27 Αυγ 2013

«Και φώς από πουθενά δυστυχώς», είπε




Βλεποντας την αναρτηση του φιλου του blog, varometro, με τον τιτλο «Η Ελλάδα είναι μια θανάσιμη υπαρκτική υπόθεση», βγαλμενη απο τα λογια του Νίκου Καρούζου, ο οποιος στα 1979 εγραφε τα εξης:



«H Ελλάδα είναι μια καθολική και άγρια Πρέβεζα, δεν πάω πίσω ούτε συλλαβή από αυτό που λέω... εννοώ ακριβώς ότι είναι μια θανάσιμη υπαρκτική υπόθεση δίχως ελπίδα, παρά τα περί ΕΟΚ, το παιχνίδι της Μόσχας, παρά τους σοσιαλισμούς του Παπανδρέου και ούτω καθ’ εξής. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα για την Ελλάδα. Δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα απ’ αυτά που λένε οι εφημερίδες. Η Ελλάδα θα στρατοκρατηθεί και πάλι, ίσως όχι αύριο μεθαύριο αλλά θα συμβεί...»  
Νίκος Καρούζος (1979) 

..συνειδητοποιησα οτι αλλος ενας φιλος, εκει στο νοτο, δειχνει να εχει απογοητευθει απο τη πραγματικοτητα. Και δεν ειναι ο μονος, φυσικα.

Καθημερινα, οπως πολλοι αλλοι, διαβαζω κι εγω αρκετες αναρτησεις και σχολια, στο Ιντερνετ, που δινουν το μηνυμα οτι μια μεγαλη μεριδα κοσμου στην Ελλαδα δειχνει να εχει εγκαταλειψει «τον αγωνα», αποδεχομενοι, ισως οπως πολλοι, οτι η πραγματικοτητα ειναι αμιληκτη και «δεν υπαρχει φως πουθενα», οπως εγραφε ο φιλος μας varometro στην αναρτηση του και καταλαβαινω καλα τι εννοει.

Διαβαζοντας τα λογια του, η εικονα που σχηματιστηκε στο μυαλο μου, ηταν η ιδια κλειστοφοβικη εγκεφαλικη παρασταση που καθε φορα εχω οταν μιλαω με καποιον απ την χωρα μου, που μου λεει οτι δεν παει αλλο πια, «οτι δεν ειναι ζωη αυτη», οτι ο κοσμος εκει «επαψε να εχει ονειρα και ελπιδες», οτι «ζουν μονο για μια επιβιωση».

Ειναι σαν να νοιωθω οτι βρισκομαι καπου οπου δεν υπαρχει ..αρκετο οξυγονο και οσο υπαρχει δεν...επαρκει για ολους! 
Το εναπομειναν οξυγονο ειναι μια αλλη ...ταξη, οχι την δικη μας, την εργατικη, αλλα για τους ...εκλεκτους της εξουσιας και τα τσιρακια τους, αυτους που προδιδουν καθημερινα εναν ολοκληρο λαο, λοιδορωντας συχνα μαλιστα οσους ακομα αντιστεκονται, αθλια υπερασπιζομενοι ιδιωτικοποιησεις και ο τι αλλο μειοδοτικο απαιτει το μνημονιο, προσβαλλοντας τους εργαζομενους οταν αυτοι αυτοδικαια ζητουν τα δεδουλευμενα τους ειτε και απεργουν με αιτημα να μην απολυθουν γνωριζοντας οτι ουτε δουλειες υπαρχουν, ουτε ομως και βουληση απο μερους των κυβερνωντων για να δημιουργηθουν νεες θεσεις! 

''Όσο πεσιμιστικό κι αν ακούγεται, ειπε ο φιλος varometro,  η Ελλάδα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο συνειδήσεων. Κι οι νεκροί δυστυχώς (ή ευτυχώς) δεν ξυπνάνε. Η Ελλάδα που κατ' ευφημισμό και μόνο "ποτέ δεν πεθαίνει", όπως πέθανε κατά την αρχαιότητα μετά την ακμή της έτσι θα πεθάνει και τώρα. Πολύ περισσότερο τώρα που δεν είναι παρά ένα κράτος Φρανκενστάιν που φτιάχτηκε με τα απονεκρωμένα και σκουληκιασμένα απομεινάρια του "ένδοξου" παρελθόντος'',

Δηλαδη ..παραιτηση;   

Oσο για...«ελπιδα» oπως εχω καταλαβει κι εγω που ζω μακρια, μαλλον....αλλου ζει, πια! Μη με ρωτησετε που, δεν ξερω, ουτε εδω παντως, στον ..«εξελιγμενο», κατα τα αλλα, Βορρα!..

