22 Μαΐ 2011

Θα πάμε πλατεία...;


Διαδηλώσεις με φόντο την Vodafone

Παρατηρώντας τις εξελίξεις στην Ισπανία, μου δημιουργούνται, όπως και στους περισσότερους(κομμουνιστές και μη), διάφοροι προβληματισμοί. Υπάρχει γενικώς στην Ευρώπη και στον κόσμο μια τάση, απαξίωσης των κομμάτων, μεταμοντέρνα θα την έλεγα, η οποία βέβαια καθόλου τυχαία δεν είναι. Έτσι έχουμε εδώ και εκεί ανθρώπους, να συγκεντρώνονται, να διαμαρτύρονται, και να δηλώνουν, ότι όλο αυτό το πράγμα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια αυθόρμητη κίνηση/κίνημα, η οποία οργανώθηκε μέσα από το ίντερνετ, και όχι μέσω κάποιας κομματικής πολιτικής οργάνωσης. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, μιας και μιλώ γενικά, δεν θα εξετάσω καθόλου το κατά πόσο «αυθόρμητη» είναι κάθε μια από αυτού του είδους τις κινήσεις/κινήματα, δεν είναι αυτό το θέμα(όχι βέβαια ότι δεν χρήζει προσοχής) στο οποίο θέλω να εστιάσω.

Αυτό που σκέφτομαι είναι, ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, δεν απέκτησαν τώρα ίντερνετ, το έχουν εδώ και 10-15, ίσως και 20 χρόνια, όμως τώρα βλέπουμε να ξεπηδούν από παντού αυτού του είδους τα «κινήματα». Τι σημαίνει αυτό; Κατά την δική μου άποψη, σημαίνει ότι το ίντερνετ δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα μέσον, μέσω το οποίου, εκφράστηκε η ανάγκη των ανθρώπων, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, να οργανωθούν, έστω και στα τυφλά, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και πλάνο.
Έχουμε λοιπόν κατά την εκτίμηση μου(που δεν είναι φυσικά μόνο δική μου), ανθρώπους οι οποίοι ψάχνουν διέξοδο, στα ολοένα και περισσότερα αδιέξοδα που συναντούν, και οι οποίοι, αν και δεν είναι εφοδιασμένοι με την απαραίτητη γνώση(πχ γνώση του ταξικού τους ρόλου), παρόλα αυτά κάνουν την υπέρβαση και αφήνουν τους καναπέδες τους, σπαταλώντας αρκετό από τον πολύτιμο χρόνο τους, για να βγουν και να διαμαρτυρηθούν όπως νομίζουν αυτοί καλύτερα. Τέτοια φαινόμενα έχουμε και θα έχουμε και στην Ελλάδα, είναι βέβαιο με την πορεία που ακολουθεί η χώρα. Από τη μεριά της η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να τα στιγματίσει, θα προκαλεί επεισόδια με τους γνωστούς τρόπους, θα βάζει τα ΜΑΤ να βαράνε, κλπ. Ας λειτουργήσουμε όμως αφαιρετικά, και ας υποθέσουμε ότι στις επόμενες μεγάλες κινητοποιήσεις δεν γίνεται κάτι τέτοιο, και ότι άνθρωποι, υποκινούμενοι βέβαια όχι από τους εργατοπατέρες της ΓΕΣΕΕ, συγκεντρώνονται σε μια πλατεία με συνεννόηση ας πούμε μέσω ίντερνετ, και αποφασίζουν να το ξενυχτίσουν. Ποια θα έπρεπε ή θα μπορούσε να είναι η στάση ενός προοδευτικού κόμματος όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος;
Και από εδώ και πέρα συνεχίζονται οι αυθαίρετες σκέψεις οι δικές μου, μιας και δεν έχω ιδέα πως θα αντιδρούσε το ΚΚΕ σε μια τέτοια περίπτωση(μια βιαστείτε κάποιοι να μιλήσετε για τον Δεκέμβρη διότι τα γεγονότα εκείνα δεν ομοιάζουν καθόλου με τα τωρινά της Ισπανίας). Κατά τη γνώμη μου το ΚΚΕ, όντας ένα κόμμα θωρακισμένο ιδεολογικά, με ικανά στελέχη και μέλη, θα μπορούσε να κάνει απόπειρα να προσεγγίσει το συγκεκριμένο πλήθος, όπως θα λέγαμε, επι τόπου. Να κατεβεί δηλαδή, με σημαίες, πανό, κλπ, με σκοπό να συμπαρασταθεί στο πλήθος. Αυτό θα είχε αποτέλεσμα, να πέσουν πολλών εκ των συγκεντρωμένων οι άμυνες, απέναντι στην «μη κομματικοποίηση», μιας και θα δουν ότι ένα κόμμα(διαφορετικό απο τα υπόλοιπα), ενεργά αναλαμβάνει να τους συμπαρασταθεί και να σταθεί δίπλα τους. Τα οφέλη βέβαια για το ΚΚΕ, θα είναι πολλαπλά, αφενός θα του δοθεί η δυνατότητα να μιλήσει άμεσα με τον κόσμο, και επίσης θα του δοθεί η ευκαιρία να αρχίσει να γίνεται η μαγιά, εκείνη που θα χρειαστεί , για να αρχίσει να «στρατολογεί» το εργατικό κίνημα. Εκτιμώ ότι το ΚΚΕ, δεν έχει να φοβηθεί κάτι, μιας και διαθέτει αρκετά ικανά, και με αρκετές γνώσεις και εμπειρία μέλη, τα οποία δεν πρόκειται ούτε να χάσουν τον ιδεολογικό τους προσανατολισμό, ούτε και να παρασυρθούν. Αντίθετα, θα μπορέσουν να απαντήσουν αρκετά από τα ερωτήματα των διαδηλωτών, να τους πείσουν για το δίκαιο του αγώνα τους, να τους προτείνουν την δική μας εναλλακτική, και γιατί όχι, να οργανώσουν σταδιακά άτομα μέσα από εκεί, σε κομματικά όργανα όπως είναι το ΠΑΜΕ.
Σε κάθε περίπτωση, άσχετα τι σκοπεύει να κάνει και πως σχεδιάζει να κινηθεί το ΚΚΕ, θεωρώ ότι γεγονότα όπως αυτά στην Ισπανία, αποτελούν ευκαιρίες για ένα ισχυρό κομμουνιστικό κόμμα όπως το ελληνικό, που είναι καλό να μην τις αφήσει να χαθούν.
Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)

