31 Μαΐ 2013

H ΟΜΙΛΙΑ του Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ (video)



Σε πολιτική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Ολόκληρη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

«Εργαζόμενοι - εργαζόμενες της Καρδίτσας

Αγαπητοί συμπατριώτες

Σας μεταφέρω το χαιρετισμό χιλιάδων κομμουνιστών, στελεχών και μελών του ΚΚΕ, που έχουν ριχτεί στη μάχη, αμέσως μετά τη λήξη του 19ου Συνεδρίου, για να μεταφέρουν το μήνυμα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, απ’ άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα, για την οργάνωση της καθημερινής πάλης του λαού μας, για την επιβίωση, για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών, για να μη μείνει κανένας μόνος του μέσα στη δίνη της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης.

Ριχνόμαστε στη μάχη για την υπεράσπιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, των συντάξεων, των μισθών και μεροκάματων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για όσους έχουν δουλειά, για την προστασία των ανέργων, για την απαλλαγή των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από τα χαράτσια, για να έχει η κάθε οικογένεια στοιχειώδη περίθαλψη, ακόμα κι αν δεν έχει τα ένσημα.

Ταυτόχρονα, μπαίνουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για την Παιδεία, την Υγεία, την αποτροπή ιδιωτικοποιήσεων, ανοίγουμε τη συζήτηση πλατιά μέσα στο λαό μας και τη νεολαία, για το πώς θα βγούμε απ’ αυτόν το φαύλο κύκλο των οικονομικών κρίσεων του καπιταλιστικού συστήματος. Μιλάνε για τη λεγόμενη εθνική οικονομία, δηλαδή την οικονομία του κεφαλαίου. Άλλοτε μιλάνε για ύφεση και κρίση, άλλοτε για ανάκαμψη, ανάλογα σε ποια φάση βρίσκεται το κεφάλαιο, αν ανακάμπτει δηλαδή η κερδοφορία των μονοπωλίων ή αν έχει μπουκώσει από τα κέρδη και ψάχνει τρόπο να τα ξεράσει, για να τα επενδύσει ξανά μετά. Για το λαό η τύχη είναι τελικά ίδια, με μόνη διαφορά την ποσότητα του ξεροκόμματου που θα του πετάξει το μεγάλο αφεντικό για να μπορεί πάλι να τον εκμεταλλεύεται πιο αποτελεσματικά, χωρίς καμία ελπίδα βέβαια να επανέλθει έστω σε κάποια παλιά επίπεδα αυτό το ξεροκόμματο, σε άλλες εποχές, που βέβαια πάλι ήταν για λίγους, αναμφίβολα όμως πολύ περισσότερους από ό,τι είναι σήμερα, αφού ήταν η εποχή των παχιών αγελάδων.

Επιδιώκουμε να συζητήσουμε μαζί σας, να σας ενημερώσουμε για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, τη μόνη ρεαλιστική από τη σκοπιά των συμφερόντων της πλειοψηφίας του λαού μας, που είναι εργάτες, άνεργοι, υπάλληλοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, δηλαδή εν δυνάμει η μεγάλη στρατιά της λαϊκής συμμαχίας, της ριζικής αλλαγής της κοινωνίας, των μεγάλων ανατροπών, με το λαό στην εξουσία.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Το κλίμα ευφορίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση, τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που εμφανίζουν τον κ. Σαμαρά «από πρωθυπουργό της χρεοκοπίας, φορέα της ελπίδας», «εγγυητή της μεταρρυθμιστικής πορείας», δεν ακουμπούν τους αγρότες της Καρδίτσας που έχουν ήδη χρεοκοπήσει, τους μικρομαγαζάτορες της περιοχής που έχουν βάλει λουκέτο, τα νέα παιδιά που είναι άνεργα και έχουν χάσει την παραμικρή ελπίδα για προσωπική και οικογενειακή ανάκαμψη.

Ο αγρότης της Καρδίτσας, ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο αυτοαπασχολούμενος δεν πρέπει να παρασυρθεί από το «κλίμα εθνικής επιτυχίας» που καλλιεργεί η συγκυβέρνηση, να παρασυρθεί από τους πανηγυρισμούς των κυβερνητικών στελεχών που γύρισαν, υποτίθεται, με γεμάτες τις βαλίτσες από την Κίνα και το Αζερμπαϊτζάν και ετοιμάζονται για νέα ταξίδια που θα φέρουν επενδύσεις.

Φίλοι και φίλες,

Πριν λίγες ημέρες, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε το θαυμασμό του για το ιρλανδικό πρότυπο, δηλώνοντας ότι και η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο για να έρθει η ανάκαμψη. Εδώ χρειάζεται να θυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός εκφράζεται με εγκωμιαστικά σχόλια για την Ιρλανδία. Πριν μερικά χρόνια και άλλοι έλεγαν ότι έπρεπε να παραδειγματιστούμε από το περίφημο ιρλανδικό θαύμα, τον «κέλτικο τίγρη», όπως έλεγαν. Τα έλεγαν τότε και οι κυβερνώντες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εναλλάξ, αλλά και άλλα κόμματα.
Αυτό το «θαύμα», όμως, όχι μόνο δεν οδήγησε σε λαϊκή ευημερία, αλλά στηρίχτηκε σε καπιταλιστικές επενδύσεις με τεράστιες φοροαπαλλαγές - μόνο 10% φορολογείται το κεφάλαιο με τα κέρδη του - τη στιγμή που οι μισθοί παρέμεναν καθηλωμένοι για περισσότερο από μια δεκαετία, με δραματικές μειώσεις για την Υγεία και άλλες κοινωνικές παροχές.