Ξερω τι γινεται καθημερινα στο τοπο μας..Η ιδια απογοητευτικη μαχη και παλι για μια ακομη δοση θλιβερης...πασοκιζουσας εξουσιας (στη ..καλυτερη περιπτωση!) που θα μας κατσει στο σβερκο για μερικες δεκαετιες κι αυτη, μεχρι να καταλαβει κι ο τελευταιος οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ειναι καν ..αριστερα! 

Και ολα αυτα με το βραχν των φασιστων, την ανεργια, την υποβαθμιση των παντων και την αδιαφορια για τις ζωες που περνανε και δεν θα καταλαβουν ποτε οτι η ...Ρένα Δούρου, ή ...Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο ..Μουρούτης, ο ταδε και ο δεινα, δεν ειναι το ζητημα μας.   
Ολο και πιο λιγο θα επρεπε να μας αφορουν τι λενε και τι δεν λενε οι ..επωνυμοι, αντι να επικεντρωθουμε να δουμε τι γινεται σε μια στιγμη που θα αρρωστησει καποιος και δεν θα υπαρχει νοσοκομειο, που δεν θα βρισκει δουλεια, που θα τελειωνει κανεις το σχολειο και θα ειναι ουσιαστικα αμορφωτος στο ελεος του καθενος που θα τον εκμεταλλευτει, ενω θα πρεπει να ειναι και ..ευγνωμων απο πανω που εχει εστω και μια τετοια ελεεινη και συχνα πια ανασφαλιστη «δουλειά».  

Το οτι δεν υπαρχει φως, ομως, οπως λεει ο φιλος varometro, δεν ξερω αν ειναι ακριβως ετσι.  
Εγω πιστευω οτι υπαρχει, αλλα ειναι πολυ μικρο και θελει ...''δουλεια πολυ'' για να δει κανεις αποτελεσματα, κατι που δεν εχουμε τη...πολυτελεια, ας πουμε, να περιμενουμε, πια, απο...αλλους, αλλα εξαρταται κατα πολυ και απο εμας τους ιδιους, εστω κι αν δεν ειμαστε, ουτε ακουγομαστε αναγκαστικα αισιοδοξοι αυτη τη στιγμη που μιλαμε.

Οπως συμπληρωσε στη διαδικτυακη κουβεντα μας και o φιλος blogsevikosφως ομως δεν είναι και οι (έστω κι ελάχιστες για την ώρα) νίκες κατά της εξουσίας τους, όπως π.χ η αποτροπή κατάσχεσης σπιτιού άνεργου στο Πέραμα από τις ταξικές δυνάμεις; 

φως, επισης, δεν ειναι οτι υπαρχουν καποιοι, λιγοι ισως ανθρωποι, (και οχι στους ..''διανοουμενους'' κυκλους!), που θυμουνται  ακομη πως ειναι να κατακρινεις την εξουσια, να μην αποδεχεσαι την ...αχρειοτητα, που λεει οτι καποιοι που δεν εχουν χρηματα δεν πρεπει να κανουν…πολλα παιδια (!) …..δεν πρεπει και να μπαινουν χωρις εισητηριο στα Μεταφορικα Mεσα, γιατι ισως και να …σκοτωθουν για εναμισυ ευρω, στην Ελλαδα του 2013, που εχει συρθει απο τις κυβερνησεις αυτες στα προθυρα ενος ακομη πολεμου στη Μεσογειο, μια περιπετεια που κανεις δεν ξερει που θα μας βγαλει. 

Φως δεν ειναι επισης να βρεθει κανεις σε μια διαδηλωση μαζι με συντροφους του, ξαναδιαβαζοντας (και τυπωνοντας γιατι οχι, σε οσα περισσοτερα αντιτυπα μπορει) την  υπεροχη...αντιπολεμικη ομιλια του Pinter, τοσο επικαιρη, δυστυχως και παλι... 

Φως, τελος, για μενα ειναι η οποιαδηποτε, μικρη, αντισταση στα σκοταδια της αμαθειας και της βαρβαροτητας που αυτοι λυσσομανουν να μας ριξουν!

Γιατι οσο υπαρχουμε και τους πολεμαμε, οχι δεν θα τους αφησουμε να μας στερησουν το φως! 

----------------------------------------------------------------------------------

Y.Γ Για τη συνεχιση της συζητησης, με ανταλλαγη αποψεων, παραθετω (στα  σχολια) απαντηση του φιλου varometro, στη κουβεντα που ξεκινησαμε στο blog του.