31 σχόλια:

  1. thanks
    Μόλις τώρα διάβασα το τελευταίο άρθρο σου, για τις συνεργασίες, θεωρώ έχει μεγάλη σχέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ποια θα έπρεπε ή θα μπορούσε να είναι η στάση ενός προοδευτικού κόμματος όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος;" (!!!)

    Φραγκ ακαδημαϊκή ερώτηση είναι μάλλον; Ο Βελουχιώτης τι έκανε ρε Φραγκ ? Όταν πήγε στο βουνό λες να έψαξε δει αν είναι ιδεολογικά ευθυγραμμισμένοι όλοι οι πολεμιστές του ή απλά είπε "πρέπει να φύγουν οι Γερμανοί και μετά βλέπουμε" ?
    Το τι πρέπει να κάνει κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος σε αυτή την χώρα όλοι το ξέρουμε...απλά η πείνα δεν είναι μεγάλη ακόμα. Όταν θα γίνει τότε να δεις πανηγύρια !
    Γ.Β

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τίποτα δεν είναι "αυθόρμητο" !

    Ας θυμηθούμε λίγο το παρελθόν.
    "Αυθόρμητες", από το ... "λαό", και άλλα τέτοια μας λέγαν για τις "βελούδινες" επαναστάσεις, τις ... πράσινες, τις πορτοκαλί, τις ... μωβ, δεν ξέρω τι άλλα ... χρώματα δώσαν στις "λαϊκές" "επαναστάσεις" στις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ !
    Μετά, μάθαμε, ποιοι χρηματοδοτούσαν αυτές τις ... αυθόρμητες, από το Βατικανό μέχρι τα μυστικά κονδύλια ξένων μυστικών υπηρεσιών !

    Το ξαναέγραψα.
    Μεγάλο δίδαγμα η Παρισινή Κομμούνα, που φέτος "κλείνει" τα 140 χρόνια. Πως ξεκίνησε και που κατέληξε.

    Χωρίς Ταξική Οργάνωση και Προοπτική, δεν θα έχουμε την Αλλάγή που χρειάζεται !

    Γεια χαρά σας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φάρο, μα εσυ δεν πας εκεί να ηγηθείς, ούτε να προσαρτηστείς. Πας για να συμπαρασταθεί στην λαική μάζα, με σκοπό μα της δειξεις ότι την στηρίζεις, έτσι ώστε να σπάσεις τις άμυνες της. Γιατί άσχετα με το ποιος τα οργανώνει ολα αυτα, οι συγκεντρωμένοι εκεί δεν έχουν κανενα σαφές κοινό ιδεολογικό υπόβαθρο, αποτελει λοιπόν πρόκληση για το κκε να πάει να ερθει σε επαφή μαζι τους, και να τους δείξει την δική του πρόταση.

