16 Μαρ 2012

Δεν είναι εύκολη η μάχη

Αναδημοσιεύεται σαν μία καλή συνέχεια της κουβέντας που άνοιξε με αφορμή την προηγούμενη ανάρτηση 


«Η διαφθορά γεννιέται από τη δυνατότητα ενός υπαλλήλου να κάνει τον νταβατζή».
Η δήλωση κατηγορηματική από τον αναλυτή του Mega. Δυστυχώς γι' αυτόν δεν απαντά σε απλά γεγονότα:
Τι έγιναν τα δισεκατομμύρια των περίφημων Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων που δόθηκαν στους βιομήχανους και στα οποία στηρίχτηκε η πρώτη περίοδος του ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική εξουσία; Τι έγιναν τα δισεκατομμύρια που δόθηκαν επίσης στους βιομήχανους για το στήσιμο των περίφημων Βιομηχανικών Περιοχών σε κάθε πόλη της χώρας και στα οποία στηρίχθηκε η κυβέρνηση της ΝΔ μετά το 1991 και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησαν; Ο κατάλογος με τις ερωτήσεις για ένα προς ένα τα διάφορα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων μπορεί να μακρύνει, ώσπου να φτάσει στο τρέχον ΕΣΠΑ. Πρόκειται για έναν τρελό χορό δισεκατομμυρίων που έφυγαν νομιμότατα από τα κρατικά ταμεία για να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις που κατάληξαν κουφάρια. Από την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και την Ξάνθη ως τα Γιάννενα, την Αρτα, τη Λάρισα, τη Θήβα και την Πάτρα.
Απ' όλο αυτό το φαγοπότι, οι μόνες επενδύσεις που έμειναν ζωντανές είναι οι δρόμοι μεγάλης κυκλοφορίας με διόδια. Ακριβώς γιατί δεν είναι επενδύσεις, αλλά μηχανές είσπραξης καθαρού χρήματος που παραχωρήθηκαν στους επενδυτές για να εισπράττουν απ' όλους εκείνους που ήδη έχουν προπληρώσει ακριβά με τους φόρους τους αυτές τις επενδύσεις.

Τα χέρια που σου κλέβουν τον ιδρώτα, να είναι "καθαρά"
Ας αφήσουν, λοιπόν, τα σάπια για τη διαφθορά. Που βεβαίως υπάρχει, αλλά είναι δική τους του συστήματός τους, μόνο που δεν έφερε αυτή την κρίση. Η όλη φιλολογία παραπέμπει στην ήδη κραγμένη ιστορία με τα «καθαρά χέρια» στην Ιταλία. Που έφερε στο σβέρκο του ιταλικού λαού τον Μπερλουσκόνι και τους κεντροαριστερούς ιμπεριαλιστές. Και είναι καταπληκτικός ο συντονισμός όλων των αστικών καναλιών στον κεντρικό στόχο: Να πειστεί ο λαός ότι με μια επιχείρηση «καθαρά χέρια» θα δοθεί λύση στο πρόβλημά του. Είναι άτιμη επιχείρηση, είναι ύπουλη.
Αφήνει στο απυρόβλητο αυτούς που κλέβουν το ψωμί απ' το τραπέζι - τους καπιταλιστές, χρησιμοποιεί 10-15 λαμόγια για να κάνει τον εργάτη να ψάχνει διαρκώς ποιος δίπλα του είναι το λαμόγιο. Και να ξεχνάει ότι από το 1952, με νόμο του κράτους ληστεύονται τα ασφαλιστικά ταμεία, ότι διαρκώς απαλλάσσονται οι καπιταλιστές από την υποχρέωσή τους να αποδίδουν εισφορές στα Ταμεία. Την ώρα που πρέπει να είναι παλλαϊκή απαίτηση το «καμία θυσία για την πλουτοκρατία», την ώρα που ένας μεγάλος αριθμός από τα λαϊκά στρώματα αρνείται να πληρώσει κάθε χαράτσι, η αστική προπαγάνδα καλεί τους εργαζόμενους να κυνηγάνε τον περιπτερά που δεν έκοψε απόδειξη για την εφημερίδα.
Η σαπίλα αφορά όλο το κορμί του συστήματος και ξεπερνιέται μόνο αν φύγουν απ' τη μέση οι σχέσεις παραγωγής που επιβάλλουν εξαθλίωση σε μεγάλες μάζες πληθυσμού για να αυξάνονται τα κέρδη μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών και του μηχανισμού που τους στηρίζει (μηχανισμός στήριξης του συστήματος είναι και τα λαμόγια που παρελαύνουν αυτές τις μέρες από τις οθόνες).
***
Αυτοί που ενοχοποιούν το λαό για τις δικές τους λαμογιές κι εκείνοι που πλασάρουν ως λύση την υπερψήφιση του μικρότερου κακού, έχουν κοινό παρονομαστή την ίδια επιδίωξη: Να μείνει στο απυρόβλητο το σύστημα.
[...]Για την εργατική τάξη, η λύση θα έρθει μόνο έχοντας σταθερή την πλώρη στην ανατροπή της αιτίας. Αυτό που σήμερα μοιάζει αδύνατο, είναι εύκολο όταν μπει το νερό στ' αυλάκι. Αρκεί τα βέλη να είναι στοχευμένα: Το «κανένα χαράτσι» χτυπάει το ταμείο των καπιταλιστών. Το «ούτε σεντς λιγότερο στους μισθούς» χτυπάει το ταμείο των καπιταλιστών. Το «δωρεάν φάρμακα», η «αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία», χτυπάνε το ταμείο των καπιταλιστών. Η συσπείρωση στις λαϊκές επιτροπές, η ενίσχυση του ΚΚΕ, η οργάνωση στα ταξικά σωματεία, η όλο και πιο έντονη απόκτηση συνείδησης ότι μπορούμε χωρίς τους καπιταλιστές, είναι ο δικός μας δρόμος.
Δύσκολος δρόμος, αλλά πραγματικά μονόδρομος για τα λαϊκά στρώματα.