12 σχόλια:


  1. ''Καταλαβαίνω απόλυτα όλα αυτά που γράφεις όπως καταλαβαίνω και το "για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ" του Ελύτη. Αυτό που δεν καταλαβαίνω (και που δεν μας διευκρίνισε ο ποιητής) είναι αν τελικά αυτή η δουλειά είναι… πεπερασμένη, ή είναι απλά… σε δουλειά να βρισκόμαστε. Από ένα σημείο και μετά αυτό το "πολύ δουλειά" και το "φως στην άκρη" μου μοιάζει με τον χριστιανικό παράδεισο και την μετά θάνατο ανταμοιβή της θρησκευτικής πίστης. Αν μια πιο δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία, με ισότητα στον πλούτο και όχι στην φτώχεια, με φαγητό και δουλειά για όλους, δεν είναι εφικτή για μένα και τα παιδιά μου, άντε τα εγγόνια μου, τότε συγνώμη αλλά δεν με αφορά. Από την "πολύ δουλειά" του Ελύτη προτιμώ το "we want the world and we want it now" του Morrison. Αν αυτή η χώρα έχει να υπερηφανευτεί για κάτι στα 200 χρόνια του βίου της είναι μόνο για την τριετία '46-'49 που κάποιοι διεκδίκησαν, με αντάλλαγμα την ίδια τους την ζωή, το δικαίωμα να ορίζουν τις τύχες και τον τόπο τους. Από κει και πέρα ντροπή. Μόνο ντροπή. Δέσμιοι ενός κοινοβουλευτικού καθωσπρεπισμού κομμένου και ραμμένου στα μέτρα των αστών, φτάσαμε στο σημείο να αισθανόμαστε ικανοποίηση για το 1 σπίτι που σώθηκε (προσωρινά) και παρακολουθούμε απαθείς (στην καλύτερη βγάζουμε ένα δελτίο τύπου) τους Ναζί να διοργανώνουν μνημόσυνα για τους ταγματασφαλίτες και τα "θύματα των κομμουνιστοσυμμοριτών". (varometro)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ..δυό-τρεις παρατηρήσεις, μόνο, αν και δεν συνηθίζω να σχολιάζω αναρτήσεις.
    Όχι, σύντροφοι και φίλοι. Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, σ' αυτή την άκρη της γής, δεν "έχει εγκαταλείψει τον αγώνα". Πως μπορείς να "εγκαταλείψεις" κάτι που ποτέ δεν τόλμησες, δεν σκέφτηκες, ν' αρχίσεις ;
    Ναι, το "ανάθεμα" υπάρχει, ακούγεται καθημερινά γύρω μας "δεν είναι ζωή αυτή", "πάψαμε να κάνουμε όνειρα"...
    Ποτέ δεν έπαψαν να κάνουν όνειρα, τα "όνειρα" που τους προσφέρθηκαν απλόχερα από την καθεστηκυία τάξη, τα όνειρα που νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να μοιραστούν με τους εκμεταλλευτές τους. Τα όνειρα που όσο το σύστημα "άντεχε" να μοιράζει, δημιουργώντας συμμάχους και εκτελεστικά όργανα.Το ξεστράτισμα που έντεχνα τους οδήγησαν.
    Δεν ξέρουν τι να ονειρευτούν, δεν έχουν μάθει, βρίσκονται σε ραστώνη. Για να ονειρευτείς πρέπει να 'σαι λεύτερος...
    Δεν ξέρω αν είναι πλέον αργά, είναι πάντως η "ωρα", η "ώρα¨αυτή που επιβάλλεται να πάρουμε τα "πράγματα στα χέρια μας". Όσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσουμε, τόσο καλύτερα.
    Είμαστε λίγοι, ας γίνουμε πολλοί. Λυγίζουμε..δεν πρέπει, δεν έχουμε το δικαίωμα...να συνεχίσουμε, να κρατάμε το "φως", το "φως" της Elva...το "φως" του φίλου του blogsevikos..ακόμα και το "φως" του varometro, κι εκεί υπάρχει "φως"...
    Ναι αυτό το "φως" που όμως δεν είναι αρκετό. Να το κανουμε φωτιά, να φωτίσει παντού, στις άκρες της γης..
    Σ΄ευχαριστώ Elva εκεί που είσαι...


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τώρα είδα την ανάρτηση στο γλόμπινγκ και σε ευχαριστώ. Θα ξεκινήσω από την απογοήτευση. Το να μην αισθάνεται κάποιος απογοητευμένος σήμερα στην Ελλάδα είναι μάλλον ασφαλές δείγμα εγκεφαλικής βλάβης. Άρα η απογοήτευση είναι νομίζω φυσιολογική και υπό προϋποθέσεις μάλιστα μπορεί να αποδειχθεί γόνιμη. Το θέμα είναι το "φως"... Αυτό εξάλλου είναι που θα διώξει την απογοήτευση. Θα αντιγράψω το σχόλιο μου στο plan9.

