31 Ιαν 2013

Στάλινγκραντ, έστω και για ... 6 μέρες

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης του Βόλγκογκραντ έλαβαν την απόφαση να χρησιμοποιείται η ονομασία «πόλη-ήρωας Στάλινγκραντ» κατά τη διάρκεια των εορτασμών, αφιερωμένων στις σημαντικότερες ιστορικές ημερομηνίες της στρατιωτικής ιστορίας της πόλης τους.

Έτσι, η ονομασία «πόλη-ήρωας Στάλινγκραντ» θα χρησιμοποιείται στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στις 2 Φλεβάρη, την ημέρα της ήττας των ναζιστικών στρατευμάτων στη Μάχη του Στάλινγκραντ, καθώς και στις 9 Μάη, την ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, στις 22 Ιούνη, την ημέρα εξαπόλυσης της ναζιστικής επίθεσης στην ΕΣΣΔ, στις 2 Σεπτέμβρη, την ημέρα του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στις 23 Αυγούστου, ημέρα μνήμης των θυμάτων των μαζικών βομβαρδισμών του Στάλινγκραντ από τη ναζιστική αεροπορία και στις 19 Νοέμβρη, την ημέρα που ξεκίνησε η αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του τοπικού κοινοβουλίου, «αναμένεται πως την ημέρα της 70ης επετείου της νίκης στη Μάχη του Στάλινγκραντ, στις 2 Φλεβάρη, σε όλες τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην πόλη θα χρησιμοποιείται το παλιό της όνομα. Μόνο για μια μέρα». 
Και πρόσθεσε: 
«Οι βουλευτές ανταποκρίθηκαν στην παράκληση των βετεράνων, που θεωρούν πως τουλάχιστον στις ιστορικές ημερομηνίες οι οποίες άμεσα συνδέονται με τη μάχη του Στάλινγκραντ, η πόλη πρέπει να ονομάζεται έτσι όπως στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο».
    
Βεβαίως, η επαναφορά της ονομασίας «Στάλινγκραντ», για 6 μέρες το χρόνο στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία σχετίζεται από τη μία με την ακτινοβολία που ασκεί στο ρωσικό λαό η περίοδος του Σοσιαλισμού και της Σοβιετικής Ένωσης, το ίδιο το όνομα του Στάλιν, και από την άλλη με την προσπάθεια των σημερινών αρχών να καπηλευτούν το ένδοξο παρελθόν της ΕΣΣΔ, της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, της οικοδόμησης του Σοσιαλισμού

Και βεβαίως να αξιοποιήσουν για τους δικούς τους σκοπούς την πόλη που γονάτισαν οι φασίστες...  

Και το όνομα αυτής ...«Στάλινγκραντ», η πόλη του Στάλιν. 
 

4 σχόλια:

  1. Μια διόρθωση Φάρε.
    Το Στάλινγκραντ μετονομάσθηκε σε Βόλγκογκραντ το 1961 από την τότε ηγεσία της Ε.Σ.Σ.Δ.
    Κατά συνέπεια η σημερινή απόφαση περιορισμένης χρονικά μετονομασίας τι πάει να καπηλευτεί ?
    Κάτι που εδώ και 62 χρόνια είχε διαγραφεί από την ίδια την ηγεσία της Ε.Σ.Σ.Δ. ?

    TALIBAN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. TALIBAN: Και λοιπόν ;;;

      Ποιος είπε ότι μετά τον θάνατο του Ήρωα Ι. Στάλιν, οι μετέπειτα οπορτουνιστές ηγέτες της ΕΣΣΔ, δεν κάναν και αυτό το παν - μέχρι την ανοιχτή προδοσία της κλίκας του Γκορμπατσόφ - να σβήσει η Οικοδόμηση του Σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ ;

      Βέβαια, η ιστορικής μορφής παρέμβασή σου, δίνει ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ αξία σε΄αυτό που αποφάσισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του Βόλγκογκραντ, που δείχνουν έτσι σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η Ηρωική Μορφή του Ιωσήφ Στάλιν ΑΚΟΜΑ οδηγεί ...

      Έτσι, κατά τη γνώμη μου, η απόφαση αυτή, όχι μόνο δεν πάει να καπηλευτεί τίποτα απολύτως όπως ισχυρίζεσαι, αλλά αντίθετα βάζει τα πράγματα στη σωστή Ιστορική τους θέση !

      Διαγραφή
    2. Φάρε,
      εσύ στην προτελευταία παράγραφο της ανάρτησης σου αναφέρεσαι σε προσπάθεια καπηλείας από τις σημερινές αρχές.
      "και από την άλλη με την προσπάθεια των σημερινών αρχών να καπηλευτούν το ένδοξο παρελθόν της ΕΣΣΔ, της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, της οικοδόμησης του Σοσιαλισμού."
      Αντίθετα στο προς εμέ σχόλιο σου αποδίδεις σε μένα ισχυρισμό που εσύ διατυπώνεις.
      Σε κάθε περίπτωση η ηγεσία του Κ.Κ.Σ.Ε. μετά το 1953, ήταν αυτή που έκανε τα αδύνατα δυνατά να σπιλώσει το όνομα του Ι.Β.Στάλιν βοηθόντας τα μάλα την διεθνή αντι-κομμουνιστική προπαγάνδα.

      TALIBAN

      Διαγραφή
    3. TALIBAN: Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να μου πεις ...

      Διαφωνείς σε κάποιο σημείο με την ανάρτιση ;

      Πες το καθαρά !

      Αμφισβητείς ότι η σημερινή ηγεσία της Ρωσίας προσπαθεί να καπηλευτεί τις Ηρωικές Πράξεις της Σοβιετικής Ηγεσίας ;
      Αν κάνεις τον κόπο να πας στο www.rt.com, θα διαπιστώσεις και μόνος σου κάποια πράγματα !

      Το τι έκαναν οι οπορτουνιστές που αντικατέστησαν τον ένδοξο Ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν, είναι απολύτως γνωστό !
      Έχουν γραφτεί τόσες φορές ...
      Τι να πρωτοθυμηθούμε.
      Το 20ο Συνέδριο ;
      Το ξεπούλημα της Κούβας από τον Χρουτσόφ ;
      Την πολιτική προσέγγισης του Μπρέζνιεφ ;
      Την ανοιχτή πλέον ΠΡΟΔΟΣΙΑ των Γκορμπατσώφ, Γιάκοβλεφ, Σεβαρντνάτζε και ... ΣΙΑ ;

      Ξέρεις, με την ευκαιρία να σου γνωρίσω και κάτι που πιθανά να μην το έχεις υπόψη σου.
      Τα πρώτα χρόνια της ... βασιλείας του, ο Πούτιν ξέρεις τι έκανε ;
      Εγκαινίασε άγλαμα του ... Σταχάνοφ !!!
      Καταλαβαίνεις τώρα τι εννοώ ;

      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...