14 Μαΐ 2011

Φασισμός, το κοινωνικό καθεστώς των μικροαστών

Απόσπασμα απο το βιβλίο του Βασίλη Ραφαηλίδη
" Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού Κράτους, 1830-1974"

Ο φασισμός είναι λαϊκισμός,  - και κάθε λαϊκισμός είναι φασισμός κατά βάση και κατα ουσία.

Ο φασισμός δεν αγαπά το μεγάλο κεφάλαιο (εκτός απ'το παρα πολύ μεγάλο που τον γεννάει) και λατρεύει το μικρομεσαίο. Ο φασισμός είναι ένα κοινωνικό καθεστώς σπέσιαλ για μικροαστούς. Όχι για αστούς, ούτε για προλετάριους. Οι αστοί και οι προλετάριοι βρέθηκαν αντίπαλοί του εξ'αρχής. Και δεδομένου ότι στην λεγόμενη αστική κοινωνία δεν κυριαρχούν οι αστοί αλλά οι μικροαστοί, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς, την απήχηση που είχαν στον λαό, τα φασιστικά καθεστώτα. Άλλωστε οι στολές, οι παρελάσεις, οι λαμπαδηδρομίες, τα κολοσσιαία θεάματα αρένας, το προγονικό μεγαλείο , απ'το οποίο ο τιποτένιος μικροαστός αντλεί δύναμη για να υποφέρει την ασημαντότητά του, όλα αυτά τα εκμεταλλεύτηκαν τέλεια όλοι οι φασίστες δικτάτορες......και τα πλήθη να ουρλιάζουν ζήτω !

Ο χάλιας μικροαστός πάντα έχει την ανάγκη ενός σούπερ πατέρα του έθνους, που να τον προστατεύει απ'τους παμφάγους καπιταλιστές, αλλά και από τους κομμουνιστές που απειλούν το όνειρό του για ένα πέρασμα στην "ανώτερη τάξη". Κάθε μικροαστός ονειρεύεται τον αστό που ζεσταίνει μέσα του, που τον μεγαλώνει στο θερμοκήπιο της μεγάλης ελπίδας για ένα πέρασμα στην "ανώτερη τάξη". Κάθε ψιλικατζής , ονειρεύεται ένα σούπερ μάρκετ. Και επειδή το όνειρο για μερικούς πραγματοποιείται, όλοι οι χάχες πιστεύουν πως θα βγει αληθινό και για αυτούς. Δεν έχει σημασία που οι περισσότεροι πεθαίνουν φτωχοί. Σημασία έχει που ο καπιταλισμός τους επιτρέπει να ονειρεύονται τον δικό τους πλούτο. Και ο φασισμός που είναι η ακραία μορφή καπιταλισμού, είναι μια εγγύηση για να διατηρήσουν το όνειρο για ένα πέρασμα στην "ανώτερη τάξη".

    Το Volkswagen (=λαϊκό αμάξι) είναι δημιούργημα του Χίτλερ, αλλά υπάρχει ακόμα. Και ο αγκυλωτός σταυρός (η σβάστιγγα) αυτό το εκπληκτικής ψυχολογικής αποτελεσματικότητας σύμβολο, που δίνει φτερά στον σταυρό και τον κάνει να γυρίζει και να αλέθει, έδωσε στον χριστιανισμό την δυναμική που του έλειπε. Δεν ήταν πλέον αμαρτία να σκοτώνει ο καλός χριστιανός. Και ο Μεταξάς, όπως και ο Μουσολίνι ήξεραν καλά τι έκαναν, όταν υιοθετούσαν σύμβολα σαν τον διπλό πέλεκυ. Που να κόβει κεφάλια και από δεξιά και από αριστερά. Το καταπληκτικό είναι που στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Καπιταλισμός αναγνώρισε σαν συμμαχό του τον Κομμουνισμό και όχι τον Φασισμό, παρόλο που ο Φασισμός είναι Καπιταλισμός (η ακρότατη μορφή αυταρχικού Καπιταλισμού). Η συμμαχία του Καπιταλισμού με τον Κομμουνισμό, ίσως δείχνει την μητρική σχέση ανάμεσα στα δυο κοινωνικά συστήματα : Κάποτε ο Καπιταλισμός θα γεννήσει φυσιολογικά και όχι με καισαρική τομή (όπως επιχειρήθηκε), τον Κομμουνισμό.

11 σχόλια:

  1. Δεν το πιστεύω! κι ότι έλεγα να κάνω μια ανάρτηση με απόσπασμα από Ραφαηλίδη για το φασισμό! Τυχαίο; δε νομίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται ... Αλέξανδρε.

