Ο καπιταλισμός, εκτιμά το ΚΚΕ, έχει πάψει προ πολλού να έχει προοδευτικό χαρακτήρα και φαίνονται πλέον τα ιστορικά του όρια. Πλέον λειτουργεί παρασιτικά, με την έννοια ότι έχει μεγαλύτερο κόστος περιβαλλοντικό και ανθρωπιστικό απ' ότι έχει να "προσφέρει".
Είναι πια αντιπαραγωγικός (κι αυτό συμβαίνεί εδώ και αρκετές δεκαετίες) καθώς το κίνητρο του κέρδους υπερβαίνει κάθε άλλο κίνητρο για την παραγωγή.
Παράδειγμα 1ο. Η πολυεθνική Phillips, κατά τη δεκαετία του 70, μεταξύ άλλων έφτιαχνε και λαμπτήρες πυρακτώσεως, τους αγαπητούς σε όλους μας πια γλόμπους! Η μέση διάρκεια ενός λαμπτήρα ήταν περίπου 1,5 – 2 χρόνια. Όταν άρχισαν να πέφτουν οι πωλήσεις, μείωσαν τεχνητά τη μέση διάρκεια σε 6-8 μήνες. Έφτιαξαν δηλαδή ένα υποδεέστερο τεχνικά κι από άποψη αντοχής προϊόν προκειμένου να αυξήσουν τις πωλήσεις, δηλαδή το κέρδος.
γλόμποι που δεν κατεβάζουν "φαεινές" ιδέες! |
Παράδειγμα 2ο. Η τεχνολογία των κινητήρων των αυτοκινήτων, δηλαδή οι κινητήρες εσωτερικής καύσεως με έμβολα (πιστόνια) παραμένει σε γενικές γραμμές η ίδια από τις αρχές του 20ού αιώνα. Ενώ έχουν δημιουργηθεί τεχνολογίες που μπορούν να αποδώσουν μεγαλύτερη ιπποδύναμη (κινητήρες τύπου wankel, μόνο ένα μοντέλο έχει παραχθεί μ' αυτό), ενώ εφευρέθηκαν τεχνολογίες που μπορούν να μειώσουν δραστικά την κατανάλωση, ενώ έχουν προταθεί λύσεις που να αντικαθιστούν τη βενζίνη με αποσταγμένο νερό (!!) εξακολουθούν και κατασκευάζονται αυτοκίνητα με την “παλιά” τεχνολογία που συνεχώς βελτιώνεται, όχι ουσιαστικά, αλλά με ηλεκτρονικά συστήματα και υποσυστήματα. Δεν γίνονται επενδύσεις στις καινούριες τεχνολογίες γιατί α) θέλουν πολλά πολλά λεφτά β) αργούν να αποδώσουν κέρδη
κινητήρας τύπου wankel, μικρότερο κόστος κατασκευής, μικρότερος όγκος, μικρότερη φθορά, μεγαλύτερη ιπποδύναμη |
Παράδειγμα 3ο. Στη διαλογή απορριμάτων και το ξεχώρισμά τους σε χαρτί, μέταλλο, πλαστικό κλπ, πρώτη ύλη που στη συνέχεια μεταπωλείται με βάση το βάρος, ο ιδιοκτήτης για να αυξήσει τεχνητά το βάρος του χαρτιού, το καταβρέχει με νερό! Σπαταλά δηλαδή νερό για το κέρδος. Από την άλλη ο αγοραστής του χαρτιού, επενδύει σε μετρητές υγρασίας χαρτιού, μια ακριβή τεχνολογία που μετρά το βάρος του χαρτιού σε νερό ώστε να μην τον κλέψουν στο ζύγι. Δηλαδή ξοδεύονται πόροι, χρήματα, πρώτες ύλες για την παραγωγή μιας τεχνολογίας που προσπαθεί να μειώσει το ποσοστό κέρδους του πωλητή. Η “καλή πίστη” και η “εμπιστοσύνη” είναι έννοιες και αξίες που δεν έχουν καμμιά εφαρμογή στη ζούγκλα της αγοράς.
χαρτί προς ανακύκλωση |
Παράδειγμα 4ο. Η καπνοβιομηχανία R.J. Reynolds tobacco, που παρασκευάζει τη γνωστή μάρκα τσιγάρων Camel, προσπαθώντας να αυξήσει τις πωλήσεις της, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα καλό target group είναι τα παιδιά και οι έφηβοι!!! Ξεκίνησε λοιπόν μια διαφημιστική καμπάνια στα μέσα της πρώτης δεκαετίας του αιώνα που είχε ως κεντρικό χαρακτήρα μια καμήλα – cartoon η οποία θα προσέλκυε αγοραστές κι από αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Το κέρδος είναι ισχυρότερο κίνητρο από τη δημόσια υγεία.