    Καταλαβαίνω απόλυτα όλα αυτά που γράφεις όπως καταλαβαίνω και το "για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ" του Ελύτη. Αυτό που δεν καταλαβαίνω (και που δεν μας διευκρίνισε ο ποιητής) είναι αν τελικά αυτή η δουλειά είναι… πεπερασμένη, ή είναι απλά… σε δουλειά να βρισκόμαστε. Από ένα σημείο και μετά αυτό το "πολύ δουλειά" και το "φως στην άκρη" μου μοιάζει με τον χριστιανικό παράδεισο και την μετά θάνατο ανταμοιβή της θρησκευτικής πίστης. Αν μια πιο δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία, με ισότητα στον πλούτο και όχι στην φτώχεια, με φαγητό και δουλειά για όλους, δεν είναι εφικτή για μένα και τα παιδιά μου, άιντε τα εγγόνια μου, τότε συγνώμη αλλά δεν με αφορά. Από την "πολύ δουλειά" του Ελύτη προτιμώ το απλοϊκό "we want the world and we want it now" του Morrison. Αν αυτή η χώρα έχει να υπερηφανευτεί για κάτι στα 200 χρόνια του βίου της είναι μόνο για την τριετία '46-'49 που κάποιοι διεκδίκησαν, με αντάλλαγμα την ίδια τους την ζωή, το δικαίωμα να ορίζουν τις τύχες και τον τόπο τους. Από κει και πέρα ντροπή. Μόνο ντροπή. Δέσμιοι ενός κοινοβουλευτικού καθωσπρεπισμού κομμένου και ραμμένου στα μέτρα των αστών, φτάσαμε στο σημείο να αισθανόμαστε ικανοποίηση για το 1 σπίτι που σώθηκε (προσωρινά).

    Καλή και άγια είναι η καθημερινή μάχη, στη δουλειά, στο σωματείο στο δρόμο, αλλά όλα αυτά δεν είναι αρκετά όταν δεν υπάρχει ένα γενικότερο ΟΡΑΜΑ. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι η απογοήτευση αλλά η έλλειψη πλαισίωσης από ένα συλλογικό όραμα όσων τελοσπάντων (όπως σου έγραψα) αρνούνται να δεχθούν ότι το ζήτημα είναι αν θα τους κάτσει στο σβέρκο η Ρένα Δούρου ή η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου για τα επόμενα 30 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ..γενικοί αφορισμοί, χυδαίες ισοπεδώσεις, ανέξοδες κριτικές εκ του ασφαλούς.
      Πάνω απ' όλα καμμία αναφορά σε συγκεκριμμένο χώρο. Η γνωστή τακτική του "αλληθωρισμού" προς το ΚΚΕ.
      Ex cathedra κριτική από "άκαπνους" προφανώς, από κάποιους που ΠΟΤΕ δεν κάνουν ΤΙΠΟΤΕ και κρίνουν τα πάντα.

      Γράφεις λοιπόν:- "Αν αυτή η χώρα έχει να υπερηφανευτεί για κάτι στα 200 χρόνια του βίου της είναι μόνο για την τριετία '46-'49 που κάποιοι διεκδίκησαν, με αντάλλαγμα την ίδια τους την ζωή, το δικαίωμα να ορίζουν τις τύχες και τον τόπο τους. Από κει και πέρα ντροπή. Μόνο ντροπή. Δέσμιοι ενός κοινοβουλευτικού καθωσπρεπισμού κομμένου και ραμμένου στα μέτρα των αστών, φτάσαμε στο σημείο να αισθανόμαστε ικανοποίηση για το 1 σπίτι που σώθηκε (προσωρινά)."

      Αυτό που έγραψες θα πρέπει να σε κανει να αισθάνεσαι ΝΤΡΟΠΗ
      Η ΝΤΡΟΠΗ που θα πρεπει να αισθάνεσαι επειδή προφανώς ποτε δεν "βγήκες" στο δρόμο, ποτέ δεν πάλαιψες με το σωματείο σου.
      Η ντροπή για το "γενικότερο ΟΡΑΜΑ" που θυμίζει αυτό το "ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ".

      Δεν χρειάζεται να γράψω επιπλέον, έχεις ήδη καταλάβει εσύ που επικαλείσαι το "ενδοξο παρελθόν" για να κάνεις τη "βρώμικη δουλειά"...