    Αν και θα μπορούσε κάποιος να διαφωνήσει με κάποια τμήματα της παραπάνω περιγραφής, εντούτοις το γενικό πνεύμα της φασιστικής ιδεολογίας εκφράζεται πολύ καλά απο το απόσπασμα αυτό ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι κορυφαίο. Όποιος δεν το έχει γρήγορα στο βιβλιοπωλείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το επόμενο σχετικό άρθρο, ας πάρει υπόψη το βιβλίο του Γ. Κάτρη "η γέννηση του νεοφασισμού στην Ελλάδα" !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βιβλιάρα, με λιτό και κατανοητό ύφος, ανεξαρτήτου ης κριτικής που μας κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΡΟΕ, τον άρθρο σου μοιάζει να περιγράφει το «σκηνικό» στο Κόντρακάναλο του Κουρή, αυτή τη στιγμή, με τον Χίο και τον Μιχαλολιάκο των χρυσαύγουλων!

    Φιλήμων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φιλήμων, μωρέ, μήπως μπερδεύτηκες και απάντησες αλλού;:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. REDFLY, λάθος. :- )
    Και δεν πρόσεξα ότι το κείμενο είναι από τον Ραφαηλίδη!!!!!!!
    Τα άλλα ισχύουν πάντως… : )

    Φιλήμων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ΡΟΕ
    Τώρα πάντως το έσωσα :- )

    Φιλήμων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ξεπερνώ το περί καισαρικής ρεφορμισμό και πάω κατευθείαν στην ουσία.

    έχει δίκιο να προσεγγίζει τον φασισμό σαν μια μικροαστική θεωρία, αλλά πρεέπι να δούμε και ότι από την άλλη αποτελούσε μια παραφθορά του εργατικού κινήματος, μια παραφθορά της πρωτοπορίας του δηλαδή, του Κόμματος της. Αυτό είδικα στην Γερμανική εκδοχή του. Στα τέλη του 19ου αι. είχαν αρχίσει να εμφανίζονται μαζί με τον ιμπεριαλισμό και μια ολόκληρη σειρά από εθνικιστικές μικροαστικές θεωρίες, ύμνους στο έθνος, στη φυλή (στη Γαλλία πχ εκφράζεται με την υπόθεση Ντρεϋφους). Ο φασισμός έχει πιο πολύ ομοιότητα με την σοσιαλδημοκρατία με την οποία έμοιαζε σαν οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Το καρότο και το μαστίγιο. Επίσης στη Γερμανία οι μονάδες καταστολής των επαναστατικών διαθέσεων των εργατών το 1918-1923 αποτέλεσαν και την βάση των ναζί, θυμίζω ότι κυβέρνηση ήταν η σοσιαλοδημοκρατία.

    Πάντως αυτό που λέει ο Ραφαηλίδης ότι οι καπιταλιστές δεν τον γουστάρανε τον φασισμό δεν ισχύει. Οι καπιταλιστές τον εκμεταλλεύτηκαν σαν μια μορφή διαχείρησης όταν είδαν ότι ξεύτισε και η σοασιλδημοκρατική διαχείρηση στην Γερμανία ή στην Ιταλία οι εξεγέρσεις των εργατων στον Βορά δεν μπορούν να ελεγθούν παρά με την χρήση του φασιστικού κινήματος των βετεράνων. Το μεγάλο κεφάλαιο τον χρηματοδότησε σε όλη του την φάση. Επίσης είναι προφανής η προσπάθεια να στρέψουν τον φασισμό ενάντια στην ΕΣΣΔ και μόνο όταν αρχίζει να γίνεται επικύνδινος για την αστική τάξη της Αγγλίας του επιτίθονται (η Γαλλική αστική τάξη παραδίδεται αμαχητί), επίσης ο ταξικός πόλεμος συνεχίζεται και μέσα στον Β ΠΠ, ελιγμός των δυτικών αστών ήταν η συμμαχία με την ΕΣΣΔ (το ίδιο φυσικά ίσχυε και για την ΕΣΣΔ).

    Φυσικά υπήρχε και άλλη μορφή φασισμού με βάση τα πιο αντιδραστικά στρώματα της κοινωνίας μια μεγάλη συμμαχία από μεγαλογαιοκτήμονες, απομεινάρια του μεσαίωνα, αστούς και μικροαστικά στοιχεία, άκρα αντεπαναστατικά. Τέτοια μορφή πήρε σε όλη την ανατολική και νότια ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνό απόλυτα με τον ανώνυμο πέρι της χρήσης του φασισμού/ναζισμού απο τους καπιταλιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...