Αυτες τις μερες πολλοι νιωθουν "σαστισμενοι", "δυσπιστοι", "απογοητευμενοι", αλλοι κυκλοφορουν λες κι εφαγαν ενα...χαστουκι στο προσωπο και "ξυπνησαν", κατα παραγγελιαν, ειδικα μετα απο τα ειρωνικα συνθηματα των Ισπανων, στους οποιους θα επρεπε λογικα να τρεφουμε μεγαλη....ευγνωμοσυνη, επειδη μας ...ξαναθυμισαν κατι που εμεις, σαν Ελληνες, γνωριζαμε πολυ καλα απο πριν: Τους αγωνες για ελευθερια και δικαιωματα, οταν αυτοι ειχαν κοντα...40 χρονια τον δικτατορα Franco, στο σβερκο τους, που τους τα ειχε στερησει!
Παλι καλα που πεθανε, δηλαδη, γιατι αν ζουσε (!) ακομα τον FF (καμμια σχεση με το "FF" στο tweeter!) τον Francisco Franco, ή κανεναν αλλο…"αξιο" διαδοχο του θα ειχαν στην εξουσια, εφ οσον στην Ισπανια μεγαλωναν γενιες πινοντας …νερο στο ονομα του και τα παιδια στα σχολεία ακουγαν οτι ο "Caudillο de España" (Aρχηγoς της Ισπανιας) είχε σταλθει απο τη....Θεία Πρόνοια για να σώσει την Ισπανία από το ...χάος και τη φτώχεια! (wikipedia)
Η προπαγανδα, βεβαια, δεν ηταν ποτε, αποκλειστικα, Ισπανικο προνομιο! Ευτυχως oμως, στην Ελλαδα δεν ειχαμε ποτε τοσο μακροχρονια δικτατορια με τοσο καλοκουρδισμενους μηχανισμους oπως π.χ της Ισπανιας (να κι ενα καλο της ανοργανωσιας μας!) ουτε, στη πλειοψηφια, τοσο πορωμενους δασκαλους και ετσι πολλοι απο εμας γνωριζαμε τι σημαινει φασισμος και πως αγωνιστηκαν στα βουνα οι παπουδες μας, ή και οι γονεις μας εναντιον του, κατι το οποιο μας διαφοροποιει αρκετα απο πολλους Ευρωπαιους ...εταιρους και μη.
Ειναι καλο και χρησιμο ομως να δουμε και γιατι πχ πολλοι Ισπανοι (χωρις να ξεχναμε και αλλους λαους με αναλογους..."φωτισμενους" ηγετες!), ηταν ευγνωμονες, μεχρι προσφατα, σ ενα δικτατορα! Στα 1960 οταν η Ισπανια ευημερουσε ηταν και παλι οι ευπορες ταξεις των μεγαλοαστων του φρανκικού καθεστωτος που καταφεραν να αυξησουν το πλουτο τους και βεβαια ιδιαιτερα οσοι παρέμειναν πιστοι στον δικτατορα.
Ετσι η Ισπανια ηταν κατι σαν μια σημερινη..."Ευρωπαικη Κινα", οπου οι πολυεθνικες ειχαν εγκαταστησει εργοστάσια με χαμηλους μισθους, σχεδόν ανυπαρκτους φορους, απαγορευμενες απεργίες. Κανονισμοι δεν υπηρχαν και οπως καταλαβαινετε ουτε λογος για την υγεία των εργαζομένων!
Εργοδοτικος ...παραδεισος ηταν λοιπον η Ισπανια και ετσι μετα την Ιαπωνία εγινε η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο. Απο το θανατο του Φράνκο το 1975 και μετα υπηρξε μια πτωση σε συγκριση με αλλες Δυτικοευρωπαικες χωρες, αλλα ηδη η χώρα είχε καταφερει να φτιαξει μια μεγάλη βιομηχανική οικονομία. Ολη αυτη η οικονομική επιτυχία της περιόδου αυτής, επι Φρανκο δημιουργησε, οπως διαβασα, μια μεγάλη ομάδα πολιτων, οι οποίοι ηταν ....ευγνωμονες στον Φρανκο και θεωρησαν την αύξηση του καθημερινου βιοτικού επιπέδου τους περισσότερο σημαντικη από κάθε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνεβαινε εκει!!
