθεση ενότητας", αρνείται να
    απαντήσει σε οτιδήποτε αναφορικά με την πρακτική εφαρμογή της ιδέας του, λέει
    ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ για το μπόνους 50 εδρών, αρνείται να αλλάξει έστω κατά 1 %%%
    τις ρεφορμιστικές θέσεις του
    και τέλος τι λέει; ουσιαστικά λέει: "ελάτε να συνεργαστούμε όλοι, να υιοθετήσουμε
    το πρόγραμμα του Σύριζα, παραιτηθείτε από ΟΛΕΣ τις διαφωνίες σας και πάμε".

    ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΒΑΣΙΚΑ.

    ευχαριστώ πολύ

    @χρήστος.


    υ.γ. δεν πάει άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν καποιος θέλει να αναλύσει σοβαρά την πραγματικότητα θα πρέπει να θέσει σαν βάση το τι επιδιώκει . Τα ερώτήματα για τον λαό θα πρέπει να είναι : πώς θα βρούν δουλειά οι άνεργοι , πως θα έχουμε μόνιμη σταθερή δουλειά , πως θα έχει κάθε παιδί της εργ ταξης την δωρεάν και ουσιαστική εκπαιδευση πως κάθε λαικος άνθρωπος θα βρίσκει γιατρό και περίθαλψη ,διακοπές πολιτισμο ..... οτι δηλαδή αποτελεί τις σύγχρονες ανάγκες .
    Να γιατί το ΚΚΕ δυσκολεύει την ζωή των --αριστερών-- .Γιατί ακριβώς αυτό είναι το επίκεντρο της πολιτικής του . Για πάρα πολλούς απο αυτούς που επικαλούνται σε φόρα αλλα και δια ζώσης την αριστερή εναλλακτική είναι αρκετό να μην φτάσει ο μισθός στα 400 ,τους είναι ικανοποιητικά τα 500 ,τους είναι αρκετό να μην γίνουν πολλές απωλύσεις , αλλά οι 1500000 άνεργοι με το θεό βοηθό. Υποβιβάζουν τις ανάγκες του λαού στο ξεροκόμματο που θα τους πετάξει η αστική τάξη αρκεί να του βάλει και μια σταλλα λάδι πάνω. Δεν λένε κουβέντα για τον τεράστιο πλούτο που ενθηλακώνουν κάθε μέρα σε κάθε τόπο δουλειάς οι πλουτοκράτες.
    Ας κάνω εδώ την παραδοχή οτι οι παραπάνω κατηγόριες είναι άδικες . Τότε θα πρέπει να συμφωνήσουμε οτι θα πρέπει οι άνεργοι να πάρουν έστω 600(τελείως υποθετικό νούμερο μονο για να κάνουμε υπολογισμούς καθώς η θέση του ΚΚΕ ειναι 1100 νομίζω ) ταμείο ανεργίας (συνολικο κοστος 10 δις ) και να καταργήσουμε το χαράτσι στη ΔΕΗ 4 δις και να βάλουμε και μερικά αακομα δισ για παιδεια υγεία απο που θα βρεθούν τα λεφτά απο τη ΄χρηστη διαχείρηση ;Με το χρέος τί θα γίνει;ΟΙ εργοδότες μέσα στη πρεμούρα μιας τέτοιας κυβέρνησης θα δώσουν αυξήσεις; Και οι αγρότες θα παράγουν ξανά ζάχαρη και οι κτηνοτρόφοι γάλα ξεπερνώντας τις ποσοστόσεις της ΕΕ και εμείς θα μένουμε στην ΕΕ.
    Αυτό είναι το πρόσωπο του οπορτουνισμού σπέρνει αυταπάτες ,συγχύσεις μιλώντας για κρίσεις χρέους , νεοφιλελευθερη πολιτική , κατοχή και ξενοδουλεία κ.α

    ΜΑΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λένε μερικοί :

    - Το ΚΚΕ τα αφήνει όλα για τον σοσιαλισμό ...

    Μπα ;

    1. Αυτό κάνει όταν παλεύει για την σύνδεση του ρεύματος (και την επιτυγχάνει) που κόπηκε στο σπίτι κάποιου φτωχού ανθρώπου ;

    2. Αυτό κάνει όταν ξεσηκώνονται οι δυνάμεις του για την επαναπρόσληψη απολυμένου εργάτη ;

    3. Αυτό κάνει όταν κλείνει τα διόδια (όπως θα κάνει και σε όλη την Ελλάδα το Σάββατο);

    4. Αυτό περιμένει, όταν ξεσηκώνει τον κόσμο να μην πληρώσει τα χαράτσια ;