Το τι ακολούθησε μετά - και στην Ιρλανδία και στην Ελλάδα - το γνωρίζουν όλοι και κυρίως το ζουν οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες και στις δύο χώρες. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που στηρίχτηκαν στην εξόντωση των λαϊκών δικαιωμάτων, των ίδιων των εργαζομένων, οδήγησαν σε μια νέα βαθιά καπιταλιστική κρίση, σε μνημόνια και νέα άγρια αντιλαϊκά μέτρα. Σήμερα η ιρλανδική κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί στις αρχές του χρόνου βγήκε στις αγορές! Το ίδιο λέει θα κάνει και η ελληνική κυβέρνηση ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας.

Αυτό βέβαια που κρύβει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι το αντιλαϊκό πρόγραμμα της Ιρλανδίας δεν πήγε ούτε πόντο πίσω. Τα αντιλαϊκά μέτρα συνεχίστηκαν με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με μειώσεις σε δημόσιες δαπάνες, με αύξηση της φορολογίας για τα λαϊκά νοικοκυριά, προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι να απολαμβάνουν νέες προκλητικές φοροαπαλλαγές, ενώ και η ανεργία σε αυτή τη χώρα καλά κρατεί.

Η κρίση στην ΕΕ είναι σε πλήρη εξέλιξη. Αναπτύσσονται προβληματισμοί και σκεπτικισμός σε κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ, αλλά και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων όπως οι ΗΠΑ, για το αναγκαίο μείγμα διαχείρισης προκειμένου να την ελέγξουν. Ταυτόχρονα εμφανίζονται κόμματα, ομάδες, φόρουμ, δίκτυα και άλλα ανάλογα, μαζί με τα υπάρχοντα, που καταγγέλλουν δήθεν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έπαψε να είναι Ευρώπη της αλληλεγγύης και των λαών της - λες και ήταν ποτέ ή υπήρχε περίπτωση να γίνει τέτοια ποτέ - και ότι τώρα με την κρίση έγινε Ευρώπη της φτώχειας, λόγω μάλιστα της γερμανικής ηγεμονίας σε αυτήν. Προσπαθούν να προσαρμοστούν στη λαϊκή αγανάκτηση και αμφισβήτηση που όλο και δυναμώνει, εκφράζοντας ταυτόχρονα και συμφέροντα ομάδων μονοπωλιακών, επιχειρηματικών ομίλων. Δυναμώνουν και οι αντιθέσεις ανάμεσα σε Γερμανία και Γαλλία, άλλοι εμφανίζουν ως εναλλακτική τη συμμαχία χωρών του Νότου ενάντια στο Βορρά.

Κάποιοι ζητούν έξοδο από την Ευρωζώνη, να ξεφύγει από τη γερμανική κατοχή δήθεν, να κόψει χρήμα άλλου νομίσματος που δήθεν θα διατεθεί για ανάπτυξη - απασχόληση, ενταγμένα στο γνωστό και φαύλο κύκλο της καπιταλιστικής οικονομικής ανάπτυξης, στο φαύλο κύκλο ανάκαμψης- κρίσης. Μάλιστα ορισμένοι γίνονται και καταγέλαστοι όταν λαϊκίζουν πάνω στον πόνο χιλιάδων συνανθρώπων μας με «Σχέδια Β», ότι μάλιστα σε 100 μέρες θα λύσουν την ανεργία! Όλες αυτές οι εκδοχές δεν θέτουν σε αμφισβήτηση την ΕΕ, οδηγούν σε νέα αδιέξοδα, σε νέες αυταπάτες, σε νέες περιπέτειες. Πρόκειται για προκλητική εξαπάτηση του βασανισμένου εργαζόμενου λαού μας.

Εμείς δεν είμαστε απ’ αυτούς που θα πουν «όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί τη ΝΔ για αβέβαιες επενδυτικές εκστρατείες στην Κίνα, ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν συνιστούν επενδύσεις, δεν συνιστούν ανάπτυξη, ούτε νέες θέσεις εργασίας. Το θέμα δεν είναι ποιοι και πότε θα επενδύσουν. Το θέμα είναι ότι το καλάθι μπορεί να είναι μεγάλο και γεμάτο με κέρδη για την πλουτοκρατία, αλλά μικρό και αδειανό για το λαό.

Γιατί κάποιες επενδύσεις θα γίνουν - έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός. Βεβαίως και οι ιδιωτικές επενδύσεις δημιουργούν και κάποιες θέσεις εργασίας. Είναι ψέμα όμως και κοροϊδία ότι αντιμετωπίζουν το ζήτημα της ανεργίας. Δεν μπορεί να μειώσει την ανεργία μέσα στις συνθήκες του καπιταλιστικού συστήματος.

