26 Μαΐ 2011

Συμβολη στον προβληματισμό της κίνησης "πραγματική δημοκρατία τώρα" από τους γλόμπερς



(Το ελληνικό μανιφέστο της κίνησης “πραγματική δημοκρατία τώρα”, που είναι μια προσπάθεια μεταφοράς στην ελληνική πραγματικότητα του αντίστοιχου ισπανικού μανιφέστου δημοσιεύεται εδώ. Επιπλέον, έχουν κρατηθεί και πρακτικά από τη συγκέντρωση της Αθήνας τα οποία δημοσιεύτηκαν σήμερα το μεσημέρι).

Eίμαστε κομμουνιστές, υποστηριχτές των θέσεων και των αναλύσεων του ΚΚΕ, ξεκαθαρίζουμε τίμια και ανοιχτά την πολιτική μας τοποθέτηση. Διαδίδουμε μέσω του διαδικτύου την πολιτική του ΚΚΕ αλλά δεν εκπροσωπούμε επίσημα το ΚΚΕ. Θεωρούμε άθλια την προσπάθεια ορισμένων  να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ (για άλλη μια φορά) σχετικά με την κριτική που κάνει μέσω του Ριζοσπάστη. Το ΚΚΕ δέχεται τόνους λάσπης και άθλιας ψευτιάς καθημερινά με το να εμφανίζεται σχεδόν σαν εχθρός του λαού, θα πρέπει όμως να είστε όλοι σας ανοιχτοί σε κάθε κριτική. Θέλουμε να συμβάλλουμε με θετικό τρόπο και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τον προβληματισμό. Ξεχάστε προσωρινά αγαπητοί φίλοι ότι είμαστε κουκουέδες και δείτε την ουσία απ' όσα λέμε.


Βλέπουμε μια σχετική διαφοροποίηση σε σχέση με τους Ισπανούς, θετική ως προς την αναζήτηση των αιτιών της δεινής οικονομικής θέσης ολονών. Βλέπουμε φράσεις όπως συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια των λίγων” “απαρχαιωμένο οικονομικό μοντέλο παγιδεύει την ατμομηχανή της κοινωνίας μέσα σε ένα φαύλο κύκλο όπου οι λίγοι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι πολλοί βουλιάζουν στη φτώχεια τη μιζέρια”,”Μοναδικός σκοπός του συστήματος είναι η συσσώρευση κεφαλαίων σε βάρος της αποτελεσματικότητας και της ευημερίας της κοινωνίας”,”χωρίς εμάς τίποτα δεν θα μπορούσε να υπάρξει, καθώς εμείς κινούμε τον κόσμο”.
Οι σκέψεις μας είναι οι εξής:
  • Η συσσώρευση κεφαλαίων που αναφέρετε είναι μέσα στη φύση του συστήματος και πάντα το σύστημα, οδηγεί τα πράγματα έτσι ώστε να πλουτίζουν οι λίγοι. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά ΣΕ ΑΥΤΟ το σύστημα που ονομάζεται “καπιταλισμός”. Θα πρέπει να αναζητήσουμε λοιπόν τις αιτίες που κάποιοι πλουτίζουν σε βάρος της πλειοψηφίας. Μπορεί να υπάρξει π.χ σύστημα όπου κάποιοι θα κερδίζουν “λίγο”; μπορεί να υπάρξει σύστημα που θα έχει “λίγο πλούσιους” για πάντα; μπορεί να υπάρξει σύστημα χωρίς ανεργία, χωρίς φτώχεια, με επαρκή αγαθά για όλους;
  • Προτείνετε κάποια άλλη οργάνωση της κοινωνίας σε άλλη βάση; τι σκέφτεστε με την άποψη ότι τα μεγάλα εργοστάσια, οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να ανήκουν, να ελέγχονται και να οργανώνονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους; και να μην ανήκουν σε ένα ή σε μερικά άτομα σαν ιδιοκτησία τους;
  • Συμφωνείτε με το να στέλνονται έλληνες φαντάροι σε ξένες χώρες με το ΝΑΤΟ για να προστατέψουν τα συμφέροντα ουσιαστικά των ΗΠΑ (αλλά και μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών);
  • Συμφωνείτε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας πολιτικός σχηματισμός προώθησης των συμφερόντων των μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων; έχετε την αίσθηση ότι η ΕΕ έχει και θετικά, σε όφελος των λαών στοιχεία; δεν θα μπορούσαμε π.χ να οργανώσουμε σαν χώρα, μόνοι μας την αγροτική παραγωγή και να έχουμε μια σχετική αυτάρκεια σε τρόφιμα; δεν νομίζετε οτι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), πολιτική της ΕΕ ουσιαστικά μας απαγορεύει να παράγουμε αγροτικά προϊόντα και μας υποχρεώνει να εισάγουμε; άρα να χρεωνόμαστε;
  • Πώς σας φαίνεται η ιδέα μέσα απ' αυτή την κατάσταση να προκύψουν κάποιες επιτροπές που να γίνουν ουσιαστικά φορείς εξουσίας του λαού, που να επεμβαίνουν, να παρεμβαίνουν, να εκλέγουν όργανα με δημοκρατικό τρόπο; στα οποία να μη συμμετέχουν εκλεγμένοι στην ελληνική βουλή ή στα συνδικάτα;
  • Δεν θεωρείτε ότι πρέπει να αναζωογονηθούν τα συνδικάτα, που είναι θεσμός κατακτημένος από τους ίδιους τους εργάτες εδώ και δυο αιώνες; όλους μας ενοχλεί ο εργατοπατερισμός και τα προνόμια που απόκτησαν ορισμένοι. Δεν πρέπει να ανασυνταχτούν και τα συνδικάτα; Δεν πρέπει να αξιοποιηθούν ως μέσο οργάνωσης του λαού; Η αγανάκτιση αυτή, δεν πρέπει να μπολιαστεί και στο εργατικό κίνημα; όλοι σας εργαζόμενοι είστε άλλωστε, κι εμείς το ίδιο. Δεν πρέπει να αλλάξει αυτή η νοοτροπία για τα συνδικάτα και να ξαναγίνουν μαχητικά όπως παλιά;

