14 Μαρ 2012

Τα Μedia τους μέσα (και οχι μονο!)


Προχθες, οταν μαθαμε τα νεα για την επιτυχια του Δημήτρη Χονδροκούκη, με το 2,33 στη Κωνσταντινούπολη, διαβαζα στον Ριζο, οτι οι τηλεπαρουσιαστές στα γνωστα καναλια, άρχισαν να ουρλιάζουν για τον «Ελληνα που με την Ελλάδα στην ψυχή του ξέσκισε τους πάντες και ανεδειξε τη χωρα πρώτη δύναμη!» και αλλα τετοια που, ως συνηθως, λεγονται στις...μεγαλες στιγμες του εθνους!

Ευτυχώς το ηθος και των δυο, του προπονητη-πατερα, οπως και του γιου, δεν επετρεψε στους δημοσιογραφους να κανουν εμμεση προπαγανδα, οπως ισως, ονειρευοντουσαν. Ετσι ο κοσμος ακουσε οτι ο Δημήτρης νίκησε μέσα από αντίξοες συνθήκες προπόνησης, σε εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις και χωρους που δε θερμαινονται, εφ οσον οπως ολοι ξερουμε και ο χωρος του αθλητισμου υφιστανται την οικονομική...ανυπαρξία της πολιτείας!  

Οπως δηλωσε μαλιστα ο πατερας του πρωταθλητη, κανένας πολιτικός δεν δικαιουται να φωτογραφηθεί με τον γιό του, ή με αλλα παιδια που αθλουνται κατω απο δυσκολες συνθηκες και υπομενουν την αδιαφορια της πολιτειας.

Αλλοι, βεβαια, σκοπευαν να ακουστουν τα γνωστα περι ..''εθνικης περηφανειας'', σε στυλ "Να ποια είναι η Ελλάδα (!) και ειδικα σε σταδιο της Κωνσταντινουπολης!"....Ομως γιατι αραγε θα πρεπει να παιζει ρολο το γεγονος oτι η αθλητικη αυτη επιτυχια εγινε στη...Τουρκια; Τι εχουν να χωρισουν οι λαοι και γιατι "παραξενεψε" τους παρουσιαστες το γεγονος οτι οι θεατες στο σταδιο χειροκροτησαν και την βραβευση ενος αθλητη απο Ελλαδα;

Μηπως ομως θα ηταν καλυτερο αντι να πανηγυριζουν για...''εθνικες νικες'', οι δημοσιογραφισκοι, να εκαναν καποια ρεπορταζ (αν τολμουν δλδ να βγουν απο τα στουντιο!) και να πηγαιναν σε διαφορους αθλητικους συλλογους της χωρας, για να δουνε τις..συνθηκες προπονησης των παιδιων που ακομα αθλουνται και επιμενουν να λενε ''Nαι'' στην ελπιδα, οταν ξερουν οτι ουτε χρηματα θα βγαλουν, ουτε καν θα τους βοηθησει κανεις!

Mια τετοια κινηση θα σημαινε ''σωστη δημοσιογραφια'' και αυτο θα περιμεναμε να κανει ο καθενας απ αυτους αν ηταν επαγγελματιας. Ομως, ολοι ξερουμε οτι οταν αναφερομαστε στα γνωστα καναλια και τους υπηρετες τους, δεν μιλαμε για το ειδος της αντικειμενικης δημοσιογραφιας, ισως ουτε καν της ''δημοσιογραφιας''...


Πολλα ερωτηματικα, λοιπον, αλλα μαζι με ολα αυτα ηθελα να θιξω, αλλη μια φορα, το σημαντικο ζητημα της ενημερωσης.

Eιναι κριμα βεβαια, αλλα οπως ξερουμε η πλειοψηφια του λαου και ειδικα οι μεγαλυτεροι σε ηλικια ενημερωνονται ακομα απο τα γνωστα αθλια καναλια. 
Ετσι δεν καταλαβαινω γιατι πρακτικα δεν δινεται μεγαλυτερη σημασια στη δημιουργια ενος καλυτερου, πληρεστερου καναλιου-φορεα ενημερωσης, (πειτε το οπως θελετε), που θα μπορεσει και να εχει μεγαλυτερη εμβελεια σ ενα ευρυτερο κοινο, αλλα και να προβαλλει τα ζητηματα στη σωστη τους διασταση,  χωρις πατριωτικες κορωνες και ρατσιστικα υπονουμενα, στοιχεια που πρεπει να...υποστει κανεις σημερα απο τα γνωστα καναλια, αν θελει να παρακολουθησει τηλεοραση. Ποιος βλεπει ομως σημερα τηλεοραση και απο που ενημερωνεται, ειναι επισης μια καλη ερωτηση. 
Παντως δεν πιστευω οτι οσοι παρακολουθουν ειδησεις ενημερωνονται απο τον...902, γιατι δεν θα το πιστεψω!  