Ο επενδυτής χρειάζεται τεχνολογικό εξοπλισμό και ανανέωσή του, χρειάζεται αύξηση της παραγωγικότητας, εκτός από τα πάγια, χρειάζεται φθηνό και υποταγμένο εργατικό δυναμικό. Αυτό αυτόματα σημαίνει μείωση των θέσεων εργασίας, αφού δεν συνδυάζεται με μείωση του εργάσιμου χρόνου. Αντίθετα επικρατεί εντατικοποίηση όσων ακόμα εργάζονται, ενώ ο μεγάλος εφεδρικός στρατός των ανέργων τούς χρειάζεται για να ρίχνουν κι άλλο προς τα κάτω τα μεροκάματα, τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Για 50 θέσεις εργασίας, που προκήρυξε μια κερδοφόρα μεγάλη εταιρεία, που ξοδεύει εκατομμύρια για να διαφημίσει την πραμάτεια της, με 6ωρη εργασία η οποία θα θεωρείται 4ωρη, χωρίς να πληρώνεται το 2ωρο της υπερωρίας, με μισθό - ακούστε για να φρίξετε - 128 ευρώ το μήνα, έκαναν μέσα σε δυο - τρεις μέρες αίτηση 1.500 άνεργοι! Αυτή την εφεδρική στρατιά αξιοποιούν οι κηφήνες καπιταλιστές για να μεγαλώνουν τα κέρδη τους, ξεζουμίζοντας τον εργάτη. Αυτοί είναι και η εξουσία, η πραγματική εξουσία. Άλλωστε, αυτό είναι το κράτος τους, το αστικό κράτος, που τους υπηρετεί. Αυτοί εκλέγονται κάθε τετραετία με τους εκπροσώπους τους στη Βουλή για κυβέρνηση - συγκυβέρνηση - αξιωματική αντιπολίτευση και βάλε, όπως κι αν ονομάζονται διαχρονικά, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ ή αλλιώς.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες

Ο ιδιώτης επενδύει κεφάλαια σε δραστηριότητες και τομείς με βασικό στόχο την ολοένα και μεγαλύτερη κερδοφορία και όχι βεβαίως εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη για το λαό. Η προετοιμασία, το έδαφος, το χαλί έχει στρωθεί για να πατήσουν οι επενδυτές - καπιταλιστές.

Είναι οι αντεργατικοί νόμοι - που δεν ξεκίνησαν ούτε θα τελειώσουν με τα μνημόνια - απλά τα μνημόνια τους ενίσχυσαν στη βασική κατεύθυνση, ώστε την κρίση να πληρώσει η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα. Είναι η κατάργηση του σταθερού ωραρίου εργασίας, η επέκταση της μερικής απασχόλησης, η ισοπέδωση του βασικού μισθού, οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, οι διάφορες επιδοτήσεις και διευκολύνσεις, οι φοροαπαλλαγές στους καπιταλιστές.

Είναι όλο το αντεργατικό οικοδόμημα που αυξάνει το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, εξασφαλίζει μείωση του εργατικού κόστους και μεγαλύτερη ευελιξία για το κεφάλαιο. Το χαλί έχει στρωθεί και στρώνεται με τις ιδιωτικοποιήσεις, τις φοροαπαλλαγές που προσφέρονται στο κεφάλαιο μέσω του επενδυτικού νόμου.

Επενδύσεις θα γίνουν μέσω των ιδιωτικοποιήσεων σε λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρόμους. Η Cosco, για παράδειγμα, θέλει να δημιουργήσει κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων στον Πειραιά, με σχεδιασμό που αφορά γεωστρατηγικές ανάγκες της Κίνας και της ΕΕ, δηλαδή των μονοπωλίων και όχι του λαού μας. Λιμάνια και αεροδρόμια μπορεί να αναπτύσσονται, οι σχεδιασμοί και οι αποφάσεις τους θα εξειδικεύονται με βάση τα συμφέροντα του μονοπωλιακού αυτού ομίλου.

Επενδύσεις κάνουν και οι εφοπλιστές με τη ναυπήγηση των πλοίων τους στην Κίνα. 190 πλοία ναυπηγούν αυτή τη στιγμή οι Έλληνες εφοπλιστές στην Κίνα, ενώ τα ναυπηγεία κλείνουν και οι εργάτες είναι μήνες απλήρωτοι. Και μόνο να σκεφτεί κανείς ότι αυτά τα πλοία θα μπορούσαν πολύ καλά να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα, η οποία είχε και τεράστιες υποδομές σε ναυπηγεία και ικανό και έμπειρο έμψυχο εργατικό, τεχνικό, επιστημονικό δυναμικό. Χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν και χάνονται εξαιτίας αυτού.

Το ζήτημα δεν είναι αν θα γίνουν ή όχι επενδύσεις ή τι εθνικότητας θα είναι οι επενδυτές, Κινέζοι, Ρώσοι, Αμερικανοί, Γάλλοι... Το ζήτημα δεν είναι ποιοι καπιταλιστές θα κερδίσουν απ’ αυτές, ντόπιοι ή ξένοι, αλλά ότι τελικά από τις επενδύσεις οι καπιταλιστές θα κερδίσουν και όχι ο λαός.

Τι έχει να κερδίσει ο λαός από τις διακρατικές συμφωνίες που γίνονται για τα μονοπώλια, όπως πανηγύριζε η κυβέρνηση για τον αγωγό μεταφοράς του αζέρικου αερίου ΤΑΡ; Ούτε καν διασφαλίζει προνομιακές τιμές και ποσότητες αερίου για την εγχώρια κατανάλωση. Μήπως δημιουργεί έστω δυνατότητες διαπραγμάτευσης για μείωση της εγχώριας επιβάρυνσης από τις μεγάλες εισαγωγές καυσίμων; Μήπως αξιοποιήθηκε και δεν το ξέρουμε για την οριοθέτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ΑΟΖ στο Ιόνιο με την Αλβανία;

Μήπως οι διαπραγματεύσεις με ρώσικα και άλλα μονοπώλια για την ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, εάν καταλήξουν, θα ανακουφίσουν τη λαϊκή οικογένεια; Το αντίθετο. Θα επιβαρυνθεί για να διασφαλιστεί η κερδοφορία των νέων ιδιοκτητών όποιοι και αν είναι αυτοί. Στο στόχαστρο θα μπουν οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Όλος ο σχεδιασμός, η μεταφορά, η διανομή αερίου, η συμμετοχή σε διεθνή δίκτυα αγωγών θα γίνει με βάση τα συμφέροντα αυτών των νέων ιδιοκτητών. Χώρια το μεγάλο μπλέξιμο για το λαό μας και τη χώρα στο κουβάρι των έντονων και σκληρών αντιθέσεων και ανταγωνισμών ανάμεσα στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που μπορεί να μας μπλέξει ανεπανόρθωτα.

Εργαζόμενοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι

Νέοι και νέες της Καρδίτσας

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν μιλάνε για ανάπτυξη, ακριβώς για το ίδιο πράγμα μιλάνε, είτε απευθύνονται με ομιλίες τους στα συνέδρια των βιομηχάνων, είτε απευθύνονται σε εργαζόμενους στις πλατείες όπου βγάζουν λόγους. Μιλάνε δηλαδή ακριβώς για την πολυπόθητη καπιταλιστική ανάπτυξη, για την ανάπτυξη στο έδαφος του καπιταλισμού, που αποφέρει κέρδη μόνο στους καπιταλιστές, στα μονοπώλια και μόνο μισθούς πείνας και εξαθλίωση για τους εργάτες και άλλους εργαζόμενους, νέους φόρους και κλείσιμο μαγαζιών για τους αυτοαπασχολούμενους, ξεκλήρισμα από τη γη τους και «αγραναύπαση» για τους αγρότες.

Γι' αυτό όταν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για ανάπτυξη, οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι μπορούν να τρίβουν τα χέρια τους. Οι εργάτες όμως, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, πρέπει να ανησυχούν ακόμα περισσότερο...

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όταν μιλάνε για καταπολέμηση της ανεργίας, ξέρουν καλά και οι δύο πως η ανεργία δεν καταπολεμάται με τις θέσεις που προτείνουν. Τώρα δεν έχουμε 700.000 επίσημους ανέργους, αλλά κοντά στο 1,5 εκατομμύριο και σ΄αυτούς τους ανέργους θα προστεθούν και χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι των δήμων που θα απολυθούν μέσα στο Μάιο. Να μη γίνει καμιά απόλυση, να παρθεί πίσω το πολυνομοσχέδιο και όλοι οι νόμοι για τις απολύσεις. Η ανεργία το πολύ πολύ μοιράζεται σε ακόμα περισσότερους, γιατί και ο καπιταλισμός που τη γεννά έτσι τη διαχειρίζεται κι αυτή είναι η βασική διαμάχη ανάμεσα στους δυο, και τη συγκυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ, για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής ενός συστήματος, που δεν παίρνει φιλολαϊκή διαχείριση, παρά μόνο συνολική αντικατάσταση από τα θεμέλιά του.

Το ζήτημα για τον εργαζόμενο, τον αγρότη, τον αυτοαπασχολούμενο, τον άνεργο δεν είναι να επιλέξει ανάμεσα στην περιβόητη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και στην ανάπτυξη που προσδοκά η ΝΔ με προσέλκυση επενδύσεων ανά τον κόσμο. Τους «διαφεύγει» ότι αυτή η χώρα έχει δυνατότητες, μπορεί να βαδίσει σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα κερδίσουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι. Και τους διαφεύγει ή το περνάνε «στα ψιλά», ακριβώς γιατί δεν θέλουν να βάλουν το χέρι «επί τον τύπον των ήλων».

Αφού προϋπόθεση γι' αυτά είναι η ξεκάθαρη γραμμή για αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με μονομερή διαγραφή του χρέους και των μνημονίων, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, επιστημονικό πανεθνικό σχεδιασμό, εργατικό λαϊκό έλεγχο για να ικανοποιηθούν διευρυμένες λαϊκές ανάγκες.
Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,

Και από την Καρδίτσα θέλουμε να σας επιστήσουμε την προσοχή και σε ένα άλλο ζήτημα, επειδή οι μέρες είναι γκαστρωμένες, που έχει ανοίξει στη δημόσια συζήτηση.

Με το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα οι αντιδραστικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες, στο όνομα της καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, προωθούν την αντιδραστική και ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, της εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό. Βάζουν στο ίδιο τσουβάλι το ναζισμό - που είναι ό,τι πιο αντιδραστικό και εγκληματικό έχει γεννήσει το καπιταλιστικό σύστημα, το δικό τους σύστημα - με τον κομμουνισμό, το κομμουνιστικό κίνημα, που ιστορικά έχει αποδειχθεί ο πιο συνεπής εχθρός του ναζισμού, καταθέτοντας εκατομμύρια θύματα στον αγώνα για να νικηθεί ο ναζισμός.

