22 Μαΐ 2011

Είναι ο Σοσιαλισμός ... επίκαιρος ?

Συχνά πυκνά το τελευταίο διάστημα, ακούμε ή διαβάζουμε την παραπάνω ερώτηση περι της επικαιρότητας του Σοσιαλισμού ... ! Άλλοτε γίνεται εκ των "αριστερών" (και από τους κομμουνιστές), με προφανή στόχο την διερεύνηση και την παρουσίαση, των θετικών πτυχών του Σοσιαλισμού, άλλοτε πάλι γίνεται γίνεται εκ των "δεξιών" με στόχο την πολεμική απέναντι στο σύστημα αυτό, οργάνωσης της κοινωνίας και της παραγωγής. Στην ουσία όμως η παραπάνω ερώτηση είναι λανθασμένη. Και αυτό καθώς, δεν είναι το ζήτημα, εαν ο Σοσιαλισμός είναι επίκαιρος ή όχι, αλλά ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ και ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ η εξελικτική διαδικασία των κοινωνικών συστημάτων.

Ο Καπιταλισμός δεν εμφανίστηκε ποτέ, ως το σύστημα που θα έλθει και θα παραμείνει για πάντα, κυρίως λόγω του ότι η "μαθηματική εξέλιξη" των οικονομικών νόμων του, οδηγούν νομοτελειακά σε μια φάση στην οποία δεν θα μπορεί να αναπτύσσεται πλέον. Και όταν λέμε αναπτύσσεται, δεν πρέπει να συγχέουμε την ανάπτυξη με την πρόοδο, καθώς στον καπιταλισμό ο όρος ανάπτυξη είναι καθαρά οικονομικός, δηλαδή ανάπτυξη κεφαλαιακή και ανάπτυξη παραγωγικών δυνάμεων.

Το καπιταλιστικό μοντέλο όμως, βασίζεται λανθασμένα στην συνεχή αναπαραγωγή κεφαλαίων και στην συνεχή επέκταση των παραγωγικών δομών του. Χωρίς αυτά ο Καπιταλισμός όχι απλά δεν λειτουργεί καλά, αλλά δεν υφίσταται καν. Οι σχεδιαστές αυτού του συστήματος, οι φιλόσοφοι και οι οικονομολόγοι που καθόρισαν το πλαίσιο λειτουργίας του, δεν έλαβαν υπόψιν τους πως υπάρχουν σαφή όρια στην λειτουργία της αγοράς, τα οποία δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Και αυτό καθώς ζούμε σε έναν πεπερασμένο πλανήτη, με πεπερασμένους ανθρώπους, με πεπερασμένα "εφόδια" και δυνατότητες, και φυσικά με όρια τόσο στην δυνατότητα παραγωγής πλούτου, όσο και στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της παραγωγής αυτής, απο τους ιδιοκτήτες της.

Άρα νομοτελειακά, και από την βάση της επιστήμης των οικονομικών αλλά και απο τους φυσικούς νόμους της πλανητικής ισορροπίας, θα έρθει η στιγμή (και μάλλον αυτή η στιγμή έχει ερθει ήδη), στην οποία - επειδή ο Καπιταλισμός δεν μπορεί πλέον να αναπτυχθεί και οι καπιταλιστές δεν μπορούν πλέον να επενδύουν τα κέρδη τους στην παραγωγική διαδικασία - το κοινωνικό/πολιτικό/οικονομικό μας σύστημα, θα σέρνεται κυριολεκτικά και θα αρχίσει να "σαπίζει". Οι έχοντες όμως την εξουσία, δηλαδή οι ιδιοκτήτες της παραγωγής, οι καπιταλιστές όπως τους λέμε εμείς, οι πλουτοκράτες κατα τον Ισοκράτη, ... δεν μπορούν σήμερα να δεχτούν την εξέλιξη ως μια φυσική διαδικασία (και λέω σήμερα, διότι την εποχή που οι αστοί ανέτρεπαν την αριστοκρατία και τους βασιλιάδες, αγαπούσαν την εξέλιξη ) και επειδή είναι "συναισθηματικά δεμένοι" με τα κέρδη και τα πλουτη του τα οποία αρπάζανε τόσα χρόνια απο αυτούς που τα δημιουργούσαν, δεν θα επιτρέψουν να αλλάξει η κατάσταση προς όφελος της ανθρωπότητας. Το συμφέρον τους κοιτάζουν αυτοί και οι εργαζόμενοι έχουν την ευθύνη να αναδείξουν τα δικά τους και να τα επιβάλλουν. Διαρκής ταξικός πόλεμος, ο οποίος θα συνεχίζεται εις άπειρον, εαν δεν καταργήσουμε τις τάξεις ...

Ο νέος τρόπος οργάνωσης, έχει ήδη βρεθεί και περιγραφεί απο το 1850 και τον Κάρλ Μάρξ. Οι προσπάθειες για Σοσιαλισμό οι οποίες έχουν εμφανιστεί κατα το παρελθόν και σας έχουν περιγραφεί απο τα αστικά ΜΜΕ, είναι απλά μερικές προσπάθειες οι οποίες ναι μεν απέτυχαν, και ίσως κρίνονται και εκ των πραγμάτων ως πρόωρες, αλλά βοήθησαν ώστε να συσσωρευθεί εμπειρία και "τεχνογνωσία". Τα λάθη που έγιναν σε αυτά τα συστήματα, αποτελούν και αυτά τμήματα της εξελιξης που περιγράφουμε και τα οποία σε καμια περιπτωση δεν ακυρώνουν την γενική εξελικτική διαδικασία του ανθρώπινου πολιτισμού, η οποία είναι κατα κάποιον τρόπο ... "καθορισμένη" απο το γνωστικό και τεχνολογικό επίπεδο της ανθρωπότητας.

Αυτό που μένει, είναι να το συνειδητοποιήσει και ο εργαζόμενος λαός, αυτός δηλαδή που παράγει όλο τον πλουτο. Αυτός θα πρέπει να επιβάλλει με την θέλησή του, το συμφέρον ολόκληρης της ανθρωπότητας, απέναντι στα συμφέροντα μιας χουφτας πλουτοκρατών. Την ευθύνη της επιστημονικής και ιδεολογικής καθοδηγησης των εργαζομένων, την έχουν τα κομμουνιστικά κόμματα, τα οποία σε αυτήν την φάση βρίσκονται σε όλο τον κόσμο λίγο έως αρκετά παγωμένα, ... για διάφορους λόγους τους οποίους θα επεξηγήσουμε σε άλλο μας άρθρο.

Ο Κομμουνισμός είναι το σύστημα του μέλλοντος. Ο Σοσιαλισμός αποτελεί το ενδιάμεσο στάδιο το οποίο θα σβήσει σταδιακά τις καπιταλιστικές δομές, και θα απελευθερώσει την ανθρωπότητα απο πανάρχαιους-ξεπερασμένους θεσμούς και αντιλήψεις.

2 σχόλια:

  1. mou aresei para polu na vlepw koummounistes me gemates tsepes...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε που κολλάει αυτό;
    Δεν ξέρω σε ποιους απευθύνεσαι ειλικρινά

    Redfly,απλά άψογο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...