      Διαγραφή
  4. Τώρα εγώ μάλλον δεν έχω καταλάβει αλλά το ΚΚΕ δεν μιλάει για ένα λαϊκό μέτωπο με ταξικό και μόνο χαρακτήρα, πέρα και πάνω από κόμματα; Αυτό δεν σημαίνει όλοι μαζί; Το ΚΚΕ επίσης δεν λέει κανένας μόνος του στην κρίση; Αυτό δεν σημαίνει όλοι μαζί; Το θέμα όμως αγαπητέ ad platicum είναι πως μετουσιώνεις αυτές τις θέσεις σε πράξη. Από θεωρίες χορτάσαμε. Να φαν' κι οι κότες. Σεντόνια ολόκληρα. "Τα λόγια μοναχά μας απομείναν κι οι θεωρίες" που έλεγε κι ο Άσιμος. Και τώρα με συγχωρείς αλλά εγώ που "προφανώς δεν έχω κατέβει ποτέ στον δρόμο" πρέπει να πάω να εισπράξω μια επιταγή εις αντάλλαγμα της βρώμικης και χυδαίας δουλειάς που προσφέρω σε διάφορα σκοτεινά κέντρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. varometro

    Εχουμε ξανακανει παρομοιες συζητησεις και εδω περι «απογοητευσης» πολλων κλπ κλπ και εφ οσον δεν ζω στην Ελλαδα ειμαι μαλλον η τελευταια που θα μπορουσε να σε πεισει πανω στο ζητημα αυτο. Ομως ξερω καλα οτι αλλοι που καθημερινα δινουν μαχες, ειτε ειναι «στη δουλειά, στο σωματείο, στο δρόμο», οπως λες, ΑΥΤΟΙ σιγουρα εχουν διαφορετικη γνωμη περι ..«ελλειψης γενικοτερου οραματος», το οποιο καποιοι ισως και να μη βλεπουν, ενω για καποιους αλλους ειναι η ιδια η ..επιβιωση τους και ΓΙ ΑΥΤΟ αλλωστε αγωνιζονται «στη δουλειά, στο σωματείο, στο δρόμο», γιατι καποιοι δεν εχουν την ''πολυτελεια'' να μην αγωνιζονται, δεν εχουν αλλη επιλογη, εκτος απο τον αγωνα που κανουν καθημερινα, οποτε δεν νομιζω οτι μπορουμε ευκολα να ισοπεδωνουμε καποια πραγματα, επειδη εσυ, εγω, ο δεινα δεν εχουμε ισως αυτη τη στιγμη τα ιδια φλεγοντα θεματα με τον αλλο, αλλα ευκολα φανταζομαστε οτι «δεν γινεται τιποτα ετσι»...

    Το "we want the world and we want it now" του Morrison, αρεσει φανταζομαι σε ολους, ειναι εξ αλλου πολυ βολικο, αλλα εκτος του οτι μου θυμιζει εντονα το ..«εδω και τωρα» του Πασοκ, ξερω καλα οτι δεν προκειται να μας χαρισει κανεις τιποτα. Το αντιθετο μαλιστα, μας παιρνουν πια οπως ξερεις κι εσυ καλα (και στην Ελλαδα και στη Σουηδια και παντου!)ο τι ειχαν κατακτησει αλλοι πριν απο εμας, οι οποιοι δεν αμφιβαλλω οτι θα ηθελαν και αυτοι να ζησουν με παρομοια..μοττο οπως αυτο του Μοrrison, αλλα δεν μπορεσαν γιατι οι εξουσιες τους εμποδιζαν καθε φορα που ζητουσαν περισσοτερη ελευθερια, δουλειες και το δικαιωμα και μια καλυτερη ζωη γι αυτους και τα παιδια τους.

    Υ.Γ Συνεχιζεις αραγε να ψηφιζεις ΚΚΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανείς δεν υποτιμά τους καθημερινούς αγώνες για καλύτερα μεροκάματα, καλύτερες συνθήκες δουλειάς, ασφάλιση, υγεία, παιδεία, κοινωνικές παροχές κλπ. Δεν μοιάζουν όμως με την προσπάθεια του Σίσυφου όταν γίνονται στα πλαίσια του υπάρχοντος συστήματος; Εκεί που χτίζεις με αίμα δεκαετίες ολόκληρες ένα (υποτίθεται) κοινωνικό κράτος, πατάνε για πλάκα μερικά κουμπάκια οι καπιταλιστές και σε γυρίζουν 1-2 αιώνες πίσω. Όλα αυτά λοιπόν για να πιάσουν τόπο πρέπει να γίνονται με έναν στόχο, την ανατροπή. Και για να μπορέσεις να φτάσεις στον στόχο πρέπει να συσπειρώσεις τον κόσμο γύρω από ένα όραμα. Εγώ άλλο τρόπο τουλάχιστον δεν ξέρω. Όραμα λοιπόν για ένα άλλο σύστημα, ένα διαφορετικό αύριο, δεν υπάρχει σήμερα στην κοινωνία και σαφώς το ΚΚΕ έχει ευθύνη γιατί δεν έχει καταφέρει να το περιγράψει ικανοποιητικά και να το περάσει στον λαό. Μπορεί στα χαρτιά να υπάρχει, αλλά στην κοινωνία όχι. Αν ενοχλεί η λέξη "όραμα", αν φαίνεται τετριμμένη χρησιμοποίησε όποια θες εσύ.