Εμείς το λέμε ξεκάθαρα. Αυτές οι προτάσεις δεν έχουν στόχο ούτε το ρατσισμό ούτε τους φορείς του ρατσισμού. Έχουν στόχο - και δεν το κρύβουν - να ποινικοποιήσουν την ταξική πάλη, τους λαϊκούς αγώνες, την κομμουνιστική ιδεολογία. Αυτό έκαναν άλλωστε σε πολλές χώρες της ΕΕ από κοινού με τις εκεί κυβερνήσεις. Απαγορεύοντας κομμουνιστικά κόμματα και σύμβολα, απαγορεύοντας τον εορτασμό της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, στέλνοντας στα δικαστήρια κομμουνιστές επειδή δε δέχονται να υποκύψουν στο ξαναγράψιμο της Ιστορίας στα μέτρα των ιμπεριαλιστών. Στην Ουγγαρία, διώκονται ποινικά, απαγορεύουν να ‘χουν στον τίτλο τους κόμματα τη λέξη κομμουνιστικό. Την ίδια στιγμή ανέχονται τα ναζιστικά κόμματα, τύπου Χρυσής Αυγής, ενώ σε άλλες χώρες τέτοια κόμματα συμμετέχουν ακόμη και στις αστικές κυβερνήσεις.

Στους οπαδούς της θεωρίας των άκρων στην Ελλάδα που, με αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, βγήκαν για να χύσουν το αντικομμουνιστικό τους δηλητήριο, αποδεικνύοντας περίτρανα τις επιδιώξεις τους, λέμε ξεκάθαρα. Στην Ελλάδα υπάρχει ΚΚΕ και το ΚΚΕ δεν κάνει δήλωση μετάνοιας. Ούτε να το σκεφτούν λοιπόν να εφαρμόσουν την ανιστόρητη θεωρία των άκρων. Γιατί δε θα τους πολεμήσει μόνο το ΚΚΕ. Θα τους πολεμήσει ο ίδιος ο λαός με τον οποίο το ΚΚΕ έχει ισχυρούς δεσμούς σε όλη τη χώρα και εδώ στη Θεσσαλία, στην Καρδίτσα.

Ο λαός έχει την πείρα έτσι ώστε - και σήμερα - να απομονώσει και τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής, τα τσιράκια του συστήματος, που δε χάνουν ευκαιρία για να αποδείξουν ότι είναι πιστοί υπηρέτες των συμφερόντων των μεγάλων αφεντικών. Γι' αυτό άλλωστε και το σύστημα τους στηρίζει, αλλά και τους προβάλλει με κάθε τρόπο. Και μέσα από τα ΜΜΕ, που μπορεί να μην τους καλούν στις εκπομπές, αλλά αφιερώνουν ώρες προβάλλοντας τη δράση τους.

Ο λαός μπορεί και πρέπει να τους απομονώσει με την πάλη του στους χώρους δουλειάς, τις γειτονιές, τις πόλεις και τα χωριά. Μπορεί να τσακίσει το αυγό του φιδιού και αυτούς που συστηματικά το εκκολάπτουν. Δηλαδή το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης και τους πάσης φύσεως υποστηρικτές του.

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες

Επανέρχεται τελευταία μια συζήτηση για τα οικονομικά των κομμάτων – με στόχο βέβαια το ΚΚΕ. Ξεκινάνε από το ΠΑΣΟΚ για να καταλήξουν στο ΚΚΕ.... με τα γνωστά προβοκατόρικα: Ότι το ΚΚΕ δεν δέχεται έλεγχο στα οικονομικά του, ότι υπάρχει αδιαφάνεια στα οικονομικά του ΚΚΕ. Απαντάμε για άλλη μια φορά, ξεκάθαρα, πως όλα αυτά είναι ένα μεγάλο ψέμα.

Το ΚΚΕ δημοσιεύει ισολογισμούς κάθε χρόνο, ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές για τους ισολογισμούς του, για τη διάθεση της κρατικής χρηματοδότησης και για τα οικονομικά του, για τις οικονομικές εξορμήσεις, για τις συνδρομές των μελών του κανονικά, όπως ελέγχονται και άλλα κόμματα και μάλιστα ελέγχεται και πιο συχνά και πιο αυστηρά, ακριβώς επειδή είναι το ΚΚΕ.

Αυτό που δεν πρόκειται στον αιώνα τον άπαντα να κάνουμε, όσο κι αν σκούζουν, είναι να τους δώσουμε λίστα μελών, φίλων του ΚΚΕ, απλών εργαζομένων, οι οποίοι δίνουν πέντε ευρώ, δέκα ευρώ, είκοσι ευρώ, πενήντα ευρώ από το υστέρημά τους για να ενισχυθεί το ΚΚΕ.

Αυτό το καταλαβαίνουν οι απλοί εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι π.χ. από διάφορους τόπους δουλειάς εδώ στη Θεσσαλία ενισχύουν το ΚΚΕ, δεν θέλουν όμως για ευνόητους λόγους να δουν το όνομά τους σε μια λίστα ενισχυτών που θα δημοσιοποιεί το ΚΚΕ. Για όσους το επιθυμούν - αυτό χρόνια τώρα γίνεται στον «Ριζοσπάστη» - μπορούν να δημοσιεύουν και το όνομά τους και το ποσό με το οποίο ενισχύουν το ΚΚΕ. Άλλο όμως αυτό κι άλλο αυτό που λένε διάφοροι.

Και επειδή πολλή συζήτηση γίνεται για την κρατική χρηματοδότηση, ας θυμίσουμε σε ορισμένους:

Εμείς πρώτοι έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή όπου μιλάμε για κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων και για δραστική μείωση των μισθών των βουλευτών μόνο στο απαραίτητο, για κατάργηση της αποζημίωσης από τη συμμετοχή στις Επιτροπές της Βουλής, όπου πάει ο άλλος και συμμετέχει απλώς – μπορεί και να μην κατέχει καν το ζήτημα – και μόνο με τη συμμετοχή και την παρουσία του εκεί πληρώνεται γι’ αυτό.