Φυσικα αυτα συνεβαιναν στο παρελθον, ομως ειναι χρησιμα και μονο για την ιστορια να τα λαβει κανεις υπ οψιν για να καταλαβει οτι δεν ειχαμε ολοι οι λαοι την ιδια ιστορια αγωνων, ουτε την ιδια εξελιξη, ασχετως αν τωρα τα πραγματα δειχνουν οτι ολοι στεναζουμε κατω απο την ιδια τραπεζοοικονομικη μποτα του συστηματος το οποιο αναλογα τις ιδιαιτεροτητες του λαου διαφοροποιει και το τροπο που θα μπορεσει να επιτεθει στο τοπικο κινημα αποπροσανατολιζοντας το.
Το κοινο σημειο ειναι οτι ως λαοι αρκετοι νιωθουμε οτι εχουμε ηδη εξαπατηθει απο τις τωρινες κυβερνησεις. Ναι πολλοι απο εμας εχουμε βαρεθει τα ψεμματα και τα λογια, που, ομως, οχι οι κομμουνιστες αραδιασαν, που, ομως, οχι η ιδεολογια αυτη, εφερε χωρες σ αυτην την οικτρη θεση, αλλα αυτου του ειδους οι "σοσιαλιζοντες νεοφιλελευθερισμοι" που οι..."αγανακτισμενοι" πολιτες, προθυμα ψηφιζαν χρονια τωρα και τωρα, βεβαια,...αγανακτουν και οικτιρουν τους κλεφτες που τοσα χρονια με τη ψηφο τους "στηριζαν"!
Το κοινο σημειο ειναι οτι ως λαοι αρκετοι νιωθουμε οτι εχουμε ηδη εξαπατηθει απο τις τωρινες κυβερνησεις. Ναι πολλοι απο εμας εχουμε βαρεθει τα ψεμματα και τα λογια, που, ομως, οχι οι κομμουνιστες αραδιασαν, που, ομως, οχι η ιδεολογια αυτη, εφερε χωρες σ αυτην την οικτρη θεση, αλλα αυτου του ειδους οι "σοσιαλιζοντες νεοφιλελευθερισμοι" που οι..."αγανακτισμενοι" πολιτες, προθυμα ψηφιζαν χρονια τωρα και τωρα, βεβαια,...αγανακτουν και οικτιρουν τους κλεφτες που τοσα χρονια με τη ψηφο τους "στηριζαν"!
Μακαρι οι διαμαρτυριες αυτες να συνεχιστουν και να φθασουν στο πολυποθητο αποτελεσμα, την ανατροπη των διεφθαρμενων καθεστωτων στην Ευρωπη και ας ελπισουμε, οτι πολλοι απο τους πολιτες αυτους δεν ειχαν καταλαβει τι ψηφιζαν, αλλιως δεν θα επρεπε να λεγονται τωρα "αγανακτισμενοι", αλλα καποιο αλλο επιθετο που να τελειωνει σε ..."μενοι" και το αφηνω στην φαντασια του καθενος!
χαχαχα Αυτή τη στιγμή ακούω τραγούδια του ισπανικού εμφυλίου. Πολύ καλό Έλβα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα πούμε ακόμα ότι η Ελλάδα του ιδώνυμου, την εποχή της κρίσης του 1929, με ακριβώς τέτοια μέτρα ήταν η τρίτη οικονομία παγκοσμίως πίσω από την ΕΣΣΔ και την Ιαπωνία, σε άνοδο του ΑΕΠ. Επίσης η μεγάλη βιομηχανική ανα΄πτυξη επί Καραμανλή, τη δεκαετία του '50 συναίβει με μεταεμφυλιακή τρομοκρατία στο χαμήλωμα των μισθών, ενώ η ανεργία για 15 χρόνια δεν έπεφτε κάτω από το 20% (χαρακτηριστικά ο Φλωράκης στη δίκη του 1960, λέει να τι καταφέρατε οι νικητές, έχουμε 1 εκατομμύριο ανέργους), και χαλάρωσε μόνο με τη μετανάστευση στη Γερμανία...