από τη διαφημιστική καμπάνια τσιγάρων που απευθύνεται σε εφήβους |
Μπορείτε να προσθέσετε και τα δικά σας παραδείγματα. Υπάρχουν άπειρα.
Σε μια σχεδιασμένη οικονομία που το κίνητρο θα είναι η κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών, των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ αναγκών κι όχι των πλαστών αναγκών που δημιουργεί το κεφάλαιο για να αυξήσει τις πωλήσεις του, όλη η δημιουργικότητα και η ενέργεια της κοινωνίας θα συγκεντρωθεί εκεί. Μ' αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομηθούν αμέτρητοι πόροι όπως πρώτες ύλες, καύσιμα, εργατοώρες που σήμερα κατασπαταλιούνται σε άχρηστες δραστηριότητες.
Η σχεδιασμένη οικονομία όμως προϋποθέτει την άρση του κινήτρου του κέρδους, άρα την άρση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής. Το μόνο ρεαλιστικό σενάριο για την κοινωνική πρόοδο αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων είναι το κοινωνικοπολιτικό σύστημα που ονομάζεται σοσιαλισμός, στο οποίο καταργείται συνειδητά η ατομική ιδιοκτησία στα μεγάλα και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής στην αρχή. Στη συνέχεια, η παραγωγή που θα οργανώνεται και θα ελέγχεται μέσα από μηχανισμούς που θα αποτελούνται από τους ίδιους τους εργαζόμενους, ανοίγονται τεράστιες δυνατότητες κάλυψης όλων των αναγκών. Αυτή η συνειδητή λειτουργία του συνόλου της κοινωνίας, θα έχει και πισωγυρίσματα, θα έχει και λάθη. Η πείρα από τον προηγούμενο αιώνα, με τις χώρες που εφάρμοσαν αυτό το σύστημα θα αξιοποιηθεί και στο μέλλον. Και πάντα θα πρέπει να στοχεύει η οικοδόμηση στην κατάργηση κάθε κυβερνητικού συστήματος (από τη διακήρυξη της Τρίτης (κομμουνιστικής) Διεθνούς).
Kudos Αλεξ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπισης να πω οτι οι κομμουνιστες με ολα αυτα που λεμε περι περιβαλλοντος αποτελουν αντικειμενικη πραγματικοτητα. Αν η ανθρωποτητα δεν αλλαξει τροπο παραγωγης προιοντων και διαθεσης απορριματων δεν της μενουν και πολλα χρονια ζωης. Ο Manny ευχεται να μην εχουμε περασει το point of no return (event horizon που θα μας εγκλωβισει για παντα στη μαυρη τρυπα).
Μελη της επιστημονικης κοινοτητας εδω και καιρο κρουουν τον κωδωνα του κινδυνου.
Βεβαια υπαρχουν και αλλα μελη της ιδιας κοινοτητας που λενε ακριβως το αντιθετο (οτι η υπερθερμανση του πλανητη ειναι μια φαρσα - και συγχεουν το γεγονος οτι ο πλανητης οδηγειται σε παγετωνια περιοδο, λες και αυτα τα δυο ειναι αμοιβαιως αποκλειομενα)
reality check.
ΑπάντησηΔιαγραφήολοι ειχαμε λαμπες. δεν τις αλλαζαμε καθε 8 μηνες, αλλα ισως καθε 10 χρονια, και αν...
οσο για τους κινητηρες, βαριεμαι να γραφω σεντονια, αλλα αν ειχες την παραμικρη σχεση με το χωρο, θα καταλαβαινες οτι απλα γραφεις βλακειες.
στα ηλεκτρολογικα, ηλεκτροκινα, και αυτοκινητα, ο ανταγωνισμος λειτουργει αψογα και τα προιοντα ερχονται στον πελατη σε αριστη ποιοτητα με αριστες τιμες.
αν θες να κατηγορησεις τον καπιταλισμο, βρες αλλο τομεα, ισως καποιον που να γνωριζεις εστω τα βασικα, για να μην παπαγαλιζεις ανοησιες.
Χωρίς να βρίζεις μπορείς να γράψεις την άποψή σου. Αν βαριέσαι να γράψεις σεντόνι δικό σου πρόβλημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια ερωτηση απο την τλευεταια π[αραγραφο..."