    Και θα στο πω και αλλιώς, ο κόσμος ψάχνεται, εμένα πριν 3-4 μέρες με βάλαν σε μια ομάδα στο facebook(απο μόνοι τους σε βάζουν δεν σε ρωτά το facebook για να κάνεις αποδοχή και με εχουν βαλει σε καμια 10αρια απο δαυτες), αν και δεν εχω ασχοληθει καθόλου και ούτε θα ασχοληθω, βλέπω οτι κάθε μέρα μπαίνουν καμιά 50αριά άτομα στην ομάδα. Ε αυτά τα ατομα αν δεν έρθουμε σε άμεση επαφή μαζί τους η δεν θα ερθουν ποτέ σε εμάς, ή θα αργησουν να έρθουν.

    Εγω πιστεύω ότι καλό είναι να σκεφτόμαστε πρωτότυπους τρόπους προσσέγγισης του κόσμου. Δεν αποτελεί υποχώρηση, κλιμάκωση του αγώνα αποτελεί. Δεν είμαστ τόσο αδύναμοι ιδεολογικά για να φοβόμαστε ότι αμα μιλήσουμε στον κόσμο θα "εκφυλιστει" το κίνημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι Γιώργο, απλά ο κόσμος στην πλατεία, δεν γίνεται να ελεγθεί έτσι εύκολα, στην ουσία δεν γίνεται να ελεγθεί σε αυτή τη φάση. Το ζήτημα είναι ότι πας εκεί, με σκοπό να δείξεις ποιός είσαι, για να πέφτουν τα στεγανά, και να φτάνει ο λόγος σου με κάθε τρόπο στον κόσμο. Το ΚΚΕ δεν είναι δυνατόν να προσαρτηστεί σε αυτόν τον κόσμο(αφενός επειδή δεν θα του δεχθούν και οι ίδιοι και αφεταίρου επειδή θα του βγει σε κακό μετά). Το ζήτημα είναι όμως, να έρθει σε επαφή με αυτούς, να τους ενημερώσει, να τους συμπαρασταθεί, ώστε κάποιους, κάποια στιγμή να τους φέρει δίπλα του, διότι πολλοί απο αυτούς ψαχνονται.

    Αυτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αφελής ερώτηση ??
    Ίσως..
    Γιατί να μή πάει τό ΚΚΕ πρώτο στή πλατεία και νά περιμένει τούς υπόλοιπους ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αφελής ερώτηση 2
    Γιατί να πάει το ΚΚΕ σε οποιαδήποτε πλατεία?
    Καθημερινά συναντά και συζητά με εργατόκοσμο για τις θέσεις του.Πρέπει να γίνει σε πλατεία δλδ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αφελής απάντηση:
    Και γιατί να παει το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ και οποιοδηποτε χ,ψ,ω κομμα και χ1,ψ1,ω1 συνδικατο και να περιμενει; Γιατί πρέπει να υπάρχει πάντα ενα κόμμα ή ενα συνδικάτο μπροστά απο κάθε διαδήλωση, και 5-10 ίσως 20 ή 30 Μ*Λ*Κ*Σ (συγνώμη για τη έκφραση)απο πίσω, οι οποίοι πρέπει να σπάνε οτι βρούν μπροστά τους με αποτέλεσμα να επεμβαίνει η αστυνομία και το μοναδικό νέο της ταδε μέρας να είναι "επεισόδια στην τάδε διαδήλωση";

    Εγώ αυτή τη στιγμή είμαι στην Ισπανία, ζώ εδώ, σπουδάζω εδώ και έχω την εντύπωση οτι τα πράγματα ειναι αρκετά καλύτερα απ'οτι στην Ελλάδα. Αλλά όπως και να'χει ο κόσμος δεν άντεξε άλλο και ξεσηκώθηκε, και βγήκε στους δρόμους. Χωρίς κόμματα και συνδικάτα. Και πάνω απ'όλα.. ΕΙΡΗΝΙΚΑ! ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ! Απο την μια νιώθω πολύ περίφανος που βρίσκομαι εδώ, που είμαι μέρος της συγκεκριμένης "επανάστασης", και που τελικά μπορώ να πώ οτι ανήκω σε μία γενιά η οποία αποφάσισε να "ξυπνήσει", και από την άλλη δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στην Ελλάδα το μοναδικό που συμβαίνει ειναι διάφορες διαδηλώσεις (άλλες μεγάλες και άλλες μικρές, αλλά που την επόμενη μέρα φυσικά η ζωή θα συνεχιστεί κανονικά σαν να μην έχει συμβεί απολύτως τίποτα) και το μοναδικό που θα διαβάσω εγώ στις ελληνικές εφημερίδες (μέσω ίντερνετ τουλάχιστον) θα είναι για τα επεισόδια που συνέβησαν.

