5 Αυγ 2013

8.000 αιτήσεις..αλλά την τελευταία λέξη θα πουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ!


Η κυβέρνηση διοχετεύει από το βράδυ της Κυριακής στα ΜΜΕ την είδηση ως εξής: «Πάνω από 8.000 οι αιτήσεις για τη νέα δημόσια τηλεόραση». Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ο τίτλος, που δεν διευκρινίζει στον μη επαρκώς πληροφορημένο αναγνώστη, πέρα από το μέγεθος, την ποιότητα αυτών των αιτήσεων. Δημιουργούνται και εντυπώσεις. Ήδη η συζήτηση για τη στάση αυτών που υπέγραψαν άνοιξε.
 
(Του Παναγιώτη Φραντζή, απο το Unfollow)
 
Από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, έχει σημασία αυτό, περίπου χίλιοι, ισχυρίζεται ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής, έκαναν αίτηση για μια δίμηνη σύμβαση εργασίας στον διαβόητο μεταβατικό φορέα. Άρα έχουμε 7.000 έναντι 1.000. Αυτή η αναλογία επτά προς ένα σημαίνει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνεργοι που φιλοδοξούν να βρουν μια θέση στον ήλιο της ενημέρωσης. (Στον όποιο ήλιο. Της όποιας ενημέρωσης.) Πάρα πολλοί που, χωρίς να έχουν πάρει μέρος σε συνελεύσεις και μαζικές διαδικασίες, σπεύδουν να κάνουν τα χαρτιά τους «γιατί δεν ξέρεις τι γίνεται». Σίγουρα κάποιοι από αυτούς θα έχουν πάρει διαβεβαιώσεις ή υποσχέσεις. Δεν νομίζετε; 

Ας δούμε όμως αυτούς τους χίλιους, αν είναι όντως τόσοι, εκ των πρώην εργαζομένων της ΕΡΤ, που φέρονται να έχουν κάνει αίτηση. 

Η συζήτηση για το αν αυτοί που έκαναν αίτηση πρόδωσαν τον αγώνα είναι μια συζήτηση που με όρους social media μπορεί να μην έχει και τόσο νόημα. Ή μάλλον έχει νόημα για εκείνους που προσπαθούν με κάθε τρόπο να δυσφημήσουν τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ η πλειοψηφία των οποίων, σύμφωνα με την παραδοχή του κ. Καψή, δεν έχει κάνει αίτηση για το μεταβατικό φορέα της ΔΤ. 

Γεγονός παραμένει ότι πολύ νωρίς η συνδικαλιστική ηγεσία των εργαζομένων της ΕΡΤ μπήκε στη συζήτηση για το μεταβατικό φορέα εγκαταλείποντας τη θέση για άμεση κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ. Όταν αποχώρησε από την κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ αλλά όχι και το ΠΑΣΟΚ, οι μηχανισμοί του κόμματος αυτού, που έχουν εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων, και έχουν κάποια επιρροή και στην Αγία Παρασκευή, λειτούργησαν προς υπεράσπιση του πραγματικά ευάλωτου νέου κυβερνητικού σχήματος. Το κύριο μέσο ήταν η υπόσχεση, που επαναλαμβάνει τώρα ο υφυπουργός, ότι το 80% των εργαζομένων του νέου φορέα θα προέρχεται από την ΕΡΤ. 

Εκείνη τη στιγμή, της αναγκαστικής ανασυγκρότησης και της αμηχανίας του αντιπάλου, δεν υπήρχε η ετοιμότητα στην πλευρά του κινήματος να απαντήσει με κλιμάκωση της πίεσης. Σε αυτή την καμπή η ΠΟΣΠΕΡΤ ακύρωσε τις αιχμές της για το «πραξικόπημα της κυβέρνησης» και, ενώ επαναλάμβανε ότι η κυβέρνηση δεν συμμορφώνεται με την απόφαση του ΣτΕ, μπήκε κανονικά στη συζήτηση για το καθεστώς μετάβασης στο νέο φορέα, τη ΝΕΡΙΤ ή όπως αλλιώς ονομαστεί. Σε αυτή την πορεία λογικό είναι οι πιέσεις προς τη μεριά των εργαζομένων να ενταθούν. Αυτό αποτυπώνεται στους 1.000 που υπέγραψαν την αίτησή τους «γιατί δεν ξέρεις τι γίνεται...»

Το θάρρος, πόσο μάλλον η επαναστατικότητα, δεν είναι έμφυτο χαρακτηριστικό, δεν είναι θέμα γονιδίων. Είναι ο συσχετισμός δύναμης που κάνει τους ανθρώπους να ξεθαρρεύουν, να σηκώνουν κεφάλι ή αντίθετα να βουλιάζουν στην απογοήτευση. Ο σημερινός συσχετισμός αποτυπώνεται σε αυτούς τους αριθμούς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Αποτυπώνεται όμως και στη θέληση, στην πολύ σημαντική προσπάθεια εκατοντάδων εργαζομένων να μείνει ανοιχτή η ΕΡΤ.  

Αυτή η πρωτοπορία των δημοσιογράφων και των τεχνικών που κρατούν το πρόγραμμα της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου ανοικτό όλες αυτές τις μέρες έχει πείσει την πλειοψηφία των ανθρώπων που εργάζονταν στην ΕΡΤ να κρατήσουν μια στάση αξιοπρεπή. Η κυβέρνηση περιμένει από αυτούς να εγκαταλείψουν το Ραδιομέγαρο. Καθόλου βέβαιο δεν είναι ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί τις επόμενες ημέρες. 

Για αυτό η κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα ακόμα προκηρύσσοντας επιπλέον 1453 θέσεις μήπως δελεάσει και άλλους αυξάνοντας έτσι την πίεση για λήξη της κινητοποίησης. Θα τα καταφέρει; Την απάντηση θα τη δώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ.

1 σχόλιο:

  1. Να μην ξανα ανοιξει η ΕΡΤ.

    Με χαράτσι στη ΔΕΗ δεν θα έκλεινε και ο 902.

    Ειναι άδικο να πληρώνουν άνεργοι χαράτσια για να ταίζουν κηφήνες Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...