10 Μαΐ 2011

Ανάψτε τα φώτα: η σημειολογία του γλόμπινγκ


ο γλόμπος σε φάση brainstorming

Η ονομασία “γλόμπινγκ” προήλθε ως ο αυτο-αναφορικός συμβολισμός της φαεινής ιδέας που μας προέκυψε προς αναζήτησιν μιας κάποιας ιδέας για την ονομασία αυτού το blog. Είπαμε, πώς να ονομάσουμε την κίνηση αυτή; βρείτε καμμιά ιδέα.
o Roger Zelazny
Η απ' το πουθενά εμφάνιση της φαεινής ιδέας, η έμπνευση, το brainstorming είθισται να συμβολίζεται με τον αναμμένο γλόμπο. Για τους παλιότερους, αναγνώστες των κόμιξ του Ντίσνεϋ, ο γλόμπος ήταν ο στενός, μηχανικός συνεργάτης του γνωστού εφευρέτη Κύρου Γρανάζη. Χωρίς όμως τον γλόμπο γρανάζι δε γυρνά, και το ζήτημα που ετίθετο ήταν αν μπορούσε ο γλόμπος χωρίς τ' αφεντικά. Κομιξιστική (sic) αδεία δεν μπορούσε, αλλά οι απόγονοι του γλόμπου που θα' χουν κομμάτι εξελιγμένη την αρτιφίσιαλ ιντέλιτζενς να πούμε, την τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί και να επαναστατήσουν στην άρχουσα τάξη των Κύρων Γρανάζηδων, των ατομικών παραγωγών και να γίνει ο κόσμος μας κάτι σαν τον ρομποτόκοσμο του Roger Zelazny στη νουβέλα του for a breath I tarry, που τα ρομπότ μετά από χιλιάδες και χιλιάδες χρόνια ανακάλυψαν ότι κάποτε ζούσε στη γη ο άνθρωπος, ο μη εξ αποκαλύψεως δημιουργός τους, κι άρχισαν να πιστεύουν μεταφυσικά και ψηφιακά ταυτόχρονα σ' αυτόν.
μια πολύ σέξι (μηχανολογικά) σκηνή
Ο γλόμπος που ανάβει με την απλή επαφή είναι συμβολισμος της υψηλότατης και εκλεπτυσμένης τεχνολογίας στην ταινία wall-e που σχολιάσαμε εις το προσωπικόν μας blog. Η eve, ένα πανέμορφο ρομποτάκι απροσδιορίστως προσδιορισμένου θηλυκού γένους κρατάει στο μηχανικό της χέρι τον γλόμπο ανάβοντάς τον με τη επενέργειά της, κάτι που εντυπωσιάζει τον μικρό μας wall-e, επιτυγχάνοντας έτσι και τον παραλληλισμό με τα ανθρώπινα πράγματα, το πόσο θερμόαιμη γυναίκα είναι ρομποτούλα.
το σύμβολο του κόμματος
"Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης"
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρωθυπουργός της γείτονος χώρας, καρντάσι πρώτης που έχει τη γυναίκα του με τη μαντήλα ακόμα (κι εδώ θα μας πουν ότι μόνη της γουστάρει να το φοράει, δεν θέλει κεμαλικές κοσμικότητες) είναι ο ηγήτωρ μιας ιδιότυπης “επανάστασης” στην Τουρκία, ενός μετριοπαθούς ισλαμικού α λα τούρκα κινήματος που αμφισβητεί την εξουσία του βαθέως κεμαλικού κράτους με βαθιές ρίζες στον στρατό. Η υπόθεση Ergenecon, η προσπάθεια υπονόμευσης απ' το μιλιτιαριστικό κατεστημένο, δείχνουν μια περίεργη ισορροπία δυνάμεων στην πάντα αντιφατική Τουρκία. Το κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει σαν σύμβολο τον γλόμπο, που φωτίζει τα σκοτισμένα μυαλά των Τούρκων συμπολιτών με τα φώτα του μετριοπαθούς ισλαμισμού, δηλαδή αλλάζει ο Μανωλιός και βάζει τα ρούχα του αλλιώς. Η λάμπα των 20 βατ του Ερντογάν, φωτίζει με το χρώμα του μίσους, το κίτρινο μόνο τα πέριξ. Η μαύρη φτώχεια και η οπισθοδρόμηση παραμένει στην Τουρκία, τη χώρα των τεραστίων αντιθέσεων με τους περίπου 20 δισεκατομυριούχους στην περίφημη λίστα του Forbes, τόσους Έλληνες δεν έχει. Ο πλούσιος Τούρκος είναι ζάμπλουτος, ο πλούσιος Έλληνας είναι απλά πλούσιος. Ζήτω η εθνική αστική τάξη το λοιπόν! (ασφαλώς αστειεύομαι, κοροϊδεύω κάποιες παλιότερες αντιλήψεις)
Ο γλόμπος λοιπόν ήταν η ιδέα μας γι' αυτό το εγχείρημα, ο αυτο-αναφορικός συμβολισμός της ευρηματικότητός μας, σαν τις ξανθιές που κλείστηκαν στο ασανσέρ και σκέφτηκαν να φωνάξουν όλες μαζί ταυτοχρόνως για να τις ακούσουν. Με το τρία: ένα, δύο, τρία “ταυτοχρόνως”.
Και τώρα με την πράσινη ανάπτυξη, τώρα που τείνουν να εξαφανιστούν οι λάμπες πυρακτώσεως, ο γλόμπος υπάρχει για να μας θυμίζει το αντιοικολογικό παρελθόν μας, που μας φώτιζε τις κρύες νύχτες του χειμώνα στο δωμάτιό μας για να μπορούμε να διαβάσουμε να ξεστραβωθούμε. Γιατί το καλοκαίρι έσβηναν τα φώτα και ξαμολιόμασταν στις αλάνες για παιχνίδι. Το γλόμπινγκ το λοιπόν, με φόντο το κόκκινο της με αίμα γραμμένης ιστορίας, είναι η προσπάθεια για νέες φαεινές ιδέες που θα αμφισβητήσουν το κατεστημένο, είναι η νέα δημιουργικότητα. Να δείτε που θα μπούμε και στο wikipedia σε μερικά χρόνια.

