29 Μαΐ 2013

ΔΑΝΙΑ: «Έχουμε διαφορετικά πρότυπα, εδω!" λεει η υπουργός

Εξηγεί τη δήλωση της στην SVT 

Η Δανη υπουργός Κοινωνικής Ένταξης, Karen Hækkerup, (S) πρότεινε, χθες, ότι οι γονείς θα πρέπει να τιμωρουνται αν τα παιδιά τους παρεκτρέπονται, αλλά και έδειξε σαφώς ότι επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στις κοινότητες των μεταναστών. 

– Ρισκαρουμε να αποκτησουμε ένα «μεταναστευτικο προλεταριάτο», ή μια «υπο-Δανία», λέει στην SVT. Αναφερόμενη στις ταραχές στα προάστια της Στοκχόλμης, η Δανη υπουργος Κοινωνικής Ένταξης, Karen Hækkerup, ανακοίνωσε χθες ένα πακέτο μετρων σε συνδυασμό με το λεγόμενο «forældrepålæg» ( τη γονικη μεριμνα). Όροι που πρέπει να πληρούνται από τους γονείς για να είναι σε θέση να πάρουν τα κοινωνικα επιδοματα. 

"Ανομία που ξεκινα με αλλοτριωση" 

Οι όροι αυτοί σημαίνουν ένα είδος συμφωνίας με τους γονείς, όπου ένας δήμος μπορεί να μειώσει το επιδομα των παιδιών αν τα παιδια κανουν ''κοπάνα'' απο το σχολείο, ή διαπράττουν εγκλήματα. 
Με σαφή κατευθυνση προς τους Δανους μετανάστες γονείς είπε η Hækkerup στην εφημερίδα Berlingske Tidende ότι θέλει να ενεργοποιησει τους γονείς που βρίσκονται πίσω από «κατεβασμενες κουρτίνες ", με "δορυφορικες κεραιες." 

-Ρισκαρουμε να αποκτησουμε ένα «μεταναστευτικο προλεταριάτο», ή μια «υπο-Δανία», ειπε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν χρήματα για ιατρικές επισκέψεις και φαγητό στο τραπέζι, αλλα οτι εδω εχουμε άλλα πρότυπα. Μια ανομία που ξεκινά με την αλλοτριωση-αποξενωση και στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει στο έγκλημα, ειπε η Hækkerup στην SVT.

                                      

Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται σε όλους ανεξάρτητα από το υποβαθρο, ειπε.

-Μιλώ για τους μετανάστες γονείς που στη Δανία έχουν μια υπερεκπροσώπηση. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι μεγάλες ομάδες παιδιών που μεγαλώνουν έχουν προβλήματα στο σχολείο και πολύ συχνά καταλήγουν στο έγκλημα και κινδυνευουν να αποκτησουν μια κακή ζωή, λέει η Hækkerup. 

 Καθηγητής: "Δεν είναι αξιοπεριεργο" 

Η ρητορική της Karen Hækkerup ξεσηκωσε κριτική, αλλά οπως λεει ο Σουηδος Lars Dencik, Καθηγητης της Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Roskilde, στη Δανια, δεν αποτελει έκπληξη το γεγονός ότι μια σοσιαλδημοκρατης υπουργός εκφράζεται με αυτόν τον  τρόπο. 

 

-Καθολου αξιοπεριεργα δεν ειναι αυτα, σε σχεση με οσα εχουν συμβει στη Δανια, ειπε ο καθηγητης Dencik. Ειχαμε και παλια μια αλλη Δανη υπουργό, Σοσιαλδημοκράτη, η οποία μιλουσε με τον ίδιο τρόπο. Αλλαξε ομως κόμμα και έγινε υπουργός μιας συντηρητικής κυβέρνησης, αλλά πριν από αυτη είχαμε εναν αλλο που ακολουθουσε περίπου την ίδια γραμμή. 

Hækkerup λέει σχεδον τα ιδια πραγματα όπως το (ακροδεξιο) Λαϊκό Δανικό Κόμμα και υπαρχει τετοια παράδοση μεσα στους Σοσιαλδημοκράτες. Προσπαθουν να πανε οπου φυσαει ο άνεμος. Και οπως ειναι η κατασταση τωρα, αυτή είναι η θέση των σοσιαλδημοκρατων, που είναι στην εξουσία, αλλά έχουν εξαιρετικά χαμηλα νουμερα στις δημοσκοπησεις. Αυτό είναι το ένα, το δεύτερο είναι ότι πραγματικά υπαρχει πρόβλημα.

Αυστηρότεροι τόνοι στην Ευρώπη 

Οι σκληρότεροι τόνοι στη συζήτηση για τη Δανια, είναι αντιπαραγωγικοι, λεει ο Dencik. - Στιγματιζει κανεις αλλους. Ειναι δύσκολο να είναι κανεις μετανάστης, είναι δύσκολο να είσαι μουσουλμάνος, είναι δύσκολο να είσαι διαφορετικός από ο τι οι άλλοι Δανοί στη Δανία, ακριβως επειδη η ρητορική (περι μεταναστευσης) έχει γινει πολύ σκληρη. Σε αντίθεση με τη Σουηδία, στη Δανια εγινε πολύ ένα θέμα εθνικότητας, ή κουλτουρας. Δεν μιλαει βεβαια κανεις για φυλετισμο, αλλά γινεται λογος για το πολιτιστικό υπόβαθρο και το έχουν ονομασει ''πολιτισμικό πόλεμο''. 

 - Η εθνότητα παίζει μεγάλο ρόλο κι εδω, αλλά όχι τον καθοριστικό ρόλο, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες. Έχει να κάνει με την τάξη, με την εθνικότητα, με την αποξένωση και με το στιγματισμό. Όμως, στη Δανία, η συζήτηση επικεντρώνεται πολυ στο πολιτιστικό υπόβαθρο αυτών των ανθρώπων, ενώ στη Σουηδία ισως μιλα κανεις  περισσότερο για τις κοινωνικές συνθήκες και τους κοινωνικους ορους. 

«Η Σουηδία είναι διαφορετική" 

Η Δανική ρητορική, όμως, είναι περισσότερο σύμφωνη με εκείνη των άλλων ευρωπαϊκών σε συγκριση με τη Σουηδικη. 
-Η Σουηδία είναι τελείως διαφορετικη. Η συζήτηση στη Σουηδία είναι πολύ διαφορετική από ό, τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εχουμε την Ουγγαρία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Νορβηγία, τη Δανία και την Ιταλία, οπου η ρητορικη στιγματιζει περισσοτερο. Στη Σουηδία ειμαστε πιο ακριβείς και προσεκτικοί στο να στιγματισουμε ανθρώπους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...