    Κατά την ταπεινή μου γνώμη, θα έπρεπε να παραδειγματιστούμε όλοι μας από αυτό το Ισπανικό "κίνημα" και από την Ισπανική νεολαία (και όχι μονο!). Δεν έχω την παραμικρή ιδέα το τι θα συμβεί σε λίγες μέρες.. Ίσως μετά απο μία βδομάδα να ξεχαστούν τα πάντα, πράγμα το οποίο προσώπικα δεν το πιστεύω και ούτε εύχομαι να συμβεί. Αλλά τουλάχιστον έγινε η αρχή.

    Αυτά τα λίγα... Συγνώμη αν κούρασα.
    Χαιρετίσματα από Βαρκελώνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φραγκίσκο δεν υπάρχει η έννοια "μεταμοντέρνο" ανέμενε ανάρτηση επ' αυτού....
    Σ' αυτή την ανοησία πιστεύουν οι σχολές της παιδικής αρώστιας δηλαδή του Αριστερισμού...

    http://radiocollectiva.blogspot.com/2011/02/vs-2.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιάννη, η έννοια υπάρχει, εφόσον χρησιμοποιείται, και περιγράφει κάτι, άσχετα με το ποια είναι η σκοπιμότητα και τι είναι και κατα πόσο είναι αυτό το κάτι. Έχει να κάνει και με τις δηλώσεις του Φουκουγιάμα περι τέλους της ιστορίας, όχι ότι συμφωνώ με αυτό. Αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε μια έννοια, που χρησιμοποιείται απο πολλούς και να κάνουμε ότι δεν τη βλέπουμε, απλά και μόνο επειδή ανήκει στο οπλοστάσιο του αντιπάλου.

    ΘΑ τοποθετηθώ αργότερα το απογευμα και για όλους τους υπόλοιπους απλά τώρα είμαι στη δουλειά και ανεβηκα ενα λεπτό να πάρω κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και στην Ισπανία υπάρχουν ομαδες που θελουν να κανουν τις πλατείες τους ΤΑΧΡΙΡ, όπως και εδω.
    Καλές οι κινητοποιήσεις αλλα να έχουνε και σοβαρό περιεχόμενο, σε τέτοιου είδους χυμαδιά δεν κατεβαινουμε. Διαδηλωσεις χωρις στοχους χωρις οργανωση, χωρις οραμα,αντιδραση,ξεχαρμανιασμα και διμαρτυρία είναι εκτός της λογικής μας, εξάλλου είναι πολύ πιο πίσω από τους στόχους του σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φραγκίσκο όχι μόνο δεν υπάρχει αντικειμενικά, αλλά και αυτοί που την υποστήριζαν έσως και χτες αποδέχονται ότι είναι μεταφυσική έννοια και οι έννοιες από μόνες τους χωρίς περιεχόμενο πολιτικής οικονομίας, ιστορίας δεν στέκει, είναι η ιδια σοφιστία με το παραμύθι του ολοκληρωτισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει σε ξεχωριστό μπλοκ και τμήμα των ultras της Ρεάλ Μαδρίτης, για όσους δεν γνωρίζουν, ξέρετε τι πρεσβεύουν για ψάξτε το λίγο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Να πω τη γνώμη μου (έπειτα από τόσα σχόλια) συνολικά, αφού μου επιτραπεί πρώτα να χαιρετήσω τον Φίλο μας από την Βαρκελώνη, τον οποίο θα ήθελα να παρακαλέσω, σε επόμενα σχόλιά του να μας κάνει και μια "ανταπόκριση" από το τι συμβαίνει στην πόλη που μένει. Έτσι, για να μαθαίνουμε κάποια πράγματα, από πρώτο χέρι !

