3 Ιουν 2011

Τα μέτωπα πάλης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών (ΚΚΕ 2009)


Μετά τις εκλογές του 09 που βγήκε η κυβέρνηση του Γιωργάκη, του ΔΝΤ, του μνημονίου και του αντεργατικού τσουνάμι που όμοιό του δεν υπήρξε απ' τη μεταπολίτευση και μετά, το ΚΚΕ, βγαίνοντας ενισχυμένο εκλογικά, αντι να πανηγυρίζει με ντουντούκες και φιέστες, το πολιτικό γραφείο (θα εξηγήσουμε σε κάποιο ποστ την οργανωτική δομή) έβγαλε ένα κείμενο μαζί με το ριζοσπάστη, στο οποίο γράφει ποιους αγωνιστικούς στόχους θα βάλει το ΚΚΕ για το επόμενο διάστημα. Το κείμενο μπορείτε να το κατεβάσετε σε pdf εδώ: http://uploading.com/files/m16286d7/stoxoi_palis2009.pdf/
Και εδώ πρέπει να εξηγήσουμε τι είναι τα μέτωπα πάλης. Θα το συνδέσουμε με προηγούμενη ανάρτηση που κάναμε και εξηγούσαμε τι θα πει “διεκδικητικό πλαίσιο”. Τις περισσότερες φορές γίνεται παρανόηση (και με δική μας ευθύνη) στο τι σημαίνει “θέσεις” του ΚΚΕ και τι σημαίνει “πρόγραμμα” του ΚΚΕ. Το κομμουνιστικό κόμμα είναι κατ' εξοχήν κόμμα αγώνων, κόμμα που συμπυκνώνει την πείρα του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα (είτε καλή είτε κακή πείρα) και τη συνδέει με την κοσμοθεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού, μιας θεωρίας δηλαδή που είναι μια συνολική πρόταση εξουσίας αλλά και ταυτόχρονα ένα εργαλείο ανάλυσης ιστορικών και πολιτικών γεγονότων. Με άλλα λόγια, οι θέσεις και συγκεκριμένα, οι στόχοι πάλης που λέει εδώ δεν είναι κυβερνητικό πρόγραμμα. Το ΚΚΕ έχει μια απόλυτα ρεαλιστική στάση στο θέμα αυτό. Επειδή είναι η μόνη μεγάλη και πολιτικά υπολογίσιμη δύναμη που αμφισβητεί ευθέως το καπιταλιστικό σύστημα και θέλει να το ανατρέψει, γνωρίζει ότι το ίδιο το σύστημα πάντοτε θα περιορίζει τη δράση του και την επιρροή του με χίλιους δυο τρόπους: με απαγόρευση λειτουργίας, με καταστολή, με οικονομικό στραγγαλισμό, με μαγειρέματα στους εκλογικούς νόμους, με περιορισμένη προβολή απ' τα μέσα ενημέρωσης, με περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης (και κατα συνέπεια των κομμουνιστών που κατ' εξοχήν λειτουργούν στο πεδίο του συνδικαλισμού). Δεν υπάρχει περίπτωση το καπιταλιστικό σύστημα να επιτρέψει ανεμπόδιστα τη δράση ενός κόμματος που επιθυμεί να το ανατρέψει. Το ΚΚΕ στο ζήτημα της εξουσίας έχει συγκεκριμένη τακτική, την τακτική του Μετώπου η οποία αναλύεται στο πρόγραμμά του αλλά και στα συνέδριά του από το 15ο ως και το 18ο.
Στις σημερινές συνθήκες λοιπόν, το ΚΚΕ, ως επαναστατικό κόμμα βάζει και προτείνει στόχους πάλης, σου λέει, αγαπητέ εμείς σου προτείνουμε να διεκδικήσεις αυτά, και μέσα απ' αυτά να συνειδητοποιήσεις ότι δεν πρέπει να σταθείς μόνο σε αιτήματα που θα σε ανακουφίσουν οικονομικά. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι στον καπιταλισμό ό,τι κερδίζεις είναι προσωρινό και το σύστημα θα κοιτάξει να στα πάρει κάποια στιγμή πίσω επειδή έτσι υπαγορεύει το συμφέρον των πλουσίων, των μεγαλοκεφαλαιούχων, άρα χρειάζεται να οργανωθεί η κοινωνία σε άλλη βάση, να μην μπορεί ένα-δυο άτομα να έχουν εργοστάσια και πλοία . Σε επόμενες αναρτήσεις θα αναλύσουμε κάποιους στόχους για να καταλάβουμε το πνεύμα και το νόημά τους.

2 σχόλια:

  1. Μικρυνα το κείμενο των στόχων από 44 σε 5 MB, είναι διαθέσιμο εδώ:

    http://uploading.com/files/3babe33a/stoxoi_palis2009.pdf/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να σαι καλά Alex συνονόματε που βοηθάς την κατάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...