Όλα αυτά πρέπει να καταργηθούν. Άλλο αυτό και άλλο η διαστρέβλωση που γίνεται γύρω από τα οικονομικά των κομμάτων, ειδικά για τα οικονομικά του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Οι φετινές μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις, με ιδιαίτερη συμβολή και ρόλο των αγροτών της Καρδίτσας στο μαχητικό μπλόκο της Νίκαιας, δείχνουν τα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς. Την αγωνία τους αν θα μπορούν να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα και αύριο.

Όταν βλέπουν ότι το κόστος παραγωγής αυξάνεται, βλέπουν ότι η κυβέρνηση με τους φόρους και τα χαράτσια στο πετρέλαιο και το ρεύμα, τις γεωτρήσεις, τις αυξήσεις στις εισφορές στον ΟΓΑ, στον ΕΛΓΑ, τη μείωση επιστροφής του ΦΠΑ, που καθυστερούν και να τη δώσουν, τους καταδικάζει όχι απλά στη φτώχεια, αλλά στην ολοκληρωτική καταστροφή. Το ίδιο ισχύει με το ποτάμι της εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από όλο τον κόσμο, με βάση την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων και εμπορευμάτων που συμφέρει τα μονοπώλια.

Η κυβέρνηση μάλιστα φαίνεται ότι βιάζεται πολύ. Γι' αυτό ετοιμάζει τη φορολογία και των χωραφιών. Εργαλείο που θα πλήξει ακόμα πιο πολύ τη φτωχή αγροτιά για να ξεκληριστεί πιο γρήγορα, αλλά και για να μαζέψει χρήμα που θα «μπουκώσει» με δισεκατομμύρια πάλι τις τράπεζες, για να βγουν μετά όπως η Πειραιώς – ΑΤΕ να προπαγανδίσει ότι έχει «καλή καρδιά» και ενισχύει νέους αγρότες με γη και δάνεια ή τους καπνοπαραγωγούς για να ξανακαλλιεργήσουν.

Ποτέ οι τράπεζες δεν δανείζουν για να χάσουν. Το ξέρετε εσείς και με τα φωτοβολταϊκά - αλλά το κάνουν για να κερδίσουν ακόμα περισσότερα. Γι' αυτό η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων αγροτών είναι καταχρεωμένη, ζει μέσα στην αγωνία ότι έρχεται άμεσα και βίαια δήμευση και κατάσχεση. Να παρεμποδίσουμε τις κατασχέσεις με μαζική λαϊκή οργανωμένη αντίδραση και πάλη.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει αυτή η πολιτική, αντίθετα να διεκδικήσουμε και να επιβάλουμε ανάπτυξη για το λαό και τη χώρα και όχι την κερδοφορία των μονοπωλίων. Γιατί η ιδιωτικοποίηση του νερού, όχι μόνο του πόσιμου, αλλά και των γεωτρήσεων είναι στον άμεσο σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Γι' αυτό είναι επείγουσα και απαραίτητη περισσότερο από ποτέ η εκτροπή του Αχελώου που θα μπορούσε να ποτίσει όλο το θεσσαλικό κάμπο, να αυξήσει την παραγωγικότητα και να δώσει καλύτερο αγροτικό εισόδημα.

Η εκτροπή του Αχελώου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει απαίτηση του λαού της Θεσσαλίας, τόσο για την αξιοποίηση του νερού για άρδευση όσο και για ύδρευση και εμπλουτισμό των υπόγειων υδάτων που είμαστε ελλειμματικοί.

Είναι υπόθεση όλων να μη γίνουν ξερικά περίπου 550.000 στρέμματα του εύφορου θεσσαλικού κάμπου που θα έχει ως αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη διατροφική εξάρτηση του λαού μας, περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο δίνονται σήμερα για εισαγωγές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ η μη εκτροπή θα έχει τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές στην περιοχή.
Το ΚΚΕ καλεί πρώτα και κύρια τους αγρότες, τους μαζικούς φορείς και το λαό της Θεσσαλίας να απαιτήσουν με πρωτοβουλίες την άμεση συνέχιση και ολοκλήρωση της εκτροπής του Άνω ρου του Αχελώου με τη μεταφορά 600 εκατομμυρίων κυβικών νερού το χρόνο.

Φίλες και Φίλοι

Νέοι και νέες

Θέλουμε κι απ’ αυτό το βήμα να απευθυνθούμε σε σας, στους νέους και τις νέες της λαϊκής οικογένειας, τα παιδιά που δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις, τους νέους που σπουδάζουν, στα παιδιά που είναι άνεργα, που κάνουν κάνα μεροκάματο πού και πού, στα νέα παιδιά που θέλουν να δουλέψουν στο χωράφι του πατέρα, που θέλουν να μείνουν στον τόπο που γεννήθηκαν.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν είναι ίδιοι αυτοί που σου λένε «αυτό είναι, δεν έχεις άλλη επιλογή», «κοίτα να βολευτείς όπως όπως», με τους κομμουνιστές που σου λένε ότι μπορείς να ζήσεις καλύτερα, μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου.

Οι κομμουνιστές δεν είμαστε ίδιοι με αυτούς που σου λένε «μη μιλάς»,«κάνε υπομονή, μπόρα είναι θα περάσει», που σε παραμυθιάζουν για να βάλεις πλάτη, να υπομείνεις θυσίες, θυσίες για να πλουτίζει μια χούφτα από καταπιεστές και το σύστημά τους.