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σχεδιασμένη οικονομία όμως προϋποθέτει την άρση του κινήτρου του κέρδους, άρα την άρση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής. Το μόνο ρεαλιστικό σενάριο για την κοινωνική πρόοδο αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων είναι το κοινωνικοπολιτικό σύστημα που ονομάζεται σοσιαλισμός, στο οποίο καταργείται συνειδητά η ατομική ιδιοκτησία στα μεγάλα και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής στην αρχή. Στη συνέχεια, η παραγωγή που θα οργανώνεται και θα ελέγχεται μέσα από μηχανισμούς που θα αποτελούνται από τους ίδιους τους εργαζόμενους, ανοίγονται τεράστιες δυνατότητες κάλυψης όλων των αναγκών. Αυτή η συνειδητή λειτουργία του συνόλου της κοινωνίας, θα έχει και πισωγυρίσματα, θα έχει και λάθη. Η πείρα από τον προηγούμενο αιώνα, με τις χώρες που εφάρμοσαν αυτό το σύστημα θα αξιοποιηθεί και στο μέλλον. Και πάντα θα πρέπει να στοχεύει η οικοδόμηση στην κατάργηση κάθε κυβερνητικού συστήματος (από τη διακήρυξη της Τρίτης (κομμουνιστικής) Διεθνούς)...."
Πριν φθάσουμε στην κατάργηση πάσης αρχής, στο σοσιαλιστικό σύστημα, μια ερώτηση :
Θα επιτρέπεται να υπάρχουν διάφορες σχολές σκέψεις (= κόμματα), τα οποία θα θέτουν τις απόψεις τους στο Λαό για να διαλέξει αυτός, ή θα υπάρχει ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ, και θα είμαστε υποχρεωμένοι να ακούμε΄και να εφραμόζουμε ΜΟΝΟ ότι θεσπίζει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αυτού (διαφορετικά θα θεωρούμαστε Εχθροί του Λαού ) ? ? ?
απάντηση:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Η σοσιαλιστική δημοκρατία θα κατοχυρώσει την ύπαρξη των κομμάτων που δρουν μέσα στα πλαίσια του σοσιαλιστικού συντάγματος. Κοινωνικοπολιτικές ενώσεις, πχ. ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα γυναικών, νέων, οικολόγων με πολιτικούς προσανατολισμούς, με συμμετοχή στο κοινωνικοπολιτικό αντικαπιταλιστικό μέτωπο της επαναστατικής περιόδου, αναπτύσσουν το δικό τους σημαντικό ρόλο, ανάλογα με την κοινωνική τους βάση"
(από το πρόγραμμα του ΚΚΕ, http://goo.gl/Yh3oN )
Η Husqvarna θεωρει τα 4 χρονια σαν το φυσιολογικο οριο ζωης των ακριβοτερων
ΑπάντησηΔιαγραφήμοντελων των ψηγειων της, οταν τη δεκαετια του 60 τα 10 - 15 χρονια ηταν στανταρ.
Αυτο που απασχολει εμενα ειναι οι κινητηριες δυναμεις προωθησης της τεχνολογικης καινοτομιας.
Αυτη τη στιγμη Σουηδικες και Αμερικανικες πολυεθνικες, διαπραγματευονται με τη Ρωσια για την αγορα χιλιαδων πατεντων απο την εποχη της δεκαετιας του 70. Δηλαδη πατεντες της εποχης της ΣΕ.
Στον Καπιταλισμο κινητηρια δυναμη για την προωθηση η μη της καινοτομιας ειναι το κερδος.
Στην λαικη οικονομια και μετεπειτα στο σοσιαλισμο, τι;
προς ανώνυμο 6:01
ΑπάντησηΔιαγραφήΤεράστιο θέμα: τι κίνητρο θα έχει ο άλλος για καινοτομία στο σοσιαλισμο; ή ακόμα αν το θέλεις, τι κίνητρο θα έχει για δουλειά, αφού μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει θα πέφτει ο μισθός; μήπως όλοι θα γίνουν τεμπέληδες και δυσκίνητοι;
απάντηση:
Η εργασία είναι ανάγκη του ανθρώπου, ο άνθρωπος πρέπει να δουλέψει για να κινηθεί, να κοινωνικοποιηθεί, δεν μπορεί να μένει ακίνητος. Η τεμπελιά είναι ιδιότητα που αποκτιέται επειδή ακριβώς το άτομο, μέσα σε στο σύστημα που ζει, δεν μπόρεσε να βρει αυτό που τον ενδιαφέρει, ή καλύτερα δεν μπόρεσε το σύστημα να τον αξιοποιήσει σωστά, να τον μορφώσει, να καλλιεργήσει τα ταλέντα του κλπ. Στο καπιταλισμό αυτά, αν δεν τα καταφέρουν οι γονείς, το σύστημα δύσκολα μπορεί να τα λύσει γιατί βασίζεται περισσότερο στον ατομισμό παρά στη συλλογικότητα. Δεν υπάρχει δηλ. εκ φύσεως άνθρωπος τεμπέλης. Η σχεδιασμένη οικονομία μπορεί να μοιράσει την κοινωνικά αναγκαία δουλειά που χρειάζεται σε όλους ακριβοδίκαια, ώστε να προσφέρουν όλοι στην παραγωγική διαδικασία. Από κει και πέρα, ο χρόνος που απελευθερώνεται, δεν θα πάει μόνο στην ξάπλα και το χαβαλέ. Ο άνθρωπος θα θέλει από μόνος του να προσφέρει και να δημιουργήσει.