    5. Έχει καμιά σχέση με τον σοσιαλισμό η καθημερινή πάλη του ΚΚΕ στο ευρωκοινοβούλιο που μάλιστα παλεύει μόνο του ;

    6. Τον σοσιαλισμό περιμένει το ΚΚΕ, όταν κάθε μέρα βρίσκεται στους δρόμους με διαδηλώσεις ;

    Απ΄την άλλη, να μην πει την αλήθεια στο λαό ;
    Ότι η ΟΡΙΣΤΙΚΗ λύση των προβλημάτων του θα δοθεί από την Λαϊκή Εξουσία που θα εφαρμόσει την Λαϊκή Οικονομία, από την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, από την Επαναστατική Εργατική Εξουσία ...
    Να μην το πει ;

    Εμ, αν δεν το έλεγε, ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ, θα ήταν ό,τι άλλο !

    Κάτι για τους ... απανταχού αστυάνακτες:
    Αγαπητοί Φίλοι,
    Με πρόσχημα, με όχημα, την "ενότητά σας", προσπαθήσατε να διαλύσετε το ΚΚΕ, το 1958, το 1968, το 1975, το 1991 ...
    Λέτε να μην σας έχουμε πάρει χαμπάρι ;
    Μην μας υποτιμάτε ...
    Και δεν κάνει και δεν σας παίρνει !
    Λυπούμαστε που δεν θα πετύχετε στην αποστολή σας !
    Και, ίσως, μείνετε "απλήρωτοι" ...
    Μπα !
    Ψέματα λέω !
    ΔΕΝ ΛΥΠΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαρο αμα ησουνα εδω θα σε κερναγα οση ρακη ηθελες
      και σαρδελες και καλαμαρακια
      εχεις μεγαλουργησει αυτες τις μερες

      Διαγραφή
  10. poexania: Δεν έχεις ακούσει αυτό που λένε .. "μην τάξεις σε παιδί και σε ... γέρο";;;;;;;;;;;;

    Εεεεε ;

    (το ... σφήνωσα στο μυαλό μου εγώ αυτό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και κατι αλλο
    το ΚΚΕ δεχεται βρωμερη επιθεση απο Ραδιο αρβυλα
    Πανουση, Λαζοπουλο

    Πραγματικα βρωμερη, γκαιμπελιστικου τυπου επιθεση, δεν μιλαμε δηλαδη για εκφραση διαφωνιας

    Θα κατηγορησουμε τωρα την ελληνοφρενεια, που μας υποστηριζει σταθερα, επειδη τραβηξε λιγο το αυτακι του λαου;

    Εμενα παντως πεποιθηση μου ειναι οτι ο λαος δεν θελει μονο χαιδεμα, αλλα και τραβηγμα αυτιου.

    100/100 συμφωνω με το αρθρο της ελληνοφρενειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "το ΚΚΕ δεχεται βρωμερη επιθεση απο Ραδιο αρβυλα"
      http://www.youtube.com/watch?v=xt9CemnIJn8&feature=related

      Διαγραφή
  12. σχετικό με την ανάρτηση, και με αρκετά ενδιαφέροντες διαλογους:
    "Για την ενότητα της Αριστεράς ":
    (http://e-globbing.blogspot.com/2012/01/blog-post_13.html)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πάντως πλην του "Αστυάνακτα" κανείς άλλος απ' όσους μη φιλοΚΚΕ διαβάζουν δεν προσπαθεί να πει έστω μια άποψη.

    Κι αναρρωτιέμαι γιατί!
    -Φοβούνται μη τους κόψουν;
    Μπα...αν φοβόντουσαν δεν θα πέταγαν μια χοντρομαλακία και θα έφευγαν.
    -Απαξιούν;
    Οκ, αλλά γιατί τότε διαβάζουν το μπλογκ; Για να δουν αν "διαφωνούν οι κνίτες";
    - Δεν έχουν καμία άποψη, απλά λένε μαλακίες κι ό,τι πιάσει;
    Δεν ισχύει για όλους αυτό ή τουλάχιστον ελπίζω να μην ισχίυει για όλους αυτό.

    Οπότε;
    Άντε βρει παιδιά..."ενότητα της αριστεράς" είναιτο θέμα, μη μου πείτε ότι δεν είναι σημαντικό για εσάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να ο λόγος που πρέπει να γραφουν σε άλλες σελίδες, εδώ μέσα μονη τους τα γραφουν μονη τα διαβάζουν(και δεν είναι κακό,αλλα!!!!) σε μεγάλες σελίδες γίνετε τις πόπης από ψέμα και επίθεση, και μιλάμε για μεγάλες σελίδες που τις ξέρει όλη η ελλάδα που ασχολείται με το ιντερνετ


      -κάποιος από μακριά-

      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...