Πολλοι θα πουν οτι το προβλημα ειναι χρηματικο, ισως να εχουν καποιο δικιο, αλλα εγω πιστευω οτι οπως πολλα αλλα ζητηματα και αυτο ειναι θεμα θελησης για αλλαγη, ορεξης και εθελοντικης δουλειας για να πετυχει κανεις αυτα που θελει. 

Ειδικα τωρα ειναι μεγαλυτερη αναγκη παρα ποτε να υπαρξει ενα καναλι, ενας αλλου ειδους φορεας, που θα προβαλλει καλυτερα απο το υπαρχον, το οποιο, κατα τη γνωμη μου, δεν πληρει τις απαιτησεις των καιρων, με θεματολογια 2012 και οχι...δεκαετιων πισω, οπου εκει θα γινεται διαλογος πανω σε καθημερινα κοινωνικα ζητηματα, οχι μονο πολιτικα, ωστε να υπαρχει δυνατοτητα και να προωθει κανεις ιδεες αλλα και να διευκρινιζονται πολλα θεματα απ αυτα που τα γνωστα καναλια ..επιτηδες διαστρεβλωνουν!

Μηπως περιμενουμε να χαθουν ολες οι ευκαιριες, πριν να κανουμε κατι και σ αυτο τον τομεα;

15 σχόλια:

  1. αν θες να κανεις "νομιμη" τηλεοραση θες ενα σκασμο λεφτα για να νοικιασεις την συχνοτητα. το οποιο προυποθετει φιαξιμο "εταιρειας" κανονικης με buisness plan προεδρους γραμματεις και φαρισαιους και οτι αλλο προβλεπετε. αφου ξεπερασεις αυτες τις τυπικοτητες πρεπει να τρεξεις τον σταθμο. πιστεψτε με εθελοντικα αυτο δεν γινεται οση αυτοθυσια και προθεση προσφορας να εχει κανεις, αφου τελειωσει την δουλια του (αν εχει φυσικα) να ερθει για βαρδια στον σταθμο.
    τωρα αν μιλαμε για σταθμο εκτος τυπικων οδων μιλαμε για αλλο πραγμα το οποιο θελει διαφορετικη προσεγγιση
    Modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Modesto

      Φυσικα και δεν ειναι ευκολα ολα αυτα, ειναι τιποτα ευκολο και ειδικα στην Ελλαδα; :)
      Αλλα εγω μιλαω για τα ηδη υπαρχοντα media και καναλια,πχ 902 που θα μπορουσαν να λειτουργησουν αλλιως και λειτουργουν σημερα με ενα τροπο που κατα τη γνωμη μου δεν ειναι ικανοποιητικος για τα σημερινα δεδομενα και τις αναγκες που υπαρχουν.
      Τι εννοεις ομως οταν λες για σταθμο εκτος τυπικων οδων;

      Διαγραφή
  2. Αν μπορούσε ο 902tv να στελεχωθεί αποκλειστικά από μέλη του κόμματος που εργάζονται σε εθελοντική βάση, πιστεύω πως θα είχε γίνει εξ'αρχής.
    Τώρα με την ψηφιακή βέβαια τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, αφού ακόμη και αν το πρώτο επιτευχθεί, δεν υπάρχουν καν, τα χρήματα για την άδεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤRASH

    Ναι, δεν εχω λογο να αμφιβαλλω γι αυτα που λες, αλλα ξερεις κατι, το ενα δεν γινεται, το αλλο δε γινεται, τελικα TI ειναι αυτο που ΓΙΝΕΤΑΙ να κανουμε(και πιο σημαντικο) τι μπορει να γινει στο αμεσο μελλον;
    (Μ αυτα που ακουω, σκετη απελπισια με εχει πιασει....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εννοω πειρατικη τηλεοραση κατα τα παλια fm. βεβαια αλλο επιπεδο ετσι;
    οσο για τον 902. καμια σχεση. το κοστος μονο της λειτουργιας ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ. οσο για την στελεχωση, ακομα και αμοιγως δημοσιογραφικο να ηταν παλι εχει τεραστιο κοστος (εξοπλισμου κτλ) για να μην πω για ανθρωπινο δυναμικο. θα ηθελε 5απλασιους πορους γενικα και σε ανθρωπους και εξοπλισμο απο οτι τωρα, για να λειτουργει νορμαλ και να μην χρειαζονται ανθρωποι και μηχανηματα να φτανουν στα ορια τους.
    modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Modesto