Το κίνητρο στο σοσιαλισμό για καινοτομία είναι συλλογικό κι όχι ατομικό, και έχει γνώμονα το συλλογικό συμφέρον, τις ανάγκες όλων δηλαδή. Επιπλέον, όσο θα περνάει ο καιρός, θα αλλάζει κι ο τρόπος που σκέφτεται ο άνθρωπος, το κίνητρο των χρημάτων, της δόξας, της προσωπικής προβολής θα εξαλείφεται με τη στρεβλή έννοια που υπάρχει στον καπιταλισμό, ωστόσο το κάθε άτομο θα μπορεί, θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει ολόπλευρα την προσωπικότητα και τις ικανότητές του. Γιατί, αν δεν το κάνει, τότε είναι που θα γίνει τεμπέλης. Ασφαλώς δεν είναι όλα τόσο απλά όπως τα λέμε εδώ. Το κύριο είναι ότι στην οργάνωση της κοινωνίας πια, παίρνει κεφάλι η συνειδητή προσπάθεια κι όχι το τυχαίο, π.χ ότι σχολή μας κάτσει, ότι δουλειά μας κάτσει, κι ότι φάμε κι ότι πιούμε.
1. i meiomeni apodosi mia lampas me nima bolframiou exei na kanei me tin tasi pou apo 230v, h deh sto stelnei mia 200, mia 250, mia 300.
ΑπάντησηΔιαγραφήepisis paizei rolo kai poses fores to anabosbineis, giati allazei i antistasi tou nimatos otan einai kruo h zesto.
2. exeis idea poso pianoun ta RX8 tin stigmi pou milame? se roto giati anaferthikes se kinitires wankel. an skeftesai na pareis...makrua filaraki allios tha klais ta lefta sou.
O idios o bill gates exei dosei 3 dis gia na einai etoimi mia kainouria patenta (pou upirxe apo 1922 san idea) gia enan kinitira esoterikis kauseos pou tha einai upodiplasio se baros kai megethos apo tous simerinous, alla tha apodidei tin diplasia isxu. legetai OPOC engine kai prepei na einai etoimi mexri to 2013 (deadline).
http://www.youtube.com/watch?v=3jaJ203GG2Q
3. milas gia mia sunallagh opou kai to αντίθετο einai pithano.
4. to kerdos proerxetai apo to kinitro. na eksetazeis tis epiloges sou kai na pratteis analoga.
den einai oti diafono me ola osa les, alla uparxoun polu pio aples lekseis gia na perigrapsoun to keimeno sou, opos αλληλεγύη κι αυτοδιαχείριση.
Speldi
Αλεξανδρε, ισως η λεξη κινητρο, δεν ηταν η σωστη για να αποδωσει αυτο που ηθελα να πω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚινητηρια δυναμη (νομοτελεια)για την αναπτυξη της τεχνολογιας, στα μεχρι τωρα συστηματα, ηταν το κερδος.
Θα πρεπει να βρεθουν οι νομοτελειακοι νομοι και να υποστηριχθουν με την καταληλη νομοθεσια και τις υλικοτεχνικες υποδομες, ωστε να εξυπηρετουν με τον αποτελεσματικοτερο τροπο την ερευνα,πρακτικη εφαρμογη και εξαπλωση της νεας τεχνολογιας.
Νομιζω οτι ενας απο τους παραγοντες τις αποτυχιας της ΣΕ ηταν και αυτος, οτι στο μοντελο δεν λειτουργουσαν αυτοματοι μηχανισμοι προωθησης της νεα τεχνολογιας.
Αριστα αποτελεσματα στη βασικη ερευνα, εμεναν εκει, αντι να περασουν στο σταδιο της εφαρμογης και της παραγωγης.
Αντωνης
Αντώνη
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω απάντηση, σημαντικό θέμα, θέλει συζήτηση. Αυτό που μπορώ να σκεφτώ είναι το εξής: στο σοσιαλισμό κρίθηκε από τη μέχρι τώρα πείρα, ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην παραγωγή μέσων παραγωγής πρώτα. Δηλαδή να στραφεί το μεγαλύτερο μέρος του σχεδιασμού στο σχεδιασμό την ανάπτυξη και την κατασκευή μηχανών που θα εξοπλίσουν τα εργοστάσια. Το κίνητρο εδώ λοιπόν είναι η αυτάρκεια. ένα το κρατούμενο.