Γιατί οι κομμουνιστές είναι οι μόνοι που σου λένε μην κάνεις πίσω, πάλεψε, αγωνίσου, στάσου απέναντι, μην τους χαρίζεσαι, μπορείς να τους νικήσεις αν το αποφασίσεις! Ο αγώνας σου δεν μπορεί να σκοντάφτει στον έναν ή στον άλλο πολιτικό παράγοντα, στη μια ή στην άλλη κυβέρνηση, όπως κι αν πλασάρεται.

Ο αγώνας σου πρέπει να στοχεύει στο ίδιο το πολιτικό σύστημα, πρέπει να κατευθύνεται στην ανατροπή του, γιατί αλλιώς οι κυβερνήσεις θα αλλάζουν, τα κόμματα και οι συνεργασίες τους θα εναλλάσσονται με τη μια ή την άλλη εκδοχή και συ θα απογοητεύεσαι μόνο, δεν θα βλέπεις κανένα φως και ύστερα άντε πάλι απ’ την αρχή …

Οι θυσίες που μπορούν να πιάσουν τόπο και θα ‘χουν αντίκτυπο στη ζωή και τα δικαιώματά σου είναι οι θυσίες στον αγώνα για το δυνάμωμα της Λαϊκής Συμμαχίας, οι θυσίες στον αγώνα με περιεχόμενο σύγκρουσης και ανατροπής. Και πίστεψέ μας. Είναι πιο αποτελεσματική αυτή η θυσία. Και όταν αυτό αποφασίσεις και επιλέξεις ως δρόμο, τότε είναι και πιο εύκολη, αφού θα βαδίζει με την καθαρή συνείδηση, το μεγαλείο, την εξύψωση του ανθρώπου.

Δεν έχουν σχέση οι κομμουνιστές με αυτούς που μιλάνε στη νεολαία για κάθε είδους «ευκαιρίες» - παγίδες, όπως ευκαιρίες στη μόρφωση, ευκαιρίες στη δουλειά, στη ζωή. «Ευκαιρίες» κι όποιος προλάβει, δηλαδή «ο θάνατος σου, η ζωή μου». Δεν έχουμε σχέση με αυτούς που έχουν διαγράψει τη λέξη δικαίωμα από τα προγράμματά τους, από τις διακηρύξεις τους.

Μάθε πως αυτό που σου λέει το ΚΚΕ - η οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνίας, μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με μόρφωση, με δουλειά, με πολιτισμό, αθλητισμό για τη νεολαία - αυτή η κοινωνία οικοδομήθηκε τον προηγούμενο αιώνα. Βεβαίως με στραβά και ανάποδα από ένα σημείο κι ύστερα, γιατί πήγε να λύσει προβλήματα του σοσιαλισμού με συνταγές καπιταλισμού, με αποτέλεσμα να ανατραπεί.

Φίλοι και φίλες

Η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, που ξεκινά με τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας - συμμαχίας που αγκαλιάζει τη λαϊκή πλειοψηφία, γιατί πλειοψηφία είναι οι εργάτες, οι αγρότες, οι αυτοπασχολούμενοι, οι γυναίκες και τα παιδιά τους - απαντά και στο σήμερα και στο αύριο. Απαντά σήμερα στις αγωνίες, στα βάσανα του αγρότη που ξεκληρίζεται, του εργάτη που δίνει μάχη για το μεροκάματο, του αυτοαπασχολούμενου που παλεύει με τα χρέη και το λουκέτο, απαντά γιατί σήμερα μπορεί να παλέψει για μικρές ανάσες επιβίωσης, αλλά κυρίως μπορεί να ανοίξει δρόμους γιατί η πάλη της έχει κατεύθυνση και προοπτική την αλλαγή τάξης στην εξουσία.

Ποιος δεν καταλαβαίνει σήμερα ότι το μαγαζί στην πόλη της Καρδίτσας κλείνει και γιατί ο εργάτης, αλλά κυρίως ο αγρότης δεν έχει να ψωνίσει, κλείνει πριν απ' όλα γιατί τα πολυκαταστήματα συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος της λαϊκής κατανάλωσης. Ποιος δεν καταλαβαίνει σήμερα ότι το χαράτσι στο σπίτι τους πιάνει όλους, αλλά και το χαράτσι στα χωράφια που ετοιμάζεται θα τους πιάσει όλους, γιατί το κόστος αυτό θα μετακυλίσει στην τιμή των τροφίμων που θα αγοράζουν εργάτες και αυτοπασχολούμενοι από τους αγρότες. Ποιος δεν μπορεί να καταλάβει ότι το χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις δεν αφορά μόνο τους εργάτες, αφορά και τους αγρότες γιατί οι εργάτες δεν θα μπορούν να αγοράσουν αγροτικά προϊόντα.

Η απάντηση δεν είναι ο καθένας μόνος, αλλά όλοι μαζί σε συμμαχία, στη Λαϊκή Συμμαχία, που έχει αντικαπιταλιστικό αντιμονοπωλιακό χαρακτήρα, μπορεί να συναντηθεί ο αγρότης μέσα από τον Αγροτικό Σύλλογο, την ΠΑΣΥ, με τον εργάτη μέσα από το σωματείο, το ΠΑΜΕ, με τον αυτοαπασχολούμενο μέσα από την ΠΑΣΕΒΕ, μπορεί να ενοποιηθεί ο αγώνας τους που είναι κοινός, γιατί κοινός είναι ο εχθρός, ο καπιταλισμός, τα μονοπώλια.

