Γεγκόρ Λιγκατσώφ |
(Το άρθρο που ακολουθεί, είναι μεταφρασμένη από το γλόμπινγκ στα ελληνικά παρέμβαση του αμερικάνου ακαδημαϊκού Roger Keeran στον προσυνεδριακό διάλογο για το 29ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος των ΗΠΑ (ΚΚ ΗΠΑ) που έγινε τον Μάιο του 2010. Ο Keeran ασκεί σκληρή κριτική στο ΚΚ ΗΠΑ για την μεγάλη του φθορά και την ολίσθισή του προς τον οπορτουνισμό και κάνει έναν παραλληλισμό με την περίοδο της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ και την ιστορία του ηγετικού στελέχους του ΚΚΣΕ Γεγκόρ Λιγκατσώφ. Ο Keeran χρησιμοποιεί τον όρο “κατάρρευση”, όρο τον οποίο απορρίπτει το ΚΚΕ ως ανεπαρκή και προτάσσει τον όρο “ανατροπή”)
Ένα κεντρικό μυστήριο για την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν, γιατί η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης (ΚΚΣΕ) ούτε λίγο ούτε πολύ, παθητικά επέτρεψε στον Μιχαήλ Γκορμπατσώφ και τους γύρω απ' αυτόν να εξασθενίσουν τη μαρξιστική-λενινιστική ιδεολογία, να αποδυναμώσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα και εν τέλει να αφοπλίσουν τον ίδιο τον Σοσιαλισμό. Το μυστήριο αυτό συμβολίστηκε με τέλειο τρόπο από τη ζωή του Γεγκόρ Λιγκατσώφ, επικεφαλής των αντιπροσώπων του ΚΚΣΕ στα πρώτα χρόνια του Γκορμπατσώφ και συνεπούς μαρξιστή-λενινιστή, ο οποίος υποστήριξε τις πρώιμες μεταρρυθμίσεις του Γκορμπατσώφ, ειδικά εκείνες που στόχευαν στη διεύρυνση του ανοίγματος, την ελεύθερη συζήτηση και τη μοντέρνα τεχνολογία, που όμως αντιτάχτηκε πλήρως στην κατεύθυνση που πήρε η περεστρόικα εν τέλει, στην περιθωριοποίηση του ΚΚΣΕ, τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και τη στροφή προς τον καπιταλισμό. Τα απομνημονεύματα του Λιγκατσώφ, που γράφτηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '90, προκαλούν οδύνη σ' όποιον τα διαβάσει. Οι αναμνήσεις του είναι γεμάτες από λύπη και μεταμέλεια για το τι έγινε στο κόμμα και το σοσιαλισμό, “βαριά καρδιά” στο πόσο “ατυχώς προφητικός” ήταν. Ωστόσο, λείπει απ' τις μνήμες αυτές κάποια ενδοσκόπηση στο γιατί τελικά συνέβη η κατάρρευση και τι θα μπορούσε να είχε κάνει αυτός και άλλοι ομογάλακτοι κομμουνιστές για να αλλάξουν τα πράγματα, πώς θα 'πρεπε να είχαν δράσει διαφορετικά.
