3 Ιαν 2013

András Schiff: «Νοσταλγώ μια κοινωνία ώριμων πολιτών!»


András Schiff

Διαβαζοντας σχολιο αναγνωστη του, Lenin Reloaded, βρηκα ενα ενδιαφερον link για μια συνέντευξη που έδωσε, ο διάσημος Ούγγρος πιανίστας András Schiff, στην Φινλανδικη Τιβη και ενδιαφερθηκα να μαθω τι ειχε πει σχετικά με τους λόγους που τον ανάγκασαν να αυτοεξοριστεί απο τη χωρα του και να μη σκεφτεται, πια, να επιστρεψει πισω.

Στη συνεντευξη αυτη, οσα λεει o András Schiff για τη χωρα του, θυμιζουν ισως μερικες φορες περιστατικα απο τη δικη μας, Ελληνικη, πολιτικη ζωη, αν και ελπιζω οχι στον ιδιο βαθμο με την σημερινη Ουγγρικη πραγματικοτητα!

Αφου μιλησε για τη ζωη του και για τη καρριερα του ο Schiff, εξηγησε μετα απο ερωτηση του δημοσιογραφου, οτι ''η δεξια και η ακροδεξια στην Ουγγαρια εχουν τετοια παρουσια και υπαρχει πολυ μισος, ρατσισμος, αντισημιτισμος, εθνικισμος. Πολλοι Ουγγροι θελουν να παρουν πισω, (λεει), οσα εδαφη εχασαν στον A´ Παγκοσμιο Πολεμο!

Ειναι εντελως γελοιο, (συνεχιζει,) αλλα η Ουγγαρια δεν ειναι η μονη χωρα που εχασε εδαφη στον πολεμο! Πρεπει να κοιταμε μπροστα και οχι πισω! Πολλα εχουν να κανουν με την οικονομια, αλλα ο κοσμος τεινει να μιλα υπερβολικα πολυ για τη οικονομια, η οποια δεν ειναι τα παντα...Δεν ξερω πολλα για το αντικειμενο και ειναι ενα θεμα που πραγματικα μισω, αν και ολοι εξαρτωμαστε απ αυτο, αλλα ας μη προσποιουμαστε οτι οι αξιες μας ως ανθρωποι εχουν σχεση με την οικονομια! Θα επρεπε να υπαρχει μια μεγαλυτερη ωριμοτητα και ανεκτικοτητα στην κοινωνια για ανθρωπους που σκεφτονται διαφορετικα απ οτι οι αλλοι.

Το να πω οτι στη Βουλη ορισμενοι φερονται σαν ...πιθηκοι θα ηταν προσβολη γιατι θα ακουγοταν σαν να υποβιβαζα τους πιθηκους! Δεν ακουνε ο ενας τον αλλον, αν καποιος μιλαει απο ενα κομμα, βλεπει κανεις οτι αλλοι σηκωνονται και φευγουν. Ετσι δεν βλεπω ΠΩΣ μπορει να αλλαξει το κλιμα. Θα ηθελα να το εβλεπα...Κι ενω πολλοι απο εμας καλλιτεχνες και διανοουμενοι δεν ζουμε στην Ουγγαρια σημερα υπαρχει σημερα δυνατοτητα για ενημερωση, πληροφορηση, μιλαμε τη γλωσσα και ξερουμε τι γινεται. Η Ουγγρικη δεξια ξεφευγει ακομα και απο...φονο, επειδη εκτος των συνορων κανεις δεν καταλαβαινει τι λενε.

Πραγματικα νοσταλγω μια κοινωνια ωριμων πολιτων, μια καλα ισορροπημενη κοινωνια. Προς το παρον δεν υπαρχει εναλλακτικη λυση στο κεντρο, την αριστερα, και η εναλλακτικη λυση της δεξιας πηγαινει στη κατευθυνση του Αδολφου Χιτλερ και ο κοσμος να λεει «δεν ειναι και τοσο κακο!»
Ναι βεβαια δεν υπαρχουν θαλαμοι αεριων, αλλα ακους εκει να λενε, «δεν αρνουμαστε το Ολοκαυτωμα, αλλα ειναι κριμα που δεν σκοτωσαν OΛΟΥΣ τους Εβραιους», και το χειροτερο ειναι οτι μπορει κανεις να το πει χωρις να ντραπει ενω η ιδια δηλωση θα προκαλουσε αγανακτηση και θυμο σε πολλες αλλες χωρες!

Διατηρω ελπιδες φυσικα, αλλα αυτη τη στιγμη δεν ειμαι αρκετα αισιοδοξος. Δεν επιστρεφω στην Ουγγαρια γιατι για μενα θα ηταν αυτοκτονια.Εχω ηδη δεχθει ανωνυμες απειλες, οτι θα μου ...εκοβαν τα χερια, αν γυριζα, αλλα δεν θα κλεισω βεβαια και το στομα μου! Βεβαια ισως να μην πρεπει να παιρνει κανεις στα σοβαρα τετοιες απειλες, αλλα δεν θελω να παρω ενα τετοιο ρισκο. Εχω αλλα καθηκοντα και δεν θα ηθελα να ασχολουμαι με την ...Ουγγρικη ''κανονικοτητα''!

4 σχόλια:

  1. Από ό,τι φαίνεται, παντού τα ίδια ...

    Σημεία των καιρών ή η πλήρη άμβλυνση των δημοκρατικών ενστίκτων των λαών ;

    Ίσως και να οδηγούμαστε σ΄αυτό που πολλοί λένε: Στην πλήρη επικράτιση της παγκοσμιοποίησης, ως φυσική συνέπεια για το ξύπνημα των λαών !

    Είδομεν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. faro

      Ενα ξερω, οτι υπαρχουν ανθρωποι που βλεπουν που οδηγουμαστε σε παγκοσμιο επιπεδο πλεον και το καταγγελουν, ενω, αντιθετα, αλλοι διαλεγουν ενσυνειδητα τον φασισμο!
      Δεν υπαρχουν πια δικαιολογιες και υπεκφυγες. Μια-μια πεφτουν οι μασκες καθημερινα και φαινεται καθαρα ποιοι ξεπουλιουνται!

      Διαγραφή
  2. Καλή χρονιά με αγωνιστική αλληλεγγύη.
    Επί της ανάρτησης, διαβάζοντάς την, όπως και κάποιες παρόμοιες και ρίχνοντας μερικές ματιές γύρω μου, πλέον ντρέπομαι για την κατάντια του ανθρωπίνου είδους.
    Σόρι, αλλά η κατάσταση πολιτικοκοινωνικά δεν παλεύεται πλέον ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλη χρονια, επισης, spiral architect!

      Πραγματι, υπαρχουν φορες που ακουει, διαβαζει κανεις πραγματα και τελικα αδυνατει να τα πιστεψει! Εχουμε φτασει σε σημειο να δικαιολογουνται τα χειροτερα εγκληματα απο πολλους και αυτο το βλεπει κανεις καθε μερα σε εκπομπες και..ειδησεις στη τιβη, οσοι αντεχουν, βεβαια, να βλεπουν τετοια τερατα να μιλουν επι παντος επιστητου χωρις να ντρεπονται για οσα λενε,ενω αλλοι να τους θεωρουν ως ...επιτυχημενα ατομα και να θελουν να μιμηθουν τις βλακειες τους!
      Αν συνεχισουμε σαν ειδος να ζουμε με τις σημερινες πολιτικοινωνικες επιλογες, ειναι σιγουρο οτι βαδιζουμε προς τη καταστροφη!

      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...