(αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών http://www.e-esyn.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=411:diakiriji2010&catid=71&Itemid=61 Παρόλο που στο γλόμπινγκ "μας τη δίνουν" οι παγκόσμιες ημέρες, στο ζήτημα των ναρκωτικών, με αφορμή την ημέρα αυτή είναι χρήσιμο να δούμε κάτω από ποια σκοπιά εμείς βλέπουμε τα ναρκωτικά και πώς θεωρούμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα)
Η φετινή παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών γίνεται σε μια περίοδο στην οποία κυριαρχεί το πρόβλημα της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και τα σκληρά αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που υιοθετούνται συνεχώς στη χώρα μας, από την κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Η φετινή παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών γίνεται σε μια περίοδο στην οποία κυριαρχεί το πρόβλημα της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και τα σκληρά αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που υιοθετούνται συνεχώς στη χώρα μας, από την κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Ήδη σημαντική μερίδα του ελληνικού λαού βιώνει έντονα τις επιπτώσεις από τις συνεχείς περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις. Η ανεργία έχει φτάσει στο ποσοστό του 16,2%, ενώ πλήττει με μεγαλύτερα ποσοστά τους νέους που βλέπουν ένα μέλλον χωρίς προοπτική, αδυνατώντας να βάλουν τα θεμέλια για μια ζωή με σιγουριά και αξιοπρέπεια.
Η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, η φτώχεια, η ολοένα αυξανόμενη περιθωριοποίηση και ο κοινωνικός αποκλεισμός συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού παρουσιάζουν υψηλή συνάφεια με την έξαρση του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης.
Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι αλλιώς αφού πρόκειται για επιδείνωση όλων των παραγόντων που γενούν και αναπαράγουν το πρόβλημα.
Κάθε λοιπόν προσπάθεια λύσης του προβλήματος ξεκομμένη από τη κοινωνική διάσταση του και τα αίτια που το γεννούν και το αναπαράγουν είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.
Την ίδια περίοδο με τα συνεχή μέτρα και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, η κατάσταση στο ζήτημα της πρόληψης και θεραπείας από ναρκωτικές ουσίες, αλλά και η επανένταξη των απεξαρτημένων οδεύει διαρκώς επιδεινούμενη.
- Τα κέντρα πρόληψης εντάσσονται στον «Καλλικράτη» με τα πρώτα σημάδια υπολειτουργίας ή και οριστικής διακοπής της λειτουργίας τους να έχουν εκδηλωθεί.
- Η υποχρηματοδότηση των στεγνών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ έχει ήδη αρνητικά αποτελέσματα στην λειτουργία των δομών που υπάρχουν και στην αδυναμία του φορέα να ανταποκριθεί στα αιτήματα για ανάπτυξη νέων προγραμμάτων
- Από την άλλη, η κυβερνητική πολιτική επικεντρώνεται στη διαχείριση του προβλήματος με την συνεχή πριμοδότηση των προγραμμάτων υποκαταστάτων. Ο ΟΚΑΝΑ προσανατολίζει όλη τη δραστηριότητά του στη δημιουργία νέων μονάδων υποκατάστασης (έχει εξαγγείλει 17 νέες) και μάλιστα μέσα στα υπάρχοντα και ήδη φυτοζωούντα, υποχρηματοδοτούμενα και σύντομα συγχωνευμένα νοσοκομεία του συστήματος υγείας.
- Η αναλγησία της κυβέρνησης όμως δεν έχει όρια. Στον πρόσφατο νόμο για τις αλλαγές στην υγεία που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2011 και που σηματοδοτεί την εμπορευματοποίηση όλων των παροχών, ανάμεσα στα άλλα (άρθρο 50) προβλέπεται η έγκριση από το κράτος της ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών μονάδων «απεξάρτησης», με δυνατότητα κρατικής επιχορήγησης, που θα νομιμοποιήσει τη στυγνή εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου.
