7 Αυγ 2013

ΣΟΥΗΔΙΑ: Περί της σημερινής δημοσιογραφίας!



Πηγη: Dagens Nyheter

Η τηλεόραση είναι γεμάτη αθλητικα προγραμματα  και διασημους αστερες που τραγουδούν, τρώνε και ..ρευονται! Μονο ενα χιλιοστό του προϋπολογισμού δαπανάται σε προγράμματα που ελεγχουν και κρινουν την εξουσια και τη βιομηχανια!



Το Ντοκιμαντέρ του Erik Sandberg του "Lönesänkarna", (Mειωτες μισθων), [που αναφεραμε κι εμεις προσφατα στο blog], επαναπροβληθηκε  πριν λιγες μερες, ωστε να το δουν ολοι. Τσαντιστηκαμε και πάλι.
 
Η Σουηδία έχει πια το μεγαλύτερο μισθολογικό χάσμα στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια και κανείς δεν βλεπει τίποτα! Είναι ίσως η συλλογικη συγκάλυψη που μας κανει χάλια. Ποσο εξαπατημενος  μπορεί κανεις να αισθανθει; 

Ποια είναι η ευθύνη που έχουμε; 

Η τηλεόραση αφιερώνει σχεδόν το μισό χρονο της σε προγραμματα για τη ..Εurovision, τη..βασιλική οικογένεια, ενω παρουσιαστες παιρνουν συνέντευξη απο αλλους παρουσιαστες! 
Βαλτε και τα αθλητικά, τις ταινίες και τις διασημότητες που τραγουδουν, μαγειρευουν φαγητό,..ρευονται και ταξιδευουν- ένα χιλιοστό του προϋπολογισμού έχει απομείνει για να ελεγξει, να κριτικαρει κανεις την εξουσια και τις επιχειρήσεις. Πολλοί από τους freelance συναδέλφους μου που έκαναν καριέρα διερευνωντας θεματα την τελευταία δεκαετία, ένας προς έναν τα εχουν εγκαταλειψει. Δεν μπορεί κανεις να ζήσει ετσι. Εχουν παραιτηθεί, απολύθηκαν, άλλαξαν δουλεια.

Κανενας δεν πληρωνει πια για (σοβαρη) δημοσιογραφία, που θελει περισσότερο από μια, δύο μερες για να γραφεί. Και είναι εντελώς παραπλανητικo, γιατί όταν κάποιος ξεβρακωνει την εξουσία και ενα σουηδικο ρεπορταζ  κερδίζει ενα βραβείο στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ καπου στην Ulan Bator, τοτε μηντιαρχες κ.α  περηφανευονται για τις επιτυχίες "τους" και τους άνθρωπους "τους" λεγοντας  "για δειτε αυτό έδω", και " δειτε εκει"  και αλλα τετοια! Θεωρούν ότι το «μείγμα» τους είναι τέλειο και οτι με καθαρή συνείδηση μπορούν να συνεχίσουν προς αυτή την κατεύθυνση. 

Το ντοκυμαντερ "Lönesänkarna" ξεκινησε πολλες  συζητησεις τον περασμένο Φεβρουάριο, ισως περίμενε κανεις μια οργισμένη λαϊκή αφύπνιση - αλλά ματαια, ως επί το πλείστον ήταν οι Σουηδοι Επιχειρηματιες που εκαναν καποιο θόρυβο. Ισχυρίστηκαν ότι το πρόγραμμα ήταν προκατειλημμένο, και ήταν, φυσικά. Για πρωτη φορά. Και γιατί να μην είναι; 

Οι Σουηδοι Επιχειρηματιες δεν χρειάζεται να προσπαθησουν πολυ για να ειναι πρωτο θεμα σε κάθε δελτίο ειδήσεων. 

Έχουμε τώρα στα ΜΜΕ μια μετατόπιση προς τα δεξιά, που είναι σχεδον απόλυτη. Αν οι τρέχουσες συνθήκες, καμμια φορά αμφισβητηθουν τοτε κινητοποιουνται 300 δεξιοι χρονικογράφοι σε χρονο ρεκορ και αμέσως αρχίζουν να μιλανε για...αριστερή στροφή, οπως στη δεκαετία του '70. Μόλις 40 χρόνια πριν, επίσης ένας μύθος και τοτε. 

Η δεξιά στροφή στα σουηδικά ΜΜΕ είναι παράλογη, και έγινε αποδεκτη, και με μηδενική αμφισβήτηση.

Ένα από τα νέα της Δευτέρας που περασε ήταν σχετικά με την εσφαλμένη, αποτυχημενη στήριξη της υπαιθρου στη διάρκεια των τελευταίων έξι, ή επτά ετων. 36 δισεκατομμυρια κορωνες (!!!) εχουν σε μεγάλο βαθμό καταληξει σε λάθος μέρος, και σύμφωνα με τους ερευνητές δεν ειχαν καμμια θετικη επιπτωση!

36 δισεκατομμύρια κορωνες – πεταχτηκαν στη θαλασσα! Και κανείς δεν έχει καταλαβει τιποτα! 

Την εβδομαδα που περασε οι βραδυνες εφημερίδες ασχοληθηκαν με τις ..διακοπες του πρίγκιπα και της φιλεναδας του, Σοφιας. Είχαν δημοσιογράφους εκει που πήραν συνέντευξη από τον επικεφαλής σερβιτόρο στο εστιατόριο όπου το ζευγος είχε δειπνησει. Θα ήταν υπέροχο, προφανώς.

Πώς να μοιαζει αραγε σήμερα ο δημοσιογράφος που τολμα να παει στο γραφειο του διευθυντη του και να ξεκινησει να γραφει για την ιστορία με τα 36 δισεκατομμύρια και να ζητήσει να συμμετάσχει σε αυτη την ερευνα για δύο, ή τρεις μήνες; Ίσως αυτος να είναι ο χρόνος που του χρειάζεται.

Η περιπτωση του Vattenfall και της κυβερνησης, μιας ηλίθιας συμφωνίας που κοστισε στους φορολογούμενους  άλλα 40 δισεκατομμύρια! Πόσο μεγάλους δημοσιογραφικους πόρους απασχολει αυτο σήμερα; Τελείωσε το θεμα; Δεν προσελκυει αρκετα κλικ, πια, το θεμα αυτο;

Απαισιόδοξος, αποθαρρυμένος; Σύντομα θα μεινει μόνο με το μικρο του ονομα...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...