      Εγώ συνεχίζω να ψηφίζω ΚΚΕ μιας και με ρωτάς, αλλά και να μην ψήφιζα θα υπήρχε πρόβλημα να ανταλλάξουμε απόψεις, να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε;

      Διαγραφή
    2. κάνεις ένα λάθος "θεμελιακό" κατά την γνώμη μου...κι επειδή σε ξέρω (όσο μπορώ διαδικτυακά) μου κάνει εντύπωση το λάθος αυτό...λές "Δεν μοιάζουν όμως με την προσπάθεια του Σίσυφου όταν γίνονται στα πλαίσια του υπάρχοντος συστήματος;"...όχι κα πάλι όχι...οι μόνοι αγώνες που είναι χαμένοι είναι αυτοί που δεν δώθηκαν...σε αυτό,σε άλλο,σε παραάλλο σύστημα ο άνθρωπος αν θέλει να λέγεται άνθρωπος ΠΡΕΠΕΙ να παλεύει...το όραμα αδερφέ μου υπάρχει,είναι η παύση εκμετάλευσης ανθρώπου από άνθρωπο...η Κομμουνιστική κοινωνία...είναι δύσκολο το ξέρω...είναι ακόμα πιο δύσκολο να πείσεις τον άλλον για αυτό...είναι δύσκολο να αφήσει πίσω του αγκυλώσεις και "πρέπει" μίας ολόκληρης ζωής...ναι είναι δύσκολο και λοιπόν;θα το αφήσω στην τύχη του, στις "καλές" προθέσεις, ή ακόμα και στην "καλή" διαχείρηση; αλήθεια varometre δεν σου μοιάζει η παραπάνω απορία σου (για το αν μπορεί να γίνει κάτι σε αυτό το σύστημα) λιγο με τις ατάκες του νεοπαΣΟΚ που κατηγορεί το ΚΚΕ για "δευτέρα παρουσία";και το τονίζω αυτό για να δεις πόσο εύκολο είναι να απογοητεύσουν έναν άνθρωπο έντιμο και να τον στείλουν στο σπίτι του αντί στον αγώνα...

      όσο δεν αλλάζεις μουσικά γούστα πρόβλημα δεν θα υπάρξει....

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ Φίλε varometro,
      Επίτρεψε και σε μένα να διατυπώσ μια άποψη, αν και ο διάλογος γίνεται με άλλους φίλους ...

      Ξέρεις γιατί τελικά το ΚΚΕ δεν έχει (μέχρις στιγμής τουλάχιστον) καταφέρει να μαζέψει τον κόσμο ;

      Γιατί, ΑΚΡΙΒΏΣ, οι καθημερινοί αγώνες που δίνει, διακατέχονται από την αρχή μέχρι το τέλος, με την προοπτική της Άλλης Κοινωνίας, της Κομμουνιστικής Κοινωνίας !

      Ξέρεις γιατί (λέω εγώ, έτσι ;) πολύς κόσμος πήγε (και εξακολουθεί να βρίσκεται) στον ΣΥΡΙΖΑ ;
      Γιατί το κόμμα αυτό, υπόσχεται (άλλο αν δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να το κάνει) ΣΗΜΕΡΑ ότι θα λύσει τα προβλήματα του κόσμου !

      υ.γ.: Ελπίζω ότι με καταλαβαίνεις - όσο αυτό είναι δυνατό στα πλάισια ενός διαδικτυακού διαλόγου.

      Διαγραφή
    4. Φάρε η παράμετρος που θέτεις είναι σωστή και την δέχομαι. Από την άλλη όμως εγώ ένας άνθρωπος χωρίς θεωρητική κατάρτιση, απλοϊκά συλογιζόμενος, διαπιστώνω πως φτάσαμε τα 40 χρόνια μεταπολίτευσης και η δύναμη του ΚΚΕ αν δεν φθίνει, παραμένει στάσιμη κι αυτό εξαιτίας του ότι έχει γερές ρίζες στον λαό. Σύμφωνοι δεν είναι μικρό πράγμα η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, αλλά αν είναι να φτάσουμε στον κοινωνικό μετασχηματισμό μέσω του αστικού κοινοβουλευτισμού, 40 χρόνια δεν είναι πολλά για να καρκινοβατείς στο 5%; Αν πάλι μιλάμε για ένα επαναστατικό πέρασμα στον σοσιαλισμό αυτές οι ρημάδες οι επαναστατικές συνθήκες πότε θα έρθουν, αν όχι τώρα, στην χειρότερη κρίση του καπιταλισμού, στην ιμπεριαλιστική του φάση;