Ένα άλλο που μπορώ να σκεφτώ είναι η επιδίωξη της αυτοματοποίησης προκειμένου να μειωθεί ο κοινωνικά αναγκαίος χρόνος εργασίας, να απελευθερωθεί χρόνος που θα αξιοποιηθεί π.χ στη διοίκηση, ή στην επιστημονική έρευνα. Με σχεδιασμένη, έστω μικρή συμβολή πολλών περισσότερων εργατών, απ' ότι ένα επιστημονικό team. Λέω δικές μου σκέψεις τώρα
@speldi
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα παραδείγματα είναι τυχαία. Δεν αλλάζει η ουσία του νοήματος, με λεπτομέρειες στο πώς δουλεύει το ένα και το άλλο. Όχι, δεν είχα σκοπό για RX8 πάντως :) Για την πατέντα που λες, ανέφερες και τον ιδιοκτήτη της (της πατέντας). Που σημαίνει ότι θα τη βγάλει στη φόρα μονο για να κερδίσει απ' αυτό, όχι επειδή είναι ανάγκη για την κοινωνία. Την κρατάει στο συρτάρι λοιπόν ενώ θα μπορούσε -λέω εγώ τώρα- να χρησιμοποιηθεί πιο νωρίς. Για το 3) δεν κατάλαβα τι ακριβώς θες να πεις :/
Δεν εννοώ την ψυχολογική προσέγγιση στο κέρδος του επιχειρηματία. Καλά κάνει ο επιχειρηματίας και επιδιώκει να κερδίσει, ειδάλλως θα' ταν ηλίθιος, έτσι δεν είναι;
Λέω ότι αντικειμενικά, ανεξάρτητα από το χαρακτήρα, τη φιλοδοξία, την απληστία του επιχειρηματία (που είναι ανθρώπινες ιδιότητες) στον καπιταλισμό, για να υπάρξει μια επιχείρηση πρέπει να κερδοσκοπεί διότι είναι στη φύση του συστήματος αυτό. Και μπροστά σ' αυτό, όλες οι άλλες αξίες, π.χ τιμιότητα, ποιότητα προϊόντων, προστασία του περιβάλλοντος, έρχονται δεύτερα :)
μαλιστα
ΑπάντησηΔιαγραφήπερα απο τα ακυρα παραδειγματα (ακου οικονομικος ο βανκελ !!!)...
η φυση του καπιταλισμου συμβαδιζει με την ιδεολογια του και τον χαρακτηριζουμε ανηθικο !
τον κομουνισμο που η φυση του εχει κοψει αζιμουθιο κοντρα στην ιδεολογια του πως θα τον χαρακτηρισουμε???
για πειτε μου μια δυο τεχνολογιες που η ανθρωπιστικη και κοινωνικη φυση της κοινοκτημοσυνης του κομμουνισμου μοιραστηκε με την ανθρωποτητα για να βελτιωσει την ζωη της ....
ΥΓ:
ιδια η τεχνολογια τον κινητηρων λεει απο το 1900...ρεσιταλ δωσατε
ευτυχως που η κομουνιστικη τεχνολογια μας εφερε το ιντζεξιον , τα υβριδικα , τους αεροσακους , τους προεντατηρες ζωνων , τον αυτοματο χρονισμο , το abs, το esp , το αντισπιν ....
και εκανε τα προλεταρια αυτοκινητα πιο οικονομικα , πιο αξιοπιστα , πιο ασφαλη , πιο οικολογικα...
αν μπεις σε λαντα νιβα μπαινεις στο αυτοκινητο του μελλοντος!!!
μας εδωσε και τους οικολογικους λαμπτηρες με χαμηλη καταναλωση και διαρκεια 8 ετων...
εγινε ακι οδηγος στην ανακυκλωση και την οικολογικη συνειδηση στην παραγωγη και την βιομηχανια...
(μα τα σκεφτηκατε οταν τα βαλατε ??)
Εχθρικα Badman
badman
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάβαζε καλύτερα. Δεν είπα ότι είναι οικονομικός ο wankel, ότι αποδίδει μεγαλύτερη ιπποδύναμη
Η τεχνολογία κατα βάση παραμένει η ίδια. Επαναλαμβάνω: ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ μένει η ίδια. Πιστόνια, εσωτερική καύση κλπ. Καταλαβαίνεις ελληνικά;
Φυσικά και τα σκεφτήκαμε και τα βάλαμε, εν αντιθέσει με σένα που πρόχειρα και χοντροκομμένα, επειδή απλά δεν γουστάρεις κομμουνιστές, διαβάζεις απ' έξω απ έξω. Δεν επιχειρήματα, κοροϊδεύεις και κάνεις το μάγκα. Αλλού οι ψευτομαγκιές σου
Kokkinos P.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓραφεει στο αρθρο
"...Η σχεδιασμένη οικονομία όμως προϋποθέτει την άρση του κινήτρου του κέρδους, άρα την άρση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής.."