Πες τα χρυσόστομη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα την ακούτε την elva!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, φίλτατε Αλέξανδρε Δελάρζ, την ακούμε την Εlva. Δεν ξέρω όμως μήπως πρέπει να αφουγκραστούμε εξίσου προσεκτικά και χωρίς ίχνος – ΙΧΝΟΣ-- αυταρέσκειας το σχόλιο του Ανώνυμου (27 Μαΐου 2011 3:13 π.μ) σε προηγούμενη ανάρτηση:
ΑπάντησηΔιαγραφή«Και κατα τη γνώμη μου δεν ειμαστε εμεις που θα πρέπει να μελετήσουμε τις θέσεις σας αλλα το ΚΚΕ και γενικότερα η αριστερά ΕΝΩΜΕΝΗ (γιατι δε γίνεται να υπαρχουν 20 υποπαραρτηματα της) αλλά να μελετησετε επιτελους εσεις εμάς»
Η δική μου έμφαση δεν είναι στη φράση «αριστερά ΕΝΩΜΕΝΗ» αλλά στο « να μελετησετε επιτελους εσεις εμάς»…
Μήπωςε;;;
Φιλήμων
Η δική μου γνώμη είναι ότι πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις δήθεν "ενότητες" και κυρίως τα "εμείς" και "εσείς" - δεν κάνουμε ... διαγωνισμό εδώ - και να δούμε με καθαρά ταξικά κριτήρια τι πρέπει να κάνουμε !
ΑπάντησηΔιαγραφήΦάρο μας φώτισες(με την καλή έννοια:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφερον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδω ο Παπαδοπουλος μερικους δρομους εφτιαξε και πηγε και το ρευμα σε καποια χωρια -αν δε κανω λαθος-(τα αυτονοητα δλδ) και ακομα τον μνημονευουν μερικοι.
Γεια σου Giorgo bookhunter
ΑπάντησηΔιαγραφήΤραγούδια του ισπανικού εμφυλίου ετσι; :-) "Μεσα" στο πνευμα της εποχης, αγαπητε Γιωργο και με την ευκαιρια καλωσορισες στην ομαδα!
Ακριβως ετσι ειναι οπως τα λες και βεβαια με τετοια μετρα και κατω απο φασιστικες συνθηκες οχι ...τριτη στον κοσμο θα μπορουσε να ειναι μια οικονομια, αλλα ...νουμερο ενα, για τις τσεπες της ...πλουτοκρατιας, φυσικα, οχι για τους εργαζομενους!
Γεια σου varometro
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σαι καλα!
Συνblogger Αλέξανδρε Δ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα με ...ακούτε (φυσικα), κι ας ειμαι προς το παρον μια (εδω)!!! :-)
Αγαπητε Φιλήμων
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα συμφωνησω κι εγω πανω στο σχολιο του Ανωνυμου που αναφερεις και θεωρω πολυ σημαντικη την επισημανση του αυτη, θα ηταν ευχης εργο το κομμα να λαβει υπ οψιν τις αναγκες και τις αντιδρασεις της σημερινης κοινωνιας, ετσι ωστε να μπορεσουμε να απευθυνθουμε σε ολο και μεγαλυτερα κομματια του πληθυσμου, τωρα, πριν ειναι αργα, ωστε να μη χασουμε την ευκαιρια.
faro
ΑπάντησηΔιαγραφήΕισαι ..διαφωτιστικοτατος και ελπιζω να περασει το μηνυμα που τοσο ξεκαθαρα στελνεις! :-)
Poe
ΑπάντησηΔιαγραφήYπαρχει και ...κακη εννοια διαφωτισμου; :-)
Manny
ΑπάντησηΔιαγραφήΜας εφαγαν οι..'εξυπηρετησεις' και τα 'ρουσφετια' που γινοντουσαν και γινονται με επιλεκτικα κριτηρια. Αν οι ...''φωτισμενοι'' αυτοι ηγετες εκαναν το αυτονοητο, δεν θα υπηρχαν διακρισεις και ισως ο κοσμος να ηταν λιγο πιο δικαιος...Θα μας μεινει η απορια....
Poe, Elva, δεν μπορείτε να φανταστείτε πόση χαρά μου δίνετε που συμφωνείτε μαζί μου !
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι, δεν είναι θέμα, ... διαφωτισμού !
Κάθε άλλο !
(αν και φανερό το λογοπαίγνιο)
Το θέμα είναι να βλέπουμε κατάματα την αλήθεια !
Φίλτατε Φιλήμων, ακούμε ακούμε :) και χωρίς κολλήματα μάλιστα
ΑπάντησηΔιαγραφή