Του Θανάση Λεκάτη από τον "Ριζοσπάστη"
.

3 σχόλια:

  1. Τα παρακάτω είναι το σχόλιο που έκανα σε παρόμοια ανάρτηση του yiok-yiok στο ιστολόγιο του redflyplanet.blogspot.com
    ***
    «[…] μια επιχείρηση "καθαρά χέρια" […] Είναι άτιμη επιχείρηση, είναι ύπουλη […] Αφήνει στο απυρόβλητο αυτούς που κλέβουν το ψωμί απ' το τραπέζι -τους καπιταλιστές-, χρησιμοποιεί 10-15 λαμόγια για να κάνει τον εργάτη να ψάχνει διαρκώς ποιος δίπλα του είναι το λαμόγιο. Και να ξεχνάει ότι […]»
    Να προσθέσω και μία άλλη διάσταση που συνήθως έχει μια τέτοια επιχείρηση, δυστυχώς εξ ιδίας πείρας: Όταν έχει εξαπολυθεί ένα κυνήγι μαγισσών στο όνομα της καταπολέμησης, δήθεν, της διαφθοράς, αυτό δεν έχει μονάχα ως αποτέλεσμα ο ένας να υποψιάζεται τον άλλο, αλλά επίσης δημιουργείται ένα πρόσφορο κλίμα για να διωχτεί κάποιος στο όνομα της πάταξης της διαφθοράς, με συνοπτικές διαδικασίες και με εγκληματικές εκπτώσεις όσον αφορά την εξασφάλιση των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου, ο οποίος πέφτει θύμα της σκοπιμότητας να παρουσιαστεί έργο, τάχα, στον τομέα της "κάθαρσης", αδιαφορώντας (οι αρχές, το κράτος) για το κατά πόσον θα κριθεί δίκαια και θα αποδοθεί δικαιοσύνη ή, χειρότερα, δυσανασχετώντας όταν διαφαίνεται ότι ο κατηγορούμενος (κρατικός λειτουργός) δεν είναι ένοχος. Τρισχειρότερα ακόμη γίνονται τα πράγματα όταν αυτή την κατάσταση την εκμεταλλεύεται κάποιος βουτηγμένος στη διαφθορά για να στοχοποιήσει αυτόν που στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά του. Έτσι, έχει τη χρυσή ευκαιρία π.χ. ένας μεγαλοεπιχειρηματίας να βγάλει από τη μέση (να καταστρέψει, πιο σωστά) έναν έντιμο υπάλληλο που δεν στέργει να τον συντρέξει στις ανομίες του: Κατηγορεί τον υπάλληλο αυτόν για διαφθορά, εξαγοράζει δυο, τρεις ακόμη (π.χ. μέλη Πειθαρχικού Συμβουλίου…) και έχει κάνει τη δουλειά του. Δηλαδή η επιχείρηση κατά της διαφθοράς γίνεται όχημα εξυπηρέτησης των διεφθαρμένων και εξουθένωσης των εχθρών της διαφθοράς! Να λείπει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Λευτέρης-Δικαίος Παπαδέας:
      Η διάσταση που βάζεις είναι αρκετά σημαντική.
      Εγώ απλά να προσθέσω πως τέτοιου είδους περιστατικά-συμπεριφορές είναι κανόνας στα "κυνήγια μαγισσών". Ενα που μου έρχεται πρόχειρα είναι το πόσοι άνθρωποι διώχθηκαν μεταξύ '49-'74 χωρίς να έχουν σχέση με την αριστερά, μόνο και μόνο για να τους φάει την θέση κάποιος "εθνικόφρων" ή γιατί του χάλαγαν τα σχέδια...

      Διαγραφή
  2. Όλα σωστα αυτά που γραφει ο Ριζος αλλα και αυτά που επισημαινει ο Δικαιος υπαρχει όμως και μια άλλη διασταση στο θεμα: όταν επιχορηγεις (όχι δανειο αλλα δωρο) το κεφαλαιο και ο υπευθυνος υπαλληλος γνωριζει ότι τα λεφτα αυτά θα πανε απλως σε καποιες τσεπες είναι αδυνατον να μη ζητησει μερτικο Στην ουσια κλεβει τον κλεφτη χωρις εννοειται αυτό να τον αθωωνει. Υπαρχει μια ανοχη και ενθαρυνση από το ελληνικο κρατος και τον κεφαλαιο στη διαφθορα γιατι περα απο την εξαχρειωση και ενσωματωση ετσι γινονται οι μπιζνες χωρις πολλες πολλες ερωτησεις κλπ. Δεν είναι τυχαιο που η μεγιστη διαφθορα είναι στις εφοριες και στις πολεοδομιες εκει δηλ που παραγεται υπεραξια η γαιοπροσοδος και κάθε παρασιτο θελει και αυτό ένα μερος από το αιμα που ρουφα η θα ρουφηξει ο καπιταλιστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...