2 Ιαν 2013

Σε απεργία οι εργαζόμενοι στην «ΑΓΝΟ» - Ανακοίνωση ΚΚΕ



Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, από τις 12 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, προχωρούν οι εργαζόμενοι της «ΑΓΝΟ», ενώ η εργοδοσία αποφάσισε να καταθέσει αίτηση για την υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Οι εργαζόμενοι μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα, αποφάσισαν να μην συναινέσουν στην υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 99 και να δηλώσουν την αντίθεσή τους αυτή, με μαζική κινητοποίηση στα δικαστήρια στις 18 Γενάρη, μέρα που θα συζητηθεί η αίτηση της εργοδοσίας. 
Ταυτόχρονα αποφάσισαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλει η επιχείρηση για τους μήνες Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη.

Ανακοίνωση της ΚΟ Κ.Μακεδονίας του ΚΚΕ

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην «ΑΓΝΟ» και τον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας, εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Αναλυτικά αναφέρει:

«Εννιά χρόνια μετά την παράδοση της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ στο ιδιωτικό κεφάλαιο (όμιλος ΚΟΛΙΟΣ) και αφού εργαζόμενοι και γαλακτοπαραγωγοί μένουν για μήνες απλήρωτοι, η εταιρεία ζητά ένταξη στη προ-πτωχευτική διαδικασία.

Η εξέλιξη αυτή δεν έχει σαν στόχο τη προστασία εργαζόμενων και κτηνοτρόφων, αλλά τη διασφάλιση των ιδιωτικών συμφερόντων, την απαλλαγή τους από χρέη σε εργαζόμενους, κτηνοτρόφους, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, την απαξίωση της επιχείρησης, τη συνέχιση κερδοφορίας μέσα από την άλλη επιχείρηση του ίδιου ομίλου.

Ανάλογες εξελίξεις (καθυστέρηση οφειλών σε εργαζόμενους και κτηνοτρόφους) συμβαίνουν στην άλλη μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της Β. Ελλάδας, ΜΕΒΓΑΛ, και σε μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου.

Ο κερδοφόρος (και εν μέσω κρίσης) κλάδος των τροφίμων και ιδιαίτερα της γαλακτοβιομηχανίας βρίσκεται σε διαδικασία ανασύνθεσης, νέων επιχειρηματικών συμμαχιών, για την ακόμα μεγαλύτερη μονοπώλησή του, τη συγκέντρωση κεφαλαίου σε ακόμα λιγότερα χέρια, το χτύπημα των χιλιάδων εργαζόμενων με απολύσεις, μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, μεγαλύτερη ομηρία των παραγωγών, μεγαλύτερο έλεγχο του παραγωγικού - εμπορικού κυκλώματος με ακόμα χαμηλότερες τιμές στους παραγωγούς και πιο ακριβές τιμές στο ράφι των Σούπερ - Μάρκετ για τη λαϊκή κατανάλωση.

Δικαιώνονται οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και κύρια η καπιταλιστική κρίση είναι πεδίο ευκαιριών για το μεγάλο κεφάλαιο, προετοιμασία νέας κερδοφορίας πάνω στο πτώμα των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων και δικαιωμάτων.

Οι "λίστες Λαγκάρντ", της ελεύθερης διακίνησης - φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό, ελέω Ευρωπαϊκής Ένωσης, έρχονται μετά το μεγάλο σκάνδαλο της απίστευτης συσσώρευσης πλούτου πάνω στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού.

Αυτή η σαπίλα, όταν ακόμα και η σίτιση και η επιβίωση του λαού αμφισβητείται, μια απάντηση έχει : Έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μονομερής διαγραφή του χρέους, να περάσει ο συσσωρευμένος πλούτος και η ιδιοκτησία των μεγάλων επιχειρήσεων στα χέρια της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, με συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων που έχει άμεσο συμφέρον απ' αυτή: την εργατική τάξη, τους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους, τα λαϊκά στρώματα της πόλης.

Εργαζόμενοι στην ΑΓΝΟ, ΜΕΒΓΑΛ και τις άλλες επιχειρήσεις της γαλακτοβιομηχανίας, κτηνοτρόφοι, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, τα εργατικά σωματεία που οι εργαζόμενοι - μέλη τους θα δυσκολευτούν ακόμα περισσότερο στην αγορά αναγκαίων προϊόντων όπως τα γαλακτοκομικά, σε αγωνιστικό συντονισμό, να απαιτήσουν άμεσα :

- Άμεση πληρωμή των χρεών των επιχειρήσεων σε εργαζόμενους και παραγωγούς.

- Διασφάλιση των συμφερόντων τους, σε οποιαδήποτε εξέλιξη στον κλάδο.

- Τιμές που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα στους παραγωγούς - μόνιμη, σταθερή δουλειά, με πλήρη μισθό και δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους - φθηνές τιμές στο ράφι για τους καταναλωτές.

Το ΚΚΕ, θα σταθεί δίπλα και θα πρωτοστατήσει σ' αυτόν τον αγώνα».

Πηγη 902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...