    Το λοιπόν:
    1. Εξ ορισμού, είμαστε υπέρ, κάθε εκδήλωσης ενάντια στις πολιτικές που εφαρμόζουν οι πολιτικοί υπηρέτες της μπουρζουαζίας !
    2. Θα θέλαμε αυτές οι εκδηλώσεις, να αποχτήσουν Ταξικά χαραχτηριστικά - αντιμονοπωλιακά, αντικαπιταλιστικά, αντιϊμπεριαλιστικά !
    3. Είναι ιστορικής, κοινωνικής και πολιτικής αλήθειας και καταγραφής η άποψη ότι μια εκδήλωση για τα λαϊκά δικαιώματα, πρέπει να καθοδηγείται από μια ομάδα (ας πούμε) με χαραχτηριστικά πρωτοπορίας.
    4. Είναι, επίσης, φανερό, ότι αυτή η (όπως τη λέμε εμείς) εργατική πρωτοπορία, πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαραχτηριστικά: π.χ. ταξικό προσανατολισμό, οργάνωση, στόχους που να οδηγούν στην αλλαγή τάξης στην εξουσία - αλλιώς θα έχουμε αυτό που λέμε μια καλύτερη διαχείριση του συστήματος που έχει συσσωρεύσει τα δεινά που βιώνει σήμερα όλος ο κόσμος.
    5. Είτε αρέσει αυτό, είτε όχι, αυτή η ομάδα, αυτή η εργατική πρωτοπορία, είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα που διαπνέεται από την κοινωνικοπολιτική και οικονομική φιλοσοφία των Μαρξ - Λένιν !
    6. Αν κάποιος, νομίζει, ότι ο αναντικατάστατος ρόλος ενός ΚΚ, να οδηγήσει την Εργατική Τάξη στην απελευθέρωσή της, μπορεί να ανατεθεί σε κάποια άλλη οντότητα, να το πει ευθέως και συγκεκριμένα !
    Τέρμα στις αοριστίες !
    Το ποτάμι της Ιστορίας έχει δύο ΜΟΝΟ όχθες.
    Ο καθένας διαλέγει την όχθη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @socrates
    Έχεις απόλυτο δίκιο όταν λες "τουλάχιστον έγινε η αρχή". Αυτό που επισημαίνουμε εδώ, είναι ότι έχουν ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ κάποιες πολιτικές δυνάμεις να συμμετάσχουν και να δώσουν προοπτική. Το ΚΚΕ δεν είναι απλά ένα "κόμμα" με την έννοια που ξέρουμε κι έχουμε συνηθίσει. Είναι πρωτίστως επαναστατική οργάνωση βάσει της δομής του και της λειτουργίας του. Αυτό το κόμμα δεν κάνει ρουσφέτια, δεν έβαλε ΠΟΤΕ κόσμο στο δημόσιο, οι βουλευτές του δεν κάνουν προσωπικό πολιτικό αγώνα με φτιαγμένες φωτογραφίες και χαρτοπόλεμο π.χ "Λιάνα, ο δικός σας άνθρωπος". Πληρώνονται τμήμα της βουλευτικής αποζημίωσης, όσο θα έπαιρναν από την κανονική τους δουλειά. π.χ η Αλέκα πληρώνεται ως εκπαιδευτικός με 20 χρόνια υπηρεσία (δεν ξέρω, τυχαίος είναι ο αριθμός) και τα υπόλοιπα πάνε για την ανάπτυξη των αγώνων. Το ΚΚΕ αξιοποιεί τις "ρωγμές" του συστήματος για να βοηθήσει τα χαμηλά λαϊκά στρώματα να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη να ξεσηκωθούν. Δεν είμαστε λοιπόν γενικά "κατά" των κομμάτων, των πάσης φύσεως πολιτικών οργανώσεων και ομίλων. Φυσικά, ο τρόπος που λειτουργούν τα μεγάλα κόμματα, με ρουσφέτια, με μηχανισμούς, με συμφωνίες κάτω απ' το τραπέζι με μεγαλοσυμφέροντα, με απευθείας αναθέσεις και μίζες στα ταμεία, αυτά δεν τα είχε ποτέ το κομμουνιστικό κόμμα (όλα όσα έχουν γραφτεί είναι συκοφαντίες στην καλύτερη).
    Κι εμείς θεωρούμε, πρώτα πρέπει να πειστεί ο κόσμος να κατέβει στο δρόμο, αλλά δεν αρκεί. Όπως λέει κι ο RedPersonality πιο πάνω, και συμφωνώ κάργα, η διαδήλωση και η πορεία είναι το τελευταίο. Η καθημερινή δουλειά στους χώρους δουλειάς, με προτάσεις, με θέσεις, με προοπτική είναι η καθημερινή, αφανής δουλειά μυρμηγκιού που έχει πιο σταθερό αποτέλεσμα μακροχρόνια. Έτσι δούλευε πάντα το ΚΚΕ. Ευχαριστούμε για την άποψή σου που κατέθεσες ψύχραιμα (λίγο δύσκολο στο ίντερνετ), να μας επισκέπτεσαι συχνά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ""Κατά τη γνώμη μου το ΚΚΕ, όντας ένα κόμμα θωρακισμένο ιδεολογικά, με ικανά στελέχη και μέλη, θα μπορούσε να κάνει απόπειρα να προσεγγίσει το συγκεκριμένο πλήθος, όπως θα λέγαμε, επι τόπου. Να κατεβεί δηλαδή, με σημαίες, πανό, κλπ, με σκοπό να συμπαρασταθεί στο πλήθος. Αυτό θα είχε αποτέλεσμα, να πέσουν πολλών εκ των συγκεντρωμένων οι άμυνες, απέναντι στην «μη κομματικοποίηση», μιας και θα δουν ότι ένα κόμμα(διαφορετικό απο τα υπόλοιπα), ενεργά αναλαμβάνει να τους συμπαρασταθεί και να σταθεί δίπλα τους.''