Θεωρούμε αγαπητοί φίλοι ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει σιγά-σιγά να πάρει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Εμείς ως κομμουνιστές, με τον πιο πάνω προβληματισμό, σας καλούμε να βάλετε ζητήματα ώστε η κίνηση αυτή να στραφεί σαφώς ενάντια στα μεγάλα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στην πατρίδα μας καθώς και ενάντια στους παγκόσμιους οργανισμούς όπως το ΔΝΤ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, όλους αυτούς τους οργανισμούς που προωθούν μέσω των κυβερνήσεων, τα συμφέροντα των πολυεθνικών, των μονοπωλίων δηλαδή, που ανοίγουν πολεμικά μέτωπα εδώ κι εκεί, που καταδικάζουν ολόκληρους λαούς στον αναπτυσσόμενο κόσμο στην απόλυτη φτώχεια, που με τις κατευθύνσεις τους οδηγούν στην τεράστια και ανεπίστρεπτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.
Σας καλούμε να μην επιτρέψετε να ξεφουσκώσει όλο αυτό, να απομονώσετε τις άναρθρες κραυγές οργής που ακούγονται μέσα στο πλήθος, δεν είναι ώρα για σκέτες κραυγές πια.
Σας τα θέτουμε όλ' αυτά με σκοπό να ενισχύσουμε τη στόχευση των κινητοποιήσεων αυτών και θα επανερχόμαστε συνέχεια με σεβασμό.

Από την ομάδα γλόμπινγκ

4 σχόλια:

  1. Θεωρώ θετική την κίνηση σας παρά τις μεγάλες επιφυλάξεις που έχω για το "μανιφέστο" της 25ης Μάη. Δεν διάβασα προσεκτικά το κείμενο σας για να εκφέρω γνώμη. Απλά ήθελα να πω ότι ο Θ. Καλαμούκης έκανε ένα πολύ καλό σχόλιο στην ραδιοφωνική ελληνοφρένεια για το "κίνημα των αγαναχτισμένων".

    http://www.skai.gr/player/Radio/?mmid=214586
    (Mετά το σημείο 19.50 )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακουσα τον Καλαμούκη και με βρίσκει απολύτως σύμφωνο! είναι σωστός (δεδομένου και το που δουλεύει ο άνθρωπος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο μπλογκερ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ, μου έστειλε ένα σχόλιο με τα συνθήματα, που ακούστηκαν στις διαδηλώσεις σε Σύνταγμα και Θεσνίκη.
    Από αυτά, δεν φάνηκε, να θέλουν οι διαδηλωτές, να προβληματιστούν - όπως τουλάχιστον προσπαθεί να κάνει το άρθρο - σοβαρά !

    Θέλω να πιστεύω, ότι αρκετός κόσμος που ανταποκρίθηκε στο "κάλεσμα" για τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε διάφορες πόλεις της χώρας, δεν είναι έτσι.
    Ίσα ίσα, πιστεύω ότι έχει το επίπεδο και τις γνώσεις για να συζητήσουν τις προτάσεις που βάζει το άρθρο !

    Άλλωστε, πιστεύω επίσης, ότι το Σάββατο, θα συναντηθούμε πιο οργανωμένα με αρκετούς από αυτούς σε όλη τη χώρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστά το βάζει ο Δελαρτζ. Το θέμα είναι ότι το επίπεδο συνείδησης είναι χαμηλό. Κατανοούν την κρίση ως ένα φυσικό γεγονός, ένα μεγάλο κακό, που βέβαια υπάρχουν ευθύνες. Το θέμα είναι που τις βλέπουν.

    Από την άλλη τέτοιες κινήσεις μπορεί να οδηγήσουν στην απογοήτευση, και σήμερα ήδη σαν να ξεφούσκωσε κιόλας. Αλλά ας πάρουμε διδάγματα από τους Μπολσεβίκους, οι οποίοι σε εξαιτερικά πιο σύνθετες συνθήκες, χειριστικανε καλά ανεβοκατεβάσματα της συνείδηση του κόσμου. Ουσιαστικά όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και λύσεις απαξιώθηκαν στην συνείδηση του λαού μέσα από την εμπειρία του. Οπότε έτσι νομίζω πρέπει αν το δούμε ανεξαρτήτου κατάληξης, σαν ένα σχολείο, μια ακόμα εμπειρία, από αυτές, που σε βάθος χρόνου χτίζουν την ολοκληρωμένη ταξική συνείδηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...