6 Μαΐ 2013

ΜONAXO: Δίκη νεοναζιστικής ομάδας για 10 δολοφονίες!



Βeate Zschäpe (Πηγη: SvD)
Αρχίζει στο Μόναχο η δίκη για τη δράση της νεοναζιστικής ομάδας Εθνικό Σοσιαλιστικό Παράνομο Ρεύμα (NSU). Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για συμμετοχή στη δολοφονία 6 Τούρκων, 2 Γερμανων πολιτων Τουρκικης καταγωγης, ενός Έλληνα και μιας αστυνομικού, την περίοδο 2000-2007, σε δύο βομβιστικές επιθέσεις σε περιοχές μεταναστών στην Κολωνία, καθώς και σε 15 ληστείες τραπεζών, θα καθίσουν η 38χρονη κατηγορουμενη Βeate Zschäpe και άλλοι τέσσερις ύποπτοι. 

Δεκα διεθνή μέσα ενημέρωσης τραβουν λαχνους για μια θεση στην αίθουσα του δικαστηρίου. Πέντε πήγαν σε Τουρκικά και Ελληνικά ΜΜΕ και 5 από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Svenska Dagbladet. Από σήμερα, το δικαστικό σώμα θα εκτίμησει αν η Beate Zschäpe είναι ένοχη για συνενοχή σε βομβιστικές επιθέσεις δολοφονίες και ληστείες στη μεγαλύτερη δίκη για τρομοκρατία στη Γερμανία από το 1970.

Η δίκη θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει νωρίτερα. Αλλά αναβλήθηκε έως τις 6 Μαΐου, δεδομένου ότι το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη απαίτησε ότι το δικαστήριο του Μονάχου θα πρεπει να διευρυνει τη πρόσβαση στον ξένο Τύπο.

Το δικαστήριο του Μονάχου είχε επιτρέψει 50 θεσεις για ΜΜΕ μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου για οποιους θα προλαβαιναν πρωτοι να τις κλεισουν. Τα Τουρκικά ΜΕ δεν προλαβαν να πάρουν ουτε μια θέση. Υπήρχαν μεγάλες διαμαρτυρίες και μια Τουρκική εφημερίδα έκανε καταγγελία στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

 
Βeate Zschäpe (Πηγη: SvD)


Η Σουηδικη εφημεριδα SvD εχει σημερα εκτενες ρεπορταζ και εκει διαπιστωνουν οι δημοσιογραφοι οτι η η κατηγορουμενη Βeate Zschäpe ουτε καν με ..χειροπεδες ειναι, αλλα περιφερεται χαμογελαστη, καλοντυμενη και πολυ πιο στυλιζαρισμενη, σαν να πηγαινε σε επαγγελματικο δειπνο!! Απ εξω οι συγγενεις διαμαρτυρονται για το οτι η Βeate Zschäpe ζητει την αντικατασταση του προεδρου επειδη θεωρει οτι δεν ειναι αμεροληπτος.

 
Συγγενεις των θυματων διαμαρτυρονται εξω απ το δικαστηριο (SvD)


Το δικαστήριο στο Μόναχο επρεπε κατα συνεπεια να ξαναδει τις συμμετοχες των ΜΜΕ. Αλλά η απόφαση να αναβληθεί η δίκη ξεσηκωσε επιπλεον κριτική. Πολλά μέλη απο τους συγγενεις των θυματων είχαν πάρει άδειες απο τις εργασιες τους για να ακολουθήσουν τη δίκη και τωρα λογω αναβολης δεν εχουν την ευκαιρια να παρακολουθήσουν τη δικη σήμερα. 

- Αυτό είναι σαν ένα επιπλέον μαρτύριο για τους επιζώντες, δήλωσε ο πρόεδρος του Μουσουλμανικου Κεντρικου Συμβουλιου, Aiman Mazyek, όταν μαθευτηκε η αναγγελία της καθυστέρησης.

Όταν η δίκη των Zschäpe και τεσσαρων συγκατηγορουμένων της ξεκινα τώρα, το ενδιαφέρον των μηντια θα επικεντρωθει στο πώς το κύμα δολοφονιων μπορεσε να συνεχιστεί χρόνο με το χρόνο, χωρίς η αστυνομία να κατάλαβει για τι περίπου επροκειτο. Οι δολοφονιες θεωρήθηκαν από τις αρχές ως συναλλαγες με τον υποκοσμο. 

Οι δολοφονίες, που διεπράχθησαν μεταξύ 2000-2007, ονομαστηκαν «δολοφονίες kebab», επειδή πολλά από τα θύματα διατηρουσαν καταστηματα κεμπάπ. Ότι η αστυνομία απο την αρχη δεν αναζητησε τους δράστες μεταξύ των ακροδεξιων αλλά υπεθεσε ότι επροκειτο για εσωτερικές διαφωνίες μεταξύ των εγκληματιών έχει δημιουργήσει στη συνέχεια μεγαλα ερωτηματικα - ειδικά αφοτου αποκαλύφθηκε ότι ενας πληρωμενος απο την αστυνομία πληροφοριοδότης μεταξυ των ακροδεξιων παρέμεινε στη θέση του, ή τουλάχιστον ηταν πολύ κοντά, σε μια από τις δολοφονίες. 

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει ονομασει το θεμα «ντροπή για τη Γερμανία» και δεσμεύθηκε ότι «δεν θα ησυχάσω αν δεν αποκαλυφθει η αλήθεια».

Η νεοναζιστική οργάνωση NSU (Nationalsozialistischer Untergrund) αποτελούνταν από τη Beate Zschäpe, τους Uwe Mundlos και Uwe Böhnhardt από τη Jena, της Ανατολικής Γερμανίας.

Οι Mundlos και Böhnhardt βρέθηκαν στις 4 Νοέμβρη του 2011 νεκροι σε ένα τροχόσπιτο στο Eisenach, όπου παρακολουθούνταν κάτω από την αστυνομία μετά από μια αποτυχημένη ληστεία τράπεζας.

Η Zschäpe συνελήφθη μετά από μια έκρηξη σε ένα διαμέρισμα στο Zwickau την ίδια ημέρα.

Στη συνέχεια βρέθηκαν όπλα και μια ταινία DVD στην οποία η ομάδα παραδέχεται ότι ήταν πίσω από τη δολοφονία εννέα ατόμων Τουρκικής και Ελληνικής καταγωγής στη Νυρεμβέργη, Αμβούργο, Μόναχο, Ρόστοκ, Ντόρτμουντ και Kassel μεταξύ 2000 και 2006.

Επιπλέον, λέγεται ότι η ιδια οργανωση είναι πίσω από τη βομβιστική επίθεση στην Κολωνία το 2004, όταν 24 άτομα, κυρίως Tουρκικής καταγωγής, τραυματίστηκαν.

Τελικά ανέλαβαν την ευθύνη για τη δολοφονία ενος 22 χρονου αστυνομικου στο Heilbronn το 2007.

Δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητο πόσο μεγάλη ειναι η ομάδα του NSU. Πρόσφατα, τα Γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αστυνομία ασφαλείας έχουν μια λίστα με 129 άτομα, ύποπτους που φερονται να έχουν βοηθήσει την ομάδα.




Mεταφραση απο SvD


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...