      Εγώ λοιπόν που ως μόνο αποκούμπι θεωρώ το ΚΚΕ έχω άδικο να απογοητεύομαι; Μήπως πέρα από τις γενικότερες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες κάνουμε κάποιο κομβικό λάθος στην στρατηγική μας κι εμείς; Πες με ανυπόμονο, πες με πολιτικά ρηχό κι ανερμάτιστο, πες με όπως θες, αλλά πραγματικά θυμώνω όταν βλέπω τον 902 να κλείνει, τους αριβίστες του ΣΥΡΙΖΑ να μας ειρωνεύονται με την αλαζονεία του επερχόμενου επιβήτορα της εξουσίας, τους ναζί της Χρυσής Αυγής να στρατολογούν κόσμο απ' τα σπλάχνα της εργατικής τάξης και εμένα να δυσκολεύομαι απίστευτα να συντηρήσω την οικογένειά μου.

      Τι να τον κάνω τον σοσιαλισμό το 2367;

      Διαγραφή
    5. varometro: Κατ΄αρχή να σε ευχαριστήσω για την απάντησή σου, μου δίνει το "δικαίωμα" για μια ακόμα παράθεση απόψεων ...

      Συνοπτικά:
      1. Χαίρομαι που συμφωνείς με την άποψη που διατύπωσα.

      2. Όχι ακριβώς το ΚΚΕ, αλλά οι Ιδέες που δείχνουν τον δρόμο για την Άλλη Κοινωνία (την κομμουνιστική) είναι που έχουν βαθιές ρίζες στον λαό - απλά επειδή αυτές εκφράζονται από το ΚΚΕ, φαίνεται να έχει ρίζες το Κόμμα.

      3. Φαντάζομαι ότι όταν μιλάς για "κοινωνικό μετασχηματισμό", εννοείς την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Αν είναι έτσι, ούτε φυσικά το ΚΚΕ, ούτε κανένας από μας, θεωρεί ότι αυτό θα γίνει μέσω του αστικού κοινοβουλευτισμού. Αυτές τις θεωρίες τις εκφράζουν οι οπορτουνιστές. Εμείς, μιλάμε ακριβώς για το αντίθετο. Δηλαδή ότι ΔΕΝ θα γίνει αυτό, παρά μέσω μιας λαϊκής ταξικής επανάστασης.

      4. Οι συνθήκες για το πέρασμα στον σοσιαλισμό, περιγράφονται πολύ ανάγλυφα σε όλα τα ντοκουμέντα του Κόμματος. Με δυο λόγια, να σου πω ότι αυτές έχουν να κάνουν με τις υλικές συνθήκες (που ήδη υπάρχουν όπως περιγράφονται και στις Θέσεις του πρόσφατου Συνέδριου του Κόμματος) και τον λεγόμενο αντικειμενικό παράγοντα - δηλαδή να είναι έτοιμος ο λαός να αναλάβει τις τύχες του στα χέρια του. Αυτό ακριβώς είναι που και το ΚΚΕ παλεύει νύχτα μέρα για να πετύχει, όμως μην ξεχνάς ότι και ο ταξικός αντίπαλος (η αστική τάξη δηλαδή) το ξέρει αυτό και παίρνει τα μέτρα του.
      (μέσω των μέσων που ελέγχει, μέσω των αστικών και κυρίως των οπορτουνιστικών σχηματισμών και κομμάτων)

      5. Θα σε παρακαλέσω να μην απογοητεύεσαι. Απλά και μόνο να σου πω ότι αυτό δεν βοηθάει ...
      Αντίθετα, η αισιοδοξία, μπορεί να φέρει αποτέλεσμα !

      6. Συμμερίζομαι απόλυτα τις ανησυχίες σου, την ... ανυπονησίες σου, τις έχω κι εγώ !
      Αυτό όμως, δεν με κάνει να το βάζω κάτω !
      Ίσα ίσα, με ατσαλώνει ακόμα πιο πολύ, ώστε να συνεχίζω τον αγώνα, ώστε να αλλάξουν τα πράγματα.

      υ.γ.: συγνώμη για το ... σεντόνι !

      Διαγραφή
  6. varometro

    Ας αρχισω απο το τελος λεγοντας οτι φυσικα και δεν με ενοχλει να ανταλλάσσω απόψεις και με ατομα που δεν ψηφιζουν ΚΚΕ, αλλα εδω βρισκω λιγο περιεργο αν οχι...αντιφατικο το οτι, oπως λες, συνεχιζεις να ψηφιζεις ΚΚΕ, (γιατι ομως;), ενω ουσιαστικα χαρακτηριζεις καποια ζητηματα που εχουν σχεση με τη πολιτικη του ως ...«ντροπιαστικα»!