Και άρα την άρση κάθε ενδιαφέροντος για δουλειά.
Αυτό που λέγαμε στο στρατό αγγαρία.
Άρα, παράγουμε φτώχεια και ισομοιράζουμε τη φτώχεια.
Όση περισσεύει από τους ημέτερους, τα κομματικά στελέχη και την κομματική γραφειοκρατία.
Όπως ακριβώς έδειξε η πλούσια ιστορική πείρα των ανατολικών χωρών.
@kokkinos P.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πείρα που μετέφεραν άνθρωποι, συμπολίτες μας που έζησαν στην ΕΣΣΔ, η μεγάλη πλειοψηφία αυτών επιβεβαιώνουν ότι σχεδόν κανένας δεν είχε ανάγκη να κάνει κι άλλες δουλειές για να αποκτήσει κάτι περισσότερο. Τα κίνητρα των ανθρώπων αλλάζουν στο σοσιαλισμό και τα ενδιαφέροντά τους επικεντρώνονται σε άλλα πράγματα (τέχνη, έρευνα, εθελοντισμό)
Βεβαίως, όταν στην ΕΣΣΔ άρχισαν να λειτουργούν υπόγεια και παρασιτικά διάφοροι καπιταλιστές, που έστηναν κρυφά μικρές παραγωγικές μονάδες και κερδοσκοπούσαν στη μαύρη αγορά (και ναι, πολλοί απ' αυτούς ήταν μεγαλοστελέχη του ΚΚΣΕ) Ποιο ήταν το λάθος εδώ; ελλιπής εργατικός έλεγχος από τα κάτω. Η συντριπτική πλειοψηφία των σοβιετικών λαών ήθελε την σοβιετική ένωση, κι αυτό είναι γεγονός αναμφισβήτητο.
Αλέξανδρος Δελάρζ είπε...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Η σοσιαλιστική δημοκρατία θα κατοχυρώσει την ύπαρξη των κομμάτων που δρουν μέσα στα πλαίσια του σοσιαλιστικού συντάγματος. Κοινωνικοπολιτικές ενώσεις, πχ. ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα γυναικών, νέων, οικολόγων με πολιτικούς προσανατολισμούς, με συμμετοχή στο κοινωνικοπολιτικό αντικαπιταλιστικό μέτωπο της επαναστατικής περιόδου, αναπτύσσουν το δικό τους σημαντικό ρόλο, ανάλογα με την κοινωνική τους βάση"
(από το πρόγραμμα του ΚΚΕ, http://goo.gl/Yh3oN )"
-------------------------------------------
Η ουσία του θέματος είναι μία και μόνη :
Θα υπάρχει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στον κόσμο που σχεδιάζετε, ή μονοκρατορία του Κομ. Κόμματος ?
Επιτρέποντας φυσικά να υπάρχουν οι ενώσεις κλπ......
Θα επιτρέπεται να υπάρχουν αναθεωρήσεις, ή θα καθυβρίζονται οι αναθεωρούντες τις κρατούσες απόψεις του ΚΚ ως "ρεβιζιονιστές" ?
Μέχρι τώρα, σε κανένα κομ. πείραμα δεν επιτράπηκε η δημιουργία δεύτερου κόμματος, έστω δεχόμενου την κατάργηση της ιδιοκτησίας. Οχι μόνο αυτό δε, αλλά και τα διαφωνούντα με την γραμμή του κόμματος μέλη καταδιώχθηκαν και εξορίστηκαν [ άσχετα αν η κοσμοθεωρία των μελών αυτών τους κρίνεται από τους εκτός κόμματος καλή ή κακή ].
Επί της ουσίας η θέση μου είναι γνωστή, θεωρώ τις απόψεις σας ουτοπικές, ως μη βασιζόμενες επί του ανθρώπινου χαρακτήρα.
Εκείνο που με ενδιαφερει είναι ποιά η θέση σας σχετικά με την ελευθερία διατύπωσης απόψεων και δυνατότητας, με ελέυθερες εκλογές, επιβολής αυτών. Και ολίγον τα μασάτε επ΄αυτού .....
Bησαρ Φ
Βησαρ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβαζω αυτα που γραφεις για τα κομματα και αναρωτιεμαι:
Καλα, ο ανθρωπος ζει σε κενο αερος;
Βαζεις αυτα τα ερωτηματα με την ιδια αφελεια που θα τα εβαζες και πριν την εμπειριατης τελευταιας κρισης.