      Δειχνεις να εχεις εμπειρια πανω στο θεμα και ετσι δειχνουν να ειναι τα πραγματα σε σταθμους οπως ο 902, που για να λειτουργησουν σωστα θα ηθελαν φοβερα χρηματα και οργανωση, ομως ετσι οπως λειτουργουν σημερα, τελικα τι προσφερουν και τι εικονα βγαινει προς τα εξω, παρα τις φιλοτιμες προσπαθειες που πιστευω οτι γινονται; Πιστευω οτι πολλες φορες ειναι αρνητικη η εικονα ενω παραμενει αλυτο προβλημα το γεγονος οτι χρειαζομαστε σαφως media που θα ειναι συγχρονα και θα προωθουν τα δικα μας συμφεροντα.
      Δεδομενου ομως οτι σημερα η τεχνολογια ειναι πολυτιμο εργαλειο στη διαχειριση της πληροφοριας κλπ, πως μπορει κανεις να καταφερει να περασει το μηνυμα του σ ενα ευρυ κοινο, οταν ο αντιπαλος διαθετει και οικονομικη δυναμη και τεχνολογια και ξερει καλα να κινει τα νηματα οπως θελει;

      Διαγραφή
  5. το δελτίο ειδήσεων όμως έχει φοβερή διαφορά απο παλιότερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. stelth

    Nαι,αλλα το θεμα ειναι οτι, αν και εχει διαφορα απο παλιοτερα, οπως λες, παλι δεν μπορει να το παρακολουθουν τοσοι οσοι βλεπουν τα γνωστα καναλια της.. διαστρεβλωσης και ειναι κριμα, γιατι σ αυτα οι ειδησεις δεν ειναι ενημερωση, αλλα κομματια πληροφορησης που ''πλαθονται'' στα μετρα τους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εννοείτε αλλα νομίζω οτι κερδίζει κόσμο το κανάλι που νομίζω οτι θα αυξηθεί περισσότερο αν γίνουν κι άλλες αλλαγές στο υπόλοιπο πρόγραμμα,πάντος αν κρίνω απ τον εαυτό μου που είμαι τηλεοπτικά αμερικανοθρεμένος νομίζω οτι το κανάλι βρίσκεται σε καλό δρόμο.Ακόμη και για τις θέσεις του κόμματος φτιάχνουν καλύτερα βίντεο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. stelth

      Συμφωνω, αλλα εχουμε αργησει σε συγκριση με τον..αντιπαλο που βγαινει συνεχως μπροστα μας και εχει τους χιλιους μυριους τροπους πλασαρισματος ενος κακου προιοντος, ενω εμεις με τη ...καλη πραματεια :) δεν φαινομαστε, αυτο λεω!

      Διαγραφή
    2. έχει ποσότητα βλέπεις,πάντα την είχε

      Διαγραφή
  8. Επί του άρθρου ...

    Άκουσα πατέρα και γιο τι είπαν ...
    Και τους βγάζω το καπέλο !

    Μπράβο τους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. faro

      Eιναι αξιεπαινοι που ειπαν οσα ειπαν και μακαρι να υπηρχαν και αλλοι που να ελεγαν τα πραγματα οπως ακριβως ειναι. Αυτο χρειαζεται τωρα περισσοτερο απο ποτέ!
      Πολλοι οταν βγαινουν στη Τιβη σκεπτονται μονο πως θα γινουν αρεστοι, δυστυχως...

      Διαγραφή
  9. Το βασικο λαθος του 902 ειναι οτι δεν ακολουθησε το κλασσικο τηλεοπτικο μοντελο, με πρωινο, μεσημεριανα κτλ. Να εχεισ μια τυπου Μενεγακη το πρωι να κανει ντολμαδακια και να λεει στη νοικοκυρα "ακριβο το αμπελοφυλλο φιλη τηλεθεατρια αλλα αν ψηφισες ΠΑΣΟΚ δεν σου φταει κανεις". Το λεω πολυ απλοικα αλλα το θεμα ειναι οτι δεν μπορεις να σπας το κεφαλι της αλληνης με ταξικες παλες κτλ οταν ετοιμαζει τα παιδια για το σχολιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Aνωνυμε, (που θα επρεπε να βαλεις ενα nick!)

    Εγω, ομως, δεν το λεω ...ειρωνικα και ουτε εννοω φυσικα προγραμματα τυπου... Μενεγακη οταν λεω οτι χρειαζεται αναβαθμιση. Δλδ ειτε ..Μενεγακη πρεπει να υποστει κανεις, ειτε..Δημοτικα και κινουμενα σχεδια απο τη Πολωνια του 1950;
    Υπαρχει και η μεση λυση, αλλα, οπως ολα στην Ελλαδα δεν ακολουθειται πουθενα!
    Των ακρων και μαλιστα των κακων και υπερβολικων ακρων ειμαστε, γι αυτο βαδιζουμε ετσι που βαδιζουμε χωρις να βλεπουμε καμμια προοδο, ουτε σε θεματα που για μενα δεν ειναι τοσο πολυπλοκα και τοσο δυσκολα να αλλαξουν!
    Λιγη καλη διαθεση και ενα θετικο πνευμα δεν βλαπτουν, αλλα τωρα βεβαια αυτα που λεμε ειναι λιγο...beside the point και ως ''ασπιρινες για τον..καρκινο'', οταν εχουμε φτασει στη θεση αυτη που ο κοσμος δεν εχει, πια, ουτε τα βασικα! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...