Για παράδειγμα, μονοπώλιο – γιγαντιαία επιχείρηση είναι η ΦΑΓΕ που κάνει απολύσεις, μειώνει μισθούς στους εργάτες, που αγοράζει και κοψοχρονιά το γάλα από τους κτηνοτρόφους για να το πουλήσει ακριβά μετά σε όλους. Απέναντι, λοιπόν, δεν είναι μόνο οι πολιτικοί εκπρόσωποι των μονοπωλίων, η κυβέρνηση, η συγκυβέρνηση σήμερα με κορμό τη ΝΔ ή η πιθανή κυβέρνηση αύριο με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι όμως κυρίως είναι τα μονοπώλια, το σύστημα που έχει και θρέφει μονοπώλια κι αυτό πρέπει να ανατραπεί μαζί με όσους το στηρίζουν.

Απευθύνουμε κάλεσμα για συμπόρευση με το ΚΚΕ, για στήριξη της Λαϊκής Συμμαχίας. Θα το επαναλάβουμε. Δεν απαιτούμε την πλήρη συμφωνία με το Πρόγραμμα του ΚΚΕ. Θέλουμε να μιλήσουμε και να καταλήξουμε μέσα στο κίνημα, να ενισχύσουμε την κοινωνική συμμαχία, πάνω στη βάση τού ποιες είναι οι αιτίες που φθάσαμε εδώ, ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει το κίνημα, η συμμαχία, για να μην ενσωματωθεί, για να μπορέσει να βαδίσει νικηφόρα στην κατάκτηση της δικής της εξουσίας, με πρωταγωνιστή το λαό, με πρωτοπορία την εργατική τάξη, με το ΚΚΕ μπροστάρη και πανταχού παρόν! Σήμερα υπάρχει μια βάση και μπορεί να ενισχυθεί παραπέρα η κοινωνική συμμαχία ανάμεσα στο ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ.

Ο λαός τώρα πρέπει να προτάξει την ικανοποίηση των σύγχρονων δικαιωμάτων και αναγκών του, με βάση τις δυνατότητες της εποχής, της επιστήμης.

- Η σταθερή εργασία για όλους, σε ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες, με διευρυμένο ελεύθερο χρόνο. Η κατάργηση κάθε είδους και μορφής ελαστικής - προσωρινής εργασίας. Η διασφάλιση του λαϊκού εισοδήματος. Η σύγχρονη Κοινωνική Ασφάλιση. Η δραστική μείωση των ορίων συνταξιοδότησης.

- Οι υψηλού επιπέδου δημόσιες δωρεάν παροχές στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Πρόνοια, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σ’ αυτούς τους τομείς. Η μετατροπή του αθλητισμού και του πολιτισμού από εμπορεύματα σε δικαιώματα. Η διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας.

- Η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, η ανάπτυξη των ζωτικών υποδομών που αφορούν στην αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση, στην πυροπροστασία, στην προστασία του περιβάλλοντος.

Όλα αυτά απαιτούν ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας, ανάπτυξη με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τις ανάγκες των μονοπωλίων, άλλη κοινωνική οργάνωση. Αυτή η εξουσία απαιτεί κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αγροτικό παραγωγικό συνεταιρισμό, που καμία σχέση δεν έχει με το σημερινό στα πλαίσια του καπιταλισμού, χρειάζεται επιστημονικό κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό.

Χρειάζονται νέοι θεσμοί, που θα διασφαλίζουν τη συμμετοχή των εργαζομένων, της νεολαίας, των γυναικών στη διοίκηση του κράτους, τον εργατικό κοινωνικό έλεγχο από κάτω προς τα πάνω, με πυρήνα τη συνέλευση του τόπου δουλειάς. Χρειάζεται αποδέσμευση της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, απεμπλοκή απ’ τους επιθετικούς σχεδιασμούς, από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Αυτός είναι ο δρόμος της πραγματικής διεξόδου για το λαό, αναγκαίος, ώριμος και ρεαλιστικός όσο ποτέ, που οι λαϊκές δυνάμεις αξίζει να παλέψουν, με τη δική τους συμμαχία, μαζί με το ΚΚΕ, κόντρα στα μονοπώλια, στα κόμματά τους και στους μηχανισμούς τους. Μόνο σε αυτόν τον αγώνα οι θυσίες πιάνουν τόπο. Έχουμε τη δύναμη, έχουμε την πείρα να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Είμαστε σίγουροι ότι όσο πιο γρήγορα βρεθούμε στην κοινή δράση και πάλη, τόσο πιο γρήγορα θα αναδειχτεί η μεγάλη δύναμη του λαού να αντιπαλέψει και να χαράξει ένα νέο δρόμο ανάπτυξης για τις δικές του ανάγκες.

Εμπρός Δυνατά! Με εμπιστοσύνη στη δύναμη των ιδεών μας, στη δύναμη της οργάνωσής μας, στη δύναμη των αποφάσεων του 19ου Συνεδρίου.
Μελετάμε την παρακαταθήκη της ηρωικής Ιστορίας του Κόμματός μας, του εργατικού λαϊκού κινήματος. Στηριζόμαστε στην πείρα και την πολύτιμη βοήθεια της προηγούμενης γενιάς που είναι παρούσα και σήμερα, στηριζόμαστε στην ορμητικότητα και τη ζωντάνια των νέων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...