Globbing: a type of blogging, reffering to a certain political argumentation, act of resistance by means of blogging ετσέτερα ετσέτερα.


11 σχόλια:

  1. Χεχεχε πως απο το Wall-E περασες στον Ερντογαν!! Μαγικο : ]]]]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο γλόμπος είναι πίσω και πέρα απ' το καθετί, κάτι σαν τη θεία χάρις ένα πράμα. δεύτε λάβετε φως, εκ του ανεσπέρου γλόμπου και δοξάσατε λαόν τον αναστάντα εκ νεκρών. παν και τα δωδεκα ευαγγέλια, τα μαγαρίσαμε κι αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ ενδιαφερουσα και συναμα διδακτικη αναρτησις, δια οσους δεν εχουν γνωσεις περι...ρομποτικης (μια ..μανια που διακρινει ..καποια μελη του team μας!) :-)

    Ετσι επειδη δεν γνωριζα το oνομα του Roger Zelazny, εριξα μια ματια στη νουβελα του και οπως διαβαζα, βρηκα ενα ενδιαφερον σημειο στις αναφορες-συγκρισεις μεταξυ ανθρώπου και μηχανής, οπου ο ανθρωπος βιώνει τον κόσμο ποιοτικά, ενώ η μηχανη ποσοτικά.
    Ετσι παραθετω το ακολουθο αποσπασμα στο οποιο ο Frost, ενα μηχανημα, καλειται να παρατηρησει ενα κομματι παγου:

    "Παρατηρειστε αυτό το κομμάτι του πάγου, Frost. Μπορείτε να μου πείτε τη σύνθεση, τις διαστάσεις, το βάρος, τη θερμοκρασία. Ένας ανθρωπος δεν θα μπορούσε να το δει και να βρει ολα αυτα. Ένας ανθρωπος θα μπορούσε να φτιαξει τα εργαλεία που θα του ελεγαν ολα αυτά τα πράγματα, αλλά και παλι δε θα καταλαβαινε τις μετρησεις, όπως εσείς τις αντιλαμβανεστε. Αυτο που θα μπορούσε να γνωρίζει παρ ολα αυτα είναι κατι που εσεις δεν μπορείτε να ξέρετε.
    "Και ποιο είναι αυτό;"
    "Οτι ειναι κρύο!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Manny Calavera

    Όντως, μου έκανε κι εμένα εντύπωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μήπως (λέω μήπως, μην ετοιμαστείτε να μου την ... βγείτε), να προτείνουμε τον γλόμπο για την ... Ανάσταση ;;;
    Δεν σβήνει από τον αέρα, άσε που ζεσταίνει κι αυτόν που θα την κρατά !
    Έπειτα, φωτίζει και το δρόμο του γυρισμού στο σπίτι !

    υ.γ.: εντάξει, εντάξει, το πρόβλημα του ανάμματος του ... καντηλιού δεν το έλυσα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ε, στο καντήλι θα έχει υποδοχή που θα βιδώνεις το γλόμπο. Απλό :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλή αρχή και καλύτερη συνέχεια.
    Keep globbing...

    [Eπίσης "γλόμπο" λέμε και τον εντελώς φαλακρό. Καμία σχέση; ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλώς τον a.f.marx. ευχαριστούμε δια τας ευχάς σας, βεβαίως και λέμε "γλομπο" τον καράφλα, μας διέφυγε αυτός ο όρος. Οσον αφορά εμένα και τον poexania, από μαλλί είμαστε κομπλέ, για τους άλλους δεν ξέρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προτείνω να μετονομαστεί και ο φάρος σε γλόμπο, αγκάλιασε την πρόοδο φάρε, μην είσαι οπισθοδρομικος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @poe

    Kαλη ειναι η ...προοδος, δε λεμε, αλλα ισως η μετατροπη αυτη...παρερμηνευτει, απο αλλους, για τους λογους που εθεσε ο Α.F. Marx πιο πανω! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...