- Σε αυτή την περίοδο που οι νέοι στερούνται ουσιαστικά το δικαίωμα στη ζωή με την επίθεση στα στοιχειώδη δικαιώματά τους, κάποιοι έχουν το θράσος να «διεκδικούν» το «δικαίωμα» στη χρήση των δήθεν «μαλακών» ναρκωτικών. Οι «φωνές» της αποποινικοποίησης ενισχύονται από τη στάση και θέση ακόμα και της προέδρου του ΟΚΑΝΑ κας Μαλλιώρη, η παρουσία της οποίας στο πρόσφατο ναρκωφεστιβάλ που διοργανώθηκε στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου συνοδεύτηκε από την αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην αποποινικοποίηση της χρήσης και διακίνησης μικροποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών.
Κάθε προσπάθεια νομιμοποίησης των ναρκωτικών με οποιονδήποτε τρόπο έχει σα σκοπό να νομιμοποιηθούν στις συνειδήσεις των ανθρώπων τα κοινωνικά αίτια που παράγουν, αναπαράγουν και συντηρούν το πρόβλημα της τοξικομανίας.
Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών στέλνει ανοικτό μήνυμα συσπείρωσης και αγώνα.
Η υπόθεση της πάλης κατά των ναρκωτικών μπορεί να γίνεται αποτελεσματική όταν συνδέεται με τον γενικότερο αγώνα του λαού.
Όταν συμπορεύεται με τους φορείς που πρωτοστατούν στον αγώνα ενάντια στα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που καλούν το λαό να θυσιάσει ουσιαστικά τη ζωή του για να βγει η πλουτοκρατία από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες στα υπερκέρδη της.
Όλοι εμείς που δε συμβιβαζόμαστε με μια ζωή χωρίς δικαιώματα και με ελεύθερα τα ναρκωτικά να συγκροτήσουμε ένα μαζικό, διεκδικητικό Αντιναρκωτικό Μετώπο που θα ευαισθητοποιεί, θα ενημερώνει, θα βάζει στόχους και θα διεκδικεί λύσεις.
Που θα αποκαλύπτει και θα αντιπαλεύει τις αιτίες που δημιουργούν, αναπαράγουν και γιγαντώνουν το πρόβλημα της τοξικομανίας στη χώρα μας.
Οι στόχοι πρέπει να είναι ξεκάθαροι:
- Εφαρμογή μιας πανελλαδικής, κεντρικά σχεδιασμένης, με ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη αντιναρκωτικής πολιτικής που θα περιλαμβάνει πρόληψη, απεξάρτηση, κοινωνική επανένταξη, έρευνα και αξιολόγηση, και θα στοχεύει στη μείωση της ζήτησης και όχι στη μείωση της βλάβης.
- Αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης. Nα απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στους παραπάνω τομείς. Όχι σε όλα τα ναρκωτικά. Καμία αποδοχή του διαχωρισμού τους σε «σκληρά» και μαλακά».
- Όχι στην καταστολή και την αποποινικοποίηση της χρήσης. Νομοθετικό πλαίσιο που να προβλέπει εξοντωτικές ποινές για τους εμπόρους και βοήθεια στους χρήστες
- Καμία αποδοχή της ιατρικοποίησης και ψυχιατρικοποίησης του προβλήματος των ναρκωτικών, που επικεντρώνει στο σύμπτωμα και δεν αντιμετωπίζει τα αίτια που οδηγούν στην χρήση και στην εξάρτηση.
- Να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια διακίνησης «υποκατάστατων» μέσα από το σύστημα υγείας. Τα Προγράμματα υποκατάστασης πρέπει να είναι υψηλών προδιαγραφών, να απευθύνονται μόνο σε ειδικές ομάδες χρηστών και να οδηγούν στη θεραπεία και όχι απλά στη συντήρηση.
Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΥΝ
Αν και οπως ειπες κι εσυ, ΑlexD, ειμαστε γενικα κατα των ..παγκόσμιων ημερων, το θεμα των ναρκωτικων παραμενει δυστυχως παντα ενα επικαιρο θεμα και μαλιστα ειχα διαβασει οτι η
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκθεση της «Παγκόσμιας Επιτροπής για την Πολιτική Αντιμετώπισης των Ναρκωτικών», προτεινε την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, νομιμοποίηση της κάνναβης και λεγεται οτι την υπεγραψε και ο ΓΑΠ!
Θα χρειαστει πολυ..ναρκωτικο για ν´ αντεξει κανεις τα μνημονια τους! :((