    Edgar εσυ καλα τα λες, αλλα καποιοι (μπορεις να φανταστεις απο ποιους χωρους αριστερα της Εδεμ) θα αρχισουν να λενε τη γνωστη παραμυθα για τα καπελα του κκε και της κνε, για το πως παει να καπελωσει τον δικαιο. αυθορμητο αγωνα του συγκεντωμενου πληθους και να τον κοματικοποιησει..
    Ο Manny τα ακουγε αυτα απο το 1ο ετος του πανεπιστημιου μεχρι και το τελευταιο..καποιοι εκαναν παντα την αρχη (οχι τυχαιοι) και οι ομολογουμενως απολιτικ παρευρισκομενοι ξεκιναγαν το sing along..δεν ξερω πως ξεπερνιεται αυτο ειλικρινα..μαλλον με αυτο που λεμε "καθημερινη δουλεια με τον κοσμο", στους χωρους εργασιας, στις σχολες κτλ

    Manny (που βαριεται να κανει Log in)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "Αφελής ερώτηση ??
    Ίσως..
    Γιατί να μή πάει τό ΚΚΕ πρώτο στή πλατεία και νά περιμένει τούς υπόλοιπους ?? "


    Να πάει και το ΚΚΕ στην πλατεία, έτσι και αλλιώς το κάνει, τόσες και τόσες κινητοποιήσεις γίνονται. Αλλά με το να πάει να τους βρεί εκει, δινει άλλη εικόνα, ότι "νομιμοποιεί" την αγανάκτη ση τους και την ανάγκη τους να διαμαρτυρηθούν. Απο εκεί και πέρα προσπαθει να ενημερώσει και να συζητήσει με τον κόσμο, ίσως και να κάνει μια ομιλία με πρόφαση να χαιρετίσει την μάζωξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Φραγκίσκο όχι μόνο δεν υπάρχει αντικειμενικά, αλλά και αυτοί που την υποστήριζαν έσως και χτες αποδέχονται ότι είναι μεταφυσική έννοια και οι έννοιες από μόνες τους χωρίς περιεχόμενο πολιτικής οικονομίας, ιστορίας δεν στέκει, είναι η ιδια σοφιστία με το παραμύθι του ολοκληρωτισμού. "

    Ναι αλλά με αυτές τις έννοιες, έρχεται αντιμέτωπος ενας κομμουνιστής, ωφείλει να ξέρει να τις ερμηνεύει για να αντιπαρατεθεί μαζί τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. "Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει σε ξεχωριστό μπλοκ και τμήμα των ultras της Ρεάλ Μαδρίτης, για όσους δεν γνωρίζουν, ξέρετε τι πρεσβεύουν για ψάξτε το λίγο; "

    Αυτό δεν σημαίνει ότι και όλοι οι υπόλοιποι είναι βάνδαλοι, το ΚΚΕ πάει λοιπόν εκεί και συζητά, και δίνει το παρόν(εννοώ στην περίπτωση που κάτι τέτοιο γίνει και στην Ελλάδα), δεν υπάρχουν μόνο βάνδαλοι, υπάρχουν και φιλισηχοι, μη κατασταλαγμένοι, απογοητευμένοι διαδηλωτές, το να τους βλέπουμε σαν μια ομοιόμορφη μαζα, είναι σαν να κάνουμε το ίδιο που κάνει και η κυβέρνηση όταν καταστέλει τις κινητοποιήσεις. Και προς θεού, δεν λεω να προσαρτηθούμε στο κίνημα τους, λέω να το "πλαγιάσουμε" και όσοι κατάλαβαν κατάλαβαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Socrates, στην Ισπανία, ο μόνος τρόπος να πετύχει ο αγώνας των διαδηλωτων, είναι να φτιάξουν ενα αντι-ιμπεριαλιστικό, οργανωμένο και με γερές βάσεις κίνημα, το οποίο εκτιμώ ότι είναι δύσκολο να γίνει στην παρούσα φάση, διότι ο κόσμος αυτός δεν έχει τέτοια χαρακτηριστικά. Στην περίπτωση βέβαια που είχαν αυτά τα χαρακτηριστικά τι θα τους έκανε να διαφέρον απο ενα κόμμα; Μόνο το όδι δεν θα συμμετείχαν στις εκλογές. Ε λοιπόν αν το πρόβλημα σου με το κκε είναι ότι συμμετέχει στις εκλογές τότε είσαι παράλογος.

