http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231113546
Ο κ. Σαμαράς δεν απέρριψε την πρόταση αυτή, ξεκαθάρισε, όμως, πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με τον Γ.Παπανδρέου πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ.Παπανδρέου επεσήμανε πως δεν τον ενδιαφέρει να είναι αυτός πρωθυπουργός, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές το απόγευμα θα υπάρξει νέα τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πλευρών.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, πάντως, ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό ότι προϋπόθεση για να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση είναι να υπάρξει ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου.
Οι δηλώσεις από πλευράς ΝΔ θα γίνουν μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού.
Αθήνα
Διατεθειμένος να προχωρήσει είτε σε οικουμενική κυβέρνηση, είτε σε μία κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου, στην 20λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.Ο κ. Σαμαράς δεν απέρριψε την πρόταση αυτή, ξεκαθάρισε, όμως, πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με τον Γ.Παπανδρέου πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ.Παπανδρέου επεσήμανε πως δεν τον ενδιαφέρει να είναι αυτός πρωθυπουργός, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές το απόγευμα θα υπάρξει νέα τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πλευρών.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, πάντως, ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό ότι προϋπόθεση για να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση είναι να υπάρξει ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου.
Οι δηλώσεις από πλευράς ΝΔ θα γίνουν μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού.
~~~
Τελικά όπως φαίνεται κάποιοι είναι διαθέσιμοι για "συναίνεση", ο λαός να βλέπει με ποιους έχει να κάνει. Στέκουν στην ίδια πλευρά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έτοιμοι να συνεργαστούν προκειμένου να στηρίξουν για όσο ακόμα μπορούν το σύστημα το οποίο υπηρετούν. Ο λαός τους κατάλαβε πια, ο λαός βλέπει ποιόν έχει εχθρό και ποιόν έχει φίλο. Σύγκρουση, ανατροπή και ένα μεγάλο όχι σε κάθε προσπάθεια που κάνουν οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα μας για να μείνουν στην επιφάνεια.
Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα τσιράκια του κεφαλαιοκράτη!!!
Για τον σχολιασμό Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)
Για τον σχολιασμό Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)
Θα μπορούσαμε να πούμε και το "κύλισε ο ... τέντζερης και βρήκε το ... καπάκι" !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς είναι ...
Καλύτερα έτσι !
Όπως λέει κι ο λαός μας: "Μ΄ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια" !
Να ξεμπερδεύουμε μια και καλή και με τους δυο τους !
Ναι, το λαος κανει πως κρατα αποστάσεις, τι να έχει στο νου του ο καρατζαφύρερ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω μερικές ιδέες αλλα είναι νωρίς για να τις εκφράσω
Το βράδυ μάλλον θα είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση (sic), άντε να δούμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα καίγονται ενα ενα τα χαρτιά της αστικής τάξης
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιτελους πευτουν οι μασκες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαμπρος.
Διαβασα στο ιστολογιο του red fly planet οτι στην ΕΣΣΔ αλλα και στην Κουβα υπηρχε και υπαρχει πολυκομματικοτητα(αντιστοιχα),αληθεια;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαμπρος.
Αυτό που ζούμε είναι ο θάνατος του ΠΑΣΟΚ. Το δυστύχημα είναι πως ψοφάει μαινόμενο...