Η αβελτηρία του Λιγκατσώφ, ρίχνει άπλετο φως στο μυστήριο της απάθειας της Κεντρικής Επιτροπής. Κατά τη συγκεκριμένη συγκυρία που ο Γκορμπατσώφ υπονόμευε το Κομμουνιστικό Κόμμα, συμπεριλαμβανομένου και του ρόλου της ηγεσίας αλλά και του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, ο Λιγκατσώφ είχε τυφλωθεί από την αφοσίωσή του στον ηγέτη του Κόμματος και αφοπλίστηκε από την προσκόλλησή του στον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Υπήρξε μάλιστα ένα μάλλον ατυχές ανέκδοτο για τον ίδιο τον Λιγκατσώφ. Όντας ακόμη μέλος του Πολιτικού Γραφείου, ο Λιγκατσώφ είπε ότι “ προέβλεψε την τραγική πορεία των πραγμάτων και δεν μπορούσε να παραμείνει σιωπηλός”. Τι έκανε λοιπόν; Έγραψε γράμμα στον Γκορμπατσώφ εκθέτοντάς του τους προβληματισμούς του και την κριτική του. Ο Γκορμπατσώφ το ' βαλε σ' ένα συρτάρι κι αρνήθηκε να το στείλει στην Κεντρική Επιτροπή. Ο Λιγκατσώφ είπε ότι η άρνηση του Γκορμπατσώφ να διακινήσει το γράμμα του ήταν “κάτι το τόσο απίστευτο, εκπληκτικό... που ακόμα δεν μπορώ να το καταλάβω.” Αλλά το πιο απίστευτο κι εκπληκτικό μέρος αυτής της ιστορίας ήταν ότι ο Λιγκατσώφ πίστευε ότι ο μόνος τρόπος να αντιταχθεί κανείς σε τέτοιες πολιτικές που οδηγούσαν το κόμμα και το έθνος στην καταστροφή, ήταν να απευθυνθεί στον εισηγητή αυτών των πολιτικών. Το θλιβερό σημείο της ιστορίας ήταν ότι ο σεβασμός του Λιγκατσώφ για τον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος και για τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό ήταν τόσο ισχυρός που στην ουσία διευκόλυνε τον Γκορμπατσώφ να καταστρέψει το ΚΚΣΕ. Επιπλέον, η συμμόρφωσή του ήταν τόσο δυνατή που, χρόνια αργότερα, πίστευε ότι, γράφοντας στον Γκορμπατσώφ, “έκανα ό,τι μπορούσα για να αποφευχθεί η κακοτυχία”.
Μιχαήλ Γκορμπατσώφ |
Σήμερα το ΚΚ ΗΠΑ διέρχεται έναν μετασχηματισμό που με πολλούς τρόπους μπορεί να παραλληλιστεί με το τι έγινε στη Σοβιετική Ένωση είκοσι χρόνια πριν. Ακολουθούμε με ζήλο νέα σκέψη, νέα τεχνολογία και ανοικοδόμηση. Η ηγεσία του κόμματος ξεφορτώνεται ταχέως “παλιές ιδέες” και λεξιλόγιο – Μαρξισμός Λενινισμός, δικτατορία του προλεταριάτου, ρόλος της πρωτοπορίας, αυτοτελής πολιτική δράση, πάλη των τάξεων, ρατσισμός, ιμπεριαλισμός, διεθνισμός. Σύμφωνα με τους ηγέτες μας η πάλη των τάξεων δεν είναι πια μια “χρήσιμη” έννοια και τη λεγόμενη “κομμουνιστική προσαύξηση”* θα πρέπει "να την κηδέψουμε αξιοπρεπώς". Τον περασμένο μήνα, η ηγεσία του κόμματος δεν υποστήριξε την αντιπολεμική διαδήλωση στην Ουάσιγκτων και πριν μια βδομάδα δεν υποστήριξε τα δικαιώματα των μεταναστών/εργατών στην πρωτομαγιάτικη πορεία στην πλατεία Foley. Χτες δεν υποστήριξε την διαδήλωση και πορεία προς τα Ηνωμένα Έθνη για τον αφοπλισμό. Εντωμεταξύ η ηγεσία έχει εγκαταλείψει την αυτοτελή μαζική δουλειά για τις γυναίκες, το ρατσισμό και την ειρήνη, αντίθετα ακολουθεί κατα πόδας το Δημοκρατικό Κόμμα και την AFL-CIO**. Η ηγεσία έπαψε πια να εκδίδει εφημερίδα και θεωρητικό περιοδικό, έκλεισε το βιβλιοπωλείο, σφράγισε το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών, παρέδωσε αρχεία και βιβλιοθήκη και υπενοικίασε ακόμα περισσότερο χώρο από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος σε εμπορικές επιχειρήσεις. Κρίνοντας από το μέγεθος του τελευταίου συνεδρίου πριν πέντε χρόνια στο Σικάγο (περίπου 500 αντιπρόσωποι και προσκεκλημένοι) αλλά και το μέγεθος του επερχόμενου στη Νέα Υόρκη (περίπου 200 αντιπρόσωποι και προσκεκλημένοι), αυτές οι νέες ιδέες και πολιτικές έφτασαν στο σημείο τους ψηφοφόρους “να ψηφίζουν με τα πόδια τους”***, κι αυτός ο βηματισμός δεν οδηγεί στην πόρτα μας. Τα μέλη μειώνονται και όσοι μένουν μαραζώνουν. Για όσους από μας που υπερηφανευόμαστε ότι κάτι καταλαβαίνουμε σχετικά με την κίνηση της ιστορίας, ο τελικός προορισμός αυτών των εξελίξεων πρέπει να μας είναι ξεκάθαρος.