    Δεύτερον, το ΚΚΕ δεν είναι απλά ενα κόμμα, είναι κάτι παραπάνω, είναι ή φιλοδοξεί να γίνει, αναπόσπαστο μέρος του εργατικού κινήματος, να το καθοδηγήσει, και να μπεί μπροστά. Με λίγα λόγια το ΚΚΕ επιθυμεί να γινει φορέας της επανάστασης και καθοδηγητής της, όχι για καπρίτσιο, αλλά λόγω της ιδεολογίας του και της εμπειριας του, κακό είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. "Αφελής ερώτηση 2
    Γιατί να πάει το ΚΚΕ σε οποιαδήποτε πλατεία?
    Καθημερινά συναντά και συζητά με εργατόκοσμο για τις θέσεις του.Πρέπει να γίνει σε πλατεία δλδ? "

    Ότι μπορεί παραπάνω να κάνει και όπου μπορεί παραπάνω να πάει. Να πάει με κάθε τρόπο κοντά στον κόσμο, που διαφορετικά δεν θα το πλησιάσει. Να του πει τις αλήθειες του, τις επειδιώξεις του και το στόχο του, ο κόσμος ψάχνει απαντήσεις(πόσο μάλλον εκείνος που το ξημεροβραδυάζει σε διαδηλώσεις), σε όσους περισσότερους μιλήσουμε, τόσο περισσότεροι θα έρθουν μαζί μας, τόσο περισσότερο θα αμβλυνθούν οι άμυνες τους απέναντι μας. ΕΓΩ ΗΡΘΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΕ ΒΡΗΚΑ, ΑΚΟΥ ΜΕ ΤΩΡΑ, θα είναι αγένεια να μην σε ακούσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Many, αυτοί όσος καιρος και να περάσει θα τα λένε αυτα, μασάμε εμείς; ΟΧΙ ΔΕΝ ΜΑΣΑΜΕ

    Να συνεχίσουν αυτοί την τακτική τους, και εμείς να εντείνουμε την δική μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ορίστε ποιοί είναι οι ULTRAS της Real Madrit.

    http://www.google.gr/search?q=ultras+real+madrid&hl=el&client=firefox-a&hs=0F&rls=org.mozilla:el:official&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=ORnZTemEDM6w8QO3z_mDBQ&ved=0CBoQsAQ&biw=1314&bih=564

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Και εδώ ultras by real madrid...

    http://www.google.gr/imgres?imgurl=http://righthools.net/wp-content/gallery/real-madrid/real_madrid9.jpg&imgrefurl=http://righthools.net/%3Ft

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. 22 Μαΐου 2011 5:14 μ.μ

    Και το

    http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=79

    γεματο καφρους ειναι.
    Θα τους το χαρισουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. να το οργανώσουμε να παρεμβαίνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. 2011 8:20 μ.μ.

    Και βεβαια.
    Παρεμβασεις παντου.
    Να ακουγεται η φωνη του κομματος καθημερινα
    σε οσο το δυνατον ευρυτερες μαζες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Παιδιά ανοίξατε πολύ ωραία κουβέντα... Επίσης να πούμε ότι στην ανακοίνωση του ΚΚΛΙ, έλεγε για τις δομές στη βάση-έναντι των δομών των συνδικάτων και των κομμάτων, την αποθέωση του μέσου κτλ. Δυστηχώς για κάποιες μέρες δεν έχω πρόσβαση στο νετ (γράφω από νετ καφε τώρα) και σε pc, λόγω κάποιων δουλειών, με το που θα γυρίσω θα έχω ετοιμάσει ανάρτηση στο Redfly και εδώ, περιλαμβάνοντας και τις όποιες εξελίξεις. Μέχρι τότε σχετικά με το αυθόρμητο και το συνειδητό (παρότι το κίνημα αυτό προβάλει και το σχετικά ανοργάνωτο) μπορώ να πω ότι η σημερινή κοινωνία αναπαράγει τον ευατό της, δηλαδη όλη της βρώμα-αλλά παράλληλα αυτή η βρώμα είναι που κάνει τον κόσμο να ξεσηκώνεται. Οι ταξικά καταπιεσμένοι μπορεί να βιώνουν την καταπίεση, αλλά μέχρι εκεί, δεν καταλαβαίνουν σε όλο το βάθος τι συμβαίνει. Εκεί είναι ο ρόλος του ΚΚ, να εμβαθύνει. Ο ρόλος αυτός όπως πολύ σωστα βάζει ο Δελαρτζ δεν είναι μονοσύμαντος, δηλαδή μόνο να κατευθύνει (αυτό πίστευε ο Κάουτσκι), αλλά και να οργανώνει, να είναι μέσα στη μάζα, να είναι ταυτόχρονα "έξω", δηλαδή μη σκεπτόμενος όπως η μάζα αλλά και ταυτόχρονα "μέσα" στη μάζα.