    Ποια ειναι αυτα;

    Οτι δεν εχει καταφερει οπως λες να ..συσπειρώσει τον κόσμο γύρω από ένα ..«όραμα», ή ενα κοινο τοπο τελοσπαντων, ενω ταυτοχρονα δειχνεις απροθυμος να υποστηριξεις θεωριες που παλιοτερα οπως θυμαμαι μια χαρα υπερασπιζοσουν στο blog σου! Τωρα γραφεις «...χορτάσαμε (απο θεωριες) Να φαν' κι οι κότες. Σεντόνια ολόκληρα».

    Και το λες αυτο φυσικα, οταν ξερεις καλα οτι χωρις θεωρια τιποτα δεν προχωραει, ακομα και οι …φασιστες σε καποιες θεωριες στηριζονται, ασχετα κι αν ειναι …γελοιες, οποτε δεν θα πρεπει να σε εκπλησσει ισως το οτι πολλοι εδω και χρονια εχουν επιλεξει τον ευκολο..
    «επαναστατoκαφενειακο» δρομο που χαραξε το …Πασοκ και συνεχιζει ο ..Συριζα, αδιαφορωντας δηλαδη για πολλα θεωρητικα θεματα, ενω παγεια τακτικη τους ειναι η..διαστρεβλωση!

    Ετσι σε πολλους στην Ελλαδα, αλλα και εδω στην ..«προηγμενη» Σουηδια, το ακουσμα της λεξης μαρξισμος και μονο προκαλει ..αλλεργια, η ιστορια του τοπου τους θεωρουν ισως οτι εχει ...διδαχθει επαρκως στα ...σχολεια, (!), το ...Ολοκαυτωμα σε λιγο με τη παραχαραξη που γινεται απο ακροδεξιους, δεξιους και ..δεξιαζοντες «αριστερους» θα ρθει καιρος που θα διαβασουμε σε καποια ...«εγκριτη» παντα φυλλαδα οτι δεν ...υπηρξε ποτε (!!), οπως και πολλα αλλα ...θεματακια που θα ηθελαν οι κυβερνωντες πολλων χωρων να μην υπαρχουν, για να ειναι η ζωη για τους πιο πολλους πιο...ευκολη, να μη ψαχνει κανεις τι εγινε και τι δεν εγινε, αλλα να ζουμε ...μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, χωρις πολλες ..σκοτουρες του παρελθοντος, κανοντας τους τη χαρη να ειμαστε και να παραμενουμε απαθεις πολιτες χαζευοντας Tιβη και κανοντας καμακι σε facebook/ twitter!

    Το οτι το ΚΚΕ, παντως, με οσες ελλειψεις εχει, ειναι αυτη τη στιγμη απο τα λιγα κομματα ισως και το μοναδικο Ευρωπαικα κομμα που εχει ξεκαθαρη αντιμονοπωλιακη – αντικαπιταλιστικη γραμμη και για τα δεδομενα και τον ..πολεμο που του γινεται απο ολες τις πλευρες ειναι προς τιμην του οτι καταφερνει και συσπειρωνει μια αρκετα μεγαλη, για τις σημερινες συνθηκες, μεριδα αγωνιστικου κοσμου, εστω και αν αυτος ο κοσμος φανταζομαι θα εχει κι αυτος τις διαφωνιες του σε καποια θεματα, οπως συμβαινει αλλωστε και σε αλλα κομματα.

    Θα συμφωνησω ομως και με τον blogseviko που ειπε, πιο πανω, οτι κανεις ενα θεμελιακο λαθος να πιστευεις οτι ειναι ματαιο να αγωνιζεται κανεις για πραγματα που ενω ηταν δεδομενα τα πηραν πισω οι καπιταλιστες, γιατι καθε μερα ειναι κι ενας αγωνας κι εμεις καλουμαστε να συμμετεχουμε, ή οχι, αναλογα με το ποσο ο καθενας πιστευει σ αυτο που κανει, αντεχει και μπορει να αφιερωσει στο να πολεμησει εναν αμιληκτο πια καπιταλισμο, που ..οπως ειπες παταει το κουμπι και σε παει πισω δεκαετιες (και συν ολα τα αλλα ετοιμαζει κι αλλον ενα πολεμο στην περιοχη μας!), γιατι τελικα φιλε νarometro οπως λεει και ο John Lennon:

    You got to serve yourself
    Ain't nobody gonna do it for you!



    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...