Αν δεν συμβεί κάτι και αλλάξει η παθητικότητα των καθοδηγητών συντρόφων στις επόμενες βδομάδες, είναι πολύ πιθανό ότι τα χρόνια που έρχονται κάποιοι στο τέλος θα γκρινιάζουν με τα λόγια του Λιγκατσώφ: “απίστευτο”, “εκπληκτικό”, “ακόμα δεν μπορώ να το καταλάβω”. Κι αν μας πούνε επίσης, “κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να αποφύγουμε την κακοτυχία”, θα είναι εξίσου αξιοθρήνητοι και σφαλεροί όπως ήταν κι εκείνος.
Roger Keeran
Roger Keeran
*Κομμουνιστική προσαύξηση (communist plus). Έννοια που εισήγαγε ο πρώην γενικός γραμματέας του ΚΚ ΗΠΑ Gus Hall, σχετικά με τη συνδικαλιστική δουλειά των κομμουνιστών. Συγκεκριμένα, σε εισήγηση που έκανε το 1968, σε συνδιάσκεψη του ΚΚ ΗΠΑ για τη συνδικαλιστική δουλειά, εισήγηση που έφερε τον τίτλο “Συνδικαλιστική δουλειά συν κομμουνιστική ουσία”, αναφέρει:
“...Πρέπει λοιπόν να γίνουμε κι εμείς μέρος της πάλης για δουλειές; βεβαίως και πρέπει, και θα γίνουμε. Το ερώτημα είναι, θα προσθέσουμε εμείς αυτήν την κομμουνιστική προσαύξηση; Αν όχι τότε οδηγούμαστε στο πουθενά και το τίποτα.”
**AFL – CIO: Αμερικάνικη Ομοσπονδία Εργασίας – Κονγκρέσσο των Βιομηχανικών Οργανώσεων (ΗΠΑ). Το ανώτατο (ρεφορμιστικό) όργανο του συνδικαλιστικού κινήματος των ΗΠΑ, αντίστοιχο της δικιάς μας ΓΣΕΕ.
*** Αμερικάνικος ιδιωματισμός, ψηφίζουν χωρίς κριτήριο.
Ο Gus Hall, ιστορικός γγ του ΚΚ ΗΠΑ |
Αυτό το "πράγμα" που αποκαλείται ΚΚΗ καλύτερα να εκλείψει μήπως και δημιουργηθεί κάτι άλλο πιο σοβαρό. Αν δει κανεις τον ΓΓ να μιλάει, καταλαβαίνει ότι το ΚΚ εκεί είναι για να γελάμε και δεν νομίζω ότι επιδέχεται "παλιόρθωσης".
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλύτερα να το πάρει ο διάολος λοιπόν μην μας βγάζει και κακό όνομα και να ξαναγεννηθεί απο την αρχή.
Καλή, πολύ καλή η σκέψη για δημοσίευση αυτού του άρθρου, για όποιον θέλει να βλέπει και το τι γίνεται γύρω μας. Πως βλέπουν άλλοι "και πέραν του Ατλαντικού" κάποια πράγματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνερξάρτητα από τις επί μέρους διαφωνίες που μπορεί να έχει κανείς με τον Roger Keeran, δεν μπορεί παρά να μην δει την αληθινή αγωνία ενός ανθρώπου που αγαπάει την ζωή και τον άνθρωπο.
Μια αγωνία, που δυστυχώς, οι εξελίξεις στο ΚΚ ΕΠΑ, κυρίως από την προεκλογική εποχή του Ομπάμα, όσο πάνε και δείχνουν να χειροτερεύουν για το ταξικό κίνημα στη χώρα.
Δεν έχει άδικο ο Poe ...
Δυστυχώς !