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://adanaklasi.blogspot.com/2011/06/blog-post_15.html
Λάμπρε, λίγο άκαιρο το ερώτημά σου αλλά η απάντηση είναι: όχι δεν υπήρχαν (απ' όσο ξέρω τουλάχιστον, αν ξέρει κανείς κάτι διαφορετικό να πει) Σίγουρα θα υπήρχαν μαζικές οργανώσεις που να εκπροσωπούν κοινωνικές ομάδες όπως π.χ οι αγρότες, αλλά σαν "κόμματα" με τη στενή έννοια, δε νομίζω. Θα πρέπει να ξέρεις δύο (2) πράγματα:
ΑπάντησηΔιαγραφή- Στο σοσιαλισμό η έννοια "κόμμα" αλλάζει, επειδή τα κόμματα εκπροσωπούν τάξεις και κοινωνικά στρώματα. Η σοσιαλιστική δημοκρατία οργανώνεται σε εντελώς άλλη βάση, στην οποία οι πολίτες δεν εκπροσωπούνται από κόμματα, αλλά από όργανα λαϊκής εξουσίας όπως ήταν τα σοβιέτ, όπως είναι τα συμβούλια υπεράσπισης της επανάστασης στην Κούβα. Δηλαδή δεν υπάρχει ένα κοινοβούλιο, αλλά πολλά σε πολλές γεωγραφικές περιοχές αλλά και παραγωγικές μονάδες, σε τέτοιο βαθμό που δεν ξεχωρίζει η κεντρική εξουσία απ' την τοπική αυτοδιοίκηση που λεμε στον καπιταλισμό. Και δεν ισχύει αυτό που λεν "μονοκομματικό" σύστημα γιατί εκεί το κομμουνιστικό κόμμα, δεν έχει σκοπό να "κατεβαίνει" σε εκλογές αλλά να καθοδηγεί την εργατική τάξη που έχει την εξουσία. Με άλλα λόγια, ο σοσιαλισμός ξεπερνάει τα κόμματα, όπως τα καταλαβαίνουμε στον καπιταλισμό και οι εργαζόμενοι είναι πολύ πιο κοντά στην άσκηση εξουσίας απ' ότι στον καπιταλισμό που "εξουσιοδοτούν" ένα κόμμα να τους κυβερνήσει.
- το δεύτερο είναι ότι στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ, στο κεφάλαιο που λέει "η οικοδόμηση του σοσιαλισμού" (σελ 43 - το link δεν μπορώ να το βρώ γιατί δεν λειτουργεί τώρα το site) γράφει: "Η σοσιαλιστική δημοκρατία θα κατοχυρώσει την ύπαρξη κομμάτων που δρουν μέσα στα πλαίσια του σοσιαλιστικού συντάγματος. Κοινωνικοπολιτικές ενώσεις π.χ ριζοσπαστικά κινήματα γυναικών, νέων, οικολόγων με πολιτικούς προσανατολισμούς, με συμμετοχή στο κοινωνικοπολιτικό αντικαπιταλιστικό μέτωπο της επαναστατικής περιόδου, αναπτύσσουν το δικό τους σημαντικό ρόλο, ανάλογα με την κοινωνική τους βάση".
Επομένως το ΚΚΕ δεν αποκλείει την ύπαρξη κομμάτων και στον σοσιαλισμό, εφ' όσον αυτά φυσικά συμμορφώνονται με τους σοσιαλιστικούς νόμους
Λάμπρο-Στην επαναστατική ρωσία (και όχι ακόμα ΕΣΣΔ), αρχικά υπηρχαν και άλλα κόμματα εκτός μπολσεβίκων, υπήρχαν τα σοσιαλιστικά κόμματα (αλλά αρχικά ακόμα και οι φιλελευθεροι Καντέτοι, που πήραν μέρος στις εκλογές για τη συντακτική συνέλευση και στην Πετρούπολη βγήκαν δεύτεροι πίσω από τους Μπολσεβίκους). Η αριστερη τάση των Εσέρων (σοσιαλεπαναστατών) είχε συμμαχήσει με τους μπολσεβίκους στην πρώτη επαναστατική κυβέρνηση, οι συγκεκριμένοι είχαν μεγάλη επιρροή στους αγρότες. Οι τελευταίοι όπως και οι μενσεβίκοι (και άλλα μικρότερα "αριστερά" κόμματα) δράσανε αντεπαναστατικά μέσα στον εμφύλιο πόλεμο και απαγορεύτηκαν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν θυμάμαι καλά οι αριστεροί εσέροι, διαφώνησαν με τη συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ (λήξη του πολέμου, αλλά απώλεια μεγάλου μέρους δυτικών επαρχιών της ρωσίας στους γερμανούς) και προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα.
Στις λαϊκές σημοκρατίες ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις ήταν κυβερνήσεις συνεργασίας του τοπικού ΚΚ και άλλων οργανώσεων, συχνά το ΚΚ ενωνόταν με το παλιό σοσιαλοδημοκρατικό Κόμμα, πχ στη Γερμανία, αλλά και αλλού.
Επίσης ισχύουν όλες οι επισημάνσεις του άλεξ, σχετικά με τα κόμματα στο σοσιαλισμό και το πρόγραμμα του ΚΚΕ.