    Για το ίντερνετ, πρέπει να το αξιοποιούμε ως ένα σημείο. Πιστεύω ότι είναι χρήσιμο μόνο για καλύτερη προπαγάνδα, ως εκεί. Για συντονισμό πραγματικά επαναστατικό είναι τελείως άχρηστο, όπως και τα κινητά, ή και τα σταθερά τηλέφωνα. Η συνομωτική δουλειά που χρειάζεται για μια τέτοια δουλειά θέλει πολύ προσοχή (ειδικά επειδή γνωρίζουμε τα μέσα παρακολούθησης του εχθρου). Η καλύτερη αστυνομία-υπηρεσία βέβαια δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία θα είναι στο δρόμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Συγνώμη, αγαπητοί φίλοι αλλά "εξεγέρσεις" για την καταστολή των οποίων αρκεί το κατέβασμα 5 servers, δεν μπορώ να τις πάρω στα σοβαρά, πολύ δε περισσότερο όταν στερούνται κάθε πολιτικής-κοινωνικής στόχευσης. Ο παραλληλισμός με τον ΕΛΑΣ είναι τουλάχιστον ατυχής, μια και εκεί η στόχευση (διώξιμο του κατακτητή) ήταν πόλυ παραπάνω από συγκεκριμένη. Τέλος νομίζω πως η συμμετοχή σε κάτι τέτοιο του κόμματος που είναι η πρωτοπορεία της εργατικής τάξης, και μεγάλο πισωγύρισμα για το ίδιο θα ήταν, και με απέχθεια ,σαν προσπάθεια "καπελώματος", θα αντιμετωπίζοταν από τους δυαδυκτιακούς "εξεγερμένους".
    Για την όντως προβληματική σχέση του κόμματος με το αυθόρμητο κίνημα γενικότερα, νομίζω πως χρειάζεται μία ξεχωριστή ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Trash, είμαστε σε εποχές δύσκολες, που πολύς κόλσμος "θα το φορέσει το καπέλο", για να απαντήσω στους φόβου σου.

    Το ζήτημα είναι πιο καπέλο θα φορέσει, το δικό μας ή του Καρατζαφύρερ; Και αν εμείς δεν ε΄χουμε τρόπο να του βάλουμε το καπέλο μας, τότε τι σκοτιζόμαστε και δεν τα παρατάμε; Αυτό είναι το όλο ζήτημα, να του βάλουμε το καπέλο μας, δηλαδή, να τον πείσουμε για το δίκιο των αιτημάτων του, το οποίο θα το πετύχει μόνο μέσα απο ταξικούς οργανωμένους αγώνες.

    Φοβούμαι επίσης και ότι μερικοί δεν καταλάβατε την ουσία του άρθρου. Εγω δεν λεω να παμε εκει να γίνουμε η αιχμή του δόρατος των πιθανόν τέτοιου είδους κινητοποιήσεων, λεω να παμε εκεί, σαν να είναι το εκεί ευκαιρία να μιλήσουμε σε λαό που ψάχνει διέξοδο, και που καλό θα είναι να αρχίσει να μας ακούει θέλει δεν θέλε, γιατι αμα περιμένουμε να ανοίξει το ριζοσπαστη...

    Οργανωμένα το κομμα, μπορεί να ζητήσει απο τους διαδηλωτές να χαιρετήσει την μάζωξη τους, μέσα στον χερετισμό μπορεί να πει χιλιάδες πράγματα. ταυτόχρονα μπορεί να κατέβει και αυτό σε συγκέντρωση με τα μέλη και τους φίλους του, σε ένδειξη συμπαράστασης. Ένδειξη συμπαραστασης δεν σημαίνει ότι γίνεσαι ενα με αυτούς.

    Και βέβαια, δεν θα έρθουν ολοι αυτοί στο κίνημα το εργατικό, ούτε απο την πρώτη μέρα, ούτε τίποτα τέτοιο. Η κίνηση αυτή του ΚΚΕ όμως, αν την κάνει, είναι εκτός απο ουσιαστική(για λόγους δηλαδή γνωστοποίησης-προπαγάνδισης των θέσεων του) και συμβολική, ότι δηλαδή, όταν με χρειαστείτε στους μαζικούς σας αγώνες θα είμαι εδω, αλλά αν θέλετε οι μαζικοί σας αγώνες να κλιμακωθούν ελάτε και εσείς σε εμάς, γιατί κάλεσμα σας κάνω.

    "Όσοι πιστοί προσέλθετε" με λίγα λόγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...