Ζουμε σε μια χωρα που μετα το 49 κανενα απο τα αστικα κομματα, ποτε δεν εκπροσωπησε τιποτε αλλο , απο τα συμφεροντα της πλουτοκτατιας.
Ψηφισες ΠΑΣΟΚ για σοσιαλισμο και σου βγηκε το πισογυρισμα στον 18ο αιωνα.
Γι αυτην την Δημοκρατια (δουλεμα) στην καλυτερη περιπτωση , του ψηφοφορου, μιλλας και φοβασαι μην χασεις στο σοσιαλισμο.
Αν ειναι δυνατον.
Πρωτ απ ολα.
100 κομματα να υπαρχουν στην αστικη δημοκρατια, η πολιτικη ειναι μια με διαφορες επιμερους αποχρωσεις.
Αυτα που ξεραμε απο χθες, οι αποχρωσεις δηλαδη, πανε στραφη, σημερα με τις σημερινες αναγκες του κεφαλαιου.
Το γεγονος της αναπτυξης των ακροδεξιων κομματων διαμαρτυριας πχ οπως τελευταια στην Φιλανδια, οφειλεται στην ισοπεδωση των μεχρι σημερα (ψευτοδιαφορων) των αστικων κομματων.
Ο ψηφοφορος τα εχει χαμενα. Τους γυρνα την πλατη με την αποχη η στρεφεται στο (διαφορετικο) αστικο κομμα που του δειχνει και ενα ευκολο αποδιοπομπαιο εχθρο, στο ονομα των μεταναστων.
Στο σοσιαλισμο δεν θα εχεις Τραπεζιτες, εφοπληστες, Μπομπολους, Λατσηδες και ως εκ τουτου και τα κομματα τους.
Θα εχεις ομως συνεταιρισμενους αγροτες, συνεταιρισμενους αυτοαπασχολουμενους που μπορει να εχουν την πολιτικη τους αντιπροσωπευση.
Στοκ κομμουνισμο, δηλαδη στο ανωτερο σταδιο, το σταδιο της πολυ ανεπτυγμενης υλικοτεχνικης υποδομης, στο σταδιο της αφθονιας, οπου θα φθεινει και ο ρολος του κρατους, δεν θα υπαρχει και η αναγκη των κομματων.
Αντωνης
"...Διαβαζω αυτα που γραφεις για τα κομματα και αναρωτιεμαι:
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλα, ο ανθρωπος ζει σε κενο αερος;.."
Ξέρεις πολύ καλά που ζώ, κια για ποιά κόμματα μιλώ. Αλλά μου φαίνεται ότι ξύνω τις πληγές σου, και σε πονά να απαντήσεις.
Προφανώς ΔΕΝ μιλώ για αστικά κόμματα σε αστική δημοκρατία.
Μιλώ για ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ κόμματα σε καθαρά κομμουνιστικό καθεστώς, όπου δεν υπάρχει ιδιοκτησία.
Μήπως δεν ξέρεις ότι αναπτύχθηκαν πάμπολλες απόψεις σχετικά με την κομμουνιστική διακυβέρνηση ?
Μήπως δεν ξέρεις ότι επί Στάλιν οι έχοντες ΑΛΛΗ, εξ ίσου κομμουνιστική ιδέα για την διοίκηση, αλλά διάφορη από του Στάλιν, εξοντώνονταν ανηλεώς ?
Στην μετά Στάλιν εποχή : Μήπως ξέχασες που και πώς πέθανε ο Ζαχαριάδης ?
Αυτό λοιπόν ρωτώ, και επιμελώς αποφεύγεις την απάντηση : Θα επιτρέπονται ΤΕΤΟΙΑ κόμματα, ή θα έχουμε ΜΟΝΟ ΕΝΑ, με την σφραγίδα και τον ΡΙΖΟ ?
"....Θα εχεις ομως συνεταιρισμενους αγροτες, συνεταιρισμενους αυτοαπασχολουμενους που μπορει να εχουν την πολιτικη τους αντιπροσωπευση.
Στοκ κομμουνισμο, δηλαδη στο ανωτερο σταδιο, το σταδιο της πολυ ανεπτυγμενης υλικοτεχνικης υποδομης, στο σταδιο της αφθονιας, οπου θα φθεινει και ο ρολος του κρατους, δεν θα υπαρχει και η αναγκη των κομματων....."
Καθαρά : θα υπάρχει δυνατότητα ίδρυσης ΑΛΛΟΥ Κομ. Κόμματος, πλην του ΚΚΕ με την σφραγίδα και τον ΡΙΖΟ ? Ναί, ή Οχι ?
Μου αρέσει δε η αισιοδοξία σου ότι θα έλθει η ώρα που δεν θα έχουμε την ανάγκη κομμάτων !!