Αναυδος
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια μικρή διόρθωση
Και οι 2 συγγραφείς συμφωνούν ότι ο όρος κατάρρευση δεν είναι ο ορθός
Απόσπασμα από το άρθρο τους (New Evidence on the Second Economy
Written by Roger Keeran and Thomas Kenny )
KKE’s new draft theses express doubt about the usefulness of the phrase "Soviet collapse." We agree. We used the phrase "Soviet collapse” simply in order to be understood.
Αναυδος
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό την άλλη είναι ένα θέμα τι κάνει ένας κομμουνιστής όταν το κόμμα περνά στα χέρια των εχθρών. Η ιστορία έδειξε ότι απλώς σιωπά βάζοντας τον δημ. συγκεντρωτισμό πάνω από τα δικά του πιστευω. Τα παραδείγματα πλήθος (μολότωφ, καγκάνοβιτσ, βοροσιλοφ κλπ)
Πολυ καλη και σωστη η τοποθετηση του σ.Keeran και πολυ ευστοχη η λεξη ανατροπη αφου περι ανατροπης προκειται απο τα μεσα φυσικα σε συνδιασμο με τις πιεσεις απο το εξωτερικο.Επισης μπραβο για τις υποσημειωσεις και τελος θα ηθελα πληροφοριες γαι τις μεταρρυθμισεις Γκορμπατσωφ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαμπρος.
Εδω θα βρείς αρκετές πληροφορίες για τον δρόμο προς την διάλυση, διάβασε το αμα δεν το έχεις διαβάσει Λάμπρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=19/10/2008&id=10241&pageNo=2&direction=1
ευχαριστω πολυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαμπρος.
Δυστηχως δεν μου εβγαλε αρθρθ τπυ ριζοσπαστη μου εβγαλε κατι εντελως ακυρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαμπρος.
Εμένα μου το ανοίγει, τι να σου πω...;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν θέλεις δώσε email να στο κάνω copy-paste
Λάμπρος: δες κι εδώ ----> http://goo.gl/HrlUD
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια διευκρίνηση: το wikipedia που σου δίνω το λινκ, γενικά ΔΕΝ είναι αξιόπιστο, και η εξήγηση που δίνει στην τελευταία παράγραφο "αιτία αποτυχίας" είναι από τη σκοπιά της αστικής τάξης, υπέρ του καπιταλισμού. Δηλαδή σου λέει δεν "πέτυχαν" οι μεταρρυθμίσεις επειδή το κόμμα ήταν διεφθαρμένο και τέτοια. Σ' αυτό το σημείο να διαβάσεις το link που σου δωσε ο poe, για τις αιτίες της αντεπανάστασης (απόφαση του 18ου συνεδρίου για το σοσιαλισμό). Ο Γκορμπατσώφ ΉΘΕΛΕ να φέρει καπιταλισμό στην ΕΣΣΔ, και - έμμεσα - το πέτυχε, απλά έχασε την εξουσία. Ηθελε δηλαδή να κάνει τη σοβιετική ένωση στην ουσία μια ένωση καπιταλιστικών κρατών. Τελικά όμως διαλύθηκε η σοβιετική ένωση σε πολλά, ανεξάρτητα καπιταλιστικά κράτη.
Επίσης φίλε μου, καλό θα είναι να κάνεις, πάλι θα στο πω, ένα λογαριασμό. Δεν είναι καθόλου δύσκολο, μπαίνεις www.blogger.com και κάνει ένα προφίλ. Αυτό μόνο, για να μην μπαίνεις συνέχεια σαν ανώνυμος.
Αναυδος: το άρθρο του Keeran δημοσιεύεται στο internet το Μάιο του '10 και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον όρο "κατάρρευση". Θυμάμαι σε παλιά ΚΟΜΕΠ που είχε δημοσιεύσει το κείμενο του Keeran και του Thomas Kenney, σε ημερίδα που είχε οργανώσει η ΚΟΜΕΠ πριν κάποια χρόνια, όπου πράγματι κάνουν τη συγκεκριμένη διόρθωση, ωστόσο αυτό συνέβη πριν το Μάη του '10 (προσυνεδριακός του 29ου συνεδρίου του ΚΚ ΗΠΑ. Το άρθρο που αναρτήσαμε είναι μεταγενέστερο, όπου επανέρχεται ο όρος. Δεν υιοθετούμε τον όρο "κατάρρευση", γι' αυτό κάνουμε και την σημείωση στην αρχή, αφήσαμε όμως τον όρο όπως τον έχει αρχικά το κείμενο.