Σε πόσες χιλιετίες ?
Βησαρ
Βήσαρ, δεν ξέρω ποιο είναι το πρόβλημά σου απο την στιγμή που υπήρξαν δυο απαντήσεις να σου απαντάνε αναλυτικά στο ερώτημά που θέτεις. Αλλά μιας και δεν σου αρέσουν οι αναλυτικές και ξεκάθαρες απαντήσεις, συνήθειο φαίνεται απο τις πολιτικές αοριστίες που είσαι συνηθισμένος να ακους ή να διαβάζεις ... στην ερώτησή σου :
ΑπάντησηΔιαγραφήθα υπάρχει δυνατότητα ίδρυσης ΑΛΛΟΥ Κομ. Κόμματος, πλην του ΚΚΕ με την σφραγίδα και τον ΡΙΖΟ ? Ναί, ή Οχι ?
.... σου απαντάω ... ΝΑΙ
Ευχαριστημένος ?
Μου επιτρέπεται μια μιρκή παρεμβασούλα, υπό τύπου ερώτησης ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΡωτώ λοιπόν:
Αγαπητέ Βησαρ, μπορείς να μου πεις την χρησιμότητα στην αστική δημοκρατία, πολλών κομμάτων της ίδιας αντίληψης ;
π.χ. στην Ελλάδα, σε τι χρησιμεύει να υπάρχει και ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. και ΣΥΡΙΖΑ ;;;
υ.γ. εννοώ πλην της χρησιμότητάς τους ως αναχώματα προς όφελος της ολιγαρχίας τους πλούτου.
ριν χρονια ετυχε να ειμαι μαρτυρας σε ενα απο τα μεγαλυτερα γεγονοτα της παγκοσμιας ιστοριας;Την πτωση του τοιχους του Βερολινου.Εκει για πρωτη φορα ειδα τοση χαρα ζωγραφισμενη σε προσωπα που και ο καλυτερος ζωγραφος υα ηταν αδυνατο να την αποτυπωση σε καμβα.Ο κοσμος με νυι κ με δοντια,με κσμαδες, κρεμιζε το τοιχος του αισχους που τους χωριζε απο την ελευθερια.Αμεσως ο δημος του Βερολινου στους "μοιρασε" εαν θυμαμαι κλα απο 1000μαρκα,σαν επιδομα για τα πρωτα εξοδα σε μια καπηταλιστικη κοινωνια,οπως ειναι η κοινωνια του Δυτικου Βεροινου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρεχοντα ο κοσμος και αου πηρε το επιδομα,εψαχνε να βρει ενα Μακ Ντοναλτ για να αγορασει μια κοκα κολα και ενα Μπερκερ(απιστευτο;) ετσι ειχν συνδιασει αυτοι οι ανθρωποι την ελευθερια μμε το δικαιωμα να μπορει και αυτος να απολαε μια κοκα κολα.Θυμαμαι τοτε ειχε ενα καταστημα Μακ Ντοναλτ στην "Ινβαλιντε στρασσε" καπου εκει στο Αλτ Μοαμπιτ.
Την επομενη μερα οι περισσοτεροι ηθελαν να επιστρεψουν πισω στην καθημερινοτητα τους,δεν μπρεσαν να ανταπεξελθουν στις προκλησεις της νεας τους ζωης.Το οξυμωρο σε ολοη την ιστορια ξερεις πι εναι;Οτι οι μορφωμενοι ανατολικογερμανο εκενη την μερα εμεναν στα σπιτιια τους, κκι συνεχιζουν να πραμενουν εκει.Αυτο ο κοινωνικη ομαδα ανθρωπων που παρακινουσε με τα "παρανομα " τοτε αρθρα,με τον κρυφο πολυγραφο κτω στα υπογεια της Αλεξανδερ πλατς κτω απο την μυτη των μυστικων υπηρεσιων και με κινδυνο την ζωη τους,παρεμειναν παθητικα απραγοι σαν να μην τρεχει τιποτε.
Κι αυτοι πυ με τοση μεγαλη μανια εριξαν το τοιχος ζητουσαν να ξαναγυρισουν πισω.Δεν ξερω γιατι μπηκα στην διαδικασια να γραψω αυτες της αραδες απο της εμπειριες μου,αλλα εκεινη την μερα καταλαβα οτι και η ελευθερια ειναι ακριβηΑκριβη με την εννοια οχι πληρωτεα σε αιμα ,αλλα σε χρημα.Εαν δεν εχεις χρημα η ελευθερια ειναι αχρηστη.Απλα σε ξεγελουν με μια κοκα κολα, και ενα Μπερκερ.
Αυτα.!!Καλο απογευμα!