ΑπάντησηΔιαγραφήάναυδε, επειδή είδα και αυτό που έγραψες για το Granma, που βρήκες το βιβλίο για τη δεύτερη οικονομία, το παρήγγειλες από έξω; Θέλω να το διαβάσω, έχω ήδη διαβάσει αυτά που έχουν δημοσιευθεί στην ΚΟΜΜΕΠ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόε-όχι και να διαλυθεί, εδώ υπάρχει το θέμα πως την παλεύεις μια τέτοια κατάσταση, όπως λέει και ο άναυδος, είναι από τα πιο δύσκολα που μπορέι να τύχουν σε έναν επαναστάτη. Δεν ξέρω πάντως πχ ο Λένιν επέλεξε ρήξη με τη Β Διεθνή όταν βέβαια είχε σχεδόν διαλυθεί πια και απαξιωθεί.
Άσχετο, προς Αναυδο και τους συν-bloggers απ' το Granma:
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπήκα και σχολίασα στο ποστ που έκανες για τους Keeran-Kenney, αλλά το σχόλιό μου δεν εμφανίστηκε ποτέ. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το σχολιασμό;
Πάντως τώρα πηγαίνει απο εδω και απο εκεί ο βλάκας και ξεφτυλίζει την κομμουνιστική ιδεολογία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘαύμασε τον.
http://youtu.be/OxG98hNSDQI
Είναι και ο δημοσιογράφος βρωμερός, αλλά και αυτός είναι πανίβλακας
http://www.youtube.com/watch?v=OxG98hNSDQI
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τον σχολιαστή Ανώνυμος στις 0837, η Ιστορία η Εληνική λέει, ότι ο κομμουνιστής συνεχίσει να παλεύει ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ !
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΕΝ ΤΟ ΒΑΖΕΙ ΚΑΤΩ !
@Large
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτυχε να δω το σχόλιο εδώ, οποτε πήγα και σε ενέκρινα.
Στο wordpress το default είναι σχόλια με πάνω από ένα λινκ να θέλουν έγκριση προτού εμφανιστούν. Δεν το έχουμε αλλάξει μέχρι στιγμής.
Πάντως αν έχεις τέτοια προβλήματα στέλνεις e-mail, δε διαμαρτύρεσαι σε άλλα μπλογκ.
Όχι κριτική εκτός οργάνων... :-D
Λάμπρο αν θέλεις διάβασε αυτό το κείμενο, γραμμένο σε πολύ δύσκολη περίοδο (ιούλη του 89), πριν γίνει φανερό σε όλους πού πάει το πράγμα. http://www.ilhs.tuc.gr/gr/Perestroika.htm
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης μπορείς να αναζητήσεις από σύγχρονη εποχή το βιβλίο του λιγκατσόφ, το αίνιγμα γκορμπατσόφ, αν και το πιο πιθανό είναι να έχει εξαντληθεί.
@A8lios Μια αθώα ερώτηση έκαμα ;) "Αλλα" μπλογκ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα συμπληρώσω ... δεν είδα την ίδια ευασθησία Σύντροφε Άθλιε όταν επανελειμμένα ΕΓΩ καθυβρίστικα ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΒέβαια, δεν έφταιγες εσύ ...
Αλλά που να τα πούμε τα παράπονά μας ;;;;;;;;;
Αναυδος
ΑπάντησηΔιαγραφή@bookhunte
Το βιβλίο ΄το διάβασα στο σπίτι ενός φίλου στην Αμερική. Πιθανολογώ ότι υπάρχουν ακόμη αντίτυπα και μπορείς να το παραγγείλεις
Άναυδε- Ευχαριστώ πολύ. Το έχω δει να πωλείται, απλά επειδή κυρίως βιβλία στα αγγλικά, κατεβάζω, δεν έχω βρει πουθενά το συγκεκριμένο. Νομίζω από αυτά που έχω διαβάσει ότι αξίζει τον κόπο...
ΑπάντησηΔιαγραφή